- Regula numarul 1: Limiteaza expunerea la factorii de mediu
- Regula numarul 2: Redu numarul produselor folosite!
- Regula numarul 3: Citeste lista ingredientelor fiecarui produs de ingrijire a tenului!
- Regula numarul 4: Afla ce tip de piele ai!
- Regula numarul 5: Respecta ritualul zilnic: curatare, tonifiere, hidratare!
- Regula numarul 6: In fiecare saptamana, foloseste o masca pentru tenul tau!
- Regula numarul 7: Nu uita ca tot corpul este acoperit cu piele!
- Regula numarul 8: Nu iti agresa pielea!
- Regula numarul 9: Mergi la dermatolog!
- Regula numarul 10: Hidrateaza-te!
Fiecare femeie isi doreste o piele frumoasa si lipsita de imperfectiuni, dar nu trebuie sa ne bazam exclusiv pe generozitatea naturii. Indiferent ca natura ne-a inzestrat cu o piele frumoasa, ori ca avem imperfectiuni pe care dorim sa le estompam, depinde de fiecare dintre noi sa ne ajutam pielea sa fie sanatoasa, frumoasa si sa imbatraneasca mai greu. Iata 10 reguli pentru ingrijirea tenului care, daca le vei respecta cu sfintenie, te vor ajuta sa ai o piele luminoasa, frumoasa si, mai ales, sanatoasa.
Regula numarul 1: Limiteaza expunerea la factorii de mediu
Soarele, vantul si frigul afecteaza pielea in egala masura. Nu trebuie sa te gandesti ca vara este cel mai periculos anotimp pentru pielea ta. Iarna poate produce la fel de multe pagube. Chiar daca ti se pare ca soarele este destul de palid si ca vantul nu bate foarte tare, gandeste-te ca pielea ta are nevoie totusi de protectie. Iarna, sau in perioadele friguroase, foloseste o crema de zi mai grasa decat de obicei si nu pierde din vedere sa aiba si factor de protectie UVA si UVB.
Regula numarul 2: Redu numarul produselor folosite!
Fa un test simplu si rapid. Priveste produsele pentru ingrijirea tenului si fii cinstita: chiar ai nevoie de toate? Imparte produsele in doua categorii: cele de care intr-adevar ai nevoie si cele asupra carora ai dubii. Atunci cand eu procedez asa, mereu sunt uimita de cantitatea produselor pe care le detin si despre care nu sunt sigura ca intr-adevar imi folosescc. Realitatea este ca un singur produs de peeling, unul de gomaj, o lotiune tonica, un demachiant, o crema de zi si una de noapte sunt de ajuns si deja sunt prea multe. Daca ai tenul gras, este posibil sa ai nevoie si de o lotiune astringenta, altfel nu. Afla ce tip de ten ai si pastreaza in dulapior numai acele produse de care chiar ai nevoie.
Regula numarul 3: Citeste lista ingredientelor fiecarui produs de ingrijire a tenului!
Ingrijirea corecta a tenului presupune sa cunosti lista ingredientelor din care este alcatuit fiecare produs pentru piele. Nu iti imagina insa ca trebuie sa memorezi toate acele denumiri complicate sau ca trebuie sa stii formula chimica a fiecarui ingredient. Regula se refera mai mult la evitarea anumitor substante care se regasesc in multe produse cosmetice. Cele mai periculoase substante sunt: methyl/propyl/butyl/ethyl paraben, propylene glycol, lauril sulfatul de sodiu (il gasiti in toate gelurile sau lotiunile de dus, pasta de ras, sapun), etanolaminele, ftalatii, formaldehida, aluminiul (se gaseste in antiperspirante). Incearca sa folosesti produse cat mai naturale, cu o lista cat mai redusa de ingrediente.
Regula numarul 4: Afla ce tip de piele ai!
Multe dintre noi credem ca avem un anumit tip de piele, iar in realitate nu este asa. Am auzit nenumarate femei afirmand cu tarie ca au o piele foarte uscata si sensibila, ingrijindu-si pielea ca atare, iar in urma unui control dermatologic sa afle ca pielea lor este normala sau chiar mixta! Medicii dermatologi si cosmeticienele recomanda sa ne facem un test pentru depistarea tipului de piele. Folosind produse cosmetice pentru alt tip de piele, ne facem foarte mult rau. De asemenea, produsele anti-rid si anti-aging nu trebuie folosite inainte de varsta recomandata pe ambalaj. In loc sa prevenim aparitia ridurilor sau procesul de imbatranire al pielii, il acceleram.
Regula numarul 5: Respecta ritualul zilnic: curatare, tonifiere, hidratare!
Multe dintre noi dam vina pe oboseala acumulata in timpul zilei, pe copiii care trebuie imbaiati si culcati, pe sotul care ne solicita atentia inainte de culcare, atunci cand trebuie sa justificam neglijarea pielii noastre la sfarsitul fiecarei zile. Adevarul este ca nimic nu trebuie sa stea in calea sanatatii pielii noastre, mai ales ca ritualul complet de ingrijire a tenului dureaza maxim 5 minute zilnic. Inainte de toate, tenul trebuie demachiat: nu uita ca demachierea trebuie sa includa nu doar zona fetei, ci si gatul si decolteul. Pentru tonifiere, foloseste o lotiune tonica speciala pentru tipul tau de ten. Pentru hidratare, foloseste o crema de noapte hidratanta sau una nutritiva, in cazul in care ai pielea uscata. Daca se intampla totusi sa nu ai timp, sa fii atat de obosita incat drumul pana la baie pare Everestul, atunci tine pe noptiera, langa pat, un pachet de servetele demachiante si crema de noapte. E suficient sa intinzi mana, si, tenul tau este pregatit pentru regenerarea din timpul noptii.
Regula numarul 6: In fiecare saptamana, foloseste o masca pentru tenul tau!
Indiferent ca ai pielea uscata, grasa, normala sau mixta, saptamanal trebuie sa ii acorzi cateva minute in plus pentru un tratament special. Poti incepe cu o masca de gomaj sau peeling, apoi cu o masca hidratanta sau nutritiva intensiva. In cazul in care nu iti permiti sa investesti in asemenea produse, nu uita de mastile naturale pe care le poti prepara chiar tu: cu malai (pentru gomaj), cu ulei de masline, galbenus de ou, miere si lapte (pentru piele uscata), cu citrice, rosii, suc de mere (pentru piele grasa) sau cu orice fel de fructe zemoase, mai putin citricele (pentru piele normala).
Regula numarul 7: Nu uita ca tot corpul este acoperit cu piele!
Atunci cand vorbim despre ingrijirea pielii, majoritatea dintre noi acordam mai multa atentie pielii fetei. Nu uita ca trupul tau este acoperit in intregime de piele si ca toata pielea ta are nevoie de ingrijire si rasfat. Prin urmare, atunci cand aplici o masca de gomaj sau de hidratare pe fata, intreaba-te cand ai facut ultima oara acest lucru pentru tot corpul. In comert se gasesc produse pentru corp, la fel cum se gasesc si pentru fata. Daca ti se pare prea costisitor sa achizitionezi astfel de produse, aminteste-ti de produsele naturale pe care le ai la indemana in casa.
Regula numarul 8: Nu iti agresa pielea!
Oricat de tentant ar fi, incearca sa nu iti agresezi pielea in nici un fel. Aici ne referim nu numai la stoarcerea cosurilor, a punctelor negre, dar si la incercarea de a perfora pielea pentru a extrage un fir de par crescut sub piele. Toate aceste manevre trebuie facute de o persoana specializata, fie ca este vorba despre o cosmeticiana cu experienta, sau chiar de catre medicul dermatolog. Indiferent cat de curata crezi ca esti pe maini, intotdeauna aceste manevre pot provoca o infectie care, nu te va lasa numai cu un semn mai inestetic decat un cos, dar iti poate provoca neplaceri de lunga durata.
Regula numarul 9: Mergi la dermatolog!
Chiar daca la prima vedere ti se pare totul in regula in ceea ce priveste sanatatea pielii tale, din cand in cand ar trebui sa te lasi consultata de medicul dermatolog. Fiecare alunita, pata, depigmentare sau leziune microscopica poate fi un semnal de alarma pentru medicul tau. Majoritatea bolilor de piele pot trece neobservate privirii unui neavizat, iar tu, chiar daca este vorba despre propria piele, nu poti observa toate problemele sau modificarile pielii. Tot medicul dermatolog este acela care iti poate recomanda un tratament mai deosebit pentru piele, anumite creme pentru pielea sensibila sau chiar produse farmaceutice sau medicamentoase pentru anumite probleme ale pielii.
Regula numarul 10: Hidrateaza-te!
Speram ca nu ai uitat sa te hidratezi. Apa este foarte importanta, nu numai pentru sanatatea organismului, dar si a pielii. Oricate produse cosmetice vei folosi, nimic nu va inlocui sau compensa hidratarea interna. Prin urmare, bea multa apa. Minim 2 litri de apa plata zilnic iti asigura sanatatea organismului si implicit, a pielii. Iar o piele intens hidratata este o piele cu un aspect luminos, tanar, curat si sanatos.
Voi ce reguli de ingrijire a tenului respectati? Cum impacati ingrijirea tenului cu responsabilitatile cresterii celui mic?