Pregateste-te serios!
Nasterea copilului incepe de fapt cu mult inainte de a simti primele „impunsaturi" ale travaliului. Asta pentru ca o nastere fara dureri inseamna in primul rand PREGATIRE: masaj si baie pentru relaxare, companie placuta, atmosfera relaxanta, atat vizuala cat si auditiva. Vizualizarea bebelusului sanatos, si a unei nasteri fara dureri este foarte importanta. Apoi este nevoie ca in camera unde vei naste sa fie lumina destula, sa nu fie zgomot si eventual, sa ai o muzica de relaxare. Camera trebuie sa fie un loc in care tu te simti in siguranta. |
Foarte important este sa te pregatesti si din punct de vedere psihic. De aceea, este recomandat, ca in ziua cu pricina sau cu cateva zile inainte sa faci ceva exercitiu fizic: plimbari prin parc, miscari ale bazinului la bara sau pe minge, dans usor cu partenerul.
Epidurala
Nu sunt putine mamicile care folosesc anestezia epidurala . Aceasta este o combinatie de anestezie si analgezice care sunt administrate in timpul travaliului, prin intermediul unei pompe sau a unei injectii preparate prin intermediul unui cateter in spatiul epidural al maduvei spinarii. Avantajul epiduralei este acela ca poti da nastere in mod natural, fiind deplin constienta. De asemenea, epidurala lasa contractiile uterului sa continue in mod normal.
Nasterea in apa
Aceasta metoda este una dintre cele mai folosite astazi in toata lumea si de aproape 3 ani si la noi in Romania, pentru ca este considerata de catre multe mamici cea mai usoara si placuta modalitate de a naste. Exista spitale specializate care acorda si pregatire psihologica inainte de aceasta experienta. precum si gimnastica prenatala.
Multe mamici spun ca nu au simtit nicio durere dupa ce au nascut. Asta pentru ca apa calda pune in miscare circulatia sangelui, relaxeaza tesuturile si muschii si micsoreaza pulsul, ceea ce creeaza o stare generala de confort si relaxare.
Pozitiile din timpul travaliului
Pozitiile din timpul travaliului sunt foarte importante- anumite pozitii pot diminua considerabil durerea. Ca de exemplu pozitia „pe WC". Aceasta pozitie este foarte favorabila atat pentru mama cat si pentru fat, in sensul ca ajuta la mentinerea relaxarii trupului iar toata greutatea burtii este suportata fara presiune asupra perineului. De asemenea aceasta pozitie il „incurajeaza" pe bebe sa isi schimbe pozitia cum vrea el, si sa se indrepte spre zona pelviana.
Mama se poate aseza pe un balansoar, pozitie foarte confortabila care ii permite mamei sa foloseasca miscari ritmate, astfel incat sa isi regleze respiratia, si ii incurajeaza progresul travaliului. De asemenea, ea poate sa isi intinda picioarele la maxim si sa experimenteze diferite niveluri de miscare intre contractii.