Oamenii statului au alocat o parte din bugetul statului pentru cresterea alocatiei de stat pentru minorii din Romania. Desi au existat pareri pro si contra cu privire la acest subiect, rezultatul a venit in iunie 2015, cand a intrat in vigoare Legea 125/2015 . Aceasta aduce modificari asupra Legii nr. 61/1993 , ce vizeaza alocatia de stat pentru copii. Astfel, copiii cu varsta de pana la 2 ani vor primi suma de 200 de lei. In cazul copiilor cu handicap se face o exceptie, primind aceasta suma pana la varsta de 3 ani. Copiii cu varsta intre 2 si 18 ani vor beneficia de alocatia in valoare de 84 de lei.
Valoarea acestor beneficii se stabileste prin rapoarte la Indicatorul Social de Referinta (ISR). Acesta reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile suportate de bugetul statului. Alocatia se acorda pana la varsta de 18 ani.
Citeste si: Indemnizatia pentru cresterea copilul in 2015
Alocatia de stat este primita de unul dintre parintii copilului pana cand acesta implineste varsta de 14 ani. In urmatorii 4 ani suma este trimisa direct titularului. In cazul nou nascutilor, dreptul la alocatie incepe in luna urmatoare celei in care s-a nascut. Plata propriu zisa se face in luna urmatoare celei in care s-a depus cererea pentru primirea alocatiei.
Alocatia de stat este un drept clar precizat in Constitutie, fapt pentru care copilul va beneficia de el indiferent de situatia parintilor. Exista cazuri in care mama nu a lucrat, insa acest lucru nu o impiedica sa beneficieze de alocatie pentru copilul ei. De asemenea, sunt copii ai caror tata are cetatenie straina si domiciliul in alta tara. Sunt si copii care se nasc in afara granitelor tarii, dar devin cetateni romani la intoarcerea in tara. In ambele cazuri de mai sus, dreptul al alocatia de stat nu este ingradit.
Daca alocatia nu este ridicata in termen de 3 luni, dreptul este suspendat. In astfel de situatii, beneficiarul/titularul trebuie sa depuna o cerere de ordonantare catre Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de care apartine.
Organizatia Salvati Copii a solicitat marirea alocatiei de stat pentru copii chiar in luna martie a acestui an. Au vrut sa traga un semnal de alarma asupra procentajului ridicat de copii care sunt expusi la riscul saraciei. Reprezentantii asociatiei erau de parere ca suma de 200 de lei nu reprezinta un ajutor pentru parinti in primii ani de viata ai copilului.
In urma unor studii facute de organizatie, s-a descoperit ca procentajul copiilor predispusi la saracie si excluziune sociala in Romania este de 48,5 %, media europeana fiind de 27,7%.
Surse:
http://www.dreptonline.ro/stiri/detaliu_stire.php?id_stire=9841
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_39481/Alocatia-de-stat-pentru-copii-2015.html
http://legestart.ro/cum-se-va-calcula-alocatia-de-stat-pentru-copii/
http://www.drepturile-gravidelor.ro/consiliere/de-la-ce-data-se-acorda-alocatia-de-200-de-lei
http://www.sfatulmedicului.ro/Comunicate-de-presa/organizatia-salvati-copiii-solicita-majorarea-alocatiei-de-stat-pentru-c_14459