Învățăm prin joacă: 5 idei de activități extrașcolare potrivite pentru copilul tău

Învățăm prin joacă: 5 idei de activități extrașcolare potrivite pentru copilul tău

Bianca Geica - Redactor Senior

Este adevărat, copiii noștri petrec destul de mult timp la școală și nici după ore nu prea au timp să se relaxeze, căci trebuie să își facă temele, să învețe pentru teste sau să lucreze la diverse proiecte. Când să mai strecurăm și  activități extracurriculare în programul lor deja încărcat?

Ei bine, specialiștii spun că activitățile extrașcolare sunt extrem de importante pentru cei mici, fiindcă îi ajută să își descopere noi pasiuni și să dobândească abilități care le vor fi extrem de utile în viitor! Aceștia îi sfătuiesc pe părinți să își înscrie copiii la cel puțin o activitate extracurriculară care să le fie pe plac și care să le distragă atenția de la stresul și presiunea resimțite la școală.

De ce să îți înscrii copilul la activități extrașcolare?

Activitățile extracurriculare sunt o parte esențială a dezvoltării unui copil. Îi sporesc încrederea în sine, îl ajută să învețe cum să fie mai sociabil și îi permit să își descopere și să își dezvolte talentele. Există inclusiv studii care arată că activitățile extracurriculare pot avea un impact pozitiv asupra performanțelor academice ale copiilor, precum și asupra sănătății și bunăstării lor mentale.

Copiii au ocazia, prin intermediul activităților extracurriculare, să învețe despre muncă în echipă, să își dezvolte abilități puternice de comunicare, să capete încredere în ei, să își gestioneze timpul și multe altele. Totodată, activitățile extrașcolare le oferă celor mici șansa de a dobândi abilități esențiale pentru succesul lor viitor. Îi ajută să lege prietenii, să fie mai sociabili și să se implice în activități noi, care altfel nu le-ar fi accesibile.

Cercetările au arătat că activitățile extracurriculare:

  • îi învață pe copii ce înseamnă muncă în echipă;
  • îi ajută să găsească soluțiile potrivite pentru rezolvarea problemelor;
  • le cultivă încrederea și stima de sine;
  • contribuie la dezvoltarea unei etici puternice a muncii;
  • încurajează performanțele academice superioare;
  • contribuie la o sănătate mentală pozitivă;
  • le dezvoltă copiilor inteligența emoțională;
  • oferă copiilor posibilitatea de a-și face prieteni mai apropiați decât cei pe care și-ar putea face la școală, datorită intereselor comune.

Cinci idei de activități extracurriculare pentru copii

Probabil acum te întrebi care ar fi cea mai potrivită activitate pentru copilul tău. Ei bine, răspunsul îl afli chiar de la prichindelul tău! Urmărește-l îndeaproape și vezi care sunt pasiunile lui, care sunt activitățile de care se simte atras, ce îi place să facă după ce termină de învățat sau după ce își finalizează temele pentru școală. Orientează-te spre cursuri și activități care să îi dezvolte prichindelului tău personalitatea, inteligența emoțională și încrederea în sine, într-un mod distractiv și util pentru viitorul lui!

Apoi, ține cont de orarul de la școală în așa fel încât să nu supraîncarci programul zilnic al copilului. În mod normal, timpul alocat activităților extrașcolare nu ar trebui să depășească două ore pe zi.

Iată o listă cu 5 idei de activități extrașcolare și extracurriculare distractive pentru copii:

Sporturi

Mișcarea este extrem de importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. O activitate sportivă constantă, practicată de 2-3 ori pe săptămână, îi învață pe cei mici disciplina, îi ajută să fie mai sociabili, să lucreze în echipă și să înțeleagă ce înseamnă fair-play.

De asemenea, să nu uităm că sportul întărește imunitatea, previne îmbolnăvirile, previne obezitatea și ajută la dezvoltarea corectă a musculaturii. Ajută, totodată, la o postura corectă, lucru esențial întrucât cei mici petrec foarte mult timp stand jos, la școală.

Activitățile sportive precum înotul, gimnastica, patinajul, tenisul, fotbalul sau baschetul, contribuie la o sănătate mentală pozitivă. Practicat de la vârste fragede, sportul promovează bunăstarea emoțională, încurajează progresul academic și ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de stres.

În același timp, sportul ajută la consolidarea abilităților sociale și a încrederii în sine și îi ajută pe cei mici să fie mai bine pregătiți mental pentru a face față provocărilor cu care s-ar putea confruntă pe viitor.

Cursuri de dans

Există multe motive pentru care părinții aleg să își înscrie copiii la cursuri de dans. Dincolo de beneficiile pentru sănătate,dansul reprezintă o modalitate excelentă pentru cei mici de a-și dezvolta creativitatea, încrederea în sine și de a învăța autodisciplina, echilibrul și grația. 

Cursurile de dans pot crește flexibilitatea, amplitudinea mișcărilor, forța fizică și rezistența copilului și pot îmbunătăți dezvoltarea cognitivă și emoțională. Atunci când copilul experimentează bucuria dansului, el sau ea învață să se exprime într-un mod benefic pentru sănătatea sa fizică și mentală. 

De asemenea, dansul este o activitate foarte socială. În cadrul unei clase de dans, copiii învață să lucreze în echipă, dezvoltă un mai mare sentiment de încredere și cooperare și își fac noi prieteni. Și cel mai important, cursurile de dans sunt distractive!

Cursuri de limbi străine

Cursurile de limbi străine reprezintă probabil cea mai comună activitate extrașcolară la care părinții aleg să își înscrie copiii. Adevărul este că astfel de cursuri reprezintă o investiție în viitorul copilului, întrucât cunoașterea unei limbi străine îi va oferi acestuia oportunități semnificative în viață. Competențele lingvistice deschid uși și atrag mai multe oportunități de angajare.

De asemenea, cercetările arată că învățarea unei limbi străine stimulează capacitatea de rezolvare a problemelor, gândirea critică și capacitatea de ascultare, pe lângă îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a capacității de a face mai multe lucruri în același timp (multitasking). De asemenea, copiii care stăpânesc alte limbi străine dau semne de creativitate și flexibilitate mentală sporită.

Cursuri de robotică şi programare

Cursurile de robotică și programare combină distracția cu învățarea și reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a-i introduce pe cei mici în lumea uimitoare a tehnologiei, la vârste fragede. 

Robotica și programarea îi conduc pe cei mici în lumea noilor tehnologii și îi ajută să dobândească cunostiinte despre concepte de electronică, matematică, știință și fizică. Astfel de activități extrașcolare ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare și lucru în echipă, sporesc încrederea în sine și îi pregătesc mai bine pentru joburile viitorului.

Jocuri educative

Ajută-ți copilul să își dezvolte abilitățile esențiale, gândirea logică și creativitatea cu ajutorul jocurilor educative!

Jocurile educative, precum puzzle-urile, jocurile de societate, asocierile de culori și nuanțe, asocierile de forme și așa mai departe antrenează atenția și capacitatea de concentrare și lărgesc orizontul cunoașterii. În general, jocurile educative îmbină utilul cu plăcutul, astfel că micuții pot descoperi lucruri surprinzătoare despre lumea care îi înconjoară în timp ce se distrează pe cinste. În plus, jocurile educative antrenează imaginația și creativitatea copiilor, ajutându-i de cele mai multe ori să se transpună în pielea a diferite personaje.

Alegerea celor mai bune jocuri educative pentru copii este una subiectivă, în funcție de vârsta celor mici, de nivelul lor de învățare și de interesele pe care le manifestă. Jocurile HEADU, de exemplu, stimulează mintea copiilor prin joc și cu ajutorul dispozitivelor educaționale amuzante, organizate într-un meniu personalizat de competențe, pentru a se desfășura într-un mod spontan și neobligatoriu, cu o capacitate de învățare.

Jocurile educative HEADU sunt fabricate în Italia și îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile personale, lingvistice, muzicale, kinestezice, spațiale, logice – matematice și naturale. De fapt, HEADU a fost creat pentru a permite copiilor aflăți la vârstă de dezvoltare să se joace, să învețe și să-și dezvolte inteligența de-a lungul vieții și, în același timp, să ajute părinții și educatorii să facă cele mai bune alegeri educaționale în ceea ce privește timpul liber pentru copiii lor!

Jocurile educative HEADU din gama Ludic ajută la dezvoltarea abilităților utile de zi cu zi ale celor mici. În general jocurile ludice antrenează mintea la orice vârstă, stimulând abilitățile personale utile pentru viață de zi cu zi, iar jocurile HEADU din gama Ludic sunt create de designeri profesioniști de jocuri din întreaga lume și de experți educaționali și didactici care folosesc o abordare bazată pe joc.

Acestea ajută la: scriere creativă, retorică și dialecte, limbi străine, gramatică și vocabular, atenție și concentrare, încredere de sine, cultură generală, orientare spațială, observare și memorie, dexteritate, creeativitate manuală, matematică, logică, rezvolarea problemelor, chimie – fizică – geografie, creativitate muzicală, strategie și planificare.

Nu uita! Fiecare copil are o personalitate diferită, care trebuie cultivată în mod pozitiv! Nu pune presiune pe copilul tău și nu îl înscrie la activități extrașcolare care nu îi plac. Consultă-te întotdeauna cu prichindelul tău și află ce îi place. Astfel, copilul tău va fi fericit, relaxat și dornic să acumuleze cât mai multe cunoștințe!

Surse foto: Freepik

Articolul urmator
Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?
    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?

    Cursuri de dans, pictură, limba engleză, antrenamente la fotbal, volei sau gimnastică, toate aceste activități extrașcolare rămân un vis pentru copiii din mediul rural care, din...

    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

    Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?
    Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?

    Gesturile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Atunci când plecăm, facem cu mâna. Când aprobăm ceva, ridicăm degetul mare. Atunci când ne certăm copiii,...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    © 2025 Qbebe