- Complicatii aparute la nasterea multipla - generalitati
- Complicatii aparute la nasterea multipla – cordonul ombilical
- Complicatii aparute la nasterea multipla – ritm cardiac fetal anormal
- Complicatii aparute la nasterea multipla – cavitatea amniotica
- Complicatii aparute la nasterea multipla – lipsa de progres in travaliului
- Complicatii aparute la nasterea multipla - ruptura de perineu
- Complicatii aparute la nasterea multipla - hemoragie uterina
- Complicatii aparute la nasterea multipla – placenta
- Complicatii aparute la nasterea multipla - uterul
- Complicatii aparute la nasterea multipla – decesul unuia dintre bebelusi
- Complicatii aparute la nasterea multipla – cezariana
Complicatii aparute la nasterea multipla - generalitati
Este bine de stiut ca, atunci cand vorbim despre mai multi bebelusi care se dezvolta in uterul mamei, atat complicatiile din timpul sarcinii (diabet gestational, eclampsia, prematuritatea, dimensiunile mici pentru varsta gestationala), cat si cele din timpul nasterii (prezentatia pelvina, travaliului prelungit; prolapsul de cordon) sunt mult mai comune. Uterul suprasolicitat si foarte extins nu se poate contracta eficient, ceea ce incetineste progresia travaliului si creste riscul de hemoragie post-partum.
Ruptura prematura a apelor este si ea mult mai frecventa in sarcinile multiple si reprezinta o alta cauza a nasterii premature - prematuritatea este caracteristica sarcinilor multiple; cei mai multi copii din sarcini multiple se nasc prematur, intre 35 si 38 de saptamani.
Probabilitatea ca aceste complicatii sa apara la nasterea multipla este direct proportionala cu numarul de copii pe care gravida ii poarta in burtica.
Atunci cand vorbim de nastere multipla si cezariana poate fi o "complicatie" des intalnita, daca mama si-a dorit sa nasca natural. Interventia chirurgicala poate fi necesara in cele mai multe cazuri de nasteri multiple, mai ales daca vorbim de mai mult de 2 copii.
Daca esti insarcinata cu mai mult de 1 copil, trebuie sa te astepti sa fii monitorizata mult mai atent, sa ti se faca mult mai multe proceduri medicale – chiar si o cezariana. In plus, travaliul este mai lung si nasterea dureaza mai mult.
Citeste si: Complicatii la nastere care afecteaza mama
Complicatii aparute la nasterea multipla – cordonul ombilical
Cordonul ombilical contine vase de sange ( doua artere si o vena) care asigura transferul de hrana si oxigen de la mama catre fat. Orice problema legata de cordonul ombilical ar putea fi foarte grava.
Cordonul ombilical infasurat in jurul gatului bebelusului poate duce la sufocarea bebelusului daca medicul nu intervine si desface rapid cordonul. Se intampla destul de frecvent ca bebelusii "jucausi" sa aiba cordonul infasurat de mai multe ori in jurul gatului - interventia rapida a medicului le garanteaza o viata perfect normala. Trebuie sa stii ca frecventa acestor probleme a ajuns la 23%-25% si ca este o complicatie aparuta la nastere care nu poate fi evitata sau prevenita.
"De multe ori, cordonul ombilical este infasurat in jurul corpului, gatului sau in jurul unui brat al copilului si medicul nici macar nu mentioneaza acest lucru daca nu au existat si alte complicatii, atat de comune au devenit aceste "probleme". In cazul in care cordonul ombilical reduce fluxul de sange la fat, ritmul cardiac ne va "spune" asta, constatam acest lucru in timpul contractiilor datorita monitorizarii fetale", spune Marjorie Greenfield, profesor de obstetrica si ginecologie la Case Western Reserve University Scoala de Medicina din Cleveland.
In cazul nasterilor multiple, este mult mai probabil ca unul dintre copii sa pateasca acest lucru, avand in vedere ca spatiul din burtica mamei este foarte mic si inghesuit, iar bebelusii nu se pot misca in voie asa cum se intampla in sarcina singulara.
Cordonul ombilical inodat poate fi o problema grava daca se intampla in timpul sarcinii, pentru ca bebe poate fi lipsit de hrana sau oxigen. Din fericire, aceste cazuri au o frecventa foarte redusa in timpul sarcinii.
Cordonul ombilical inodat apare in 1-2% din nasteri, in timpul travaliului, atunci cand bebe are cordonul ombilical in jurul gatului sau in cazul gemenilor identici care impart aceeasi placenta. In cazul in care nodul este prea strans, bebe poate ramane fara oxigen. Aceasta problema este semnalizata printr-un puls anormal la fat si poate fi detectata de medic prin monitorizare fetala.
Prolapsul de cordon ombilical se intampla atunci cand cordonul aluneca prin colul uterin inaintea fatului. In momentul in care bebe trece prin canalul nasterii, va presa cordonul si va provoca o compresie. Cordonul ombilical prolapsat poate intrerupe alimentarea fatului cu sange si oxigen. Incidenta acestui fenoment este de 1 la 300 de nasteri si poate provoca moartea bebelusului daca acesta nu este scos rapid din burtica mamei - cel mai des medicii decid sa intervina chirurgical (operatie de cezariana). In general, prolapsul de cordon ombilical are loc atunci cand cordonul ombilical este prea lung, este prea mult lichid amniotic, travaliul este provocat, nasterea este inainte de termen, gravida naste gemeni sau tripleti pe cale naturala, sau bebe nu este in pozitie corecta la nastere – este cu piciorusele spre vagin si nu cu capul, asa cum ar fi normal.
Vasa previa este o anomalie frecventa in cazul sarcinilor multiple. Aceasta afectiune apare in cazul in care vasele de sange ale cordonului se dezvolta pe exterior si nu in interiorul cordonului – asa cum ar fi normal. In acest caz, vasele sunt supuse riscului de rupere, in special in timpul travaliului. Rata de mortalitate este de 50% in randul bebelusilor care se nasc pe cale vaginala. De cele mai multe ori, medicii recurg la operatia de cezariana. Femeile cu placenta joasa, sarcina multipla, sau care au avut parte de FIV (fertilizare in vitro) sunt mai expuse riscului de vasa previa. Sangerarile vaginale nedureroase in trimestrele 2 si 3 de sarcina pot fi un semn de vasa previa.
Citeste si: Complicatii care pot sa apara la o sarcina multipla
Complicatii aparute la nasterea multipla – ritm cardiac fetal anormal
Ritmul cardiac fetal anormal inseamna in afara limitelor normale de 110-160 de batai pe minut. Frecventa acestor complicatii este de 15%. Pulsul anormal al bebelusului poate fi observat in timpul monitorizarii fetale.
Marjorie Greenfield, profesor de obstetrica si ginecologie la Case Western Reserve University Scoala de Medicina din Cleveland spune: "Monitorizarea electronica fetala este aproape universala in SUA, chiar daca nu este recomandata femeilor cu risc scazut de complicatii la nastere si nu a demonstrat ca ar imbunatati rezultatele la nastere. Cu toate acestea, uneori, monitorizarea este linistitoare pentru o mama care a avut probleme la o nastere anterioara si alteori ne arata ca bebe nu primeste suficient oxigen si trebuie sa intervenim cu o cezariana. Cand vine vorba despre o sarcina multipla, monitorizarea fetala se face mult mai des si intre nasteri pentru a supraveghea pulsul fiecarui copil in parte. Au fost cazuri in care primul copil s-a nascut pe cale naturala si pentru scoaterea celorlalti bebelusi a fost nevoie de interventie chirurgicala pentru ca nu au facut fata contractiilor mamei, sau pozitia lor in uter nu era una buna pentru a fi nascuti pe cale naturala”.
Dr. Greenfield mai spune ca, daca gravida sta culcata pe spate in timpul travaliului, creste riscul ca frecventa cardiaca fetala sa fie anormala.
Citeste si: Complicatii aparute la nasterea naturala
Complicatii aparute la nasterea multipla – cavitatea amniotica
Complicatiile care tin de cavitatea amniotica sunt comune nasterilor multiple. Acestea se refera la prea mult sau prea putin lichid amniotic si la ruperea timpurie a membranelor (care tin lichidul amniotic in cavitate).
Se intampla rar sa fie prea mult lichid amniotic la o sarcina multipla, si daca se intampla... rareori cauzeaza probleme in timpul travaliului si nasterii. Dar, odata ce ti se rupe apa, in interiorul cavitatii nu mai exista acea "perna" de siguranta pentru bebelusi, iar cordonul ombilicat poate suferi o compresie. In acest caz, medicul poate dispune introducerea unei cantitati de apa in uterul mamei. Daca apa se rupe inainte de inceperea contractiilor, acestea se vor declansa in mai putin de 24 de ore. Cu toate acestea, cei mai multi medici recomanda inducerea travaliului timpuriu pentru a reduce riscul de infectii.
Aceasta complicatie are o frecventa de 12% si nu poate fi prevenita.
Embolism cu lichid amniotic. In cazuri foarte rare, o cantitate mica de lichid amniotic patrunde in circuitul sangvin al mamei, de obicei in timpul unui travaliu lung si al unei nasteri deosebit de dificile. Ajuns in sange, lichidul amniotic poate provoca reactii grave, cum ar fi o accelerare a ritmului cardiac, ritm cardiac neregulat, colaps, soc sau chiar stop cardiac sau deces (decesul survine conform statiticilor la 1 din 5 femei care sufera embolism cu lichid amniotic). Una dintre complicatiile embolismului cu lichid amniotic este aparitia cheagurilor de sange (coagulare diseminata intravasculara), uneori insotita de hemoragie, care necesita interventie de urgenta. Diagnosticarea si tratamentul trebuie facute rapid. In unele cazuri, mama are nevoie de transfuzie de sange, asistenta respiratorie sau administrarea unor medicamente care sa ajute inima sa se contracte.
Citeste si: Sacul amniotic: tot ce trebuie sa stii
Complicatii aparute la nasterea multipla – lipsa de progres in travaliului
O sarcina multipla este grea, iar o nastere de multipleti poate fi coplesitoare atat pentru mama, cat si pentru bebelusi. Sunt cazuri in care travaliul incepe si prima nastere decurge normal, dupa care organimul mamei se "blocheaza", contractiile dispar si travaliul nu mai progreseaza. In aceste cazuri, de cele mai multe ori, se ajunge la cezariana. Pentru a impiedica operatia, medicul va incerca sa-ti dea medicamente pentru consolidarea contractiilor si reluarea travaliului. In acest timp, gravida ar trebui sa se miste, sa-si schimbe pozitia si sa nu stea culcata pe spate (Greenfield spune ca este "cea mai nerecomandata pozitie de nastere").
Citeste si: Travaliu prematur: informatii utile
Complicatii aparute la nasterea multipla - ruptura de perineu
Ruptura de perineu apare mai rar la gravidele care au sarcini multiple pentru ca, de cele mai multe ori, bebelusii sunt nascuti prematur si au dimensiuni mici. Cu toate acestea, este bine de stiut ca ruptura de perineu are mai multe grade de gravitate.
Ruptura de perineu poate fi de gradul 1 (cu o frecventa de 16%) si in acest caz este nevoie doar de cateva copci, fiind afectata doar zona superficiala dintre vagin si anus; durerile sunt minime.
Ruptura de perineu de gradul 2 are o frecventa de 17-18% si implica muschii perineului, necesita cusaturi care se dizolva in timpul procesului de vindecare.
In cazul rupturii de perineu de gradele 3 si 4, problema devine mai grava pentru ca este afectat sfincterul anal. Din fericire, aceste complicatii apar foarte rar (2,5%).
Se pare ca masajul perinatal efectuat in ultima luna de sarcina reduce riscul de trauma de perineu in timpul nasterii.
Epiziotomia permite prevenirea rupturilor de perineu si evitarea aparitiei unor tulburari urinare, cum ar fi incontinenta. Epiziotomia este o interventie chirurgicala care consta in sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului cu scopul de a mari orificiul vulvei si a usura expulzia fatului. Aceasta procedura chirurgicala se face sub anestezie locala sau epidurala (in cazul in care mama a ales epidurala pentru nastere).
Citeste si: Complicatii la nastere: bebelus prea mare
Complicatii aparute la nasterea multipla - hemoragie uterina
Hemoragie post-partum se refera la pierderea a mai mult de jumatate de litru de sange imediat dupa nasterea vaginala - in mod normal, o femeie pierde aproximativ jumatate de litru de sange dupa nasterea vaginala, deoarece atunci cand placenta se desprinde de uter, vasele sangvine din zona raman deschise. Contractiile uterului ajuta aceste vase sangvine sa se inchida pana cand vasele se vindeca.
In cazul aparitiei hemoragiei post-partum, medicul va examina uterul, abdomenul inferior va fi masat si se va administra oxitocina sau alte medicamente pentru a stimula contractarea uterului si a diminua hemoragia. In cazuri rare, este necesara transfuzia de sange si foarte rar, histerectomia.
Hemoragia uterina este mult mai frecventa in cazul nasterilor multiple pentru ca uterul este suprasolicitat si foarte extins – din aceste cauze, vasele sangvine nu se pot inchide la fel de repede ca in cazul unei sarcini singulare si astfel poate sa para hemoragia post-partum .
Citeste si: Totul despre sangerarile in sarcina: sfatul specialistului
Complicatii aparute la nasterea multipla – placenta
Desprinderea de placenta este de 3 ori mai posibila in cazul sarcinilor multiple. Aceasta complicatie poate sa apara inca din al treilea trimestru de sarcina, dar riscul creste semnificativ in timpul nasterii, dupa ce primul bebelus s-a nascut pe cale vaginala.
Placenta accreta este o placenta cu o aderenta la uter neobisnuit de mare. Atunci cand placenta este prea bine atasata, parti din placenta pot ramane in uter dupa nastere. In aceste cazuri, eliminarea placentei se face cu intarziere, iar riscurile de hemoragie masiva si infectie cresc semnificativ. Aceasta complicatie este mai frecventa la femeile de peste 35 de ani, la operatiile cezariene, la femeile care au nascut de mai multe ori, in cazurile in care placenta acopera colul uterin, care au avut fibrom uterin indepartat chirurgical sau care sufera de sindromul Asherman (sinechie uterina). Placenta accreta poate duce la histerectomie.
Citeste si: Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament
Complicatii aparute la nasterea multipla - uterul
Uter retrovers. In cazuri foarte rare, dupa nastere, uterul se poate intoarce cu interiorul spre exterior, in asa fel incat iese prin colul uterin spre sau prin vagin. Aceasta complicatie poate sa apara atunci cand placenta este ferm atasata de uter, iar medicul care te asista la nastere trage puternic pentru a o detasa. Un uter retrovers reprezinta o urgenta medicala si trebuie tratat foarte prompt. Medicul va intoarce manual uterul in pozitie normala. Poate fi necesara administrarea unor sedative, analgezice sau chiar anestezie generala. Majoritatea femeilor se refac complet dupa aceasta procedura. In unele cazuri poate fi necesara intoarcerea chirurgicala a uterului.
Ruptura uterina poate avea ca rezultat eliberarea fatului in interiorul cavitatii abdominale. Ruptura uterina este o complicatie foarte rara, iar atunci cand se intampla constituie o urgenta medicala de o gravitate deosebita (in jumatate dintre cazuri pune in pericol viata mamei) si necesita tratament chirurgical imediat. Ruptura uterina se poate produce inainte sau in timpul travaliului. Ruptura uterina este mai probabila in cazul femeilor care au nascut anterior prin cezariana sau care au suferit operatii pe uter.
Citeste si: Uterul retrovers in sarcina - cauze, simptome si tratament
Complicatii aparute la nasterea multipla – decesul unuia dintre bebelusi
Din pacate, in cazul sarcinilor multiple decesul fetal este mult mai comun decat intr-o sarcina singulara. Avand in vedere ca uterul mamei este foarte aglomerat, nu toti bebelusii se pot dezvolta normal... nu in toate cazurile. In zilele noastre, sunt foarte multe exemple de mame care au nascut toti bebelusii aflati in burtica perfect sanatosi. In plus, medicul care-ti urmareste sarcina stie la ce riscuri sunt expusi bebelusii tai si va lua cele mai bune decizii pentru ca acestia sa se nasca in conditii de siguranta. Daca bebelusii nu pot face fata unei nasteri naturale, ei vor veni pe lume prin cezariana.
Atunci cand decesul unuia dintre bebelusi se produce in timpul dezvoltarii intrauterine (in timpul sarcinii), inainte de nastere, medicul va decide daca ii va expune pe ceilalti bebelusi la fetusul mort sau va provoca nasterea tuturor copiilor din burtica.
Citeste si: Poti sa iti protejezi bebelusul de sindromul mortii subite?
Complicatii aparute la nasterea multipla – cezariana
In cazul in care iti doresti sa nasti natural si ai in burtica mai multi bebelusi, ar trebui sa te pregatesti si de o eventuala cezariana. Daca vorbim despre gemeni, sansele ca acestia sa se nasca pe cale vaginala sunt mari, insa acestea scad direct proportional cu numarul de copii care s-au dezvoltat in burtica ta.
Citeste si: Nasterea naturala sau cezariana - cum trebuie sa alegi
Nasterea naturala (vaginala) dupa cezariana
Surse: fitpregnancy.com; medic8.com; pregnancycorner.com.; americanpregnancy.org.