Începutul obiceiului de a purta unghii lungi
Specialiștii ne spun că acest obicei este mult mai vechi decât credem. Încă din primele secole de dinaintea erei noastre, unghiile lungi erau o modalitate a celor din clasele sociale înalte de a se deosebi de restul oamenilor, de a arăta că nu trebuie să se implice în munca fizică. Practic, purtarea unor asemenea unghii era asociată cu bunăstarea, cu bogăția, cu puterea.De pildă, femeile din regalitatea chineză își lăsau unghiile să crească și le prelungeau ulterior cu niște extensii, făcute din coajă de ou sau din petale de flori. Această obișnuință se va transmite și multe secole mai târziu, când nobilimea, ajunsă la apogeu, dorea să-și arate unicitatea și starea materială inclusiv prin purtarea, de către femei, a unor unghii cât mai lungi.
Femeile din Egiptul Antic, cunoscute și ele pentru preocuparea pentru aspectul lor fizic, nu s-au lăsat mai prejos și s-au remarcat și ele prin purtarea unor unghii lungi, adesea însoțite de extensii făcute din fildeș sau chiar din aur. Astfel de unghii erau tot o dovadă a statutului social înalt. În plus, femeile bogate purtau unghii în culori mai închise, în timp ce acelea din clasele sociale mai modeste se rezumau la unghii mai scurte, naturale sau în culori cât mai deschise.
Conform cercetărilor din domeniu, se pare că și femeile aristocrate din Roma Antică au preluat de la cele din China obișnuința de a-și lăsa unghiile lungi, ca un simbol al poziției ocupate în societate. De altfel, descoperirile arheologice au arătat că în Roma Imperială existau saloane de manichiură , cu tehnici laborioase, ce permiteau realizarea unor manichiuri complexe, inclusiv pentru unghiile lungi.
Odată cu extinderea Imperiului Roman, și femeile din Grecia Antică au început să urmeze modelul latin și să-și dorească să aibă unghiile lungi. De aceea, cele mai multe dintre ele apelau inclusiv la aplicarea unor unghii false, confecționate din coji de fistic.
Pe parcursul secolelor următoare, pasiunea femeilor pentru unghiile lungi a devenit tot mai puternică, iar concepția despre acestea a fost mult influențată și de apariția a tot felul de celebrități și de evenimente istorice. Vom vedea că acestea au determinat și evoluția manichiurii propriu-zise, ce a cunoscut multiple transformări până în prezent.
Cum se poartă unghiile lungi pe parcursul secolului 20 și în prezent
Experții sunt de părere că intensificarea obiceiului de a avea unghii lungi și de a le colora se poate remarca încă din prima jumătate a secolului al XX-lea, cu precădere între anii 1920-1940.
De pildă, după apariția noilor vopsele pentru automobile și a crizei economice din anul 1929, manichiura a fost văzută ca o încercare a femeilor de a-și întreține ideea de lux, dar fără a cheltui mulți bani.
În plus, pe piață va apărea deja compania Revlon, care va contribui și ea la alimentarea dorinței femeilor de a avea manichiuri reușite. Începând cu acest moment, se vor purta tot mai mult nuanțele de roșu și de roz delicat.
În același timp, vedete precum actrița Joan Crawford, se vor mândri și ele cu manichiuri pe bază de unghii lungi. Spre exemplu, aceasta a rămas cunoscută pentru unghiile mai lungi, ascuțite, ce erau colorate cu roșu doar pe centru.
Odată cu cel de-al doilea Război Mondial, producerea pe scară tot mai largă a lacurilor de unghii (pentru a le încuraja inclusiv pe femeile implicate în activități legate de producerea armamentului) și apariția unor vedete de la Hollywood (precum actrița Rita Hayworth), a dus și mai mult la creșterea preocupării femeilor de a avea unghii lungi, frumoase, colorate în tonuri de roșu. Ca formă, se purtau mai ales unghiile sub formă de migdală.
De altfel, această formă a unghiilor nu se va demoda repede datorită afirmării actriței Elizabeth Taylor, pe atunci foarte tânără.
Anii '50 rămân cunoscuți în special pentru apariția unei prime variante de acrylic pentru unghii. Descoperit din întâmplare de un dentist din America (Fred Slack) când acesta și-a rupt o unghie și a încercat să o lipească prin intermediul unui acrylic dentar, treptat ideea de producție a unei substanțe profesionale, capabile să le permită femeilor posibilitatea de a-și atașa altfel de unghii peste unghiile lor naturale, a devenit tot mai populară. Este momentul când va apărea compania „Nail Systems International", tot a lui Fred Slack, ce va începe să creeze unghii false, din tot felul de materiale.
Următorul deceniu va continua să dea „undă verde" unghiilor lungi, în special datorită unor cântărețe celebre, precum Dionne Warwick, Connie Francis sau Etta James. Întrucât acestea obișnuiau să poarte unghii lungi, care să se remarce pe parcursul concertelor lor, și femeile obișnuite au devenit mai atrase de ideea de a avea unghii atrăgătoare, în nuanțe strălucitoare. Din punct de vedere cromatic, se purtau unghiile lungi roz deschis sau în nuanță de piersică.
Această tendință se va păstra între 1960-1970 și grație altor vedete, precum tânăra actriță Barbra Streisand sau modelul Twiggy.
Decada 1970-1980 a rămas cunoscută mai ales pentru trendul „hippie". Cu toate acestea, în tendințele legate de manichiură s-a remarcat un curent contrar naturaleței specifice „hippie" și anume purtarea unor unghii cu o formă ovală perfectă, lungi, strălucitoare. Stilul disco din modă și cântărețe precum Cher și Donna Summer vor încuraja din plin noul trend.
Tot în această perioadă vor apărea tot mai multe substanțe necesare realizării unui acrylic profesional, iar unghiile false vor fi din ce în ce mai preferate.
După anii '80, unghiile lungi se vor purta într-o mare varietate de forme, de la cele pătrate, la cele ovale, semi-ovale sau cu colțurile foarte ascuțite. Culorile manichiurii vor fi tot mai îndrăznețe, iar ideea de a pune pe unghii tot felul de aplicații sofisticate prinde tot mai mult contur. La acest fenomen au contribuit foarte mult și vedetele din lumea muzicii, care adesea au apărut în videoclipurile lor cu tot felul de unghii inedite.
În ultimii ani se poate constata tendința de a avea, deopotrivă, fie unghii lungi, cât mai ascuțite, structurale, fie unele ovale, cu o formă ca de migdală, care par nemuritoare.
De altfel, experții în domeniu afirmă că, începând cu anul 2000 și până în prezent, tendințele din manichiură au evoluat foarte mult, iar femeile au constatat tot mai mult că posibilitatea de a purta unghii lungi, realizate profesional, este în general accesibilă.
Citește și: 10 obiceiuri care îți distrug unghiile
În plus, se spune că în zilele noastre manichiura a devenit tot mai mult o marcă a identității noastre, ce ne oferă o certitudine în plus că suntem în tendințe, că putem fi de fiecare dată altfel. Iată de ce nimic nu ne oprește să ne jucăm adesea cu formele, culorile și texturile manichiurii noastre.
Citește și: Cum își fac mămicile de pe Instagram manichiura
Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de purtarea unghiilor lungi de-a lungul timpului?
Surse:
www.mashable.com; www.nailsuperstore.com; www.classiccosmeticsandperfumes.wordpress.com; www.todayifoundout.com
Surse poze:
www.instagram.com