Pentru virusul hepatic C (HCV) nu exista inca un vaccin, fiind descoperit abia in 1988 de catre cercetatorii Bradley si Haughton. Se transmite prin contact cu sangele infectat, prin transfuziile sangvine si folosirea acelor nesterilizate de catre mai multe persoane.
De cele mai multe ori, boala este asimptomatica, chiar si ani la rand. Insa unele persoane acuza oboseala, o senzatie de jena sub coastele din partea dreapta, greata, scaderea poftei de mancare sau dureri musculare, insa rareori sunt diagnosticate cu hepatita.
Tratamentul clasic pentru hepatita C este alcatuit din interferon si ribavirina, insa destul de multi pacienti sunt afectati de reactiile adverse ale acestei terapii: poliartrita, hipotiroidie, caderi de par, etc. In plus, acesta nu da roade la toti pacientii. „Eficienta tratamentului administrat celor 40.000 de bolnavi de hepatita C (n.r. cei care beneficiaza de tratament) pana in prezent este de numai 50%", a declarat conf. dr. Liana Gheorghe pentru ziarul Adevarul.
Armurariu, cel mai eficient remediu naturist impotriva hepatitei C
Este recomandat ca, in paralel cu medicatia clasica, sa se apeleze si la remedii naturiste in lupta cu aceasta boala. Plantele hepatoprotectoare sunt papadia, cimbrul, sulfina, sunatoarea si coada soricelului, ele fiind folosite la prepararea diverselor infuzii. Insa cel mai des utilizate sunt fructele de armurariu datorita continutului bogat in silimarina, o substanta ce ajuta foarte mult organismul sa lupte cu boala. De asemenea, aceasta este extrasa industrial, fiind prezenta in medicamentele pentru combaterea hepatitei.
Asadar se poate face infuzie cu fructe de armurariu (o lingurita de fructe macinate la o cana de apa), dar se poate prepara si tinctura de armurariu, pentru protejarea celulelor hepatice si eliminarea toxinelor. De asemenea, favorizeaza detoxifierea si eliminarea produsilor rezultati in urma tratamentelor chimioterapice si radioterapice. De retinut faptul ca folosirea acestui remediu naturist preparat din armurariu nu exclude tratamentul clasic, ci il completeaza.
Alte plante benefice
Si infuzia de rostopasca este indicata pentru insanatosirea celulelor hepatice. Atentie insa, aceasta se consuma in cantitati moderate, una-doua linguri, de mai multe ori pe zi. Astfel, specialistul in fitoterapie, prof. dr. Constantin Milica de la Universitatea Agronomica Iasi, recomanda pe blogul Farmaciaverde.wordpress.com, sa se prepare infuzia din rostopasca in felul urmator. Se utilizeaza 5 g planta uscata si maruntita la 1 litru de apa clocotita. Se acopera si se lasa timp de 12 ore, dupa care se strecoara si se adauga 200 g miere de salcam. Se consuma cate o lingura din ora in ora, de 10 ori/zi.
Pe acelasi blog sunt indicate si uleiuri medicinale care pot combate hepatita deja cronicizata. Asadar, uleiul de menta s-a dovedit a fi eficient. Se administreaza 10-20 de picaturi, de 2-3 ori/zi, cu 30 minute inaintea meselor principale. Indicat este si uleiul de catina: 20 de picaturi, de 3 ori/zi, timp de o luna.
Cure de fructe si legume
Pentru a aduce imbunatatiri in organism, se poate apela la mai multe cure cu diverse fructe si legume. Strugurii proaspeti sunt indicati pentru un tratament de 8 zile. Se incepe cu jumatate de kilogram de fructe, iar cantitatea creste treptat pana se ajunge la un consum de 3 kg in ultimele trei zile de cura. Se poate bea si suc de orz verde, cate 150 ml de trei ori pe zi, inaintea meselor principale, pe o perioada de 2-3 saptamani pe timp de vara. De asemenea, efecte benefice are si sucul de ridiche neagra - cate 300 ml pe zi, timp de trei zile pe luna, in trei reprize.
Alte recomandari includ eliminarea alcoolului si a tutunului, mentinerea unui regim alimentar adecvat, dar si reducerea efortului fizic si intelectual. Daca hepatita A se poate vindeca in proportie de 90%, iar hepatita B are o rata de 50%, cea de top C evolueaza, lent sau accelerat spre ciroza hepatica. De aceea, depinde doar de tine cum poti sa tii sub control aceasta boala.
Surse:
http://farmaciaverde.wordpress.com;
http://adevarul.ro; www.unica.ro;
www.newspad.ro;