Ce se intampla in prima ora dupa nastere?

Ce se intampla in prima ora dupa nastere?

Eva Pirosca

Esti entuziasmata, emotionata si preocupata: in curand vei aduce pe lume un micut. Abia astepti sa il intalnesti, dupa atatea luni! Il si vezi: un bebelus mic, galagios, cu ochii mari, pe care il tii, cald, la pieptul tau... Si apoi? Stii ce va urma dupa? Ce se intampla de obicei in prima ora dupa nastere?

Prima ora dupa nastere: eliberarea placentei

Dupa ce l-ai adus pe lume pe micut, durerile din timpul travaliului si contractile uterine inceteaza. Insa numai temporar. Pentru ca in aproximativ prima jumatate de ora dupa nastere, placenta se detaseaza de uter si coboara inspre vagin, pentru a fi eliberata. In acest punct, vei avea probabil senzatia de a impinge, din nou. Acest proces presupune si reluarea contractiilor. Precum multe alte femei, le-ai putea experimenta pana in momentul in care placenta este complet expulzata.

Poza cu burtica frumoasa de femeie gravida 

Daca procesul expulzarii are loc in mod natural, fara interventia medicului, vei pierde un volum destul de mare de sange. Pentru a mentine hemoragia in limite cat mai mici, o asistenta medicala sau o moasa iti vor masa uterul. In mod normal, acest lucru trebuie facut cam la 15 minute. Probabil te vor invata si pe tine sa localizezi punctul in care sa masezi. Acest masaj viguros stimuleaza uterul sa se contracte. Prin contractie, vasele de sange, care inainte alimentau placenta, se inchid si sangerarea se domoleste.

Asistenta iti va verifica si vezica urinara: aceasta trebuie sa fie cat mai goala, astfel incat contractarea uterului sa se desfasoare optim. Asa ca ar putea fi nevoie sa mergi pana la toaleta, chiar daca tot ce it doresti in aceste momente este sa iti privesti copilasul...

Prima ora dupa nastere: chimia cu bebelusul

Cercetatorii au descoperit ca hormonii mamei si ai bebelusului sunt complementari si foarte activi, facilitand inchegarea legaturii puternice dintre cei doi. In plus, in prima ora dupa nastere, mama se afla, in continuare, intr-o stare aparte, intr-un fel de stare alterata de constiinta. Neocortexul tau "se odihneste", iar ameteala ta, incurajata de hormonii specifici nasterii, te face nereceptiva pentru alti stimuli decat bebelusul tau.

Ce hormoni actioneaza in prima ora dupa nastere? Imediat dupa nasterea copilului si pana la eliminarea placentei, oxitocina atinge cote maxime. Oxitocina este un hormon esential in aceste momente: el este cel care ajuta la expulzarea placentei (daca aceasta ar ramane in interiorul uterului, ar produce septicemie). De aceea, doctorii sunt pregatiti sa intervina cu injectii cu oxitocina, daca observa ca nu este produsa in cantitate suficienta.

 Poza cu mama si nou-nascutul

Oxitocina mai are un rol important: ea este "hormonul atasamentului si al afectiunii". Ea este cea care o face pe femeie sa se simta coplesita, la atingerea bebelusului si sa ajunga "in al noualea cer", atunci cand priveste in ochisorii lui. In prima ora de dupa nastere, oxitocina se elibereaza simultan cu prolactina, care este recunoscut ca "hormonul maternitatii".

Ce hormoni mai contribuie la "chimia" cu bebelusul, pe care o traiesti in prima ora dupa nastere? Prin 1980, cercetatorii au descoperit ca bebelusul produce propria doza de endorfine, atunci cand este adus pe lume. Astazi nu mai exista niciun dubiu ca, cel putin in prima ora dupa nastere, atat mama, cat si bebelusul, au balanta hormonala impregnata cu un hormon asemanator opiului, care incurajeaza dependenta dintre cei doi...

Prima ora dupa nastere: alaptarea bebelusului

Sunt voci care pun ingrijirea bebelusului mai presus decat alaptarea lui, in prima ora dupa nastere. Insa expertii au aratat ca, mai putin in cazurile in care micutul necesita un tratament special, alaptarea lui este esentiala si... fireasca. Tocmai datorita starii de care aminteam mai devreme, pe care o are mama, dupa nastere. Se afla inca "parca pe o alta lume", ametita si uneori nereceptiva. Asta implica, insa, ca mama este inca foarte instinctiva. Ea stie cum sa iti tina copilul la piept. Stie cum sa il adaposteasca si cum sa il ocroteasca. Iar alaptarea lui este, si ea, in primul rand instinctiva. Cel putin in prima ora dupa nastere. Pana sa se dezmeticeasca si sa isi aduca aminte ca "nu stie cum se alapteaza", mama stie si face acest lucru foarte natural.

 Poza cu nou-nascut frumos la sanul mamei

De aceeasi parere se arata si Academia Americana de Pediatrie. Aceasta recomanda ca nou-nascutii sanatosi sa fie inmanati mamei imediat dupa nastere, ca sa ramana in contact cu pielea acesteia, pana dupa ce prima alaptare are loc.

Prima ora dupa nastere: ingrijirea bebelusului

Dupa nastere, micutul va fi uscat cu ajutorul unor prosoape calde. Dupa ce doctorii se asigura ca are o culoare potrivita si o activitate normala, ti-l pot da sa il tii lipit de tine, pe piept sau pe abdomen, acoperit cu o paturica. Atunci cand nou-nascutii se afla in contact direct cu trupul mamei, se intampla foarte rar ca ei sa planga, in prima ora si jumatate de viata. In schimb, daca ii instrainezi de trupul mamei, de exemplu ii asezi intr-un cosulet de copil, ei plang cate 20-40 de secunde, la fiecare 5 minute.

Pza cu mama fericita care abia a nascut 

O asistenta se va ocupa in continuare de ingrijirea bebelusului. Este recomandat ca aceasta sa aiba loc dupa ce micutul trece prin prima alaptare.

Asistenta ii va pune picaturi sau unguent cu antibiotic in ochisori, ca sa previna infectiile cauzate de bacteriile la care cel mic a fost expus in timpul nasterii. Mai departe, il va cantari si ii va face o injectie cu vitamina K, pentru a-i ajuta sangele sa se inchege in mod optim.

Ii poate masura circumferinta capusorului si lungimea: daca nu, de aspectele acestea se va ocupa, mai tarziu, un pediatru.

Acum, stii cate ceva din ce te asteapta in prima ora dupa nastere... Mai bine sa le afli acum, pentru ca atunci se poate sa fii atat de fascinata de minunea de la pieptul tau, incat sa nu iti mai dai seama de nimic altceva!

Daca ai nascut, impartaseste cu noi prima ora din viata micutului tau!

Articolul urmator
Ce înseamnă infecția uterului după naștere
Ce înseamnă infecția uterului după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni
    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni

    Imediat după ce și-a adus pe lume băiețelul și a scăpat de burtică, o mamă a rămas însărcinată. Cu fertilitatea după naștere nu te joci, iar acest lucru avea să îl...

    Zi de naștere specială! O fetiță s-a născut pe 22.02.2022 la ora 2:22 dimineața
    Zi de naștere specială! O fetiță s-a născut pe 22.02.2022 la ora 2:22 dimineața

    Orice zi de naștere este specială, însă ziua de naștere a lui Judah Grace este poate cea mai specială. Micuța s-a născut pe 22.02.2022 la ora ... 2:22 dimineața. Familia ei...

    Ultima oră! Cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu. Ce se întâmplă acum în secțiile de ATI
    Ultima oră! Cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu. Ce se întâmplă acum în secțiile de ATI

    România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu! Spitalele fac față cu greu numărului de pacienți, care s-a dublat în ultimele...

    Ai întârziat la prima oră, rămâi la poartă până la pauză! Măsura extremă luată la un liceu din Bacău
    Ai întârziat la prima oră, rămâi la poartă până la pauză! Măsura extremă luată la un liceu din Bacău

    Conducerea unui liceu din Bacău a luat o măsură controversată, menită să reducă absenteismul în școală. Elevii care ajung mai târziu de ora 8 dimineața la poarta...

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

    O mămică de peste granițe povestește, pe TikTok, că nu știe ce să mai facă în legătură cu fiica ei de 9 ani, care repetă obsesiv un cuvânt pe care l-a auzit la ora de...

    Zeci de elevi de la Colegiul „Gheorghe Șincai” și-au rescris lucrările la o oră după începerea probei de română
    Zeci de elevi de la Colegiul „Gheorghe Șincai” și-au rescris lucrările la o oră după începerea probei de română

    Mai mulți elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București au dezvăluit că au fost nevoiți să-și rescrie lucrările după aproximativ 1 oră de la...

    Ce mărturisiri cutremurătoare a făcut Cristina Bălan, la nouă ani de la prima naștere. „Am fost acuzată că am născut copii defecți”
    Ce mărturisiri cutremurătoare a făcut Cristina Bălan, la nouă ani de la prima naștere. „Am fost acuzată că am născut copii defecți”

    În anul 2013, Cristina Bălan, fostă membră a trupei Impact, devenea pentru prima dată mamă de gemeni, care ulterior au fost diagnosticați cu sindromul Down. Artista a recunoscut...

    © 2025 Qbebe