Acordarea tichetelor - doar la cerere
Tichetele de cresa se acorda la cerere unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui sau celui caruia i s-au incredintat spre crestere, ori are in plasament un copil cu varsta mai mica de 3 ani, pe baza livretului de familie. Suma sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de angajator, in limita bugetului aprobat.
Pentru a beneficia de acest ajutor, angajatii trebuie sa renunte la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului. Astfel, daca se intorc la serviciu mai devreme de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, pot solicita angajatorului acest drept.
Desi initial legea prevedea o suma de 300 lei pe luna pentru fiecare copil aflat la cresa, incepand cu luna august a acestui an, valoarea acestora a crescut la 370 lei.
Avantaje de ambele parti
Avantaje pentru firma
- evita problemele legate de fluctuatia angajatilor
- valorifica investitia in formarea profesionala a angajatului
- contravaloarea tichetelor este deductibila la calculul impozitului pe profit
Avantaje pentru salariat
- primeste 370 lei pe luna neimpozabili (sub forma de tichete) pentru fiecare copil aflat la cresa
- salariul sau nu este diminuat de acordarea acestor tichete
- isi poate continua activitatea profesionala
In consecinta, un avantaj al acestor tichete este ca angajatorul suporta valoarea acestora, astfel ca angajatul nu plateste nimic.
Acordarea tichetelor de cresa constituie, de asemenea, un stimulent in vederea reluarii activitatii. In acest fel firma nu mai trebuie sa cheltuiasca in plus pentru formarea de personal nou si evita astfel problemele legate de fluctuatia angajatilor.
Un alt avantaj il reprezinta deductibilitatea cheltuielilor aferente achizitionarii tichetelor de cresa. In cazul angajatorului, contravaloarea tichetelor este deductibila la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariatul beneficiar, aceasta este scutita de plata impozitului pe venitul salarial.
Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii si cu stimulentul ce se acorda la reluarea activitatii.
Legea, de asemenea, prevede amenda pana la 1000 lei in cazul comercializarii de catre salariati si unitatile educationale a acestor tichete.
In conditiile actuale, mamele care isi doreau sa se intoarca la serviciu mai repede, au acum posibilitatea de a-si continua activitatea, profitand de prevederile acestei legi.