Mămici de carieră: interviu cu Anamaria Ciuhuță, trainer, blogger și mai ales Mamprenoare

Mămici de carieră: interviu cu Anamaria Ciuhuță, trainer, blogger și mai ales Mamprenoare

Mariana Stan - Contributor

Anamaria Ciuhuță ne spune că oamenii ar trebui să țintească în viață prosperitatea, nu banii. Experiența ei în domeniul financiar-bancar este completată de rolul de mamă și antreprenor. Este un om optimist care îndeamnă mamele să creadă în ele și potențialul lor chiar dacă venirea pe lume a unui copil aduce și mici compromisuri profesionale. De aceea vrea să invite cât mai multe mame dornice să se reinventeze profesional în comunitatea Mamprenoare, dedicată mamelor, femeilor care își cresc copiii lângă ele, dar în același timp generează valoare pentru familiile lor și societate.

1. Mamă, blogger, trainer, fondatoarea Centrului Financial Parenting. Ce mai lipsește din CV-ul Anei-Mariei Ciuhuță?

Mai lipsesc aproape 20 de ani de lucru în domeniul bancar. Am început să muncesc într-o bancă mică imediat după ce am terminat liceul. M-a avantajat faptul că am terminat liceul Economic cu specializare pe finanțe contabilitate. Ca să mă întrețin am avut câte două locuri de muncă în paralel. Mi-a plăcut mult în bancă și în sucursală, unde aveam contact cu oamenii și în centrală, de unde puteam face lucruri cu impact la nivel național. Pe zona de training am început la Institutul Bancar Român. Au acceptat să îmi scriu singură materialele pe care le livram și apoi mi-au cerut să le scriu și un manual pentru învățământ la distanță. Îmi place zona de training, livrez cursuri de peste 10 ani. A fost pentru mine un second job făcut din plăcere.

Aș adăuga voluntariatul. Părinții ne-au învățat, pe mine și pe fratele meu, că atunci când viața este darnică cu tine, este o obligație să dai înapoi către cei ce nu au avut șansa ta. Cred că adevărata împlinire o ai atunci când poți face lucruri bune pentru cei din jurul tău.

Aș pune undeva "positive influencer", nu știu cum să o spun altfel. Sunt pozitivă, văd partea plină a paharului și am un talent să îi influențez pe oameni să își anestezieze frica, să își depășească limitele și să fie curajoși.
Mi-aș dori în viitor să adaug scriitoare. Îmi place să scriu. Mulți ani am scris lucruri tehnice, proceduri, politici, analize de business, rapoarte stufoase. Acum e momentul să echilibrez balanța și să vin cu partea creativă.

mamprenoare

2. Ce reprezintă pentru tine conceptul Mamprenoare? Cum a reușit Alina Bota împreună cu tine să dezvolte acest proiect în întrega țară?

Mamprenoarele sunt mame cu valori similare, care își propun să își crească copiii lângă ele, dar în același timp să creeze valoare pentru familiile lor și pentru societate. Alina Bota vine din zona corporate și a început să ajute mamele să își descopere vocația, să își dezvolte business-uri de la concept până la ieșire pe piață și inclusiv după. Apoi a început să le conecteze între ele. S-a evidențiat pe piață această nevoie, a mămicilor care vor program flexibil adaptat copiilor dar care vor să aibă și o activitate prin care să se dezvolte personal și financiar.

Comunitatea s-a extins rapid, sunt peste 500 de femei în această comunitate. Ne scriu mămici din toată țara și când găsim un lider valoros deschidem comunitatea. Aici, mămicile găsesc curaj, sprijin și informație relevantă. Multe mămici vin din zona corporațiilor unde erau parte dintr-un sistem funcțional. În noul rol de antreprenor ele trebuie să creeze acest sistem functional și au nevoie de informații legate de resurse umane, legislație, contabilitate, marketing, vânzări, social media și așa mai departe.

Mămicile au realizat că prin muncă împreună și colaborare, avem numai de câștigat. Participăm la diverse acțiuni împreună, ne întâlnim pentru schimb de informații, facem echipe pe diverse proiecte, contribuim la cauze sociale, colaborăm profesional și personal, legăm prietenii, ne creștem business-urile împreună. Alina și-a dorit mult ca eu să fiu lider pentru comunitatea din București și eu îi mulțumesc pentru încredere. Am o bună legătură cu restul comunităților din țară prin femeile minunate care au fost alese lideri locali.

3. Cum ai luat decizia de a transforma o idee într-un job full time?

Aici a fost mâna Alinei care m-a ghidat printr-un proces prin care mi-am depășit niște blocaje personale. Pentru o perioadă am ținut cursuri și am scris articole în paralel cu job-ul full time dar simțeam că nu e suficient. Știam că banca la care eram urma să își închidă operațiunile în țară și am decis să nu mă duc la alt job, mi-am făcut calculele să văd cât timp mă pot susține financiar și am decis că prioritatea mea este să cresc Financial Parenting. Este nevoie de educație financiară și cred că pot face o diferență, pot aduce programe de calitate și utile, având în vedere experiența mea cu oamenii și cu banii. Am specializare și pe risc operațional, pe investigații de fraude și spălări de bani. Relația oamenilor cu banii m-a fascinat dintotdeauna.

Când oamenii aud ce fac spun "wow, super, și eu am nevoie". După ce vin la cursurile mele mă întreabă când pot veni la următorul. Vor mai mult, le vorbesc pe limba lor, aduc multe exemple ca să priceapă ideile și să le aplice situației în care se află. Am o prietenă care a venit la un curs de 5 ori, la același curs. Mi-a spus că de fiecare dată învață ceva nou. Am o altă doamnă care vine la fiecare nou curs, vrea abonament la orice curs fac pe viitor. M-a sunat o mămică și mi-a spus că după ce mi-a descoperit site-ul a stat până la 4 dimineața și a citit articolele. Asta mă împlinește și mă face să simt că am luat decizia bună.

4. Ce i-ai spune Anei-Mariei , tânara de 20 de ani, dacă te-ai întâlni cu ea?

Că e pe calea cea bună. Să le mulțumească celor care îi pun bețe în roate, datorită lor va avea ambiția necesară să se autodepășească. Eram tânără și plină de energie. Munceam mult și doream să fiu cea mai bună în tot ce fac. Învățam din greșeli și eram responsabilă. Într-o zi șefa mea a strigat la mine și m-a jignit. I-am spus să îmi vorbească frumos pentru că eu la vârsta ei o sa fiu departe, mult mai departe decât ea în carieră. Așa a fost.

5. Ce ți-ar plăcea să schimbi în viața ta de acum?

Simt că trăiesc în echilibru și nu aș schimba nimic. Fac ce îmi place, îi inspir și pe alții, am o fetiță senzațională, am un partener care mă sprijină în tot ce fac indiferent cât de nebunești sau serioase sunt ideile mele, am o familie minunată și prieteni buni în jurul meu. Am o casă în care oamenii vin și stau la masă cu drag pentru că le place energia noastră pozitivă. Întâlnesc tot mai mulți oameni care încearcă să facă lucrurile altfel și care îmi dau speranța de mai bine în lumea în care copiii noștri au de trăit.
Ar fi o aroganță să spun că îmi doresc să văd Mediterana de la geamul casei?

6. Care este cel mai mare sacrificiu pe care l-ai făcut de dragul carierei?

Mi-am lăsat familia și m-am mutat singură, în gazdă pentru că nu îmi permiteam chirie, de la Cluj la București. Acesta a fost singurul mod în care îmi puteam plăti un MBA pe care mi l-am dorit mult, un masterat în dezvoltarea afacerilor și să mă descurc cu banii de la o lună la alta. Am simțit că sunt singură pe lume departe de cei dragi, altfel nu aș fi văzut în asta un sacrificiu.

comunitate mamici

7. Ce ne poți spune despre Anamaria, ca mamă?

Sunt o mamă pasionată. Este cel mai senzațional rol dar și cel mai copleșitor. Să formezi o ființă umană și prin ea câteva generații înseamnă ceva. Îmi amintesc discuțiile cu bunica mea și acum. Nu am prins-o mult dar înțelepciunea vorbelor ei blânde e și acum în sufletul meu. Fiecare discuție cu ea era o lecție de viață.
Fișa postului meu de mamă este pe câteva pagini. Citesc mult, parenting, psihologie, studii, tot ce prind. Vreau să fiu, ca orice mama de altfel, o mama bună.

Scriu și țin toate cursurile ca pentru copilul meu. După ce am născut nu mai puteam să văd lucruri triste legate de copii, apoi am înțeles că viața e nedreaptă pentru mulți dintre ei dar ce stă la îndemâna mea să fac este să îmi iubesc puiul, să dedic timp de calitate ca să cresc un copil minunat care să devină un adult responsabil.

Responsabil în sensul că să înțeleagă că are o datorie morală față de toți cei care nu au avut aceleași brațe pline de dragoste și înțelegere atunci când au avut nevoie și orice ar alege să facă în viață, să dedice timp și pentru lucruri care să îi impacteze pe alții la modul pozitiv. Mulți ar considera că vreau prea multe. Viața este dură uneori, prefer să pregătesc copilul pentru societatea în care va trăi, încet încet, astfel încât să nu fie doborâtă de primul val. Vreau să nu o țin într-un glob de sticlă, o expun la experiențe ca să își găsească forța interioară, să vadă frumosul din lume și să trăiască o viață cu sens, să fie fericită și împlinită, să ia decizii înțelepte și fără noi în jurul ei. Asta mă face oare o mamă bună?

8. Care este cel mai mare inconvenient în a fi antreprenor, din perspectiva ta?

Legislația și sistemul fiscal. Lipsa unei stabilități în aceste domenii afectează planurile pe termen mediu și lung. De multe ori trebuie să acționăm reactiv în loc de proactiv și astfel se pierd resurse importante. Un antreprenor nu are resursele financiare necesare pentru a face față deciziilor cu impact dur.

9. Cum te motivezi să depășești limitele zilnice?

Pentru mine este un exercițiu pe care îl practic de mult timp. Regula este simplă, nu lăsa nici o zi să treacă degeaba. Apropo, o zi la malul mării cu frappe și o carte bună este o zi plină de valoare!
Îmi găsesc motivația în interior. La noi în casă era interzisă bârfa și discuțiile negative despre alții. Mama mă trimitea la oglindă și îmi spunea că acolo o să găsesc cel mai bun prieten, cel mai aprig dușman, persoana pe care trebuie să o depășesc zilnic, și persoana cea mai înțeleaptă care poate lua decizii în ce mă privește.

10. Când ai fost cea mai mândră de tine?

Când am născut un pui de om dincolo de toate analizele medicale care spuneau că nu o să se întâmple vreodată asta. Am simțit mâna lui Dumnezeu pe capul meu, iar.

Și când Elena avea 6 luni, trebuia să încep diversificarea și mă uitam cât a crescut în 6 luni doar din laptele meu (cu foarte mult efort ca să fie așa) și dragoste.

11. Cine este cel mai aspru critic al tău?

Eu, evident. Și a doua, la mica distanță, este mama.

12. Ce înseamnă pentru tine succesul?

O viață împlinită, o viață prosperă, o viață cu sens, echilibrul meu și al familiei mele.

Ana spune că lucrurile cu adevărat importante au cea mai mare valoare dar nu se pot cumpăra cu bani. Depinde cât și cum dorești să investești în tine și timpul tău. Valoarea o decidem prin deciziile pe care luăm.

Bună! Sunt Mariana și te invit să mă citești pe blogul meu. www.positivemother.ro. Am atâtea să îți spun. Pentru că nu există o rețetă magică pentru a fi o femeie împlinită, o mamă bună sau pentru a fi un părinte bun. Începe cu dialogul cu copiii noștri, comunicarea între noi ca părinți, este de neînlocuit, cu răbdare și înțelegere. Construiți prin povești frumoase care vă leagă pentru totdeauna. Părinți împliniți! Copii fericiți!

 

Articolul urmator
Mai am doar un an de trăit și da, am ales să le spun copiilor că voi muri
Mai am doar un an de trăit și da, am ales să le spun copiilor că voi muri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Gabriela Cristea renunță la televiziune după 31 de ani de carieră. De ce a ales să plece de la Antena Stars
    Gabriela Cristea renunță la televiziune după 31 de ani de carieră. De ce a ales să plece de la Antena Stars

    Veste tristă pentru urmăritorii emisiunii „Mireasa: capriciile iubirii” de la Antena Stars. Gabriela Cristea, una din cele mai iubite figuri ale televiziunii românești...

    Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au divorțat după trei ani de la separare
    Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au divorțat după trei ani de la separare

    După ce procesul de divorț a fost amânat de nenumărate ori, Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au divorțat oficial din culpă comună. Trei ani a durat până...

    De ce Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf nu au divorțat încă, după 3 ani de la separare
    De ce Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf nu au divorțat încă, după 3 ani de la separare

    Unul din cele mai urmărire și mai controversate procese de divorț din showbiz-ul românesc al momentului, nu s-a încheiat încă! Anamaria Prodan este încă soția...

    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?
    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?

    Alina Pușcaș este una dintre cele mai apreciate personalități publice din România. A debutat în televiziune în anul 2010, când a obținut rolul principal în...

    Anamaria Prodan își răsfață copiii cu fiecare ocazie. Fiica ei Sarah a primit un cadou de 90.000 de euro de la mama ei
    Anamaria Prodan își răsfață copiii cu fiecare ocazie. Fiica ei Sarah a primit un cadou de 90.000 de euro de la mama ei

    Considerată una dintre cele mai de succes femei din țara noastră, impresar, vedetă de reality-show-uri și deținătoarea titlului „Managerul anului” mai mulți ani la...

    Vă mai amintiți de Joey din „Friends”? A renunțat la carieră pentru a-și crește fiica
    Vă mai amintiți de Joey din „Friends”? A renunțat la carieră pentru a-și crește fiica

    Actorul care a cucerit publicul dând viață personajului Joey din celebra serie „Friends” este Matt LeBlanc. Puțini știu însă că acesta nu a mai acordat...

    Anamaria Prodan despre viitoarea iubită a fiului ei: „Dacă o singură dată o să-mi jignească băiatul, dispare în secunda doi"
    Anamaria Prodan despre viitoarea iubită a fiului ei: „Dacă o singură dată o să-mi jignească băiatul, dispare în secunda doi"

    Pentru că ține la copiii ei mai mult ca la orice pe această lume, Anamaria Prodan a ținut să transmită un mesaj viitoarei nurori, dar și viitorilor gineri. Deși încă nu se...

    Ce mai face și cum mai arată acum curajosul personaj Pistruiatul? Ghinion peste ghinion și în dragoste, și în carieră
    Ce mai face și cum mai arată acum curajosul personaj Pistruiatul? Ghinion peste ghinion și în dragoste, și în carieră

    „Pistruiatul” este un serial cu 10 episoade, care s-a remarcat rapid în anii '70 datorită aventurilor prin care trecea protagonistul, adolescentul Mihai Pleșa, care se...

    © 2025 Qbebe