Informații despre nașterea naturală după cezariană
Atunci când îți dorești să naști natural după cezariană siguranța pentru tine și bebelușul tău rămân aspectul cheie de luat în considerare, iar în acest sens este important să ai o stare de sănătate bună; este posibil să poți naște și gemeni. Trebuie subliniat că te afli expusă unui risc ridicat de complicații, putând apărea probleme de sănătate pentru tine și bebeluș, unele potențial fatale. Este important să discuți cu medicul despre eventualele riscuri.
Iată și factorii care influențează acest tip de naștere: obezitatea (IMC mai mare de 30), preeclampsia (hipertensiune arterială în timpul sarcinii), vârsta (peste 35 de ani), cezariană anterioară (în decurs de 19 luni), fătul are dimensiunea extrem de mare (peste 4000 grame sau care a depășit 40 de săptămâni gestaționale). De asemenea, iată situațiile suplimentare în care nu este indicată nașterea naturală: stres fetal, herpes genital, distocie (un travaliu lung și dificil ca urmare a unei dilatații cervicale lente, un pelvis mic sau un bebeluș mare).
Criterii pentru nașterea naturală după cezariană: să nu existe mai mult de 2 incizii cezariene transverse, să nu existe cicatrice uterine suplimentare (precum intervenție uterine extinsă - miomectomie pentru îndepărtarea fibroamelor), anomalii sau rupture anterioare, pelvisul este suficient de mare pentru trecerea bebelușului în siguranță, medicul să fie pregătit să monitorizeze travaliul și să efectueze/recomande cezariană dacă este necesar, o unitate medicală cu personal disponibil în weekend sau noaptea dacă se impune cezariana (anestezist și medic, precum și echipament adecvat). Alte criterii: motivul pentru prima cezariană nu se regăsește în această sarcină, nu suferi de probleme medicale grave și nici probleme în sarcină (placenta previa, fibrom mare), bebelușul are dimensiune normală, bebelușul este cu capul în jos.
Cicatricea anterioară joacă un rol important în nașterea naturală după cezariană
Un detaliu important de luat în considerare este reprezentat de tipul de cicatrice pe care îl ai pe uter. Medicii fac incizii în două direcții diferite: incizie verticală de sus in jos, incizie transversă dintr-o parte în alta. În cazul în care cicatricea este verticală, nașterea naturală după cezariană nu este posibilă, existând un risc ridicat ca cicatricea să se rupă, ceea ce poate cauza probleme mari ție și bebelușului. În cazul în care cicatricea de la cezariană este joasă și transversală medicul poate îngădui acest tip de naștere, desigur dacă și ceilalți factori de risc sunt reduși.
Domnul doctor Radu Botezatu, Medic Specialist Obstetrică Ginecologie la Peltecu Medical și Spitalul Filantropia din București completează: "Factorul de risc principal e prezența cicatricii și modul în care aceasta s-a realizat. Anumite tipuri de incizii (cele verticale de exemplu) au contraindicație de naștere vaginală din cauza riscului mult mai mare de ruptură uterină. Alte vicii de vindecare (de exemplu infecții postoperatorii) trebuie foarte atent evaluate pentru că acestea conduc uneori la formarea de cicatrici cu rezistență scăzută. Monitorizarea în timpul sarcinii este similară unei sarcini fără risc. Gravidele cu uter cicatricial trebuie urmărite în mod special dacă au inserția placentei joasă sau la nivelul cicatricei uterine. În acest caz riscul de aderență anormală a placentei este crescut și imposibilitatea separării placentei după nașterea copilului poate declanșa sângerări cataclismice amenințătoare de viață într-un timp foarte scurt, de aceea se recomandă operația electivă pentru a putea fi făcute toate pregătirile necesare. Pe lângă contraindicațiile absolute ale nașterii naturale în general, pentru uterul cicatricial contraindicații absolute sunt inserția placentei joase în vecinătatea sau la nivelul cicatricii, suspiciunea de dehiscenta a tranșei uterine, ruptură uterină în antecedente și lipsa de progresiune a dilatației cu contracții eficiente sistematizate pe o perioadă semnificativă de timp."
Beneficii pentru nașterea naturală după cezariană
Aproximativ 70% dintre femei sunt capabile să nască în acest mod. Din punct de vedere statistic, cea mai mare rată de nașteri naturale după cezariene implică femei care au experimentat nașteri cezariene și naturale și o aleg pe cea din urmă. Pentru restul se impune cezariana, ca urmare o potențialelor complicații. Iată beneficiile cunoscute: nu necesită intervenție chirurgicală, se pierde mai puțin sânge, recuperarea este mai rapidă, sunt șanse reduse de infecție, nu sunt șanse să suferi leziuni la vezică sau la intestine, sunt șanse mai puține să te confrunți cu probleme la sarcinile viitoare.
"Beneficiile sunt cele care se asociază cu nașterea naturală: recuperare mai rapidă, lactație instalată mai rapid, pentru nou- născut imunitate mai bine definită și pentru viitorul obstetrical al pacientei - risc scăzut la viitoarele sarcini în ceea ce privește poziționarea placentei în raport cu cicatricea uterină" subliniază domnul doctor Radu Botezatu.
Sfatul specialistului
Doctor Radu Botezatu oferă viitoarelor mame următoarele recomandări: "Trebuie să se informeze cu privire la ce înseamnă nașterea naturală și beneficiile ei, participând la cursuri de puericultură antenatale. Unul din aceste cursuri se desfășoară la Spitalul Filantropia în fiecare săptămână (se numește Școala Părinților - detalii pe site -https://www.spitalulfilantropia.ro/școală-mamei-curs-puericultură.html). De asemenea, se recomandă monitorizarea atentă conform unui protocol standardizat al sarcinii pe care gravida îl primește la prima consultație.
O altă recomandare ar mai fi ca mămicile să încerce să nu își seteze un prag psihologic mental legat de naștere pentru a nu suferi dezamăgiri ulterior. În anumite situații acest tip de naștere devine periculos și se contraindică. Această contraindicație nu trebuie să se transforme în sentiment de vinovăție pentru aceste gravide, este doar o evaluare a tuturor factorilor și uneori nu poate fi influențat nici de pacient nici de medic.
Pe de cealaltă parte, mămicile care primesc undă verde trebuie încurajate și susținute pe tot parcursul travaliului care uneori poate deveni dificil de parcurs."
De reținut
Riscul ca vechea cicatrice să se rupă în timpul nașterii naturale după cezariană există, prin urmare spitalul/maternitatea trebuie să fie pregatită pentru a gestiona urgența care poate apărea. Unele spitale nu sunt pregătite pentru o astfel de situație.
Niciun medic nu poate garanta 100% că nu vei avea probleme cu privire la cicatricea de la cezariană; riscul este însă extremde redus, mai mic de 1% dintre încercări. Conform Colegiului American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi, dacă ai avut o naștere anterioară cu o incizie transversă joasă, riscul de ruptură uterină într-o naștere vaginală este de 0.2-1.5%, aproximativ 1 din 500. Unele studii au documentat rate crescute de ruptură uterină în rândul femeilor care trec prin inducția travaliului.
"Perioada minimă dintre cezariană și obținerea unei noi sarcini este recomandată a fi un an. După o naștere vaginală, șansele de a avea nașteri vaginale ulterior cresc semnificativ, astfel nu există o limitare a numărului lor în acest sens", concluzionează doctor Radu Botezatu.
Citește și: Nasterea naturala (vaginala) dupa cezariana
Surse: www.webmd.com; http://americanpregnancy.org; www.babycenter.com