Fiecare dintre noi face tot posibilul ca igiena casei sa se apropie cat mai mult de perfectiune. Insa, uneori, in dorinta de a ne infrumuseta casa, de a avea langa noi animale de companie sau de a ne inconjura de aparate si obiecte care sa ne faca viata cat mai confortabila, ignoram unele aspecte care ne pot pune sanatatea in pericol. Anumiti factori declansatori ai alergiilor, cum ar fi mucegaiul, praful si ciupercile, exista, fara ca noi sa ne dam seama de acest lucru, in fiecare colt al caminului nostru. Qbebe iti dezvaluie top 7 locuri pline de alergeni in casa ta.
1. Alergeni in ghivecele cu flori
Priveste cu atentie in casa ta: probabil ca in fiecare camera si pe balcon ai mai multe ghivece cu plante pentru infrumusetarea caminului. Te-ai gandit ca plantele pe care le tii in casa, nu sunt numai decorative, ci si daunatoare?
Uita-te cu atentie la tulpinile si frunzele lor, dar mai ales la pamantul in care sunt plantate: pot fi pline de spori de mucegai care pot fi luate de curentii de aer si imprastiate in toata casa. In cazul in care nu vrei sa renunti la minunatele plante care iti inveselesc caminul evita sa uzi in exces plantele, foloseste farfurioare sub ghivece pe care sa le cureti des si inlatura frunzele moarte.
2. Alergeni din cauza animalelor de casa
Stim ca toti cei care au animale de companie vor contrazice faptul ca micutii lor companioni sunt surse de alergeni care le dauneaza, insa acesta este adevarul. Oricat de mare grija ai avea in ceea ce priveste igiena animalului de companie care locuieste cu voi in casa, exista alergeni de care nu prea va puteti feri. Blana animalelor este unul dintre alergeni, insa problema reala o constituie proteinele din saliva si urina animalelor.
Trebuie sa stii ca si matreata animalelor - celule de piele moarta - care este raspandita in aer la fiecare miscare a animalului de casa, se depune pe mobila, covoare, asternuturi si haine, provocand alergii. Oricat de tare ati fi atasati sentimental de animalul de companie, faceti tot posibilul sa il tineti departe de asternuturile voastre, mai ales in camera copiilor.
Nu uita sa aspiri si sa aerisesti casa cat mai des si, mai ales, spalati-va pe maini dupa ce atingeti animalul, jucariile sau vasele acestuia. Aceeasi atentie trebuie sa o ai si in cazul pasarilor de apartament, a reptilelor, rozatoarelor sau pestisorilor.
3. Alergenii din covoare
Adevarul este ca nu poti inlatura din casa ta covoarele, mochetele sau alte forme de infrumusetare si protejare a podelelor. Din nefericire insa, acestea nu constituie numai obiecte practice sau decorative, ci si daunatoare.
Toate covoarele acumuleaza praf si oricat de mult ai detesta acest lucru, acestea reprezinta o sursa de hrana pentru acarienii de praf in mod constant. Fecalele si alte resturi de acarieni sunt recunoscuti factori declansatori ai alergiilor. Pentru a reduce cat mai mult aceasta problema incearca sa achizitionezi un aspiratori performant dotat cu filtre speciale.
4. Alergenii de pe mobila tapitata si asternuturi
Mobila tapitata si asternuturile, la fel ca si pernele, pilotele si paturile, constituie adaposturi preferate de acarieni. Mobila care a fost depozitata necorespunzator inainte de folosire in depozite umede sau prafuite pot contine si spori periculosi, precum cei de mucegai. In cazul in care in familia ta sunt foarte frecvente alergiile, ar trebui sa iei in considerare achizitionarea mobilierului imbracat in piele sau vinilin in locul celui imbracat in materiale textile.
De asemenea, trebuie sa acorzi o atentie deosebita asternuturilor - atunci cand petreci cateva ore zilnic pe un asternut, celulele de piele moarta de pe corpul tau raman pe asternuturi creand un mediu mai mult decat propice pentru ca acarienii sa se inmulteasca. Una dintre metodele prin care poti evita ca aceste organisme microscopice nesuferite sa isi faca din asternuturile tale camin este sa imbraci saltelele, pilotele si pernele in huse non-alergenice.
In plus, trebuie sa speli saptamanal asternuturile si sa nu achizitionezi perne sau cuverturi care nu pot fi spalate. Nu uita sa aspiri salteaua cat de des posibil.
5. Jucariile de plus si cartile
In cazul in care observi ca micutii tai au simptome de alergie la praf, trebuie sa fii atenta la jucariile de plus si la cartile cu care au contact cel mai des. Este posibil ca factorii alergeni care si-au gasit adapostul in aceste tipuri de obiecte des manipulate de copii sa fie vinovati. Desigur ca nu poti interzice copiilor sa se joace sau sa doarma cu animalutele de plus preferate, cu atat mai putin sa citeasca o carte de povesti.
In ceea ce priveste jucariile, trebuie sa fii mai atenta atunci cand le cumperi: ai grija sa poata fi spalate in masina de spalat si fa acest lucru saptamanal, apoi usuca-le bine. Daca micutul tau deja are o jucarie de plus care nu poate fi spalata, pune jucaria intr-o punga in congelator pentru minim 24 de ore, saptamanal.
In ceea ce priveste cartile, trebuie sa stii ca si acestea constituie o sursa de factori alergeni: spori de mucegai, acarieni si paduchi de carte. Daca observi ca dupa ce umbli in biblioteca ai semne de alergie, incearca sa aspiri suprafata cartilor cat mai des, sa le scuturi de praf din cand in cand si, daca este posibil, sa tii cartile in piese de mobilier inchise ori in cutii acoperite.
6. Alergenii din baia si bucataria ta
Fiecare dintre noi a avut macar o data surpriza neplacuta de a observa la baie ori la bucatarie pete negre de mucegai pe rosturile faiantei ori gresiei. Din pacate, sporii de mucegai se fixeaza oriunde gasesc un loc umed si cald si nu se gasesc numai la suprafata acestora. Mucegaiul intra in pereti si sub podea, reusind sa contamineze arii extinse, in marea lor majoritate ascunse privirii noastre.
Cea mai buna metoda de aparare impotriva acestuia este sa pastrezi suprafetele din baia si bucataria ta cat mai curate si uscate posibil. Fii mereu atenta la garniturile, tevile sau robinetele care picura si repara-le in cel mai scurt timp. In baie foloseste o sursa de ventilatie atunci cand faci baie, renunta la perdelele de dus si covorase. Sterge si usuca peretii si podelele cat mai des posibil si ai grija ca inceparile sa fie cat mai aerisite.
In bucatarie ai grija la tava de scurgere din spatele frigiderului - apa statuta este o sursa de mucegai, prin urmare ai grija sa golesti tavita des si sa o cureti. De asemenea, arunca din frigider toate alimentele si ambalajele vechi si umede care pot dezvolta mucegai.
7. Alergenii din aparatul de aer conditionat
Probabil ca ti se pare ca nu ai putea trai fara aer conditionat si nu crezi ca acest aparat atat de iubit si necesar poate deveni un pericol pentru sanatatea ta si a familiei tale. Totusi, trebuie sa stii ca aparatele de aer conditionat pot gazdui si imprastia in locuinta ta mucegai, fungi si foarte mult praf.
In cazul in care nu doresti sau nu poti renunta la aparatul sau aparatele de aer conditionat din locuinta ta, trebuie sa ai grija ca acestea sa fie dotate cu filtre cat mai performante, sa le cureti si sa le dezinfectezi cat mai des cu putinta. De asemenea, citeste cu atentie instructiunile fiecarui aparat de aer conditionat si schimba filtrele conform indicatiilor producatorului.
Intotdeauna esti foarte atenta atunci cand este vorba despre sanatatea familiei tale, insa uneori, unele amanunte pot fi trecute cu vederea. Ce factori alergeni crezi ca sunt in casa ta si ce faci in aceasta privinta?
Surse:
http://healthy-living.knoji.com/allergy-hotspots-in-your-home/
http://edition.cnn.com/2011/LIVING/03/19/pet.allergies.mnn/index.html
http://www.webmd.com/allergies/how-to-control-allergens-in-your-home#
http://www.bbc.co.uk/health/physical_health/conditions/in_depth/allergies/