Nasterea multipla

Nasterea multipla

Roxana Cristea

Nasterea multipla este din ce in ce mai frecventa, avand in vedere ca foarte multe femei trecute de 30 de ani apeleaza la medicamente de fertilitate pentru a ramane gravide. Aceste medicamente sporesc sansele de sarcina multipla. In plus, daca ai un istoric de gemeni in familie, ai sanse mari sa nasti si tu gemeni sau tripleti. Trebuie sa stii ca nasterea multipla vine la pachet si cu riscuri mai mari, atat pentru mama, cat si pentru bebelusi. Afla ce este nasterea multipla si ce probleme pot sa apara in timpul travaliului si al nasterii.

Ce este nasterea multipla?

Nasterea multipla inseamna aducerea pe lume a unor gemeni, tripleti s.a.m.d. Nasterea multipla apare atunci cand in burtica gravidei se dezvolta mai multi fetusi – sarcina multipla are ca rezultat nasterea mai multor nou-nascuti. gemeni

Daca pana acum ne gandeam la gemeni ca fiind cazuri izolate de nasteri multiple, acum sunt multe mamici care au nascut gemeni, tripleti sau mai multe perechi de gemeni, dupa o sarcina multipla. Avantajul este ca acum putem afla din timp de o astfel de sarcina si, cu o ingrijire atenta, o dieta adecvata si sprijin din partea familiei, putem aduce pe lume mai multi bebelusi sanatosi, dupa 9 luni de gestatie.

Citeste si: Complicatii care pot sa apara la o sarcina multipla  

Tipuri de gemeni

Exista doua tipuri de gemeni: monozigoti (identici) si dizigoti (fraterni)

Gemenii identici rezulta dintr-un singur ovul fertilizat, impartit in doua parti separate care continua sa se dezvolte separat, dar in mod identic. Acesti gemeni sunt genetic identici, cu aceiasi cromozomi si cu caracteristici fizice similare. In general, sunt de acelasi sex si au acelasi tip de sange, par si culoare a ochilor.

Gemenii care provin din doua ovule, care sunt fertilizate de doi spermatozoizi, nu seamna intre ei mai mult decat ar semana, in mod normal, doi frati nascuti din aceiasi parinti. Acestia pot fi de sexe diferite si cu trasaturi fizice diferite. Acest tip de gemeni este mult mai comun.

"Supergemenii" este un termen dragut (probabil inventat de americani) pentru  tripleti, sau mai multe perechi de gemeni (patru, cinci copii). Acesti copii pot fi identici, fraterni sau o combinatie intre cele doua variante.

Citeste si: Totul despre sarcina gemelara

Factori care contribuie la o sarcina multipla

Ereditatea: Daca in familia ta sau a partenerului sunt cazuri de nasteri multiple, este posibil ca si tu sa ramai insarcinata cu gemeni, tripleti s.a.m.d.

Rasa: femeile de origine africana sunt mai susceptibile de a avea o sarcina multipla.

Numarul de sarcini anterioare: daca ai mai multe sarcini anterioare, mai ales o sarcina multipla, cresc sansele sa ai inca o sarcina multipla.

Femeile mai in varsta care raman insarcinate sunt mai susceptibile de a avea o sarcina multipla.

Infertilitate: medicamentele pentru fertilitate, care stimuleaza ovarele pentru a elibera mai multe ovule, sau tehnologia de reproducere asistata, prin care se pot transfera sau implanta mai multi embrioni in uter (cum ar fi fertilizarea in vitro), cresc foarte mult sansele unei femei de a avea o sarcina multipla.

Medicamentele de fertilitate si gravidele de peste 30 de ani sunt factori responsabili pentru cresterea impresionanta a cazurilor de nasteri multiple din ultimele decenii.

sarcina multiplaRiscurile nasterilor multiple

Cel mai comun risc al unei nasteri multiple este nasterea prematura a bebelusilor si implicit nasterea unor copii cu greutate mica. In mod normal, o sarcina dureaza aproximativ 40 de saptamani, iar o sarcina multipla poate dura intre 35-37 de saptamani. Sunt foarte putine cazuri in care sarcina multipla a depasit 38 de saptamani. Peste 50% dintre gemeni se nasc prematur (inainte de 37 de saptamani) si riscul de nastere prematura creste daca ai mai mult de 2 bebelusi in burtica.

Copiii prematuri pot avea unele probleme de sanatate si vor sta o perioada intr-o unitate de terapie intensiva neonatala, dupa nastere.

Riscul de a dezvolta probleme de sanatate difera, in functie de gradul de prematuritate – copiii nascuti aproape de termenul normal au un risc mai scazut de a dezvolta anumite afectiuni.

Gravida cu sarcina multipla este mai expusa complicatiilor din sarcina, cum ar fi preeclampsia, diabetul gestational, problemele placentare  si cele de crestere fetala.

Nasterea multipla poate fi asociata si cu probleme de sanatate pe termen lung la sugari. Intarzieri de dezvoltare sau paralizia cerebrala apar mai frecvent la gemeni decat la copiii care au fost singuri in burtica mamei.

Nasterea multipla, de multe ori, se face prin cezariana, mai ales daca vorbim despre tripleti sau mai multe perechi de gemeni.

Cele mai multe mamici care au avut o nastere "singulara" si una multipla spun ca travaliul este la fel, dar bebelusii sunt mult mai atent monitorizati – medicul poate folosi monitorizarea electronica externa (se face cu ajutorul unui monitor care primeste informatii de la 2 senzori pusi pe burtica mamei) sau monitorizarea interna (un senzor este pus pe capul primului bebelus cu ajutorul unui electrod introdus in col).

De cele mai multe ori, femeile care au sarcina multipla sunt nevoite sa stea multa vreme la pat pentru a putea duce sarcina cat mai aproape de termenul normal.

Citeste si: Probleme in sarcina gemelara

nastere vaginalaNasterea multipla pe cale vaginala

Cei mai multi gemeni se nasc pe cale vaginala, insa daca vorbim de 3 sau mai multi copii, sansele ca mama sa suporte o cezariana sunt mult mai mari.

In cazul gemenilor, este foarte posibil ca nasterea primului copil sa decurga normal, ca in cazul "copilului unic". Poti alege sa ti se administreze o epidurala sau alte medicamente analgezice recomandate de medic.

Dupa nasterea  primului bebelus, medicul va verificata pozitia celui de-al doilea copil si, in cazul in care acesta este pozitionat corect (cu capul in jos- pregatit de nastere), nasterea va avea loc foarte curand, avand in vedere ca  cervixul este deja dilatat si membranele sunt rupte. In cazul in care contractiile se opresc dupa prima nastere, medicul va dispune acordarea unor medicamente care ajuta la reluarea contractiilor.

In cazul nasterii multiple pe cale vaginala, vei avea nevoie de o monitorizare mai atenta a contractiilor si a pulsului bebelusului.

cezariana Nasterea multipla prin cezariana

Daca ai mai mult de 2 bebelusi in burtica, sunt rare situatiile in care toti sunt pozitionati corect pentru nastere naturala. De cele mai multe ori, fie ca mamele aleg sau ca doctorul recomanda... se ajunge la cezariana.

Daca esti insarcinata cu mai mult de 2 copii si vrei sa nasti natural, trebuie sa stii ca pozitia din uter a bebelusilor determina daca acestia se vor naste pe cale vaginala sau prin cezariana. Daca unul dintre copii este cu picioarele spre vagin (pozitie pelviana) sau este pozitionat transversal, cel mai probabil se va ajunge la cezariana.

Operatia de cezariana este recomandata si chiar impusa in cazul in care bebelusii impart aceeasi placenta sau in caz de palcenta previa.

In plus, in cazul sarcinilor multiple, uterul este foarte aglomerat si in timpul nasterii se poate produce compresia placentei sau a unui cordon ombilical - compresia prelungita poate provoca probleme grave unuia sau tuturor copiilor aflati in uter.

Exista si cazuri in care nasterea multipla, planificata a fi naturala, se va face prin cezariana – in cazul in care exista anumite complicatii aparute in timpul travaliului (mama are tensiune arteriala mare, pulsul bebelusilor devine ingrijorator, travaliul progreseaza lent etc.).

Sunt cazuri rare in care unul dintre copii se naste natural si al doilea se naste prin cezariana.

Cezariana este recomandata si in cazul in care mama a avut probleme la nasterile anterioare.

Daca medicul trebuie sa efectueze o operatie de cezariana, un cateter va fi plasat in vezica urinara, gravida va fi anesteziata si se va face o incizie in abdomen si in uter. Medicul va scoate bebelusii prin incizia facuta. In acest caz, copiii se vor naste la diferente de doar cateva minute unul de celalat.

Citeste si: Nasterea naturala sau cezariana - cum trebuie sa alegi

                Nasterea naturala (vaginala) dupa cezariana

Pregatirea pentru nasterea multipla

Este normal sa fii ingrijorata in cazul in care vei naste mai multi bebelusi, de aceea ar fi bine sa fii inconjurata de familie si prieteni, sa nasti intr-un spital pregatit (din punctul de vedere al dotarilor) pentru urgente si cu medici competenti in care sa ai incredere. La nasterea normala vei fi asistata de cel putin un medic si o asistenta, iar fiecare copil va avea parte de atentia unui medic pediatru.

Cand incepe travaliul, cel mai probabil gravida va fi conectata la un monitor fetal, astfel incat medicul sa poata verifica pulsul bebelusilor si contractiile, dar si felul in care raspund bebelusii la contractiile mamei. Intervalul dintre nasteri (pe cale vaginala) este de 20-30 de minute. Vestea buna ar fi ca, in cazul sarcinilor multiple, bebelusii sunt mai mici si mama va face mai putin efort pentru a-i naste.

Cu toate acestea, o nastere normala nu este intotdeauna posibila, asa ca ar fi bine sa iei in calcul toate posibilitatile inclusiv o cezariana. In cazul sarcinilor multiple, uterul este foarte aglomerat si in timpul nasterii se poate produce compresia placentei sau a unui cordon ombilical.

De asemenea, pozitionarea pelviana sau transversala a copiilor ar putea duce la cezariana.

Complicatii care pot sa apara la nasterea multipla

Este bine de stiut ca, atunci cand vorbim despre mai multi bebelusi care se dezvolta in uterul mamei, atat complicatiile din timpul sarcinii (diabetul gestational, eclampsia, prematuritatea, dimensiunile mici pentru varsta gestationala), cat si cele din timpul nasterii (prezentatia pelvina, travaliul prelungit; prolapsul de cordon) sunt mult mai comune. Uterul suprasolicitat si foarte extins nu se poate contracta eficient, ceea ce incetineste progresia travaliului si creste riscul de hemoragie post-partum.

Ruptura prematura a apelor este si ea mult mai frecventa in sarcinile multiple si reprezinta o alta cauza a nasterii premature - prematuritatea este caracteristica sarcinilor multiple; cei mai multi copii din sarcini multiple se nasc prematur, intre 35 si 38 de saptamani.

Probabilitatea ca aceste complicatii sa apara la nasterea multipla este direct proportionala cu numarul de copii pe care gravida ii poarta in burtica.

Atunci cand vorbim de nastere multipla si cezariana poate fi o "complicatie" des intalnita, daca mama si-a dorit sa nasca natural. Interventia chirurgicala poate fi necesara in cele mai multe cazuri de nasteri multiple, mai ales daca vorbim de mai mult de 2 copii.

Daca esti insarcinata cu mai mult de un copil, trebuie sa te astepti sa fii monitorizata mult mai atent, sa ti se faca mult mai multe proceduri medicale – chiar si o cezariana. In plus, travaliul este mai lung si nasterea dureaza mai mult.

Citeste si: Complicatii aparute la nasterea multipla

Surse: kidshealth.org; en.wikipedia.org; nlm.nih.gov.

Articolul urmator
Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta
Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil
    Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil

    După ce a născut cel de-al 5-lea copil, Emily a început să resimtă amețeli puternice. A presupus că acesta este un simptom al perioadei postpartum, însă starea ei s-a...

    A murit Maria Alexandru, multipla campionă la tenis de masă
    A murit Maria Alexandru, multipla campionă la tenis de masă

    Lumea sportului românesc este în doliu. Maria Alexandru, un nume răsunător în tenisul de masă, care a dus numele țării noastre peste hotare, s-a stins din viață la...

    7 vitamine pentru scleroza multiplă
    7 vitamine pentru scleroza multiplă

    Scleroza multiplă este o boală autoimună, care duce la deteriorarea nervilor de la nivelul sistemului nervos central. La fel ca în cazul altor boli, și persoanele ce suferă de...

    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea
    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea

    Dacă anumite femei preferă să nu fie singure în sala de nașteri și să-l aibă alături pe partenerul lor, altele se simt confortabil când sunt doar cu personalul medical....

    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”
    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”

    Conform statisticilor, femeile de culoare au de aproape trei ori mai multe șanse să moară după ce nasc decât femeile caucaziene. Serena Williams era cât pe ce să fie una...

    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț
    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț

    Venirea pe lume a unui nou membru al unei familii este întotdeauna o mare bucurie. Nu se întâmplă așa doar în cazul oamenilor, ci și în cazul unor animale...

    Și-a indus nașterea pentru a-i da șansa soțului ei grav bolnav să își cunoască fiica
    Și-a indus nașterea pentru a-i da șansa soțului ei grav bolnav să își cunoască fiica

    O femeie și-a indus travaliul cu două săptămâni mai devreme pentru a-i da șansa soțului ei, grav bolnav, să-și întâlnească și să-și îmbrățișeze fiica...

    Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera unui film
    Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera unui film

    Nașterea unui copil este un moment unic în viață, pe care viitoarea mamă vrea să îl trăiască alături de cele mai dragi persoane din viața ei. Dintre acestea face parte...

    © 2025 Qbebe