Așadar, dacă te numeri printre mamele cărora le este foarte greu să ia o decizie dacă să revină sau nu la muncă după ce a născut, ne-am gândit să împărtășim câteva dintre avantajele pe care cercetătorii le-au descoperit de-a lungul timpului observând calitatea vieții pe care o au mamele care lucrează. Știm că ideea de a-i lăsa pe cel mici cu bunicii sau la creșă este dureroasă, dar există o serie de avantaje atât pentru copii, cât și pentru mamele care aleg să se întoarcă la birou.
Oferă modele pozitive
Copiii trebuie să realizeze încă de la vârstă fragedă că femeile nu sunt doar persoanele care se ocupă de curățenie și de treburile casnice, ci pot avea o viață profesională de succes. Astfel, fetele vor învăța că trebuie să-și dezvolte o carieră, iar băieții vor conștientiza că treburile casnice fac parte dintre responsabilitățile tuturor membrilor unei familii. Acest aspect îi va influența semnificativ atunci când își vor întemeia propriul cămin.
Petrec mai mult timp de calitate cu copiii
Chiar dacă poate părea greu de crezut, unul dintre avantajele majore ale mamelor care lucrează este că încep să petreacă mai mult timp de calitate cu cei mici. Acest lucru se datorează faptului că ele vor să compenseze perioada pe care o stau departe de ei. Potrivit studiilor, mamele știu că trebuie să se oprească din muncă în momentul în care ajung acasă și să se dedice, cel puțin jumătate de oră, 100% copiilor.
Contribuie la stabilitatea financiară a familiei
Familiile în care ambii părinți lucrează devin mai stabile financiar și au capacitatea de a oferi mai multe oportunității copiilor. Sunt firme care încurajează reîntoarcerea mamelor și la serviciu și le oferă diferite bonusuri, precum tichete de cresa. Detalii aici. Aceste tichete fac parte din strategia multor companii de stimulare a angajaților, mai ales că este un bonus extrasalarial și acoperă integral costul unei creșe de stat sau o parte importantă din costul unei instituții de învățământ private. La finalul lunii, aceste sume de banii pot reprezenta economiile familiei pentru achiziții importante, călătorii în diverse țări sau chiar un cont special pentru studiile copiilor.
Sunt mai puțin predispuse la depresie
Statisticile arată că o mamă care stă acasă are mai multe șanse să sufere de depresie și asta din cauza lipsei de socializare și a singurătății. Femeile care nu muncesc se pot simți epuizate, copleșite, izolate, neapreciate și chiar nefericite. Astfel, chiar dacă din diferite motive nu își pot permite un serviciu cu normă întreagă, acestea ar trebui să se îndrepte către cele cu normă de patru ore și să-și schimbe rutina zilnică, să se implice în diverse activități care să le aducă satisfacție.
Cresc copii mai independenți și mai sociabili
Una dintre cele mai importante abilități în secolul acesta este socializarea, iar copii trebuie să învețe să comunice, să-și facă prieteni și să se susțină reciproc. Astfel, cu cât copilul merge mai devreme în colectivitate, cu atât acesta va învăța mai repede să se descurce, să fie mai responsabil și să acorde mai multă atenție acțiunilor lui.
Orice decizie ai lua, ea are la bază o mulțime de factori și fiecare vine cu avantajele și dezavantajele ei, la final fiind important să luăm cea mai bună hotărâre pentru întreaga familie, astfel încât să ne bucurăm de o viață echilibrată.
Sursă foto: Shutterstock