Vaginul nostru este plin de bacterii bune și este și un mediu acid
Din punct de vedere al prezenței bacteriilor, vaginul se remarcă printr-un „ecosistem de bacterii", cu rolul de menținere a sănătății acestuia.De pildă, specialiștii ne avertizează că săpunurile obișnuite și gelurile de duș pot duce la dezechilibrarea florei bacteriene bune, facilitând proliferarea unor bacterii periculoase, responsabile cu apariția infecțiilor. Cu alte cuvinte, acestea pot fi responsabile cu aparția vaginitelor bacteriene, candidoză sau iritații.
În privința acidității, s-a constatat că aceasta are, în interiorul vaginului, o valoare de aproximativ 4, 5 (pe scara pH-ului; 7 înseamnă pH neutru). De aceea, se poate spune că vaginul este aproape la fel de acid ca berea sau ca roșiile. Bacteriile din interiorul vaginului contribuie la menținerea acestei acidități. Spre exemplu, bacteria numită Lactobacillus este una dintre cele mai prezente bacterii din vagin.
Pentru menținerea sănătății vaginului nostru, este necesar să apelăm la produse speciale pentru igiena intimă. Ideale sunt cele ce au la bază ingrediente naturale și nu conțin conservanți, precum produsele din gama Multi-Gyn . Ele ne pot ajuta să scăpăm de disconfortul vaginal provocat de tot felul de probleme (cum ar fi iritațiile, pruritul, arsura, inflamația etc.) care nu necesită neapărat un tratament medicamentos (cu antimicotice sau antibiotice), dar nici nu trebuie lăsate neglijate. Efectul unic al produselor Multi-Gyn se bazează pe complexul unic 2QR (un complex de polizaharide), care blochează aderarea bacteriilor pe țesutul-gazdă. Această nouă abordare are un efect rapid de eliminare a simptomelor neplăcute, nu are efecte secundare și nu creează dependență.
Iată câteva exemple de produse din gama Multi-Gyn:
Multi-Gyn Femiwash (100 ml) este o spumă concentrată bioactivă pentru igiena zilnică. Nu conține săpun, parfum, conservanți, curăță delicat fără să afecteze sistemul de apărare a țesutului. Conține acid lactic, dar și complexul 2QR, putând fi potrivit și pentru o piele uscată și sensibilă. Datorită acestora, aciditatea vaginală poate fi îmbunătățită, scăzând riscurile de apariție a infecțiilor.
Multi-Gyn Femiwash se răspândește pe zona dorită (preferabil cu mâna și nu cu un burete) și se clătește cu apă. Poate fi utilizat și în perioada sarcinii și alăptării.
Multi-Gyn Actigel (50 ml) este un gel pentru eficient în prevenirea și tratamentelor vaginitelor bacteriene și a disconfortului vaginal precum iritații, mâncărimi, roșeață, usturimi. De asemenea, reduce scurgerile vaginale și elimină mirosurile neplăcute.
Nu conține parfum, hormoni sau alte substanțe iritante, dar este bogat în complexul 2QR. Poate fi folosit atât pentru aplicații externe, cât și interne.
Multi-Gyn Liquigel (gel cu aplicator, 30 ml)
Are rolul de a ameliora rapid uscăciunea vaginală și stimulează umiditatea naturală. Poate preveni iritația și este un excelent lubrifiant, optimizând starea țesutului vaginal. În același timp, poate fi aplicat pe tampoane, dispozitive medicale, mănuși sterile, prezervative, pentru o alunecare mai ușoară.
Pentru uscăciunea vaginală se aplică o dată pe zi sau ori de câte ori simți nevoia,
Pentru prevenția uscăciunii vaginale și a iritației provocate de aceasta se va aplica de două ori pe zi, timp de cel puțin 5 zile.
Dacă vreți să folosiți Multi-Gyn pentru stimularea umidității naturale a vaginului este indicat să-l aplicăm zilnic, înainte de culcare.
|
|
|
|
Citește și:Cum previi aparitia candidozei vaginale?
În anumite cazuri, vaginul nostru se poate închide, făcând penetrarea imposibilă
O altă curiozitate despre anatomia vaginului este aceasta: unele femei pot suferi de vaginism, o afecțiune ce favorizează închiderea involuntară a mușchilor aflați la intrarea în vagin, iar penetrarea poate deveni imposibilă. Cauzele vaginismului sunt fie de natură psihologică, fie de natură fizică.
În ceea ce privește cauzele de natură psihologică, sunt importante următoarele precizări:
Pot fi predispuse la vaginism femeile ce au fost violate sau abuzate sexual
În oricare dintre aceste cazuri, mușchii vaginali reacționează involuntar din cauza unei anxietăți profunde. De cele mai multe ori, o asemenea situație nu poate fi sub nicio formă controlată și se poate repeta de nenumărate ori, până când trauma este depășită cu adevărat.
Femeile care au fost victime ale violenței domestice dezvoltă adesea vaginism
Nu este de mirare ca femeile ce au suferit din cauza violenței domestice să fie temătoare în privința contactelor sexuale. Iar vaginul poate reacționa în consecință, închizându-se pur și simplu.
Dacă o femeie suferă de anxietate sau pur și simplu resimte dezgust față de partenerul de sex, vaginismul se poate manifesta oricând
În general o stare de anxietate profundă se va resimți în toți mușchii corpului, inclusiv în cei ai vaginului. Iată de ce este foarte posibil, dacă trecem printr-un stres puternic, să ne confruntăm și cu vaginism.
De asemenea, dacă este vorba despre un dezgust de ordin fizic față de partener, atunci vaginul se va închide pur și simplu, împiedicând astfel ca penetrarea să aibă loc.
Din punct de vedere al cauzelor de natură fizică ale vaginismului, specialiștii în domeniu fac următoarea precizare: dacă este vorba despre o infecție, o traumă anterioară sau orice altă problemă legată de sănătatea vaginului (precum o lubrifiere suficientă a acestuia), care ne va duce cu gândul la o durere, atunci nu este ieșit din comun ca vaginul să încerce să se „protejeze". Această „protecție" se referă tocmai la contractarea mușchilor vaginali pentru împiedicarea unei eventuale penetrări.
Mai complicat de gestionat vor fi cauzele de natură psihologică ale vaginismului. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă, de pildă, discuțiile cu un psihoterapeut, aplicarea unor tehnici de relaxare (precum meditația sau yoga), evitarea stresului excesiv, precum și apelarea la diverse remedii naturiste (cum ar fi uleiurile esențiale).
În ceea ce privește eliminarea cauzelor de natură fizică ale vaginismului, pe lângă tratamentele medicamentoase, experții au descoperit că și terapia cu Botox poate fi de ajutor pentru relaxarea mușchilor vaginali.
În timpul actului sexual, dimensiunile vaginului se pot dubla
Iată și o altă curiozitate ce ține de anatomia vaginului și de care probabil nu știați: în timpul actului sexual, dimensiunea vaginul se poate dubla. Acest fenomen se datorează următorului fapt: pereții vaginului se vor lubrifia, iar aceștia se vor extinde, în funcție de mărimea penisului. În acele momente, tensiunea musculară din corp crește, ceea ce face ca uterul să fie împins mai sus, poziția cervixului se schimbă, iar vaginul devine mai lung. Nu de puține ori se poate întâmpla ca această redimensionare a vaginului să persiste și după încheierea actului sexual.
Explicația este următoarea: când se umple mai mult cu sânge, în timpul penetrării, vulva pare mai extinsă și mai inflamată. De regulă acest fenomen va înceta de la sine, dar dacă ne deranjează putem să aplicăm niște comprese calde.
Unele femei pot avea două vaginuri
Una dintre marile curiozități legate de anatomia vaginului este următoarea: unele femei se nasc cu două vaginuri.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, s-a estimat că 1 la 3000 de femei poate avea această anomalie. Experții o explică astfel: în mod normal, aparatul reproducător feminin este compus din două tuburi, aflate unul lângă altul, care merg din vagin până la trompele uterine. De obicei, ele fuzionează la nivelul vaginului, deci vaginul este numai unul. Din motive necunoscute încă, se poate întâmpla ca ele să nu fuzioneze și atunci o femeie va avea două vaginuri în loc de unul.
În general, femeile care au această particularitate a anatomiei vaginului pot avea probleme legate de fertilitate. Unele reușesc să rămână însărcinate, dar nu le va fi ușor să păstreze sarcina, iar nașterea se va face, pentru a elimina eventuale riscuri pentru mamă și făt, prin cezariană.
De asemenea, s-au semnalat cazuri în care femeile nu știau, până la o anumită vârstă, că posedă două vaginuri.
Pentru rezolvarea acestei anomalii a vaginului se poate efectua o intervenție chirurgicală, astfel încât să rezulte un singur sept vaginal. Există însă riscul să se producă fisuri periculoase.
„Punctul G" există sau nu?
Așa-numitul „punct G", o zonă despre care se spune că este deosebit de sensibilă la stimularea sexuală, este una dintre curiozitățile legate de anatomia vaginului. Chiar dacă un număr mare de femei au raportat, de-a lungul timpului, existența orgasmului tocmai în acel „Punct G", experții în domeniu nu ne pot lămuri încă dacă acesta există cu adevărat.
Spre exemplu, un chirurg din Florida a raportat că a găsit, pe cadavrul unei femei de 83 de ani, o urmă de structură ce pare a fi „Punctul G". Ulterior însă, cercetările detaliate au dovedit că structura respectivă putea fi orice, cum ar fi un fragment al clitorisului și nu neapărat acest „Punct G".
Într-adevăr, în ultimii ani cercetătorii au identificat o zonă care se află la 2-4 cm de intrarea în peretele din față al vaginului (aflată cel mai aproape de zona buricului), în care plăcerea din timpul actului sexual poate fi resimțită mai intens. Cu toate acestea, nu este vorba despre vreun organ distinct care să fie responsabil de această plăcere.
O opinie comună a experților, pe care nu o vom mai privi ca pe o curiozitate legată strict de anatomia vaginului este următoarea: clitorisul, uretra și partea din față a peretului vaginal „lucrează" împreună pentru a simți plăcerea apărută în timpul activității sexuale.
Citește și: Top 17 curiozitati despre vaginul tau care te vor uimi
Voi ați auzit până acum de aceste curiozități ce țin de anatomia vaginului?
Surse:
www.abcnews.go.com; www.allthingsvagina.com; www.glamour.com; www.health.com;www.lehmiller.com;www.livescience.com