Oricat de optimiste ar fi, mai presus de orice, mamicile trebuie sa fie foarte organizate si prevazatoare, mai ales atunci cand pleaca in vacanta cu micutii lor. Si daca nu este nici o problema ca ai uitat acasa un tricou care sa se asorteze la pantalonasii aceia draguti ai fiului tau ori ai omis sa pui in bagaj si pieptenul preferat al fetitei tale, atunci cand vine vorba despre sanatatea celor mici este foarte important ca bagajul familiei tale sa fie complet.
Trusa de prim ajutor in caz de accidente - este necesara in orice vacanta ai merge. Oricand pot aparea julituri sau taieturi, iar pentru a evita riscul unei infectii, rana micutului trebuie dezinfectata si pansata. In trusa medicala pentru copii trebuie sa ai si tot ceea ce ai putea avea nevoie in caz de arsuri sau rani deschise: leucoplast, plasturi, comprese sterile, fasa tifon, dezinfectant (spirt, apa oxigenata, rivanol, betadine), foarfece, pensa, manusi chirurgicale, spray impotriva arsurilor.
Medicamente impotriva durerii (analgezice) - o durere de cap poate sa apara fie din cauza oboselii, a stresului calatoriilor lungi ori chiar a expunerii la soare, de aceea este bine sa fii pregatita si cu un analgezic pentru copii, cum ar fi Acetaminophen. Nu uita ca analgezicul trebuie administrat conform indicatiilor medicului pediatru ori a indicatiilor din prospect.
Medicamente impotriva racelii si a febrei (antitermice si antiinflamatoare) - In timpul vacantei, fie din cauza expunerii la vant sau aer conditionat, fie pentru ca cei mici consuma inghetata ori sucuri reci, exista pericolul contactarii unei raceli sau a cresterii temperaturii. In acest caz, respectand indicatiile pediatrului, este bine sa ai in trusa medicala, pentru a le administra la nevoie, Nurofen sau Paracetamol.
Medicamente impotriva diareei - Una dintre cele mai comune probleme digestive in timpul vacantelor este, fara indoiala, diareea. Neplacuta si uneori insotita de crampe dureroase, diareea poate fi combatuta cu medicamente potrivite varstei copilului: Smecta, Enterol, Ercefuryl, avand in vedere insa recomandarea medicului pediatru.
Picaturi de nas - Un nasuc infundat poate sabota somnul micutului tau, de aceea in trusa medicala pentru vacanta trebuie sa existe si picaturile de nas potrivite varstei micutului. Indiferent daca alegi ser fiziologic, solutii saline, Vibrocil sau Olynth, este bine sa citesti cu atentie indicatiile din prospectul picaturilor de nas si sa nu administrezi mai multe decat este necesar.
Alte medicamente necesare - In afara de cele mentionate mai sus, este recomandat ca in trusa medicala pentru vacanta sa mai existe si alte medicamente care ar putea fi necesare celor mici in vacanta, cum ar fi medicamentele antivomitive (Metroclopramid picaturi, Debridat pentru copii, Nux Vomica - granule homeopate, tinctura de ghimbir), saruri si prafuri de rehidratare (pentru echilibrarea electrolitilor in cazul deshidratarii provocate de diaree ori insolatie), antiacide (pentru arsuri la stomac provocate de alimentatia necorespunzatoare ori de sucurile acidulate), antitusive, impotriva constipatiei (supozitoare cu glicerina), medicamente contra durerilor in gat, antihistaminice (impotriva alergiilor - Claritine sirop).
Protectie solara - Indiferent daca in vacanta mergeti la plaja sau nu, este foarte important ca micutul tau sa fie protejat impotriva arsurilor solare. Pe timpul verii, chiar si in timpul plimbarilor prin parcuri, pe strada, la munte ori la mare, este recomandat ca pielea copiilor sa fie protejata cu creme cu factor de protectie mare (SPF 50). Deci, nu uita de crema de protectie, iar daca mergeti la plaja este indicat sa ai in trusa si o lotiune care se aplica dupa plaja, pentru calmarea pielii arse de soare.
Lotiuni impotriva muscaturilor de insecte - Tantarii, paienjenii, capusele si alte insecte pot fi oriunde, iar micutul tau trebuie protejat impotriva muscaturilor neplacute. Nu uita sa pui in trusa medicala pentru vacanta si un repelent impotriva insectelor si tantarilor, cum ar fi Autan sau Fenistil.
Medicatia uzuala - In cazul in care micutul tau urmeaza deja un tratament, fie pentru o boala cronica, fie pentru un episod acut al unei afectiuni, nu uita sa incluzi in trusa medicala pentru vacanta si medicatia deja prescrisa de medic, avand grija sa ai o rezerva pentru minim 3 zile in plus fata de perioada in care calatoriti.
Sfat Qbebe:
Indiferent de varsta copiilor tai si de istoricul lor medical, nu ii administra nici un medicament fara sa fie prescris de medicul pediatru. Inainte de a pleca in vacanta cu micutul tau trebuie sa mergi la medicul pediatru pentru a-i prescrie medicatia pe care trebuie sa o ai in trusa medicala pentru calatorie.
Tu ce incluzi in trusa medicala pentru vacanta cu copilul? Care au fost sfaturile medicului pediatru inainte de calatorie?