Divortul la notar
Sfarsitul de an a adus noi modificari legislative in ce priveste codul familiei. Astfel, in cazul in care ambii soti isi doresc divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, notarul public sau ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei si elibereaza certificatul de divort.
Toata procedura se desfasoara mult mai repede si mai ieftin decat in fata instantei de judecata. Se depune o cerere de divort, notarul public o inregistreaza si acorda sotilor un termen de 30 zile pentru a se razgandi. La expirarea termenului, se elibereaza certificatul de divort.
Cererea de divort poate fi introdusa doar de catre soti, insa exista anumite situatii speciale cand aceasta poate fi inaintata si de catre un mandatar, ca de exemplu in situatia in care unul dintre soti are resedinta in strainatate.
Solutionarea cererilor privind efectele asupra carora sotii nu cad de acord (nume de familie, bunuri) se rezolva de catre instanta de judecata.
Legea spune ca in cazul divortului, sotii decid cum isi vor imparti bunurile comune. Dar cum, in practica, acest lucru este dificil de realizat, instanta de judecata ajunge sa decida impartirea bunurilor. Intregul proces poate dura chiar si ani.
Divortul cu minori
Probabil cel mai dificil tip de divort este cel in care sunt implicati minorii.
Daca sotii au copii minori, divortul se pronunta doar in fata instantei de judecata. Daca minorii au implinit varsta de 10 ani, vor fi ascultati obligatoriu de instanta, in vederea incredintarii. De obicei, mama este cea care primeste custodia, insa cum interesul copiilor este cel care primeaza, acestia pot fi incredintati si tatalui.
Tot instanta este cea care va stabili si care va fi contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a minorilor.
In cazul unui divort, cel mai mult vor avea de suferit copiii. Cand sunt prea mici inteleg mult mai greu motivele separarii, mai ales daca acestea implica si schimbarea domiciliului. De asemenea, se pot vedea nevoiti sa ramana cu un parinte, chiar daca isi doresc sa fi fost incredintati celuilalt. Incep sa se simta respinsi si chiar vinovati. Pe cat posibil ei ar trebui protejati de efectele nefaste ale divortului.
Multi dintre ei ajung, ca si parintii lor, sa accepte intr-un final aceasta despartire, insa cu ce pret?
Intretinerea fostilor soti
Diferita de obligatia intretinerii intre soti, art. 41 din Codul familiei reglementeaza aceasta indatorire si in relatia dintre fostii soti. Fundamentul il reprezinta regulile morale de convietuire ce impun asistenta materiala si morala intre persoanele legate in trecut prin casatorie.
Divortul poate avea ca principal motiv culpa unuia dintre soti, sau a amandurora. Sotul vinovat de desfacerea casatoriei, este indreptatit sa primeasca intretinere din partea celuilalt sot, dupa divort, timp de 1 an. Daca in acest timp se recasatoreste, dreptul la intretinere inceteaza.
Sotul care nu se face vinovat de divort are dreptul la intretinere pe durata nedeterminata. Daca divortul s-a pronuntat din vina ambilor soti, fiecare dintre ei are dreptul sa ceara pensie pe durata nedeterminata.
Pentru a beneficia de acest drept, sotul care pretinde intretinerea trebuie sa se adreseze cu o cerere in instanta de judecata.
Sunt persoane care pentru a depasi momentele dificile din viata lor apeleaza la psiholog. Cu atat mai mult se impune ajutorul specializat in cazul minorilor ai caror parinti ajung sa divorteze.