Top 15 vitamine si minerale pentru o mama frumoasa si sanatoasa

Top 15 vitamine si minerale pentru o mama frumoasa si sanatoasa

Louise Tanase - Contributor

Se spune ca grija pentru frumusete trebuie sa inceapa cu grija pentru sanatate, deoarece majoritatea afectiunilor medicale afecteaza aspectul exterior. Fie ca te gandesti la pielea ta, la par sau la unghii, trebuie sa stii ca frumusetea acestora depinde in mare masura de aportul de vitamine si minerale. Qbebe iti dezvaluie care sunt cele mai importante vitamine si minerale necesare sanatatii si frumusetii tale.

Indiferent de varsta pe care o ai, preocuparea pentru sanatate trebuie sa ocupe locul intai in topul grijilor tale zilnice, mai ales daca te gandesti si la frumusete. Aproape ca nu exista afectiune ori boala care sa nu se reflecte negativ in piele, par si unghii, in tonusul general si in dispozitia ta. Majoritatea afectiunilor sunt influentate de alimentatie datorita faptului ca aceasta constituie sursa primordiala in asigurarea nivelului optim de minerale si vitamine necesare functionarii organismului. Acesta este motivul pentru care iti oferim o lista a celor mai importante minerale si vitamine pentru sanatatea si frumusetea ta.

1. Vitamina B1 (Tiamina)

Vitamina B1 (tiamina) este indispensabila atat sanatatii fizice, cat si celei psihice, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, aparatului digestiv, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii. Vitamina B1 are un rol important in prevenirea si/sau tratarea mai multor afectiuni, cum sunt boala Alzheimer, boala Crohn, insuficienta cardiaca congestiva, depresia, epilepsia, fibromialgia, HIV/SIDA, psihoza Korsakoff's, scleroza in placi, encefalopatia Wernicke's si alcoolismul. Carenta de vitamina B1 se manifesta prin: sensibilitate musculara, lipsa poftei de mancare, dureri oculare, iritabilitate, scaderea puterii de concentrare, furnicaturi in membrele inferioare si superioare, memorie deficitara, tahicardie, dureri gastrice, senzatie de oboseala imediat dupa trezire, sange in urina, constipatie, strabism, mers greoi, astenie, depresie, tulburari de memorie si atentie, hipotensiune si, in cazurile grave, chiar pareze.
Cele mai bune surse de vitamina B1: drojdia de bere, carnea de porc, ficatul de vita, cerealele integrale, orezul brun nedecorticat, semintele de floarea-soarelui, legumele uscate, fructele in coaja lemnoasa si cartoful.

2. Vitamina B2 (Riboflavina)

Vitamina B2 (riboflavina) ajuta la transformarea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor in energie si este necesara pentru vindecarea si mentinerea sanatatii tegumentelor, ajutand organismul sa echilibreze aciditatea. Este foarte importanta pentru par, unghii si ochi, dar joaca un rol foarte important si in prevenirea si tratarea unor afectiuni precum anemia, sindromul de tunel carpian, cataracta, migrena, rozaceea sau vaginita. Consecintele carentei de vitamina B2 includ senzatia de arsura si mancarime in jurul ochilor, cataracta, fotosensibilitate, par gras lipsit de luciu, unghii casante, buze crapate, scaderea rezistentei la efort si la infectii, dermatite si inflamatii ale limbii.
Cele mai bune surse de vitamina B2: carnea de pui, organele (ficatul, rinichii sau inima), lactatele, ouale, pestele, legumele cu frunze verzi, migdalele, ciupercile, soia si drojdia de bere.

3. Vitamina B3 (Niacina)

Vitamina B3 (niacina, acid nicotinic sau vitamina PP) este responsabila de sustinerea proceselor genetice in celulele organismului si contribuie la procesarea grasimilor din corp. Vitamina B3 este recomandat pentru prevenirea si tratamentul multor afectiuni precum pelagra, dermatita, durerile de cap, hipercolesterolemie, depresii si tulburari psihice. Deficitul de vitamina B3 se manifesta prin scaderea apetitului, aparitia infectiilor la nivelul pielii, slabiciune musculara si tulburari digestive, iar în cazurile de carenta severa se poate instala pelagra, boala care se caracterizeaza prin leziuni dermatologice majore, amnezie, depresie, anxietate, stari delirante sau chiar deces.
Cele mai bune surse de vitamina B3: peste (ton, somon), carne de pui, carne de curcan, organe de vita, produse lactate, sparanghel, avocado, broccoli, spanac, nuci, cereale integrale, ciuperci si drojdie de bere.

4. Vitamina B6 (piridoxina)

Vitamina B6 are un rol esential in formarea hemoglobinei, in metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (mai ales al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular. De asemenea, are o influenta benefica asupra pielii, dar si in tratamentul afectiunilor cardiovasculare, amelioreaza simptomele sindromului premenstrual, depresiei, artritei, elimina senzatia de greturi matinale in cazul femeilor insarcinate si previne instalarea afectiunilor oculare cauzate de inaintarea in varsta. Carenta de vitamina B6 se manifesta prin slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala, piele uscata, pierdere in greutate, tulburari neurologice si inflamatii ale limbii.
Cele mai bune surse de vitamina B6: drojdia de bere, semintele de floarea-soarelui, cerealele integrale, bananele, somonul, spanacul, galbenusul de ou crud si avocado.

 PERFECTIL capsule - Complex de 22 nutrienti special creat pentru par, unghii si piele

Combinatie unica de vitamine, minerale si extracte din plante care actioneaza prin hranirea stratului dermic, foliculilor firului de par si patului unghial prin intermediul sistemului circulator.
Mod de administrare: 1 cps pe zi in timpul mesei principale
Componentele sale acopera doza zilnica recomandata nefiind necesara administrarea altor suplimente nutritive. Ca si in cazul altor suplimente, cereti sfatul medicului daca sunteti insarcinata, alaptati sau aveti alergii la diferite alimente.
Forma de prezentare: cutie cu 2 blistere a 15 cp fiecare 

5. Vitamina B12

Vitamina B12 are un rol deosebit de important pentru organismul uman, astfel ca aportul adecvat de vitamina B12 ajuta organismul in dezvoltarea si mentinerea sistemului nervos, a productiei de ADN si a formarii celulelor rosii din sange, stimuleaza pofta de mancare, create performantele fizice si psihice, impiedica acumularea de grasimi in ficat si previne aparitia aterosclerozei si a altor afectiuni cardiovasculare. Trebuie sa stii ca o carenta de vitamina B12 se manifesta prin palpitatii, greturi, balonari, arsuri ale cavitatii bucale, stari de oboseala accentuata, dereglari ale ciclului menstrual, anemie, pierderi de memorie, depresie, anxietate, iritabilitate si dezorientare.
Cele mai bune surse de vitamina B12: produsele de origine animala (carnea de pui, porc, vita sau oaie, lactate, oua), ton, somon, scoici si midii.

6. Vitamina C (acid ascorbic)

Vitamina C are un rol foarte important in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant; este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica; ajuta la asimilarea fierului de catre organism; previne si vindeca scorbutul; mareste rezistenta vaselor sanguine; contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si a oaselor; are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate in organism; intervine in buna functionare a tesuturilor, precum si a diferitelor organe. De asemenea, vitamina C participa la transformarile chimice ale proteinelor, lipidelor si glucidelor, la formarea substantelor intercelulare; diminueaza perioadele de convalescenta; intarzie aparitia cataractei; impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului; protejeaza acidul folic; are actiune antialergica; laxativ natural; asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii. Carenta de vitamina C este responsabila de aparitia scorbutului, dar si a altor probleme cum ar fi oboseala, gingivita, hemoragiile, scaderea rezistentei la infectii si reumatism.
Cele mai bune surse de vitamina C: papaya, portocale, broccoli, ardei gras, capsuni, grepfruit, pepene, rosii, mango, cartof, varza, spanac, lamaie, varza, afine.

7. Vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru depunerea calciului in oase; asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini remineralizarea osaturii adulte; permite absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi. De asemenea, tot vitamina D intareste sistemul imunitar si regleaza ritmul cardiac. O carenta severa de vitamina D cauzeaza rahitism (o boala care decalcifiaza si deformeaza oasele), dureri musculare, schimbari bruste de dispozitie, sangerari gingivale, afectiuni cardiovasculare si chiar cancer.
Cele mai bune surse de vitamina D: pestele gras (hering, sardina, somon) si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenusul de ou, untul, laptele integral si lactatele nedegresate.

8. Vitamina E

Vitamina E este intareste sistemul imunitar, permite o buna irigare sanguina in intregul organism, conserva "integritatea" vitaminei A, atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut. De asemenea, vitamina E are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sanguine, accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri, intervine in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului, ca si in sinteza proteinelor; limiteaza producerea de colesterol, controleaza eliminarea apei din organism, previne imbatranirea celulelor, fortifica musculatura si tesutul conjunctiv, imbunatateste functia sexuala, are efect diuretic si hipotensiv. Trebuie sa mai stii ca vitamina E ajuta si la preintampinarea producerii avorturilor; atenueaza ritmul procesului de imbatranire; este eficient in diabetul zaharat, atrofie ovariana si uterina, sterilitatea feminina; intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate; are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului si cataractei, ca si in boala Parkinson. In plus, aceasta minunata vitamina are rol si in prevenirea aparitiei cancerului prin protejarea celulelor sanatoase de radicalii liberi si agentii poluanti. Deficitul de vitamina E provoaca anemie hemolitica, afectiuni neurologice, distrofii musculare, cresterea cantitatii de colesterol in ser si in muschi, precum si instalarea ateroscleroze. De asemenea, o carenta de vitamina E poate provoca si infertilitate.
Cele mai bune surse de vitamina E: uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati (soia, porumb, floarea-soarelui), fructe oleaginoase (arahide, seminte de floarea-soarelui), germenii de cereale, legumele verzi (spanacul, in special), rosiile.

 WELLWOMAN tablete

Supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii, vitalitatii si starii de bine, cu relevanta pentru sanatatea femeii.
Pentru o stare de bine pe tot parcursul lunii: vitamine si minerale esentiale ce ofera sanatate, vitalitate si energie; antioxidanti, vitamina C si extracte din citrice pentru cresterea imunitatii; ulei de borago (limba-mielului) si primula pentru reglarea ciclului menstrual si reducerea sindromului premenstrual.
Mod de administrare: 1 tableta/zi in timpul mesei principale, cu o cantitate de lichid suficienta  

9. Magneziu

Magneziul are un rol deosebit de important in procesele fiziologice enzimatice, procesele metabolice, este tonic, antidrepresiv si tranchilizant. Are rol anticolesterolic si antiaterosclerotic, prevenind aparitia infarctului de miocard sau a accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, magneziul este important pentru pastrarea sanatatii danturii. Carenta de magneziu poate determina spasmofilie, instalarea hipercolesterolemiei si aterosclerozei, hiperemotivitate, nervozitate, tremuraturi, ameteli, insomnii si fragilitatea unghiilor, parului si a dintilor. Magneziul participa si la transmiterea semnalului activator de la fibra nervoasa spre muschi, precum si la contractia musculara propriu-zisa.
Cele mai bune surse de magneziu: fructe de mare, fructe uscate, legume verzi, oleaginoase, cacao, seminte (mai ales de floarea-soarelui), cerealele neprelucrate, grau germinat, tarate de grau, nuci, apa dura, cafea, ceai, tofu preparat prin precipitarea magneziului.

10. Fier

Fierul are rol important in formarea hemoglobinei si intra in compozitia globulelor rosii. Fierul asigura si o buna circulatie sanguina, prevenind astfel bolile cardiovasculare, ajuta la transformarea zaharului din sange în energie, oferind astfel rezisten?i la efort. Un nivel optim de fier in sange ajuta si productia de enzime care joaca un rol important in crearea de noi celule, aminoacizi, hormoni si neurotransmitatori. De asemenea, sistemul imunitar si glanda tiroida depind si ele de fier pentru a-si asigura functionarea corecta. Carenta de fier determina anemie feripriva, oboseala, slabiciune musculara, caderea parului, sensibilitate la infectii, dureri de cap, depresie, ameteli, lipsa poftei de mancare si paloare.
Cele mai bune surse de fier: carne, ficat, morcovi, linte, naut, soia, patrunjel, sfecla, spanac, galbenus de ou, cacao si ciocolata, semintele de chimion, de dovleac, de susan, branza tofu, maslinele si nucile.

11. Cupru

Cuprul este un mineral care se gaseste in cantitate mica in organismul uman, dar care este important deaorece ajuta la mentinerea integritatii peretilor vasculari (prin interventia in metabolismul tesutului conjunctiv) si intervine in fenomenul mielogenezei si in cel de osificare. De aceea, lipsa lui poate produce fenomenul de osteopatie. Cuprul actioneaza, totodata, ca antiinfectios in apararea organismului, in efectele antiinflamatorii ale reumatismului acut, precum si in cel antitumoral. Carenta de cupru pe o perioada lunga de timp duce la osteoporoza, cardiomiopatie, dermatita, artrita, depresie, diabet zaharat, anemie, caderea parului sau cresterea precoce a parului alb.

Cele mai bune surse de cupru: ficat, carne (de vita, de miel), faina de ovaz, produse lactate, galbenus de ou, legume, fasole, mazare, nuci, ciuperci, avocado, macese, drojdie de bere, castraveti, crustacee, caracatita, stridii.

12. Zinc

Zincul actioneaza indeosebi in procesele de oxidare ca activator al enzimelor, in special a celor digestive si are un rol esential in sinteza proteinelor, in excretia dioxidului de carbon, metabolismul oaselor, protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi de oxigen, detoxifierea organismului de alcool, in ficat, digestia proteinelor din alimente. Zincul intervine in diviziunea celulara, protejeaza membranele celulare, regleaza nivelul si activitatea vitaminei A si intra in compozitia unor hormoni sau le controleaza secretia (insulina, hormoni tiroidieni, hormoni gonadotropi). Aportul corect de zinc s-a dovedit eficient si in cresterea imunitatii, prevenirea si tratarea racealilor, degenerescenta maculara, vindecarea leziunilor sau ADHD. Trebuie sa stiti ca, din pacate, absorbtia zincului este blocata de consumul cantitatilor insemnate de cofeina si alcool. Carenta de zinc conduce la tulburari digestive, acnee, cicatrizare dificila, unghii casante, uscaciunea pielii si caderea parului (chiar pana la alopecie), dermatitele din zona nasului si a buzelor, tulburarile de comportament, lipsa vederii pe timpul noptii, hipogeuzia (reducerea perceptiei gustative) si hiposmia (pierderea partiala a capacitatii de a percepe unul sau mai multe mirosuri).
Cele mai bune surse de zinc: stridii, crustacee, linte, fasole, mazare, cereale, carne.

13. Seleniu

Seleniul este un mineral ce participa activ in functionarea normala a membranei celulare, asigura protectia impotriva dezvoltarii bolilor canceroase, sustine functia pancreasului si contribuie la asimilarea vitaminei E. De asemenea, seleniul este un puternic antioxidant intracelular, aceasta fiind una dintre cele mai importante calitati ale lui, protejeaza ficatul si ajuta la intarirea sistemului imunitar, amelioreaza bolile cardiovasculare, intarzie efectele imbatranirii, stimuleaza fertilitatea, protejeaza vederea si pielea, curata organismul de substante periculoase, ne mentine parul sanatos, combate matreata si are o actiune protectoare impotriva cancerului. Carenta de seleniu determina piele uscata si scuamoasa la nivelul scalpului, probleme cutanate, infertilitate, dar si boli canceroase.
Cele mai bune surse de seleniu: cereale integrale, soia, fructe de mare, nuci, orez brun, ananas, ciuperci, usturoi.

14. Crom

Cromul este important in transferul glucozei din sange in celule si in prevenirea pierderii de masa osoasa la femeile aflate la menopauza. Cromul participa si in metabolismul grasimilor si proteinelor, protejeaza impotriva cresterii nivelului de colesterol in sange, protejeaza impotriva aparitiei glaucomului si a altor boli oculare si scade pierderile de calciu. Carenta de crom poate determina colesterolemie mare, boala coronariana ischemica, tulburari neurologice si afectiuni oculare, dar si osteoporoza.
Cele mai bune surse de crom: painea integrala, germenii de grau, drojdia de bere, cartofii, bananele, spanacul, ficatul de vitel, carnea de pui.

15. Siliciu

Desi inca nu se cunosc foarte multe date despre toate beneficiile aduse de siliciu organismului uman, se stie ca acest mineral are rol in cresterea rezistentei oaselor si cartilajelor, grabeste vindecarea fracturilor si ajuta la pastrarea integritatii vaselor de sange. Evident ca in cazul unei carente de siliciu se incetineste vindecarea ranilor si apare scaderea densitatii osoase, crescand astfel riscul de fracturi osoase.
Cele mai bune surse de siliciu: cereale, apa, banane, legume, bere, mazare, produse lactate.

 www.magazinvavianpharma.ro

 

Articolul urmator
Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 vitamine și minerale pentru atacuri de panică, pe care să le iei în perioade stresante
    7 vitamine și minerale pentru atacuri de panică, pe care să le iei în perioade stresante

    Atacurile de panică sunt episoade bruște și intense de frică sau disconfort extrem, care ating apogeul în câteva minute și sunt adesea însoțite de simptome fizice și...

    Ce frumoasă este fiica lui Irinel Columbeanu și a Monicăi Gabor! Irina are 15 ani și seamănă leit cu mama ei!
    Ce frumoasă este fiica lui Irinel Columbeanu și a Monicăi Gabor! Irina are 15 ani și seamănă leit cu mama ei!

    Irinel Columbeanu și Monica Gabor se mândresc cu fiica lor, Irina, în vârstă de 15 ani. Pe lângă faptul că este extrem de frumoasă, adolescenta este și foarte...

    „Trei generații de fete cucuiete". Ce frumoasă este mama Ancăi Serea
    „Trei generații de fete cucuiete". Ce frumoasă este mama Ancăi Serea

    Trei generații de femei, una mai frumoasă și mai puternică decât cealaltă, așa poate fi descris videoclipul postat pe Instagram de către Anca Serea.

    Ce frumoasă a fost fiica Iuliei Albu în prima zi de liceu. Mama și tatăl ei au făcut pace de dragul ei, în prima zi de școală
    Ce frumoasă a fost fiica Iuliei Albu în prima zi de liceu. Mama și tatăl ei au făcut pace de dragul ei, în prima zi de școală

    Iulia Albu și Mihai Albu au divorțat în anul 2013, iar de atunci relația lor este marcată de numeroase tensiuni. Cu toate acestea, au hotărât să fie amândoi prezenți...

    6 vitamine care te ajută să te îngrași
    6 vitamine care te ajută să te îngrași

    Vrei să iei în greutate, dar nu știi ce vitamine te pot ajuta ? Descoperă în acest articol 6 vitamine care, în mod indirect, prin proprietățile lor, te pot ajuta să...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    Ce familie frumoasă are Andreea Bănică! Artista se mândrește cu cei doi copii ai săi, care îi seamănă perfect!
    Ce familie frumoasă are Andreea Bănică! Artista se mândrește cu cei doi copii ai săi, care îi seamănă perfect!

    Andreea Bănică este una dintre cele mai apreciate artiste din România. S-a făcut remarcată a Festivalul Mamaia din 1998 iar ulterior, alături de Claudia Pătrășcanu și Iulia...

    Ce familie frumoasă are Nelu Cortea de la America Express! Cum arată soția și copiii comediantului
    Ce familie frumoasă are Nelu Cortea de la America Express! Cum arată soția și copiii comediantului

    Nelu Cortea este, fără îndoială, unul dintre cei mai îndrăgiți concurenți de la America Express 2023. Comediantul în vârstă de 36 de ani face echipă, în...

    © 2025 Qbebe