De ce libidoul mamelor care au născut este la pământ
Doctorul specialist în obstetrică-ginecologie Tara Shirazian susține că, deși nou-născuții dorm cea mai mare parte din zi, iar proaspeții părinți îi copleșesc cu dovezi de iubire “fiecare persoană este diferită și este posibil ca unele proaspete femei să se simtă mai sexuale, însă nu se întâmplă des. Motivul este că pentru ca o femeie să aprecieze sexul are nevoie de estrogen, un hormon al cărui nivel scade imediat după naștere și continuă să rămână astfel cât timp alăptează”.
Deși proaspeții tătici pot considera că este vorba despre un afront personal, de fapt nu este decât un răspuns biologic. Atunci când se naște un copil, emoțiile, pe lângă noutate, sunt de multe ori copleșitoare la început. Așadar, pe lângă iubire și intimitate, apare și un sentiment puternic de anxietate. Bărbații se pot simți excluși ca urmare a legăturii puternice dintre mamă și nou-născut, însă nu este vorba decât despre o reacție post partum a corpului.
Ce se întâmplă în mod concret? După nașterea unui copil, placenta este eliminată și apare o scădere bruscă în nivelul de estrogen. Urmează apoi o creștere în nivelul de prolactină, un hormone responsabil de stimularea alăptării și de hrănirea nou-născutului. Prolactina scade nivelul de estrogen și, pe cale de consecință, apare și o reducere a dorinței sexuale, o uscăciune vaginală crescută, durere intensificată, mai puțină lubrifiere locală, toate reprezentând aspecte importante în actul sexual; din acest motiv medicul recomandă estrogen cu administrare vaginală femeilor care alăptează.
Chiar dacă o femeie renunță la alăptare, durata normală de care are nevoie corpul său pentru a reveni la normal este în principiu de 60 de zile (ciclul menstrual și ovulatoriu normal) și un ritm normal al hormonilor. Majoritatea femeilor alăptează în prezent și continuă să o facă chiar și pentru un an; în aceste cazuri situația din cuplu se poate îmbunătăți, însă nivelul de estrogen nu va reveni la normal până la finalizarea alăptării.
Nu în ultimul rând, libidoul scăzut și uscăciunea vaginală crescută au rolul de a proteja femeia de o sarcină apărută prea curând după naștere. În acest fel natura se asigură că mama va fi capabilă să își crească și să se dedice primului copil până să rămână din nou însărcinată.
În final este important ca proaspeții părinți să rețină că schimbările menționate mai sus sunt absolute normale și se vor remedia în timp. Intimitatea și iubirea din cuplu continuă să existe, chiar dacă nu se mai manifestă sexual. Aveți răbdare până când corpul se acomodează cu aceste schimbări, cu înțelegere se rezolvă totul.
Citește și: Scaderea libidoului la femei: cauze si remedii
Sursa: https://pressfrom.info
Sursa foto principala: istockphoto.com