Am stabilit deja că alăptarea este ocazia perfectă prin care se întărește legătura dintre mamă și copil, dar și tăticii se pot bucura de sentimentul prețios din timpul meselor micuțului. Acesta poate stabili o conexiune cu copilul prin contactul "piele-piele", în timp ce-l hrănește cu biberonul. Asta însă nu definește în întregime rolul tatălui în alăptare. Iată ce trebuie să facă tatăl pentru a menține liniștea în proaspăta familie.
Nu pune presiune și nu reproșează
Primele luni de la nașterea bebelușului sunt cele mai dificile, fără doar și poate. Este perioada în care cel mic se acomodează cu noul mediu, dar și cea în care părinții încearcă să facă față schimbărilor. Este momentul în care mama va fi solicitată intens, fiind nevoită să păstreze echilibrul între grija pentru copil și restul sarcinilor. De cele mai multe ori, balanța înclină spre siguranța bebelușului, astfel încât viața de cuplu și treburile casnice suferă modificări. Aici intervine tatăl; trebuie să încerce să înțeleagă situația, să facă tot posibilul să devină un ajutor de nădejde și să nu facă reproșuri. Cu cât este mai implicat în procesul de adaptare la noua viață, cu atât mai repede va accepta schimbările și le va trata ca părți importante din experiența de părinte.
Oferă sprijin necondiționat
Este important ca mama și tatăl să-și amintească întotdeauna că sunt o echipă. Așa cum au decis împreună să-și întemeieze o familie și să devină părinți, tot așa trebuie să depună eforturi pentru a menține echilibrul și după venirea pe lume a bebelușului mult dorit. Dat fiind faptul că la început, mama își ocupă tot timpul cu supravegherea micuțului, rolul tatălui este să încerce să păstreze ordinea și să soluționeze o parte din sarcinile mamei. Poate merge la cumpărături, poate pune hainele la spălat, ori, de ce nu, poate petrece clipe cu cel mic cât mămica își ia o pauză scurtă de relaxare; asta implică în mod normal o baie relaxantă și o masă copioasă.
Încurajează deciziile
Partenerul de viață este sprijinul principal pentru orice mamă în timpul sarcinii, cât și în alăptare. În primele luni de viață ale copilului, proaspăta mămică nu se confruntă numai cu grija copilului, ci și cu sfaturile și părerile celor din jur despre ce trebuie, sau nu, să facă. Astfel, este nevoie de susținerea tatălui pentru a lua cele mai bune decizii pentru familie. Trebuie să încurajeze chiar și cea mai mică hotărâre, ce în mod normal pare neînsemnată, dar în ochii mamei epuizate capătă valori nemărginite.
Se informează corect în legătură cu alăptarea
Rolul tatălui nu implică numai ajutor moral pentru mamă, ci și o informare corectă asupra procesului de alăptare și dezvoltării bebelușului. Așa cum se pune la curent cu evoluția sarcinii și cu modificările ce se petrec în timpul creșterii intrauterine, la fel trebuie să procedeze și în alăptare. Trebuie să înțeleagă exact ce urmează să se întâmple, astfel încât să devină un susținător al alăptării și să-și ajute soția să găsească cea mai bună poziție și tehnică pentru a hrăni piticul.
Așadar, tatăl este susținătorul mamei în alăptare, dar și acesta are nevoie, la rândul său, de un ajutor pe măsură. Ei bine, aici intră în scenă Philips Avent, care este sprijinul multor părinți în alăptare, oferind produse de puericultură de cea mai bună calitate. Alăptarea este o experiență minunată, specială și unică, de care toți părinții trebuie să se bucure din plin, iar Philips Avent îi ajută în tot acest demers.