- Ce înseamnă dacă ai o „ridicătură" pe unul dintre sâni
- Ce se întâmplă dacă îți simți sânii grei și sensibili
- Ce înseamnă dacă ai mâncărimi la nivelul sânilor
- Ce înseamnă dacă ai fire de păr negre în jurul mameloanelor
- La ce probleme de sănătate ar trebui să te gândești dacă ai o iritație sub unul dintre sâni
- Ce înseamnă dacă ai mici „buline" în zona sfârcurilor
- Ce înseamnă dacă din sânii tăi se scurge un lichid alb, similar laptelui
- Ce înseamnă dacă găsești pete de sânge în sutien
- Ce înseamnă niște sfârcuri tari
- La ce să te gândești dacă unul dintre mameloane pare că s-a retras
- Ce înseamnă să ai sâni „denși"
- La ce ar trebui să te gândești dacă ai sfârcurile prea mari sau prea mici
- Ce înseamnă dacă ai sfârcurile închise sau prea deschise la culoare
- Ce înseamnă dacă ai vergeturi pe sâni
- Ce înseamnă dacă ai unul dintre sâni mai mare decât celălalt
- Ce pot spune despre sănătatea ta sânii care-și măresc volumul
- Ce înseamnă când sânii tăi se micșorează
Ce înseamnă dacă ai o „ridicătură" pe unul dintre sâni
Poate fi un chist benignDacă ți se pare că pe sânul tău a apărut o mică „ridicătură", moale și rotundă, poate fi vorba despre un chist benign. În acest caz, poți să încerci să iei combinația de vitamine B6, D și ulei de primulă. Așteaptă instalarea menstruației și vezi ce se întâmplă. Dacă aceasta nu se va retrage, mergi la doctor.
Poate fi vorba despre o formă de cancer mamar
Pentru a elimina orice suspiciune în acest sens, du-te la doctor și vezi ce îți va spune acesta. Nu este obligatoriu să fie vorba despre ceva foarte grav da,r cu cât acționezi mai rapid, cu atât este mai bine.
Ce se întâmplă dacă îți simți sânii grei și sensibili
Se apropie ziua instalării menstruației
Este normal ca în preajma ciclului menstrual sânii tăi să fie mai sensibili și să-i simți mai grei.
Ca să te convingi însă dacă este într-adevăr vorba de așa ceva sau ar trebui să-ți faci griji serioase, încearcă că iei următoarele medicamente: vitamina B6 (200 mg), vitamina E (300 mg) și capsule cu ulei de primulă (de câte 500 mg). Vezi dacă te simți mai bine.Dacă nu, mergi să consulți un medic.
Citește și: Simptome ale sindromului premenstrual sau semne ale sarcinii?
Ai consumat mai multă cafeină ca de obiceiȘi cafeina poate duce la apariția sânilor inflamați și dureroși. Renunță cât poți la cafea și la băuturile energizante pentru a vedea ce se întâmplă.
Ce înseamnă dacă ai mâncărimi la nivelul sânilor
În situația în care ai mâncărimi frecvente la nivelul sânilor, ia în calcul prezența următoarelor probleme:
Ești alergică la materialul din care este confecționat sutienul sau hainele tale
Materialele pot avea în componență diferite substanțe toxice, ce pot dăuna pielii sensibile de la nivelul sânilor.
Ai grijă să-ți schimbi sutienul și să alegi haine din materiale cât mai naturale, aplicând și o cremă pe bază de hidrocortizon.
De asemenea, poți încerca și un gel pentru mameloane sensibile și iritate, precum Multi-Mam Balm (de 30 de ml). Compus din uleiuri vegetale, acesta previne crăparea mamelonului, mai ales în perioada de alăptare. Proprietățile sale sunt deosebite datorită prezenței Squalenului, o componentă esențială a sebumului uman.Gelul se absoarbe rapid în piele, este sigur și pentru bebeluș și poate fi aplicat chiar și cu 2-3 luni înainte de naștere.
Te poți orienta și către alte produse. De pildă, Multi-Mam Lanolin (de 30 ml). Acesta poate fi utilizat tot în scopul îngrijirii mameloanelor înainte și pe parcursul alăptării, fiind sigur și pentru bebeluș. Se poate aplica de cel puțin două ori pe zi.
Poți să ai grijă de sănătatea mameloanelor tale și cu ajutorul Multi-Mam Comprese (12 bucăți). Ele pot trata mameloanele iritate și crăpate din perioada de alăptare, prevenind apariția infecțiilor. Este antiinflamator, analgezic, antiseptic, nu este toxic și va îmbunătăți aspectul sfârcurilor și al pielii din jur. Pentru rezultate bune, este necesar ca aceste comprese să fie ținute pentru cel puțin 5 minute pe zonele cu probleme.
Nu te-ai clătit bine de săpun/de gelul de dușClătește-te din abundență cu apă, unge-te cu crema cu hidrocortizon și vezi dacă mâncărimea se ameliorează.
Ești în perioada premergătoare instalării menstruațieiUneori se poate întâmpla ca transformările hormonale din această perioadă să determine inclusiv apariția unor mâncărimi în zona sânilor.
Poți avea o formă de cancer la sânDacă se întâmplă ca mâncărimile să nu cedeze, ci să se accentueze, iar sfârcul să se retragă înăuntru, să fie inflamat și să observi o scurgere alb-gălbuie, mergi de urgență la medic. Din păcate, acestea pot fi simptome ale unei tumori canceroase.
Ce înseamnă dacă ai fire de păr negre în jurul mameloanelor
Poate însemna că ai venit în contact cu cremă/gel pe bază de testosteronÎn situația în care partenerul tău a folosit așa ceva în timpul actului sexual, este foarte posibil ca și tu să fi venit în contact cu acest produs, ceea va duce la creșterea întâmplătoare a unor fire de păr.
Suferi de sindromul ovarelor polichisticeUneori se poate întâmpla ca o creștere bruscă a firelor de păr la nivelul sfârcurilor să însemne prezența afecțiunii numite sindromul ovarelor polichistiec. Din cauza ei, nivelul de testosteron va fi ridicat. Nu mai sta pe gânduri și consultă un medic, întrucât această afecțiune, dacă nu este tratată, poate duce la infertilitate.
La ce probleme de sănătate ar trebui să te gândești dacă ai o iritație sub unul dintre sâni
Nu de puține ori se poate întâmpla să sesizăm că sub unul dintre sâni se află o zonă iritată. Nu trebuie să ne gândim imediat la o afecțiune gravă, ci la oricare dintre aceste variante:
Ești probabil alergică la cevaDe pildă, chiar sârma din compoziția sutienului tău, detergentul cu care ți-ai clătit sutienul sau săpunul/gelul de duș cu care te-ai spălat pot determina apariția unei reacții alergice.
Suferi de intertrigo
Intertrigo este o afecțiune inflamatorie a pliurilor pielii, indusă sau agravată de căldură, umezeală, fricțiune și lipsa de circulație a aerului. Cel mai adesea este vorba și de prezența unei infecții,care poate fi bacteriană sau fungică.
În caz de intertrigo, te poate ajuta o cremă pe bază de cortizon, de steroizi, de antibiotic și să ai un sutien cât mai comod. Desigur, numai medicul îți poate pune un asemenea diagnostic.
Datorită transpirației, ce favorizează acumularea de bacterii, este necesar să-ți speli periodic sutienul, astfel încât să nu ajungi să ai tot felul de probleme cu pielea din zonă.
Ce înseamnă dacă ai mici „buline" în zona sfârcurilor
Întrucât sânii au o structură ce permite circulația laptelui matern, aceste „buline" nu sunt altceva decât capetele canalelor prin care se va scurge acesta. Uneori se poate întâmpla ca ele să fie mai evidente, dar nu este un semnal de alarmă.
Ce înseamnă dacă din sânii tăi se scurge un lichid alb, similar laptelui
Chiar dacă te poți gândi la probleme de sănătate din cele mai serioase, în realitate medicii ne spun că o asemenea scurgere poate fi semn pentru:
Ai fost foarte stimulată în regiunea sânilorÎn condițiile în care sânii sunt plini de canale prin care se scurge laptele matern, este posibil ca în unele cazuri orice stimulare mai puternică în zonă să ducă la scurgerea unui lichid alb. Mergi la un medic să-ți dea un tratament dacă ți se întâmplă des așa ceva.
Iei medicamente antidepresive sau pentru alte afecțiuni ale sistemului nervosUnele medicamente de acest tip duc la creșterea temporară a nivelului de prolactină (ce stimulează producția laptelui matern), așa că nu ar trebui să excluzi posibilitatea de a avea scurgeri albicioase din sâni dacă faci tratament cu ele.
Ce înseamnă dacă găsești pete de sânge în sutien
Dacă vezi pete de sânge în sutien, gândește-te serios că poate fi vorba despre o tumoare necanceroasă. Mergi urgent la medic pentru investigații!
Ce înseamnă niște sfârcuri tari
Experții spun că fermitatea sfârcurilor nu trebuie asociată cu prezența unei tumori mamare decât în cazul în care apar și alte simptome (precum scurgerile anormale sau o asimetrie accentuată).
De cele mai multe ori însă, este vorba despre stimularea mușchilor din regiune, mai ales la începutul sau la sfârșitul actului sexual.
La ce să te gândești dacă unul dintre mameloane pare că s-a retras
Pentru a te convinge că nu este vorba despre o tumoare ce se dezvoltă în spatele mamelonului, consultă cât mai repede un medic.
Ce înseamnă să ai sâni „denși"
Când sesizezi un asemenea fenomen, consultă un medic, care este singurul ce-ți poate spune dacă este într-adevăr o problemă medicală serioasă (precum o tumoare) sau dacă pur și simplu este vorba despre țestului dens al sânilor din perioada ce precede instalarea menstruației.
La ce ar trebui să te gândești dacă ai sfârcurile prea mari sau prea mici
Nici în acest caz nu ar trebui să te îngrijorezi, spun experții, întrucât este firesc și ca mărimea acestora să varieze.
Ce înseamnă dacă ai sfârcurile închise sau prea deschise la culoare
Medicii spun că este un lucru perfect normal să avem o pigmentație diferită, inclusiv la nivelul tegumentelor din zona sânilor.
Ce înseamnă dacă ai vergeturi pe sâni
În acest caz nu trebuie să te alarmezi, întrucât nu este vorba despre o problemă de sănătate, ci pur și simplu că ai avut fluctuații ale greutății. Este firesc ca pielea să se contracte sau să se întindă, iar dacă ai trecut printr-o sarcină sau pur și simplu nu ai o piele foarte elastică, vergeturile de pe sâni pot apărea oricând.
Citește și: Sânii după alăptare: sfaturi de îngrijire
Ce înseamnă dacă ai unul dintre sâni mai mare decât celălalt
Medicii spun că, de cele mai multe ori, este un fenomen firesc, întrucât sânii nu sunt perfect simetrici.
Când însă sesizezi că unul dintre sâni și-a modificat considerabil volumul și aspectul, gândește-te să consulți cât mai repede un medic, întrucât poate fi vorba și de prezența unui chist mai serios sau chiar de o tumoare.
Ce pot spune despre sănătatea ta sânii care-și măresc volumul
Dacă observi că sânii tăi sunt mai mari, poți să te gândești la următorul motiv: ai câștigat în greutate.
După vârsta pubertății, sânii își tot măresc volumul. Pe măsură ce corpul tău se dezvoltă și dacă vei acumula mai multe kilograme, sânii tăi vor deveni mai mari.
Ce înseamnă când sânii tăi se micșorează
Pe de o parte, trebuie să știm că sânii au în structura lor și țesuturi grase, așa că este firesc să-și micșoreze volumul pe măsură ce slăbești. În cazul în care observi că slăbești prea mult și nu știi de ce, mergi la un medic, întrucât poate fi vorba de prezența unei boli cronice (de pildă diabetul) sau de hipertiroidism.
Pe de altă parte, sânii își vor reduce din volum și odată cu instalarea ciclului menstrual, odată cu modificările hormonale survenite atunci.
Voi știați până acum cât de multe lucruri pot „spune" sânii despre sănătatea noastră?
Surse:
www.goodhousekeeping.com ; www.romedic.ro