12 vedete care sunt diagnosticate cu tulburare bipolară

12 vedete care sunt diagnosticate cu tulburare bipolară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre cele mai răspândite afecțiuni din ultimele decenii se numără și tulburările bipolare. Inclusiv numeroase vedete și persoane publice suferă din cauza lor, iar unele dintre ele au avut curajul să-și spună povestea. În articolul de mai jos veți afla cum 12 celebrități și-au mărturisit experiența ce ține de prezența unei anumite tulburări bipolare.

Ce reprezintă tulburările bipolare

Tulburările bipolare se se referă la acele afecțiuni psihice care cauzează schimbări extreme de dispoziție, incluzând aici o excerbare a acestora (în caz de manie sau de hipomanie) sau, dimpotrivă, o prăbușire a dispoziției (episoadele de depresie).
Oricare dintre aceste tulburări afectează energia, activitățile, rațiunea, comportamentul, somnul. Ele pot surveni la orice vârstă.
De regulă, o tulburare bipolară se va manifesta ocazional sau periodic de-a lungul unui an.
Cele mai importante tipuri de tulburări bipolare sunt:
• Tulburările bipolare de tip I- Acestea apar când cineva are cel puțin un episod de manie (o stare anormală de iritabilitate și o creștere de energie, euforie, confuzie) este precedat sau urmat de o hipomanie (materializată prin stări de exuberanță, de hiperactivitate) sau de un episod de depresie majoră. În unele cazuri, se poate ajunge la o rupere de realitate.
• Tulburările bipolare de tip II- Putem vorbi despre ele când a existat cel puțin un episod de depresie majoră și cel puțin unul de hipomanie, dar nu s-a ajuns până la manie.

Care sunt cele mai cunoscute simptome ale tulburărilor bipolare

Ce simptome presupun mania și hipomania
Hipomania este mai puțin gravă decât mania, iar aceasta din urmă poate duce la apariția unor problemă la școală, la locul de muncă, în relațiile cu ceilalți etc.
Printre semnele ce pot indica prezența unei manii sau a unei hipomanii se numără:
• O exacerbare a dorinței de a ne implica în activități, de a ne consuma energia
• O stare euforică perpetuă
• O scădere a nevoii de somn
• Creștere exagerată a dorinței de a vorbi
• Prezența unei multitudini de gânduri, care vin și pleacă rapid
• Oricare dintre aceste afecțiuni ne poate face mai distrași de la activitățile pe care trebuie să le desfășurăm
• Scădere a capacității de a lua decizii corecte (de exemplu, se vor asuma riscuri inutile, se vor face investiții proaste etc.)

Despre ce simptome se poate vorbi în depresie
În cazul unei depresiii severe, simptomele pot fi observate cu ușurință în activitățile de zi cu zi, cum ar fi la școală, la locul de muncă, în cadrul diferitelor activități sociale.
Un episod de depresie poate fi recunoscut după următoarele simptome:
• Ne putem simți mai triști, mai deznădăjduiți, mai pesimiști, ne vine adesea să plângem
• Există o pierdere a interesului față de activitățile care până atunci ne făceau plăcere
• Se poate vedea o scădere rapidă în greutate, deși nu este urmată o dietă sau, dimpotrivă, o creștere vizibilă în greutate
• Poate fi prezentă insomnia sau, dimpotrivă, nevoia de a dormi prea mult
• Se poate observa o încetinire a ritmului în care ne desfășurăm activitățile zilnice
• Ne simțim mereu neliniștiți, anxioși
• Nu ne mai valorizăm suficient
• Ne simțim vinovați mult prea mult
• Nu mai avem aceeași capacitate de a raționa, de a lua decizii
• În cazul formelor severe de depresie, cineva se poate gândi și poate planifica să se sinucidă.

Exemple de vedete care au fost diagnosticate cu tulburare bipolară

Mariah Carey
Deținătoare a numai puțin de 18 hituri ce au fost numărul 1 în SUA, cântăreața a povestit într-un interviu acordat revistei „People" că a fost diagnosticată cu tulburare bipolară încă din anul 2001. Mai exact, a fost spitalizată după o cădere nervoasă și atunci i s-a spus că suferă de tulburare bipolară de tip II.
După primirea acestei vești, Mariah Carey s-a temut că va pierde tot, că boala de care suferă îi va afecta cariera și a luat decizia să înceapă imediat un tratament. De altfel, și în prezent are perioade în care îl urmează.
Printre lucrurile pe care le-a povestit vedeta în interviul acordat pentru „People" se află și mărturisirea conform căreia suferința sa a fost agravată după ce s-a despărțit de omul de afaceri american James Packer.
Ulterior ea a devenit mamă, iar în prezent spune că s-a obișnuit cu ideea că trebuie să se trateze în continuare, dar că este norocoasă că este mama gemenilor Monroe și Moroccan și că poate să continue ceea ce îi place cel mai mult: să facă muzică.

Citește și: 10 vedete careau avut curaj să spună că suferă de depresie postpartum

Richard Dreyfuss
Actorul american în vârstă de 70 ani, renumit mai ales pentru rolurile sale din „Fălci" și „Întâlnire de gradul trei" a recunoscut de nenumărate ori faptul că toată viața s-a chinuit din cauza anxietății perpetue, cauzate de o tulburare bipolară.
Într-un interviu din anul 2013, Richard Dreyfuss a spus că „în fiecare zi și în fiecare minut din viața sa s-a simțit ca si cum ar fi fost în noaptea de dinaintea examenului și că habar nu aveai ce o să primești la acel examen".

 

patty duke

Patty Duke

Cunoscuta actriță americană a decedat în urmă cu doi ani, dar încă din tinerețe (încă din anul 1980) a fost diagnosticată cu tulburare bipolară.

Ea a fost mama a trei copii, proveniți din trei căsnicii diferite. În mai multe interviuri Patty Duke a povestit că afecțiunea mentală de care suferea i-a afectat viața de familie și că din acest motiv a ajuns inclusiv să apeleze la alcool și droguri.
Abia după ce s-a hotărât să urmeze un tratament de specialitate și după ce l-a cunoscut pe cel ce urma să-i devină cel de-al patrulea soț, Patty Duke a simțit că viața ei s-a schimbat cu adevărat în bine.

 

carrie fisher

Carrie Fisher

Este o scriitoare celebră mai ales pentru trilogia „Star Wars". De asemenea, în ultimii ani fanii au aflat că ea suferă încă din tinerețe de tulburare bipolară (mai exact de hipomanie) și că a fost dependentă de alcool.

Într-una dintre memoriile sale („Wishful Drinking"), Carrie Fisher relatează că faptul că a devenit mamă a făcut-o să conștientizeze că are nevoie de un tratament pentru afecțiunea sa și că trebuie să te obișnuiești să trăiești cu ideea că suferi de o boală psihică.
Carrie Fisher a decedat în anul 2016.

Stephen Fry
Acest comediant britanic a debutat în televiziune în anul 2006, cu ocazia lansării documentarului BBC „Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive".
Stephen Fry spune că a aflat despre tulburarea sa bipolară abia când avea 37 ani și că atunci a înțeles de ce toată viața sa era marcată de fluctuații de dispoziție, de „suișuri masive și de căderi mizerabile".

stephen fry

Catherine Zeta- Jones
Încă din anul 2011 ea a făcut public faptul că suferă de hipomanie, dar și de depresie, mai exact de o tulburare bipolară.
În interviurile acordate, Catherine Zeta- Jones a recunoscut faptul că suferința ei a atins cotele cele mai înalte după diagnosticarea soțului său, Michael Douglas, cu cancer în gât și după conflictul dintre ei.

În anul 2013, actrița a intrat într-un program de tratament cu durata de 30 de zile. Ea a fost bucuroasă de faptul că recunoașterea publică a afecțiunii ei i-a permis să se retagă pentru o perioadă pentru a se trata.

catherine zeta jones

Linda Hamilton
A devenit renumită pentru rolul din „Terminator" dar, în ciuda succeselor sale profesionale, a suferit din cauza dependenței de alcool și de droguri. În plus, a fost diagnosticată cu tulburare bipolară și a divorțat de două ori.
Linda Hamilton nu s-a sfiit să mărturisească faptul că abia după ce a primit un tratament de specialitate a început să vorbească deschis despre ceea ce presupune să fii bipolar, precum și că este esențial să acceptăm să primim ajutor.

Demi Lovato
O cunoaștem nu numai din producțiile „Disney Channel", ci mai ales în urma colaborării cu staruri ale momentului (cum ar fi Luis Fonsi). Cântăreața americană mărturisește cum a hotărât să recunoască public faptul că suferă de tulburare bipolară în anul 2015.
De asemenea, Demi Lovato a mai povestit că a suferit de bulimie și că faptul că nu își conștientiza boala a făcut-o să adopte tot felul de comportamente nesănătoase. A ținut să adauge că i s-a spus că afecțiunea ei a fost provocată de un dezechilibru chimic în creier și că numai după terapie și tratament a învățat să trăiască știind că are tulburare bipolară.

Sinéad O'Connor
Cântăreața irlandeză a devenit faimoasă pentru hiturile sale de acum mai bine de 30 de ani și pentru atitudinea sa rebelă.
Pe măsură ce nivelul său de celebritate a atins cote înalte, nivelul său de depresie a crescut. Abia după mai mulți ani Sinéad O'Connor a declarat că provine dintr-o familie cu probleme (mama sa era depresivă, iar tatăl său alcoolic) și a primit diagnosticul de tulburare bipolară la vârsta de 37 de ani.
Mamă a patru copii, cântăreața a avut mai multe tentative de suicid și mai multe internări în centre de specialitate. În cadrul unuia dintre interviurile date în cadrul „The Oprah Winfrey Show" ea a spus că luptă din greu cu depresia și că are momente „Când fiecare por din corpul ei plânge fără ca măcar să înțeleagă de ce".

Margaret Jane Pauley
În vârstă de 67 de ani, Margaret Jane Pauley este jurnalist și om de televiziune din America. La rândul ei, a intervievat celebrități în cadrul show-ului „Today and Dateline".
Ea și-a făcut public diagnosticul de tulburare bipolară în anul 2004, recunoscând faptul că încă din tinerețe avea episoade de depresie, inclusiv în perioada în care lucra pentru NBC.
Deși inițial a crezut că simptomele sale se puteau pune pe seama unui tratament cu steroizi destinat unei alergii severe, medicii i-au spus că suferă din cauza maniei și depresiei.
Jane Pauley a declarat însă că nu se simte rușinată din cauza bolii de care suferă și că speră ca tratamentele destinate unei asemenea afecțiuni să devină tot mai eficiente.

Margaret Trudeau
Mama actualului premier canadian Justin Trudeau a recunoscut, după mai mulți ani, faptul că suferă de o tulburare bipolară. Ceea ce ține să precizeze în interviurile acordate este că nu se poate trăi în afara problemei de sănătate pe care o ai, chiar dacă ți-ai dori așa ceva.
Întrucât ea suferă de o depresie, recunoaște că este un proces lung până când să te poți vindeca de o asemenea afecțiune, dar că există toate șansele de recuperare, dacă ne dorim într-adevăr și acceptăm un tratament.

Jean Claude Van Damme
Deși pare greu de crezut că un actor ce joacă rolul unor luptători suferă din cauza unei tulburări bipolare, Jean Claude Van Damme este dovada vie a faptului că această afecțiune poate afecta pe oricine.
Actorul belgian, care a avut patru căsnicii și a fost dependent de cocaină, a fost diagnosticat cu tulburare bipolară severă și a mărturisit în mai multe interviuri că fără tratament simptomele sale se agravează considerabil.

Voi mai știți și alte celebrități care s-au confruntat sau se mai confruntă cu tulburare bipolară?

Citește și: 10 semne că ai o personalitate bipolară

Surse:
www.countryliving.com, www.everydayhealth.com, www.goodhousekeeping.com,www.mayoclinic.org

Surse poze:
www.gettyimages.com, www.instagram.com, www.youtube.com

 
Articolul urmator
Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului
Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?
    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?

    Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, este o afecțiune psihică complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală ce...

    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

    Toți copiii trec prin etapa în care fac mofturi la mâncare. În această etapă, e posibil ca al tău copil să mănânce doar câteva alimente, având o...

    Două fetițe de patru și cinci ani au devenit cele mai bune prietene după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu cancer
    Două fetițe de patru și cinci ani au devenit cele mai bune prietene după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu cancer

    Două fetițe de 4 și 5 ani au devenit cele mai bune prietene în spital, după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu leucemie.

    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”
    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”

    Endometrioza este un diagnostic care provoacă panică în sufletele pacientelor. Femeile care suferă de endometrioză se confruntă cu dureri, menstruații abundente, simptome care...

    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

    Copilăria este o perioadă critică de dezvoltare, marcată de formarea personalității, a rezistenței emoționale și a elementelor ce construiesc relațiile interpersonale. Cu toate...

    Copilul meu se spală obsesiv pe mâini. Are tulburare obsesiv-compulsivă?
    Copilul meu se spală obsesiv pe mâini. Are tulburare obsesiv-compulsivă?

    Spălatul pe mâini de câteva ori zi, timp de cel puțin 20 de secunde, reprezintă un obicei cu care un copil trebuie să se familiarizeze de la o vârstă fragedă. Cu...

    O asistentă de la terapie intensivă neonatală a dezvoltat tulburare obsesiv-compulsivă încercând să țină în viață bebelușii bolnavi
    O asistentă de la terapie intensivă neonatală a dezvoltat tulburare obsesiv-compulsivă încercând să țină în viață bebelușii bolnavi

    O asistentă s-a îngrijorat atât de mult pentru sănătatea micuților pacienți pe care îi avea în grijă, încât a ajuns să sufere de o tulburare...

    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

    Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

    © 2024 Qbebe