8 probleme de sanatate dupa nastere de care nu stiai

8 probleme de sanatate dupa nastere de care nu stiai

Corina Naftanaila

Sarcina a fost grea si ai intampinat multe dificultati, de la hainele care nu te mai incapeau, pana la neputinta de a ridica lucruri de jos. Insa ai trecut cu bine peste cele noua luni si a venit momentul sa faci cunostita cu bebelusul tau. Ce nu stii, este ca nici dupa nastere lucrurile nu vor fi prea roz.

1. Burta mare

Ai nascut de cateva luni, dar burtica inca nu a revenit la normal, ci dimpotriva, arata ca si cum esti in continuare insarcinata. Asta se datoreaza faptului ca in timpul sarcinii, muschii abdominali s-au departat. Aceasta se numeste diastaza recti.

Ce este diastaza recti?

Diastaza reprezinta separarea celor doi muschi drepti abdominali. Se intampla pe masura ce bebelusul creste. Intre muschiul stang si cel drept se formeaza un spatiu gol. Este o schimbare ce are loc in timp. Nu este nimic dureros pentru ca nu implica nicio ruptura sau fisura a muschilor.

burta

Acest fenomen nu este intalnit la toate mamicile. Daca mergi la un consult, medicul tau iti va spune exact cu ce ai de-a face.
Daca a trecut mai mult de un an de la nastere si arata la fel este posibil sa fie vorba despre o complicatie. Va fi nevoie de o interventie chirurgicala prin care muschiul stang si cel drept sa fie readusi in pozitie normala.

Chiar daca nu ai de-a face cu diastaza, trebuie sa stii ca abdomenul tau va incepe sa se retraga abia dupa sase saptamani de la nastere, sau mai mult. In aceasta perioada, atat vaginul cat si pielea ta vor ramane destul de intinse, asa ca au nevoie de timp sa revina la normal.

2. Caderea parului

Foliculii de par produc fire noi pentru o perioada de trei, patru luni. Urmeaza perioda in care "se odihnesc", timp in care cad firele vechi pentru a face loc celor noi, si procesul se repeta.

In timpul sarcinii, din cauza schimbarilor hormonale, perioada de odihna a foliculilor se reduce cosiderabil. Astfel, dupa nastere cantitatea de estrogen (hormon feminin) este redusa. In prima, pana la a cincea luna de la nastere, poti avea peria plina de fire de par. Dupa aceasta perioada, totul va reveni la normal.

Sfat! Foloseste produse profesionale si tratamente naturale. Acestea ajuta parul sa-si recupereze rezistenta si stralucirea.

femeie

3. Sani umflati

Dupa nastere vei vedea ca sanii sunt foarte umflati. Asta se datoreaza in primul rand, faptului ca dupa nastere produc laptele matern. In al doilea rand, sanii au avut un flux sangvin mult mai mare, decat in mod normal. De ce? Pentru ca acestia trebuia sa aiba un proces continuu de lactatie.

Ce este mastita?

Poate ai auzit frecvent termenul de "mastita". Trebuie sa stii ca este o complicatie care apare la sani, in timpul alaptarii. Nu trebuie sa te ingrijorezi! Nu este foarte des intalnita, conform cercetarilor, doar una din cinci femei care alapteaza, pot suferi de aceasta afectiune in primele sase luni de viata ale copilului.

Mastita este datorata fluxului scazut de lapte. Cand incepe lactatia, laptele umple tesutul mamar inconjurator care se inflameaza si devine predispus la infectie. De asemenea, infectia se dezvolta cand mamelonul devine crapat si iritat.

Mastita afecteaza, de obicei, un singur san. Apare o zona dureroasa, calda si inrosita. Pot aparea febra, frisoanele si nevralgiile. In aceasta faza, interventia medicului este mai mult decat necesara.

san

Factori care provoaca aparitia mastitei:
- golirea incompleta sau intarziata a sanilor;
- blocarea canalelor galactofore (canalul care transporta laptele);
- mameloane crapate sau iritate.

Pentru a trata mastita trebuie sa urmezi indicatiile medicului. Dupa ce iti va examina sanul afectat, iti va prescrie un tratament corespunzator, care nu iti va afecta lactatia.

Citeste si: Planul dupa nastere: intrebari la care trebuie sa raspunzi in sarcina

4. Hemoroizi

Boala hemoroidala se numara printre neplacerile vietii de dupa nastere. Exista cazuri cand aceasta se dezvolta inca din al treilea trimestru al sarcinii si se agraveaza dupa nastere. Potrivit statisticilor, 25-35% dintre femeile insarcinate sufera de hemoroizi.

Factorul principal care favorizeaza aparitia hemoroizilor dupa nastere, este progesteronul (hormonul feminin cu rol in instalarea si mentinerea sarcinii). In timpul sarcinii, organismul femeii produce o cantitate mai mare de progesteron. Sub actiunea acestuia, se produce tranzitul intestinal si apare constipatia.

Daca simti usturimi, disconfort si sangerari in zona anala, cand mergi la toaleta, trebuie sa te adresezi imediat medicului specialist. Acesta iti va prescrie un tratament medicamentos, sau pe baza de creme. Este foarte important sa verifici substantele din compozitia medicamentelor. Nu uita ca orice consumi, trece foarte repede in laptele matern.

5. Sangerari post-partum

Dupa nastere, tu vei deveni o femeie lauza. Prima luna dupa nastere, este asa-numita lauzie. In timpul acesteia, vei avea scurgeri de sange si posibile dureri vaginale. Acestea se numesc lohii. In primele zile, acestea sunt de un rosu intens, urmand ca in urmatoarele zile, atat culoarea cat si abundenta vor scadea in intensitate.

femeie

Aceste sangerari apar la toate femeile, indiferent daca au nascut natural, sau prin operatie de cezariana. Aceste scurgeri, provin de la rana care a ramas, in urma dezlipirii placentei de uter.

Igiena post-partum

Avand aceste sangerari, trebuie sa fii atenta cum iti faci igiena intima. Daca o faci corespunzator, uterul si organele genitale se vor recupera in mod normal. Este indicat sa folosesti adsorbante medicinale. In primele zile, scurgerile de sange pot fi destul de abundente, asa ca vei schimba absorbantele destul de des.

6. Incontinenta

In primele zile de la nastere, apare o usoara disfunctie a vezicii. Acea senzatie ca urmeaza sa urinezi pe tine. Se poate intampla chiar sa stranuti sau sa tusesti si cateva picaturi de urina se scurg foarte simplu. Nu trebuie sa te ingrijorezi, acesta este un efect des intalnit la femei, dupa nastere.

De ce se intampla asta?

Inainte sa ramai insarcinata, muschii tai pelvieni si ligamentele "lucrau" impreuna si impiedicau scurgerea urinei. Acum, dupa nastere, acestea sunt slabite si intinse. Perioada de recuperare poate dura intre 6 si 8 saptamani.

Sfat! Efectueaza exercitiile Kegel si muschii pelvieni se pot recupera mai repede.

toaleta

7. Constipatia

Aceasta apare in primele zile dupa nastere. Este cauzata de substantele din anestezia epidurala si cea pentru operatia de cezariana. Trebuie sa stii ca rectul este destul de umflat dupa presiunea pe care a suportat-o in timpul sarcinii. Inainte ca tu sa poti merge la toaleta, aceasta umfatura trebuie sa se retraga de la sine.

Sfat! Fii tot timpul hidratata. Trebuie sa te hidratezi foarte bine si sa consumi alimente bogate in fibre, precum fructele si legumele.

 femeie

8. Umflaturi

Te sperii ca ai mainile si picioarele inca umflate dupa nastere? Iata de ce! In momentul in care tu impingi pentru ca bebelusul sa iasa, impingi si lichidele pe care corpul tau le-a retinut. Acestea se opresc la extremitati, fata, maini si picioare.

Dupa nastere, functiile corpului incep usor, usor sa se regleze. Rinichii vor iesi din amorteala, iar tu vei incepe sa urinezi si sa transpiri, eliminand astfel retentia de apa.

Sfat! Daca ai talpile si gleznele umflate, pune o perna sub picioare. Le vei tine ridicate, la nivelul inimii timp de cateva minute si sangele va circula mult mai usor. Fa asta cand te odihnesti, te vei simti mai bine!

Surse: www.parents.com, www.kidspot.com.au, www.activemum.com.au, www.babycenter.com.au, www.easybabylife.com, www.sfatulmedicului.ro.

Articolul urmator
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere
    NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere

    Dacă anumiți părinți sunt de acord ca bebelușii lor să fie pupați chiar din primele zile de viață, alții nu acceptă din start o asemenea idee. O mamă de peste hotare a vorbit...

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    © 2024 Qbebe