Desi intreaga familie este incantata de sosirea bebelusului, tu te simti istovita si coplesita. Noi iti oferim un ghid complet in care vei gasi raspunsuri la intrebari legate de ingrijirea nou-nascutului, complicatii de sanatate la care, atat tu cat si bebelusul, sunteti predispusi, hranirea nou-nascutului, schimbarile emotionale prin care treci si alte sfaturi pentru o proaspata mamica.
Ingrijirea nou-nascutului
Nu te agita. Multi dintre proaspetii parinti au o multime de emotii dupa ce ajung cu copilul acasa. Stim, ai crezut ca toate acele schimbari de dispozitie vor disparea imediat dupa ce ai nascut. Insa acum sentimentul de stres se invarte in jurul activitatii de ingrijire a nou-nascutului si aceasta poate fi un punct de plecare catre extenuare fizica si emotionala.
Vezi partea frumoasa: esti mamica. Toate, de la prima baita a bebelusului, pana la hranirea acestuia din 3 in ore si fetele caraghioase pentru a-i fura bebelusului un mic zambet, fac parte din experienta de parinte. Fiind o mamica proaspata spune bun venit noptilor nedormite, meselor luate pe fuga si schimbatului frecvent de scutece! Nou-nascutii au nevoi non-stop, si doar mama si tata le pot acoperi. Poate ti-ai dori sa revii la zilele cand nu te puteai decide care set de lenjerie pentru patut sa-l cumperi. Odata ce copilul tau va creste putin, vei afla cat de plina de satisfactii este meseria de parinte, mai ales dupa ce vei auzi cuvintele "mama" sau "tata", pentru prima data!
Complicatii de sanatate la nou-nascuti
Ca proaspata mamica, probabil ca ai sute de intrebari referitoare la sanatatea si cresterea copilului. Poate te intrebi de ce capul copilului tau este atat de ascutit si daca se va rotunji vreodata. Poate vrei sa stii ce lotiune sau ce tip de crema este cea mai buna pentru pielea bebelusului si care sunt alimentele de care copilul ar trebui sa stea departe in primul an de viata.
Citeste tot ce se poate despre ingrijirea nou-nascutului, si in curand te vei fi simti mai increzatoare ca parinte si, desigur, vei avea un copil sanatos si fericit. Cele mai frecvente complicatii in randul nou-nascutilor sunt: acneea, colicii , aftele, sindromul zgaltairii.
Fii atenta la simptomele bebelusului si nu intra in panica. Daca esti mamica pentru prima data, grija pentru sanatatea nou-nascutului poate fi de-a dreptul apasatoare. Orice semn de boala te va face sa te simti ingrijorata. Vrei sa faci tot ce este mai bun pentru bebelusul tau si sa fii cea mai buna mamica. Cu toate acestea, atunci cand copilul se imbolnaveste, ce faci? Ai incredere in instinctul tau. Cand simti ca ceva este grav, nu trebuie sa eziti in a chema medicul. Dar pentru complicatii comune la nou-nascuti, cum ar fi acnee sau dermatita de la scutec, experienta este cel mai bun profesor. Retine ca sistemul imunitar al copilului tau este foarte imatur, astfel incat el sau ea este vulnerabil/a in fata virusurilor, la care noi adultii ne-am imunizat. Este perfect normal ca bebelusul sa mai raceasca din cand in cand. Complicatiile majore de care ar trebui sa tii cont sunt: febra, deshidratare, varsaturi, modificari de comportament, secretii oculare si infectie, eruptii cutanate. |
Hranirea nou-nascutului
Hranirea copilului nu este intotdeauna usor de realizat, mai ales ca-ti da peste cap ritualul de somn. Pregateste-te pentru nopti nedormite, dupa ce aduci copilul acasa pentru prima data! In primele cateva saptamani dupa nastere, indiferent daca alaptezi sau iti hranesti copilul cu biberonul, nou-nascutii trebuie sa fie hraniti cel putin la fiecare trei ore.
Modificari ale sanilor dupa nastere. La cateva zile dupa nastere iti vei simti sanii umflati. Daca laptele vine repede, sanii pot deveni plini, tari si sensibili, incat nou-nascutul nu mai poate prinde mamelonul sa suga.
|
Poti folosi comprese reci sau un analgezic slab, insa doar recomandat de medic pentru a reduce senzatia de disconfort. Comprimarea manuala sau aspiratia cu pompa ajuta la curgerea laptelui si permite copilului sa prinda mai bine areola sanului. Nu evita alaptatul, din cauza durerii, deoarece cu cat copilul suge mai putin, cu atat sanii vor fi mai umflati. Dupa fiecare sesiune de alaptare curata bine de resturile de lapte ramase pe mamelon deoarece te poti confrunta cu crapaturi care uneori pot chiar sangera. Alaptatul la san. Daca alaptezi, copilul trebuie hranit intre opt pana la doisprezece sesiuni in fiecare zi. Cu cat va inainteaza in varsta sesiunile de alaptare vor fi mai rare. Sau, probabil, vei alapta "la cerere", atunci cand copilului ii este foame. Ai dreptul sa iti faci griji daca bebelusul mananca suficient sau nu, dar ai incredere intotdeauna in instinctele tale atunci cand vine vorba de hrana pentru copii. Daca bebelusul tau umple cel putin sase pampersi pe zi si ia in greutate, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Consulta medicul pediatru daca ai nelamuriri. |
Alaptatul cu biberonul. Daca iti hranesti bebelusul cu biberonul poti fi inlocuita in timpul meselor sugarului, de oricare alt membru al familiei si asa poate si taticul sa impartaseasca aceasta placere cu bebelusul sau.
Sfaturi pentru proaspetele mamici
1. Nu aprinde lumina cand iti hranesti bebelusul noaptea. Sesiunile de alaptare pe timpul noptii sunt exclusiv pentru alimentatie, asa ca nu este cazul sa le faci interesante. Pastreaza in camera o sursa de lumina cat mai redusa posibil, hraneste copilul, schimba-l si pune-l inapoi la somn fara a vorbi cu el sau mai rau a te juca cu el. Astfel, cu cat va creste bebelusul se va trezi de mai putine ori pe noapte si tu vei avea mai putine nopti de recuperat.
2. Invata copilul sa fie independent. De indata ce copilul a terminat de mancat, locul lui este sigur intr-un colt cu jucarii. Acest lucru poate fi pe podea, in patut cu acele jucarii deasupra capului sau intr-un scaun cu jucarii atasate. Aceasta metoda il va ajuta ca atunci cand va creste mai mare sa reuseasca sa se distreze singur pe parcursul a unor perioade mici de timp. Un sfat important pentru proaspete mamici !
3. Implica-l si pe tatic. Chiar daca crezi ca nimeni nu poate avea grija de copilul tau mai bine decat tine, este de asemenea important pentru tata sa-si formeze o legatura cu nou-nascutul,. Lasa-l singur cu copilul, dar nu numai sa se joace cu el. Ofera-i posibilitatea de a-l hrani, de a-l schimba. Sunt sanse ca felul lui de a face lucrurile sa fie diferit de al tau, dar asta nu inseamna ca greseste. Profita de datile in care primesti ajutorul de care ai nevoie si trage un pui de somn!
4. Dezvolta-i copilului obiceiuri bune de som. Cand vezi ca bebelusul este obosit, pune-l in patut fara sa-l mangai, sa-i canti sau sa-l legeni. Astfel il va invata sa reuseasca sa adoarma singur, fara a creea obiceiuri proaste, care vor trebui schimbate mai tarziu.
Tu ai mai adauga ceva in ghidul nostru pentru proaspetele mamici?