Mamici vedeta: interviu cu Ligia Pop, despre noul statut de mamica

Mamici vedeta: interviu cu Ligia Pop, despre noul statut de mamica

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ligia Pop este un nume recunoscut in domeniul alimentatiei raw-vegane, fiind singurul bucatar raw-vegan care a primit in anul 2011 distinctia de YouTube Next Chef. Dupa cum bine stiti, alaturi de sotul sau, se ocupa anual de organizarea Raw Generation Expo, iar de doi ani si jumatate este si mamica unei fetite pe nume Sophie. Cel de-al doilea interviu pe care l-a acordat revistei Qbebe a fost prilejuit de lansarea celei de-a sasea carti, intitulata Diversificarea raw si vegana: sfaturi si retete pentru bebelusi si copii mai mari de la Editura Curtea Veche. Cum reuseste Ligia sa se imparta intre activitatile profesionale si viata de familie veti afla in continuare, alaturi de informatii legate de cea mai recenta carte a sa.

1. Este al doilea interviu pe care il acorzi revistei Qbebe de cand ai ramas insarcinata. Ce s-a schimbat in ultimii doi ani si jumatate?

ligiaS-au schimbat multe fiindca nasterea lui Sophie ne-a schimbat viata si ne-a determinat sa ne mulam dupa programul ei. Chiar daca am crescut-o singuri, ceea ce ne-a determinat sa ne lasam la o parte diverse proiecte planuite, viata a mers inainte si am realizat multe lucruri in ultimii doi ani. Intre timp a aparut volumul "Jurnal de Sarcina", in care am povestit despre experienta mea legata de o sarcina linistita, alimentatia mea din sarcina si cum sa faci pentru a evita reactiile specifice femeilor insarcinate, cat si despre faptul ca poti sa ai o nastere fara durere. A urmat la un an dupa lansarea acelei carti, volumul de care vorbim acum, care contine multe sfaturi pentru a evita carentele la copilasi, cu peste 165 de retete sanatoase pentru diversificare si copilasi mai mari. 

2. Esti implicata in mai multe proiecte, inclusiv in publicarea unor carti, organizarea Raw Generation Expo si administrarea site-ului ligiapop. Cum reusesti sa faci fata provocarilor zilnice? Cine te ajuta?

Este dificil, mai ales cand nu ai ajutor la cresterea unui copil, adica cel putin 1 ora in care sa te poti regrupa. Au fost si sunt si momente tensionate, insa ne straduim sa facem fata la tot si sa ne pastram optimismul. Eu si sotul meu am fost o echipa de la inceput si ne-am straduit intotdeauna sa facem totul cu multa pasiune si daruire. De aceea, proiectele noastre ies superb, si aici nu este o lauda, ci o recunostiinta adresata Universului care ne ajuta sa indeplinim toate lucrurile pentru binele celor din jurul nostru. Pana la urma toti avem o viata tumultoasa, cu foarte multe provocari, dar cand la toate se adauga pasiune, chiar si oboseala o inlaturi si mergi inainte pentru a duce un proiect la bun sfarsit.

3. Ce anume te inspira in toate aceste proiecte? 

Am foarte multe lucruri care ma inspira si eu le numesc unelte. Acestea ar putea fi elemente din natura, o melodie motivationala, o discutie cu o persoana pozitiva etc. Toate acestea plus multe altele sunt elemente care ma ajuta sa-mi conturez proiectele la care ma dedic si totodata imi inspira creativitatea si motivatia de a merge mai departe cu mult curaj. Oricum toate proiectele mele sunt focusate in jurul oamenilor si cred ca dragostea fata de ei ma motiveaza cel mai mult in tot ceea ce fac.

4. Cum crezi ca te ajuta cunostintele acumulate in activitatea profesionala in rolul de mama? Dar cele de mama in activitatea profesionala? 

Toate proiectele pe care le-am intreprins mi-au pus in actiune imaginatia, spiritul organizatoric, puterea de a vedea in perspectiva. Toate acestea se pot aplica foarte frumos si in cresterea unui copilas. Iar cunostintele privind cresterea unui copil mi-au dat curajul sa scriu cartile mele si cea la care lucrez acum, in care voi impartasi toata experienta noastra cu Sophie de la nastere si pana la 2 ani. Toate informatiile culese din ambele planuri ma ajuta enorm in viata de zi cu zi si asta este cel mai important.

5. In ce activitati este implicata Sophie/catre ce domenii are inclinatii? In ce activitati ti-ar placea sa fie implicata?

Sophie este inca la stadiul cand invata sa ajute, insa ii dau libertatea sa ma ajute ori de cate ori poate. Cat de curand vom incepe sa o implicam si in episoadele de Ligia's Kitchen, unde invat parintii sa gateasca mai sanatos pentru copilasii lor si intreaga familie. Si daca ar fi sa povestesc cu ce ma ajuta, pot sa spun ca se implica la bucatarie la curatat, la organizat, chiar si la 2 ani isi doreste sa spele vasele asa cum stie ea, ma ajuta la taiat legume, la curatat etc.

Ca si inclinatii, nu pot sa spun ca s-au conturat prea bine, insa este un copil interesat sa invete lucruri noi si sa aplice ceea ce invata. Ii plac cartile, sa coloreze, sa deseneze, sa mearga in natura, sa taie flori, sa faca buchete cu ele si sa ni le aduca. Ii place tot ce face pentru ca intotdeauna nu i-am pus oprelisti, am lasat-o sa faca tot ceea ce i-a placut. Si a cantarit mult lucrul acesta, pentru ca la 2.5 ani ea vorbeste deja in fraze lungi si dupa cum spun si educatoarele care o cunosc, este mult mai avansata in cunostinte pentru varsta ei.

ligia

6. Ce activitati realizati impreuna? Ce va place sa faceti cel mai mult?

In familie ne place foarte mult sa ne plimbam, sa mergem la Zoo, sa facem activitati diverse, sa mergem in natura, sa evadam toti trei pe dealuri si asta fiindca stam in Transilvania si sunt foarte multe dealuri si paduri frumoase in preajma.

7. Care sunt cele 3 cuvinte care o descriu pe Sophie cel mai bine. Crezi ca iti seamana?

Este un lider innascut, foarte hotarata si ambitioasa in tot ce face. Se focuseaza intotdeauna pe lucruri interesante si, ca orice copil de varsta ei, este avida sa invete cat mai mult.

8. Ati fost mereu alaturi de Sophie in primii sai ani de viata. In ce mod consideri ca au contribuit la educatia si dezvoltarea sa?

Faptul ca a fost mereu alaturi de noi si nu a fost crescuta de bone, bunici a ajutat-o foarte mult sa se dezvolte altfel, sa aiba incredere mai multa in ea. Faptul ca am mentinut o relatie foarte apropiata cu ea prin purtarea ei de la nastere si pana la varsta cand si-a cerut independenta, ca am alaptat-o la cerere si niciodata la program, ca a dormit alaturi de noi in pat pana cand si-a dorit sa aiba patul ei de copil mare, ca i-am acordat grija si atentie multa, ca am tratat-o ca pe o persoana si nu ca pe un bebelus care nu stia nimic, a contat ca nu am abandonat-o sa planga singura intr-o camera, metoda cruda si marcanta care din pacate are urmari nefaste asupra dezvoltarii unui copilas, dar si asupra sistemului imunitar, des folosita de catre parintii din toate timpurile, recomandata din pacate in timpurile medievale si pastrata chiar si in anii civilizatiei, faptul ca atunci cand a vrut sa planga mereu am tinut-o in brate pentru a simti ca umarul meu este un loc sigur de plans atat pentru acum cat si pentru viitor, faptul ca i-am dat libertatea sa aleaga ce sa manance fara sa fortez procesul de diversificare, plus multe altele. Cred ca toate si-au spus cuvantul si au ajutat-o sa fie altfel, sa aiba curaj, sa nu-i fie teama cand incearca lucruri noi, sa aiba initiativa si sa fie copilul care este acum.

9. Ai avut parte de o nastere naturala. Ce sfaturi le poti oferi mamelor in acest sens?

Sfaturi sunt multe, chiar le recomand cartea mea "Jurnal de sarcina", carte in care se gasesc toate detaliile despre o sarcina superba si o nastere linistita. Proaspetele mamici trebuie sa retina cateva lucruri cum ar fi: pregatirea corpului pentru sarcina, linistea din timpul sarcinii este cea mai importanta pentru mamica si copilas, mentinerea unei stari pozitive pe timpul sarcinii, pregatirea pentru nastere prin cursuri ajutatoare de hipnobirthing care ajuta mamica sa se relaxeze foarte mult prin autosugestie, pregatirea pentru o schimbare majora - adaptarea propriului program de viata si de somn la programul copilasului. Stresul de dupa nastere, somnul putin si starea foarte tensionata pot crea un haos in familie. Toate acestea aspecte trebuie aprofundate pentru a exista rezultate reale. Spun asta fiindca in scoala nu invatam nimic despre acest lucru si trebuie sa fim autodidacti. Eu, pentru a concretiza informatiile mele despre acest subiect, a trebuit sa ma informez mai bine de 15 ani de zile si efectiv sa ajut la cresterea nepoatelor mele pentru a vedea cu adevarat ce inseamna a fi mama, si tot nu m-am considerat pregatita complet atunci cand s-au intamplat multe schimbari.

10. Cat timp ai reusit sa o alaptezi pe Sophie? De la ce varsta ati inceput diversificarea?

Am alaptat-o pana la 2 ani si 4 luni cand ea s-a intarcat natural. De la zi la zi isi dorea lapte din ce in ce mai putin pana a ajuns sa ceara lapte o data pe zi, la trei zile, la cinci zile, la sapte zile si pana a ajuns sa renunte complet. Era mult mai atrasa de fructele pe care le gasea in gradina, de toate frunzele de patrunjel, telina, busuioc, menta, macris, spanac si altele, pe care le rontaia cat tinea ziua de lunga. Am inceput cu ea autodiversificarea de la 6 luni, dar deoarece nu am fortat-o sa manance cu lingurita si i-am lasat libertatea sa aleaga dintr-o paleta larga de sortimente de sucuri verzi, fructe, legume, seminte, nuci si fruze, totul a fost lent si sigur. Am stiut ca daca o fortez sa manance fara voia ei chiar si un preparat sanatos, ii voi crea o repulsie generala fata de mancare (asa cum se intampla la foarte multi copii hraniti cu lingurita), care ii va afecta toate alegerile privind o alimentatie sanatoasa. Stiu destul de multi copii care impinsi ajung sa refuze mancarea, sa manance foarte putin si eu n-am vrut asta.

Autodiversificarea, cea despre care povestesc si in cartea "Diversificarea raw si vegana", indeamna parintii ca la inceput sa ofere bebelusilor finger foods sau bucatele, batonase de legume, de fructe si dupa aceea treptat sa ii aseze la masa impreuna cu ei insisi si sa consume ce consuma toti. In felul acesta mamicile, si asa foarte ocupate, nu sunt nevoite sa gandeasca si sa gateasca un meniu special doar pentru copilasi, ci pot sa pregateasca retete sanatoase pentru intreaga familie, ceea ce e un lucru foarte bun.

In privinta noastra, acest obicei a fost binevenit si de Sophie si de noi, fiindca tot haosul acela creat de toata lumea in jurul metodei de diversificare, pasi, etape etc. s-a eliminat. Ceea ce mancam noi, mananca si ea. Acest obicei au ajutat-o sa fie o mancacioasa si jumatate si are foarte multe inclinatii spre mancarea sanatoasa, cruda dar si gatita.

Sursa foto:   Sursa foto:  

11. Alimentatia fetitei tale este exclusive raw/vegana?

Nu este exclusiv raw fiindca mancam si gatit, de fapt un procent foarte mare de raw-foodistii din intreaga lume consuma si un anume procent de mancare gatita. Echilibrul este cel mai bun si trebuie sa retinem ca indiferent de ce alimentatie avem (traditionala sau vegetariana), trebuie sa aducem zilnic un procent mare de cruditati si o diversitate foarte mare, pentru a evita carentele. Acest lucru l-am facut si cu Sophie si pe langa toate preparatele sanatoase am lasat-o sa incerce si produse animale si chiar ii plac lactatele, fiindca oricarui copil ii amintesc de laptele de mama, dar ne straduim sa ne mentinem principiile noastre, deoarece stiu daca ii voi introduce lactate chiar si mai sanatoase de capra sau de oaie, acestea nu ii vor face bine si din cauza mucusului din ele vor incepe episoade de raceala, sinuzite, bronsite, tuse etc.

A incercat si peste, si chiar ii place, iar asta poate fiindca eu sunt din Tulcea si toata alimentatia mea in copilarie s-a invartit in jurul preparatelor din peste. I-am mai dat din cand in cand, insa din surse sigure sau de la crescatorii care hranesc pestii cu mancare naturala precum grane sau produse speciale pentru pesti, nu cu mancare ieftina de pisici sau de caini, cum auzim uneori ca se intampla.
ligia

12. Sophie este un copil mancacios, dupa cum spui chiar tu. Ce feluri de mancare prefera /care este felul tau preferat de mancare?

Sophie adora fructele de padure si ar manca orice, indiferent daca este mancare raw sau gatita. Ii place ca si mie lintea, nautul, supele raw si gatite, deserturile raw precum inghetata, torturile, ciocolata din pudra de roscove, bombonele din fructe etc.

13. Ce ar trebuie sa stie mamicile interesate de o alimentatie sanatoasa?

Varietatea intr-o alimentatie este cheia. Daca nu este diversificare intr-o alimentatie, atat a adultilor cat si a copiilor, intervin imediat carente. Corpul uman are o banca de nutrienti si aceasta este de cele mai multe ori epuizata. Scopul nostru zilnic este sa o imbogatim cu nutrienti noi si sa ne pastram starea de spirit buna, fiindca si aceasta poate influenta sanatatea. De aceea se si spune ca pe fond de stres si suparare se formeaza multe boli. E bine sa retinem ca trebuie sa avem mereu un echilibru intre minte, trup si suflet.

Sursa foto:   Sursa foto:  

14. Daca din motive medicale sau din dorinta ei personala, Sophie ar trebui sau ar dori sa isi schimbe dieta cu ceva care nu corespunde principiilor tale, cum ai gestiona situatia?

Nu stiu ce motive medicale ar putea fi acelea. Asa-numita lipsa a proteinelor sau lipsa vitaminei B12, acestea nu sunt probleme care exista doar la vegetarienii si veganii care nu au o alimentatie variata, dar si la cei care consuma produse animale si care de asemenea nu au varietate in alimentatie. Carentele pot fi reparate mai usor cu ingrediente de origine vegetala, insa trebuie sa stii pe ce sa pui accent si cum sa combini nutrientii in asa fel incat acestea sa se absoarba foarte usor. De aceea e nevoie de multa informatie sau daca nu exista, trebuie sa apelam la specialisti si la medici holistici care au inceput sa fie gasiti si in Romania.

15. S-a confruntat pana acum Sophie cu probleme de sanatate? Cum le-ati gestionat, in special cu privire la alimentatie?

De cand s-a nascut a racit doar de 2-3 ori, insa a facut forme foarte usoare. Are un sistem imunitar foarte puternic si cred ca si aici o ajutat-o faptul ca nu i-am dat niciodata antibiotice sau medicamente de orice fel, despre care se stie ca ataca flora microbiana si slabesc sistemul imunitar, facandu-l sensibil la orice forma de raceala sau boala. De aceea medicii recomanda probiotice imediat dupa ce copilul/adultul a luat medicamente si fac asta cu scopul de a repara flora microbiana. Aici vreau sa precizez ca daca vreodata Sophie va avea nevoie reala de antibiotice sau vreun anumit medicament, nu voi ezita sa-i dau. A avea un stil de viata sanatos si a consuma raw food nu inseamna a elimina avansurile medicale care de multe ori salveaza vieti.

16. In ceea ce priveste cea mai recenta carte, Diversificarea raw si vegana, ce ligiane poti povesti despre ea? Ce anume te-a inspirit sa o scrii?

Fiindca am adunat informatii despre cresterea copilasilor in mod natural de mai bine de 15 ani, mi-am dorit sa impartasesc cu alte mamici din experienta mea si din informatiile gasite in sute de carti, cursuri, video-uri si discutii cu specialisti. In general, mamicile sunt foarte ocupate si foarte multe mi-au marturisit ca informatiile gasite in cartile mele chiar le-au gasit in sute de carti.

Mi-am dorit ca atat cartea aceasta cat si toate care sunt pentru copilasi sa cuprinda informatie compacta si exacta despre pasii pe care trebuie sa ii faci cand alegi o cale de diversificare. Noi am ales calea autodiversificarii, fiindca ne-a fost recomandata de foarte mult timp in SUA ca fiind o metoda benefica, folosita in intreaga lume de pediatrii care i-au vazut beneficiile pe mai multe planuri, atat din punct de vedere al alimentatiei la copilasi si dezvoltarea dragostei pentru mancarea sanatoasa, cat si in zona ce tine de invatarea copilasului de a isi folosi muschii gurii pentru masticatie, care ulterior ajuta enorm la dictie si la pronuntarea cat mai corecta a cuvintelor, de la o varsta frageda.

De asemenea, mi-am dorit ca aceasta carte sa nu fie doar pentru mamicile vegetariene, vegane sau raw vegane, ci pentru parintii care ofera copilasilor produse animale. Nu judec pe nimeni si fiecare face aceasta alegere in functie de convingerea proprie si de ce simte ca este cel mai bine pentru copilasul lor.

Dorinta mea a fost ca mamicile grabite sa apeleze la aceasta carte, atunci cand pe langa preparatele traditionale vor sa aduca si un preparat mai sanatos: de la o reteta gatita de mancare de linte si presarata cu canepa, plina de proteine si acizii grasi esentiali atat de necesari in crestere, pana la sucuri verzi atat de delicioase, bogate in minerale necesare pentru dezvoltarea copilasilor, pana la deserturi precum ciocolata, inghetata de fructe, torturi, prajituri, intr-un cuvant deserturi rapid de facut, foarte sanatoase, fara zahar, coloranti, indulcitori artificiali si alte chimicale nocive. Si fiindca asta nu este tot, cele 165 de retete sunt foarte rapid de facut, pot fi folosite de copilasi trecuti de 6 luni, de copii mai mari si de intreaga familie. 

17. Ai reusit sa oferi alaturi de retete si o serie de sfaturi care pot fi aplicate de toti parintii, nu doar de cei interesati de un stil de alimentative raw-vegan. Care sunt cele mai importante de retinut? 

Exact asa cum ai spus, in carte sunt oferite sfaturi si informatii despre partea asta, dar cel mai mult imi place partea legata de sursele vegetale de nutrienti, de vitamine, de minerale, de proteine, de tot. Si cum parintii sunt mereu interesati de subiecte acest gen, m-am gandit sa le ofer liste gata facute fara sa fie nevoiti sa mai caute in zeci de surse.

Sursa foto: O alta parte importanta este categoria de alimente interzise copilasilor si ingredientele care inlocuiesc produsele cu efect alergen. Insa nu pot sa spun ca acestea sunt cele mai importante. Toate informatiile gasite in carte sunt binevenite si de foarte real folos. Este cartea pe care mi-as fi dorit eu sa o am la indemana cand am inceput autodiversificarea.

18. Vor exista o multime de pareri care vor fi contra acestui stil de alimentatie. Lume care va spune ca un copil are nevoie si de proteine din carne, ca nu se dezvolta normal sub o astfel de dieta. Cum le raspunzi?   

Exact cum am spus, fiecare este liber sa-si aleaga alimentatia in functie de dorinte si preferinte si da, mereu vor fi pareri pro si contra. Carente intervin in orice alimentatie daca nu exista diversitate. Lipsa de proteine, de B12, de fier, calciu sau altele pot interveni si la copilasii care consuma zilnic produse animale.

Daca detinem multa informatie si introducem in alimentatia zilnica a copilasilor cel putin 4-7 ingrediente naturale, variate de la zi la zi, totul se va mentine in valorile normale. Daca se folosesc aceleasi ingrediente mereu si copilasii au o alimentatie plictisitoare, carentele nu vor intarzia sa apara. Banca aceea de nutrienti din corp de care aminteam mai devreme trebuie reimprospatata zilnic, indiferent ce alimentatie avem.

19. In final, spune-ne ce sfaturi te-au ajutat pe tine sa fii o mama mai buna, care merita transmise si cititoarelor Qbebe?

Toti ne dorim sa fim parinti buni si trebuie zilnic sa nu uitam cateva lucruri. Nu trebuie sa punem piedici in cresterea armonioasa a unui copil, dar nici sa incercam sa il facem independent din primele zile/luni de viata. Trebuie sa ne tinem copiii aproape si sa ne dorim sa ii crestem cu o viziune asupra vietii larga si optimista. Trebuie sa le oferim tot ce avem pentru a se dezvolta frumos, echilibrat si fara frica, asa cum nu s-a intamplat cu generatiile trecute. Acum este momentul tau, cand poti sa modelezi cum poti mai bine un copilas care este gata sa invete si sa patrunda tainele lumii.

A fi mama si tata este ca o slujba pentru care trebuie sa te pregatesti din timp. Toti trebuie sa ne dorim sa invatam sa fim parinti buni sau foarte buni si asta se face doar prin aprofundarea acestui subiect si prin cursuri de parenting. Sa nu va asteptati sa vina natural, ca nu se va intampla. Totul pare ca merge bine de la nastere pana cand te lovesti de perioada de dupa 2 ani, cand incep neintelegerile si frustrarile de ambele parti. Trebuie sa ne educam in acest sens fiindca bagajul nostru de informatii nu este suficient si trebuie sa realizam ca a fi un parinte bun se invata si se perfectioneaza zilnic. Spun asta fiindca toti venim cu bagajul nostru din copilarie si de multe ori ne trezim ca reactionam precum parintii nostri si nu ne place deloc. Trebuie sa invatam sa ne stapanim si sa redirectionam teama, furia, frica si multe altele, fiindca daca asteptam ca aceste lucruri sa se intample de la sine, nu se vor intampla si vom reactiona in modalitati care apoi ne starnesc regrete amare si ne traumatizeaza copiii. Trebuie sa fim noi, dar cu un caracter cizelat pe care sa il transmitem copilasilor nostri.

Invinovatirea nu este buna, insa ajuta sa ne dorim sa fim mai buni parinti. Nu va judecati totusi prea aspru fiindca mereu vor fi caderi si important sa explicam copilasilor ca pe ei ii iubim, doar ca comportamentul lor ne-a suparat. Si as putea continua pana as umple o carte, insa ma opresc aici. 

Multumim Ligiei Pop pentru amabilitatea de a raspunde intrebarilor noastre. 

Articolul urmator
Jennifer Lawrence, primul interviu după ce a devenit mamă. Ce nume a ales pentru băiețelul ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mămica Adela Popescu are un corp spectaculos, nici nu zici că a trecut prin trei sarcini! Cum s-a postat vedeta în vacanță
    Mămica Adela Popescu are un corp spectaculos, nici nu zici că a trecut prin trei sarcini! Cum s-a postat vedeta în vacanță

    Adela Popescu și Radu Vâlcan formează unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz-ul autohton și sunt părinții a trei copii: Alexandru, Andrei și Adrian. Cuplul...

    Laura Cosoi, prima vacanță de familie în formulă completă! Este cea mai curajoasă mămică vedetă
    Laura Cosoi, prima vacanță de familie în formulă completă! Este cea mai curajoasă mămică vedetă

    La nici o lună după ce a adus pe lume cea de-a patra fetiță, Laura Cosoi a plecat în prima vacanță în familie, în formulă completă. Se pare că actrița nu a mai...

    Medicul și omul Monica Pop. A învins cancerul de cinci ori, ajută pacienții necondiționat și are o poveste de viață unică
    Medicul și omul Monica Pop. A învins cancerul de cinci ori, ajută pacienții necondiționat și are o poveste de viață unică

    A readus lumina în ochii milioanelor de pacienți, deși s-a luptat cu una din cele mai nemiloase afecțiuni. A condus imediat după externarea din spital la fiecare din cele cinci...

    Se introduce sau nu uniforma obligatorie în școli? Ce spune noul Ministru al Educației
    Se introduce sau nu uniforma obligatorie în școli? Ce spune noul Ministru al Educației

    Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală? În timp ce fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, declara, în luna august, că nu susține...

    Intrarea elevilor și intrarea profesorilor în școală - dezbaterea momentului. O profesoară contestă intrarea comună pe motive de statut social
    Intrarea elevilor și intrarea profesorilor în școală - dezbaterea momentului. O profesoară contestă intrarea comună pe motive de statut social

    Consiliul Național al Elevilor cere desființarea intrărilor separate pentru profesori! Cererea a stârnit un val de reacții în rândul profesorilor, dar și în...

    A murit mama Laurei Cosoi! Anunțul sfâșietor a fost făcut chiar de vedetă pe rețelele de socializare
    A murit mama Laurei Cosoi! Anunțul sfâșietor a fost făcut chiar de vedetă pe rețelele de socializare

    Ligia Cosoi, mama Laurei Cosoi s-a stins din viață după ce a luptat câțiva ani cu cancerul de col uterin. Acum își va găsi liniștea alături de soțul ei, care și-a...

    Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți
    Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți

    Viață de mămică îi priește Flaviei Mihășan! Deși a renunțat la televiziune în urmă cu trei ani, pentru a se dedică vieții de familie, vedetă este o prezența activă...

    Ca la noi, la nimeni! Școala nr. 190 din București a început noul an școlar cu săptămâna altfel
    Ca la noi, la nimeni! Școala nr. 190 din București a început noul an școlar cu săptămâna altfel

    Noul an școlar a început „altfel” pentru unele unități de învățământ care nu sunt pregătite să primească elevii în bănci. La ce soluție a...

    © 2025 Qbebe