Dupa nastere mamicile isi descopera adevaratele talente

Dupa nastere mamicile isi descopera adevaratele talente

Irina Olteanu - Redactor Senior

Se intampla destul de des ca in urma nasterii o mama sa descopere ca poseda un talent mai putin cunoscut sau sa fructifice unul deja stiut caruia nu i-a acordat suficienta atentie. Maternitatea, conform cercetarilor, schimba o femeie atat pe plan fizic, cat si psihic. Din ce motiv se intampla acest lucru, cat de des, dar si cateva exemple de mame care au experimentat acest lucru puteti afla in continuare.

Ce spun cercetarile

Cu toate ca o schimbare in urma nasterii a fost remarcata de sute de ani cu privire la o imbunatatire semnificativa in urma nasterii, iata ca si cercetari recente confirma modul in care survin modificari reale (in urma sarcinii, a nasterii si a ingrijirii copilului) in creierul unei proaspete mame; aceste cercetari au fost menite sa identifice motivatia de atasament a mamelor fata de copiii lor si respectiv tratarii celor carora le lipsesc raspunsuri cerebrale normale sau sufera de tulburari mentale (se ia in considerare administrarea de oxitocina - hormon ce declanseaza un raspuns de recompense in creier - care ar putea imbunatati reactiile fata de copil), conform medicului Lane Strathearn, pediatru de dezvoltare in cadrul Colegiului de Medicina Baylor din Houston, Texas. Se pare ca oxitocina incepe sa apara in sistem inca din prima parte a sarcinii, alaturi de dopamina; ajuta sa pregateasca o femeie pentru schimbarea majora din viata pe care o va experimenta pentru a putea raspunde cat mai prompt nevoilor copilului.

Alte studiii au demonstrat ca mamele dispun de un auz innascut, o abilitate fina de multitasking si o natura protectoare care invinge orice obstacol. O mama poate recunoaste plansul distinct al bebelusului sau, este dependenta de mirosul sau si stie cum sa raspunda la nevoile sale. Aceasta legatura profunda care se dezvolta intre ei influenteaza atat copilul si dureaza foarte mult, conform aceluiasi medic pediatru Lane Strathearn din Colegiul talentede Medicina Baylor. Specialistul mentioneaza ca femeile trebuie sa sacrifice multe pentru a oferi timpul si atentia necesara copiilor, dar in acest mod isi dezvolta aptitudini care nu s-ar fi dezvoltat in alt mod; este o experienta reciproca. Se pare ca maternitatea este de ajutor unei femei si prin prisma faptului ca trebuie sa sufere dezvoltarea rapida a creierului in copilarie si in adolescenta.

Cercetarile mentionate au constatat faptul ca ca modificarile incep sa apara de la momentul nasterii; de exemplu, intr-un studiu din 2010 au fost analizate tomografiile a 19 femei inainte si dupa nastere si s-a constatat ca dimensiunile creierelor au crescut imediat dupa nastere. Conform coautorului studiului, Pilyoung Kim, un psiholog de dezvoltare care a intreprins cercetarea in cadrul Universitatii Yale, este vorba de o crestere mica dar semnificativa in volumul materiei cenusii. Se pare ca acele mame care si-au tinut in brate copiii/s-au apropiat si atasat de ei timp de o luna dupa nastere au prezentat cele mai remarcabile tipare de dezvoltare a creierului (se dezvolta tocmai pentru a face loc sentimentelor ce sustin atasarea si motivatia de a ingriji copilul); doctorul Pilyoung Kim compara maternitatea cu dragostea, fiind mult mai puternica decat orice adictie (conform unui studiu pe soareci care a implicat administrarea de cocaina versus privirea progeniturilor). Aceasta perioada post partum este esentiala pentru proaspetele mame deoarece deprind aptitudini materne senzitive si modificarile creierului pot fi conectate de modul in care acestea se dezvolta. Zonele in care cercetatorii au remarcat cresteri sunt: hipotalamus, amigdala, lob parietal si cortex prefrontal-responsabile de emotie, intelegere si judecata, comportamentul simturilor si al recompensei. Mamele mai coplesite de noul "rol" au prezentat mai degraba o dezvoltare a mezencefalului si in zone cheie legate de motivarea materna, recompense si reglarea emotiilor, conform cercetatorilor. Oamenii de stiinta considera ca expansiunea creierului in zona motivationala a condus la o ingrijire mai buna ceea ce poate ajuta dezvoltarea copiilor. Interesant este faptul ca nu s-a reusit sa se explice daca experienta modifica creierul sau creierul modifica experienta; se ia in considerare in primul rand o crestere a nivelelor hormonale mentionate si mai sus (estrogen, oxitocina si prolactina).

Expertii considera ca un comportament matern poate fi incurajat de un sistem de placere din creier ce implica zone cum sunt substantia nigra - creeaza dopamina, un neurotransmitator care interactioneaza cu anumiti neuroni si determina o stare de bine. Odata ce creierul primeste aceste semnale, mamele cauta sa repete actiunile declansatoare. In cadrul unui studiu Strathearn din 2008 publicat in Revista de pediatrie, cand mamele au vazut fetele zambitoare ale copiilor, semnalele de recompense au devenit active; se aseamana reactia cu modul in care functioneaza creierele dependentilor de cocaina-pentru mame este un drog natural. Cercetarile au mers si mai departe si au observat ca nu doar mama beneficiaza in urma nasterii, ci si copiii. Astfel mamele care s-au simtit mai putin atasate de propriile mame au demonstrat la randul lor o reactie mai putin echilibrata fata de trairile copilului (in comparatie cu cele atasate de mamele lor); se perpetueaza un tipar de la o generatie la alta deoarece talentecreierul se modeleaza ca raspuns la mediul social (insa conteaza si ereditatea sau mediul in ce priveste dezvoltarea copilului).

Doamna Sabina Dumitrescu - psiholog si psihoterapeut http://psihologsabinadumitrescu.ro:

"Perioada de dupa nastere aduce o iesire din ritmul accelerat al dezvoltarii unei cariere, al urmaririi unor obiective stabilite de cele mai multe ori de catre alte persoane, al rezultatelor, ierarhiilor si promovarilor.
Proaspata mamica intra intr-o alta lume, o lume in care timpul se masoara in orele dintre mese, in care face multa treaba, dar la sfarsitul zilei nu stie exact ce si cum a realizat. Mai degraba, rezultatele se masoara printr-un zambet multumit al bebelusului, printr-un somn linistit si odihnitor (cel mai adesea tot al celui mic) sau printr-un chuiuit de bucurie.medic
Este un spatiu care ii permite mamei sa priveasca lumea din alte perspectiva si sa isi puna intrebari (constient si uneori mai putin constient) despre ce isi doreste, ce o face sa se simta fericita si implinita, descoperind ca uneori sunt lucruri extrem de simple. Adesea descopera ca doreste sa faca ceva care sa ii permita sa petreaca mai mult timp acasa, alaturi de bebe. Poate chiar sa munceasca de acasa, sau sa il/o poata lua cu ea la „locul de munca" sau la intalniri.
Asa am cunoscut mai multe mame-antreprenor care lucreaza in domenii de „mamici", de exemplu fac sau importa haine si accesorii pentru gravide si bebelusi, scriu articole, organizeaza evenimente cu mamici sau tin cursuri pentru copii. Unele femei si-au descoperit sau redescoperit pasiunea pentru tricotat sau pentru croitorie, pentru design de accesorii, pentru gatit. Cu putina atentie si destul de mult curaj au cautat sa isi dezvolte talentul, sa isi schimbe cariera si sa faca o afacere din aceste pasiuni.
Si mai cred ca un alt factor important este faptul femeile din ziua de azi aleg sa dea nastere primului copil la o varsta mai matura, la care exista o puternica nevoie de cunoastere, de introspectie si cautare de sine. De redesenare a vietii prin prisma propriilor valori, si mai putin prin ochii unei societati care promoveaza concedii de crestere a copilului din ce in ce mai reduse ca timp sau indemnizatie.
Experienta maternitatii poate fi, prin ea insasi, o ocazie deosebita pentru dezvoltare personala si maturizare."

Si mai multe studii

Tot specialistii au constatat in urma studiilor ca mamele dispun de un creier deosebit, capabile de efort suplimentar, gestionare optimizata a problemelor, o logica imbunatatita, dar si coerenta in ceea ce priveste diverse decizii si actiuni; acestea survin dupa nastere, caci in perioada sarcinii multe aptitudini scad. Chiar Madelaine Albright sustine ca o femeie ar trebui sa specifice nasterea si cresterea unui copil in CV deoarece aceste lucruri reprezina o dovada incontestabila asupra capacitatilor si abilitatilor sale.
talente

Cercetatorul in neurologie de la Universitatea Richmond Craig Kinsley a observat faptul ca sotia sa a devenit mult mai concentrata, si-a "ascutit" simturile si a dezvoltat o abilitate de a invata si de a rezolva rapid diverse sarcini datorita provocarilor zilnice pe care le presupune viata unei mame; ea realmente jongla cu indatoririle zilnice si cu responsabilitatea de a ingriji o alta fiinta umana. "Comportamentul sau a devenit mult mai eficient. Reusea sa rezolve toate lucrurile pe care le facea si inainte si in plus se comporta intr-un anume fel pentru a mentine bebelusul sanatos si fericit in aceeasi perioada de timp. Desi nu avea mai mult timp la dispozitie, stia perfect cum sa-l foloseasca." Acelasi om de stiinta a studiat modul in care se descurca in cautarea hranei intr-un labirint o femela mama si una virgina de soareci; evident mama a retinut mult mai bine locatiile de mancare si apa (in alt studiu mamele au retinut mai bine tiparele ce le permit obtinerea hranei). Kinsley sustine ca mamele se afla intr-o dilema: sa ramana in cuib, sa-si protejeze puii si sa-i tina calzi sau sa caute mancare pentru a nu muri de foame dar cu riscul de a expune puii pericolului; asa ca atunci cand ii lasa in urma valorifica la maxim fiecare secunda. Pentru a fi mai eficiente in gasirea hranei dispun de o abilitate de invatare imbunatatita, orientare spatiala si sunt pregatite pentru a se apara de pradatori, fiind mult mai agresive. In mod surprinzator, si copiii creeaza un mediu stimulator prin sunete, miros si priviri asupra creierului mamelor pentru a le ajuta sa se concentreze; e ca si cum le mentin creierul tanar.

Un ultim studiu asupra oxitocinei ce merita mentionat a fost desfasurat de psihologul si specialistul in neurostiinte Ruth Feldman de la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, Israel. In urma unei comparatii cu barbatii (tatii), femeile au prezentat o asa-zisa "programare" sa ingrijeasca, protejeze si sa fie ingrijorate de copii; tatii sunt nevoiti sa deprinda aceste abilitati prin ingrijirea, comunicarea cu bebelusii si invatarea de la ei ce reprezinta sunetele lor si ce nevoi au.

Doamna Sabina Dumitrescu - psiholog si psihoterapeut http://psihologsabinadumitrescu.ro:

"Nu cred ca se intampla in cazul tuturor mamelor, la fel cum nu cred ca o femeie isi poate descoperi un talent doar devenind mama sau ca a deveni mama este o conditie necesara si suficienta pentru o astfel de descoperire.
Cred ca sunt implicati mai multi factori, dintre care pot aminti: alegerea de la inceput a unei profesii pentru care au multa pasiune, modul in care percep raportul cariera-familie si modelele parentale asumate, situatia financiara a familiei si nevoia de stabilitate si siguranta, nevoia de statut si recunoastere sociala, sprjinul din partea partenerului si familiei etc."

Despre mine

Deoarece doar teoria in lipsa rezultatelor concrete nu convinge pe nimeni, iata ca ma ofer chiar pe mine drept exemplu (studiu de caz). Astfel, dupa nastere am observat, evident in urma unei auto-evaluari (sper eu obiectiva) ca prezint aptitudini diferite sau imbunatatite in comparatie cu cele de care dispuneam anterior. In primul rand, dispare egoismul, dobandesti o atentie distributiva care si pe Napoleon l-ar face invidios (pentru a putea asculta ce zice copilul in timp ce cu o mana mesteci in ciorba si cu a doua speli vase), o capacitate de concentrare si rabdare fara margini (pentru a tolera zbierete in miez de noapte si mii de scutece murdare) si, nu in ultimul rand, o intuitie fantastica (care iti indica fara gres cand e cel mic bolnav sau mai tarziu cand vrea sa scape basma curata dupa o minciuna). Ingrediente cheie pentru a face fata provocarilor zilnice de mama care poate nu apar din prima zi (in care desigur abia vezi patul de oboseala), dar in saptamani, luni, incepi sa intelegi multe (chiar si nespuse), sa vezi si fara ochi, sa auzi fara urechi si mai ales sa simti.

Ei bine si ce talent am descoperit (ca toate lucrurile astea le stiati si voi deja)? Pai, tinand cont de faptul ca am la baza studii juridice, iar in prezent, evident, scriu, cred ca totul este clar. Desi nu-mi era strain acest domeniu, caci inca din adolescenta ma incerca talentul literar, respectiv din perioada compunerilor aferente ciclului primar/secundar, dupa nastere parca inspiratia a venit cumva de la sine. Nu va imaginati ca dintr-o data. Sincera sa fiu, abia dupa ceva ani buni de la nastere am realizat acest lucru, dintr-o intamplare, si am hotarat sa merg in directia asta. Ca doar n-o fi aparut minunea degeaba... Si mi s-a parut atat de firesc si natural sa scriu (chiar zambesc in timp ce scriu), incat ideile veneau (si sper eu sa vina in continuare) de la sine, chiar pe fondul unor nopti/zile nedormite si impovarate de o oboseala crunta (mamele stiu despre ce vorbesc). Cum se simte? Ca o eliberare, o descatusare si o regasire a ta in ceva de care nu te credeai in stare, ca si cum ai prinde aripi, chiar daca ce ai descoperit nu are absolut nicio legatura cu ce talentefaceai/stiai sa faci. Un domeniu pe care nici nu-l puteai concepe/lua in considerare inainte. Dar acum esti mama si totul se vede...intr-o alta lumina. Care, de ce sa negi, iti place. Si nu te-ai intoarce niciodata pe vechiul drum. Pentru ca cel nou este mult mai frumos si ti se potriveste, de altfel, ca o manusa.

Exemple de mamici talentate

Doamna Elena Gorun, mama unui baietel de 11 luni, presedinta Asociatiei Work At Home Moms (aceasta vine in intampinarea mamelor care lucreaza de acasa, part time, project based, precum si a celor care au dezvoltat un business sau doresc sa demareze unul) www.wahm.ro; https://www.facebook.com/WAHM.Romania?ref_type=bookmark:

"Frecventa cu care descopera mamele ca dispun de un talent ascuns este destul de ridicata mai ales in timpul sarcinii/imediat dupa nastere, momente prielnice spiritului creator. Pe baza interactiunilor avute pana acum cu mamele WAHM, as spune ca 70-80% intreprind diferite activitati de acasa, diferit fiind doar nivelul de aprofundare sau dezvoltare.

Aceste mamici pot fi incurajate prin consiliere atat pe plan personal, cat si profesional, schimb de experiente. Practic, prin Asociatia Work At Home Moms am conturat o serie de activitati care pot veni in intampinare mamelor:
- Seria de intalniri Mama Connect: in cadrul acestora, mamele fac networking si isi prezinta proiectele, fac schimb de informatii si isi ofera colaborari
- Seria de intalniri Sunt mama WAHM si stiu sa...!: acestea sprijina mamele antreprenoare sa se prezinte publicului larg
- Ateliere practice pentru identificarea unor noi deprinderi si abilitati
- Intalniri teoretice de consiliere: vocationala, profesionala, antreprenoriala,contabila, juridica etc.
- Competitii de proiecte pe diferte teme - Mama StartUp
Detalii pe
www.wahm.ro

Ca exemple de mame cu talent , dar si spirit antreprenorial, hotarare si motivatie, pot da:
Cristina Antonica - Editura Creanga Fermecata https://www.facebook.com/Ed.Creanga.Fermecata?fref=ts

Alexandra Cornea - Zaza Boutique
https://www.facebook.com/zazaboutique.ro?fref=ts

Madalina Carutasu - Botoselul fermecat
https://www.facebook.com/BotoselulFermecat?fref=ts

Ruxandra Nan - Souris Blog
https://www.facebook.com/sourisblog?fref=ts

Claudia Buneci - Delice Corner
http://delicecorner.ro/

Ana Ene - Magnifique Eventstalente
https://www.facebook.com/magnifiqueevents

Andra Todirita Enciu- life coach

Regina Ionescu - Arte pentru copii
https://www.facebook.com/arte.pentrucopii?fref=ts

Cristea Viviana - Vivart
https://www.facebook.com/cristeaviviana.ro?fref=ts"

Doamna Sabina Dumitrescu - psiholog si psihoterapeut http://psihologsabinadumitrescu.ro ne ofera urmatoarele sfaturi:

"In primul rand, as sfatui mamica sa observe cu atentie activitatile care ii fac cu adevarat placere si in care se simte... absorbita. Puteti cauta cursuri, chiar online pentru a incerca ceva care v-a facut intotdeauna cu ochiul, poate ideea de a face singura o rochie sau de a broda initiale pe lenjeria de pat. Poate exista o pasiune din copilarie de care ati uitat si pe care o puteti redescoperi. Sau poate ca prietenii si rudele va lauda tot timpul pentru deserturile sanatoase pe care le pregatiti.
Stiu o persoana care a descoperit ca se pricepe la desen pregatind planse pentru cel mic, iar acum este designer de interior. Mamici care au cautat alternative pentru proprii copii, iar acum livreaza la domiciliu mancare raw, fac costume pentru carnaval la comanda sau chiar organizeaza spectacole de teatru pentru copii.
In tot acest proces cred ca este foarte importanta implicarea/sustinerea din partea partenerului si familiei. Pentru ca o mama epuizata si nedormita nu se va putea dedica descoperirii talentului sau. Iar orice talent, de orice fel, are nevoie de timp, de incercari si de munca."

Eu zic ca orice om are un talent, mai mare sau mai mic, dar neaparat diferit de cel al fratelui, surorii, vecinei de bloc etc. Mai greu este de identificat. Iata insa ca maternitatea poate deschide porti nebanuite si carari neumblate si puteti realiza intr-o zi ca va pricepeti foarte bine la ceva. De fapt veti incepe sa va cultivati un talent, de care poate chiar stiti ca exista, fie ca e vorba de pictura, crosetat, arta artizanala sau, cine stie, chiar scris si abia dupa un timp veti constientiza ca ceva nou si magic a aparut in viata voastra.

Multumim doamnelor Sabina Dumitrescu si Elena Gorun pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Citeste si:

Intrebam specialistii: Care este jobul perfect pentru o mama? 

Surse:

http://globalnews.ca; www.livescience.com; http://news.sciencemag.org; www.babyzone.com

Articolul urmator
Dragă mami, ai voie să te simți sexy, după naștere. Chiar te încurajăm să o faci!
Dragă mami, ai voie să te simți sexy, după naștere. Chiar te încurajăm să o faci!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere
    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere

    Printre marile provocări de proaspătă mămică se numără și cea legată de acceptarea transformărilor corpului după naștere. De aceea, poți fi tentată să te „ascunzi”...

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta
    Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta

    Dragi mămici, îmi deschid inima și împărtășesc cu voi experiența cu puiul meu Darius... A fost un copil dorit, un copil așteptat, pe toată perioada sarcinii totul a fost...

    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată
    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată

    Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Dacă e primul an în care copilul tău merge la școală sau la grădiniță, probabil îți trec prin minte o mulțime de...

    Video viral cu un copil care își descoperă umbra. Internauții spun că tatăl îl chinuie pe cel mic
    Video viral cu un copil care își descoperă umbra. Internauții spun că tatăl îl chinuie pe cel mic

    Un videoclip cu un băiețel care își descoperă propria umbră și încearcă să fugă de ea, a devenit viral pe TikTok. Micuțul, care pare să aibă în jur de doi ani,...

    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu
    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu

    Odată ce devii mamă, alături de bucuria enormă pe care o resimți, primul an de viață al copilului tău te va pune în față în față cu numeroase provocări. Printre...

    „Ne creștem copiii POZITIV, nu le spunem „NU”. Care sunt, de fapt, adevăratele efecte ale acestui „trend”
    „Ne creștem copiii POZITIV, nu le spunem „NU”. Care sunt, de fapt, adevăratele efecte ale acestui „trend”

    A spune un „NU” ferm copilului este o îndatorire a părintelui, îndeosebi atunci când situația o cere. Din ce în ce mai mulți părinți se feresc de...

    O fetiță își face temele pe stradă, sub un carton după ce a fost abandonată de mama ei. Își dorește cu orice preț să devină medic
    O fetiță își face temele pe stradă, sub un carton după ce a fost abandonată de mama ei. Își dorește cu orice preț să devină medic

    O fetiță nu a permis ca circumstanțele sale dificile să stea în calea educației! Abandonată de mama ei, ea își face temele sub o cutie de carton, pe marginea drumului,...

    © 2025 Qbebe