- 1. Sunteti implicata in mai multe proiecte, avand calitatea de ambasador, membru in multe ONG-uri si fundatii, dar participati si la o multime de activitati caritabile. Cum reusiti sa faceti fata provocarilor zilnice? Cine va ajuta?
- 2. Ce anume va motiveaza sa va implicati in toate aceste proiecte minunate?
- 3. Cum reusiti sa imbinati activitatea profesionala cu programul copiilor?
- 4. Cum credeti ca va ajuta cunostintele acumulate in activitatea profesionala in rolul de mama? Dar cele de mama in activitatea profesionala?
- 5. Cat de importanti considerati ca sunt primii 7 ani din viata unui copil?
- 6. In ce activitati sunt implicate Emma si Alessia/catre ce domenii au inclinatii? In ce activitati v-ar placea sa fie implicate?
- 7. Ce activitati realizati impreuna? Ce va place sa faceti cel mai mult?
- 8. Ce meserie isi doresc sa aiba Emma si Alessia? V-ar placea sa urmeze cariera dumneavoastra sau pe cea a tatalui lor?
- 9. Descrieti-le pe Emma si Alessia in cateva cuvinte.
- 10. Ati reusit sa le transmiteti si fetitelor dumneavoastra un mod de a trai empatic. Cum le-ati determinat sa se implice in proiecte caritabile?
- 11. Cum ati resimtit primele doua sarcini? Dar pe cea actuala? Ati avut pofte? Cum au decurs nasterile? Ati reusit sa le alaptati pe Emma si Alessia?
- 12. Unde va place sa calatoriti? Ce locuri va place sa vizitati?
- 13. Care considerati ca este cel mai important moment din viata dumneavoastra si a familiei?
- 14. Cum ati reusit sa va mentineti silueta dupa doua nasteri? Ce sfaturi puteti oferi mamelor in acest sens?
- 15. Ce sfaturi le puteti oferi mamicilor cu o viata profesionala activa?
- 16. Cum reusiti sa va feriti familia de expuneri in mass-media nedorite?
- 17. Daca ati putea schimba ceva in viata, care ar fi acel lucru?
- 18. Ce principii va ajuta in viata si in educatia copiilor?
1. Sunteti implicata in mai multe proiecte, avand calitatea de ambasador, membru in multe ONG-uri si fundatii, dar participati si la o multime de activitati caritabile. Cum reusiti sa faceti fata provocarilor zilnice? Cine va ajuta?
Cand faci ceea ce iti place, lucurile se aseaza in mod firesc. Fetele sunt la scoala si au lectii pana pe la 6-7 seara, dupa care ne reunim cu totii acasa. In serile in care am cate un eveniment, e tot timpul cineva care sta cu ele in asa fel incat sa nu fie singure niciodata. Cateodata le iau si pe ele cu mine la proiecte caritabile si ma ajuta mult cu atitudinea lor si cu faptul ca inteleg ca au o datorie sa ajute. Stiu ca le si face placere - imi spun de fiecare data cand ne intoarcem de la un eveniment. Referitor la implicarea in comunitate, educatia pe care o primesc acasa vine sa o completeze pe cea pe care o primesc la scoala si sunt foarte multumita ca sunt deja capabile sa faca o strangere de fonduri si sa identifice cauze dragi lor.
2. Ce anume va motiveaza sa va implicati in toate aceste proiecte minunate?
Empatia pe care o am fata de cei care sufera si convingerea ca numai facand bine si neasteptand ceva inapoi este singurul mod in care poti fi cu adevarat fericit.
3. Cum reusiti sa imbinati activitatea profesionala cu programul copiilor?
Copiii au nevoie de exemple pe care le cauta la parintii lor si apoi in societate. Daca te vad muncind si depunand efort pentru orice proiect in care crezi, vor face si ei la fel cand vor creste. Exemplul pe care il dau fetelor este ca toata lumea trebuie sa munceasca si ca este mult mai important "quality time" decat "quantity time".
4. Cum credeti ca va ajuta cunostintele acumulate in activitatea profesionala in rolul de mama? Dar cele de mama in activitatea profesionala?
Gestionarea crizelor din comunicare se aplica si in cresterea copiilor, si invers, cand copilul tau iti face o criza de suparare, mai intai trebuie sa cauti cauza adevarata si sa vezi daca nu cumva este o lipsa de comunicare cu el, apoi sa gasesti solutia potrivita de a comunica cu el si de a-i intelege frustrarea. Si da, cateodata, se impun si masuri mai neplacute, precum aducerea cu picioarele pe pamant prin metode pasnice, dar stricte.
5. Cat de importanti considerati ca sunt primii 7 ani din viata unui copil?
Cei 7 ani de acasa sunt definitorii in conturarea unei personalitati. Atunci se formeaza caracterul lor si atunci acumuleaza cele mai importante cunostinte. O atmosfera pasnica si multa iubire sunt ingredientele principale in a-i ajuta sa devina niste adulti fericiti.
6. In ce activitati sunt implicate Emma si Alessia/catre ce domenii au inclinatii? In ce activitati v-ar placea sa fie implicate?
Alessia este o fire sportiva si face de la fotbal, la basket, inot pana la sporturi mai extreme gen wakeboard, snowboard, skate bord etc. Emma face canto si arta, ea e artista familiei. Amandoua au insa mereu cate o cauza umanitara de care se ocupa. Alessia si-a vandut toate desenele pe care le-a facut de-a lungul anilor intr-o gala de fundraising pentru niste copii care nu-si permiteau rechizite pentru inceputul scolii, apoi a mers la cumparaturi, le-a luat ce le trebuia si am fost impreuna si le-am dus tot ce aveau nevoie pentru scoala. Emma este cu protectia animalelor si a facut si ea o strangere de fonduri vanzand o ora de tenis cu tatal ei, la ea la scoala. Cu banii obtinuti, au cumparat case de catei pentru un sat din apropierea Bucurestiului unde 6 familii au adoptat cate un caine maidanez si ele au dotat gospodariile lor cu aceste case pentru cateii adoptati.
7. Ce activitati realizati impreuna? Ce va place sa faceti cel mai mult?
Mergem in parc in timpul scolii si cand au vacanta, cutreieram lumea si vedem locuri pe care ni le stabilim cu totii in functie de zone din lume pe care nu le-am vizitat inca. Ne place snowboard-ing-ul si mergem toti iarna la zapada pentru a-l practica.
8. Ce meserie isi doresc sa aiba Emma si Alessia? V-ar placea sa urmeze cariera dumneavoastra sau pe cea a tatalui lor?
Nu stiu inca ce ar vrea sa profeseze, dar oricum alegerea va fi a lor si nu imi doresc decat sa iubeasca ceea ce fac in viata.
9. Descrieti-le pe Emma si Alessia in cateva cuvinte.
Emma este un copil fericit in orice imprejurare si Alessia este o fetita sensibila si foarte amuzanta. Amandoua sunt foarte speciale si in fiecare zi multumesc lui Dumnezeu ca sunt fetele mele.
10. Ati reusit sa le transmiteti si fetitelor dumneavoastra un mod de a trai empatic. Cum le-ati determinat sa se implice in proiecte caritabile?
Ele sunt foarte sensibile de felul lor si nu a trebuit sa fac foarte multe pentru a le cultiva empatia, asa s-au nascut. Cred doar ca le-am indreptat pasii spre a sti ce sa faca cu aceasta empatie si cum sa o canalizeze pentru proiecte cu finalitate pentru cauzele in care ele cred.
11. Cum ati resimtit primele doua sarcini? Dar pe cea actuala? Ati avut pofte? Cum au decurs nasterile? Ati reusit sa le alaptati pe Emma si Alessia?
Nu sunt deloc prapastioasa in ceea ce priveste sanatatea si m-a ajutat Dumnezeu sa nu am probleme cu niciuna din sarcini. Intr-adevar am luat multe kilograme in toate sarcinile, dar le-am dat jos imediat, deci si de data asta sper ca voi face la fel. Am nascut de doua ori prin cezariana, prima data am vrut sa nasc normal, dar nu s-a putut si apoi am facut cezariana la cerere la a doua, avand deja una la activ. A treia va fi tot cezariana, evident. Nu se poate altfel.
Facand cezariana, nu am reusit sa alaptez desi am incercat. E cel mai bun lucru pentru un copil. Sper ca de data aceasta sa reusesc.
12. Unde va place sa calatoriti? Ce locuri va place sa vizitati?
Imi place sa vad locuri pe care nu le-am vazut. Imi place Africa, America de Sud. Imi plac ghetarii. Mai avem multe destinatii pe care nu le-am bifat inca.
13. Care considerati ca este cel mai important moment din viata dumneavoastra si a familiei?
Nasterea copiilor, desigur. Iti schimba total viziunea asupra vietii si capeti un scop foarte important in viata.
14. Cum ati reusit sa va mentineti silueta dupa doua nasteri? Ce sfaturi puteti oferi mamelor in acest sens?
Nu prea sunt in masura sa dau sfaturi de nutritie in timpul sarcinii pentru ca eu nu am fost una dintre norocoasele care s-au ingrasat pana in 10 kg la niciuna din sarcini. Dupa ce am nascut, am slabit, si as spune tuturor mamelor, daca pot, sa incerce sa nu lase organismul sa se obisnuiasca repede cu kilogramele ramase si sa incerce cat de repede posibil sa le dea jos. Cu cat le lasi mai mult, cu atat e mai greu sa le dai jos.
15. Ce sfaturi le puteti oferi mamicilor cu o viata profesionala activa?
Ati vazut, probabil si in Parlamentul European, in plen ca sunt mamici care isi iau bebelusii cu ele la munca. Daca se simt in stare, dupa cateva luni, sa nu le fie frica sa il ia la munca, daca acest lucru este facil pentru ele.
16. Cum reusiti sa va feriti familia de expuneri in mass-media nedorite?
Neamestecandu-ma cu media care nu protejeaza drepturile copiilor.
17. Daca ati putea schimba ceva in viata, care ar fi acel lucru?
Nimic esential. Nu as mai fi eu daca as schimba ceva.
18. Ce principii va ajuta in viata si in educatia copiilor?
Empatia, adevarul si increderea in oameni.'
Multumim doamnei Amalia Nastase pentru amabilitatea de a raspunde intrebarilor noastre.