1. Valea cu Pesti
Valea cu Pesti este un complex turistic aflat in Arefu, judetul Arges, la 7 km de Barajul Vidraru, pe drumul Transfagarasan- DN7C. Este o locatie potrivita sa petreci Craciunul atat cu familia, cat si cu gasca de prieteni. Pe langa mancarea traditionala servita ireprosabil, oaspetii au parte de surprize si momente artistice autohtone. De asemenea, in cadrul complexului, ai acces la o gama larga de activitati: bowling, biliard, tenis de masa, zona SPA cu piscina, jacuzzi, sauna si masaj.
De la Valea cu Pesti ajungi usor la Curtea de Arges, asta in cazul in care vrei sa admiri Manastirea mesterului Manole sau poti escalada Muntii Fagaras de care o sa te indragostesti pe loc.
2. Hotelul de Gheata de la Balea Lac
Hotelul a fost construit in iarna anului 2005-2006, primul de acest gen din Europa de sud-est. Destinatie inedita pentru Craciun, este o experienta ce merita traita macar o data in viata. Hotelul in sine, Biserica de gheata si Winter Parkul unde poti sa faci schi si snowboard fac din Hotelul de Gheata o destinatie atractiva pentru Craciun.
Hotelul este construit din blocuri de gheata decupate in fiecare an din Lacul Balea si lipite cu zapada de pe versant, iar interiorul este luminat cu instalatii cu leduri ecologice pozitionate strategic pentru a crea o imagine de neuitat. In camere, paturile de gheata sunt acoperite cu blanuri si saci de dormit, astfel incat frigul sa fie tinut la distanta, iar in restaurantul hotelului vei servi mancarea pe platouri de gheata si bautura din pahare de gheata sculptata.
"Adapostit intr-o vale inconjurata de munti, ridicat in apropierea unui lac glaciar, Hotelul de Gheata ese probabil cea mai in voga destinatie de acest gen", scriau plini de entuziasm realizatorii celebrului ghid de calatorii Fodor's, in 2013.
Foarte interesant la Hotelul de Gheata este ca in fiecare an devine altul, pentru ca in fiecare sezon constructorii vin cu o tema noua. De exemplu, in sezonul 2014-2015, tema aleasa a fost Zodiacul, introdusa in decorul tuturor camerelor, al restaurantului si al barului.
3. Borsa
Sa mergi in Maramures este o idee buna in orice perioada a anului, insa daca ajungi la Borsa de Craciun vei fi uluit de frumusetea locului si de traditiile pastrate inca din batrani. La Borsa gasesti si partii de schi foarte bune: Runc-Stiol, Telescaun si Patrat. Orasul este situat la o altitudine de 700 m, inconjurat de muntii Rodnei, Maramuresului si Tibau.
Ofertele de cazare sunt numeroase, atat la hoteluri si pensiuni, cat si la localnicii care-si intampina oaspetii cu preparate traditionale gatite dumnezeieste, dar si cu obiceiuri pastrate din generatie in generatie cu sfintenie.
Turismul in zona este ofertant: Cascada Cailor, Cariera de Piatra, Lacul Iezer, cabana meteorologica si mocanita.
4. Baile Balvanyos
Balvanyos se afla in judetul Covasna, la nord-vest de Targul Secuiesc si este o statiune renumita pentru izvoarele sale minerale, dar si pentru peisajele superbe. "Cetatile Paganilor", in traducere din limba maghiara, sunt situate la adapostul muntilor Bodoc si dispun de instalatii moderne pentru tratamentul afectiunilor cardiovasculare, bazin in aer liber cu apa minerala carbogazoasa, instalatii pentru mofete si de electroterapie.
Statiunea dispune de numeroase locuri de cazare in vile, pensiuni si hoteluri, dar si de numeroase atractii turistice in imprejurimi. Ruinele cetatii Balvanyos, Grota cu Alaun, Cimitirul Pasarilor si Pestera Ucigasa merita cu siguranta vizitate atunci cand ajungi in zona.
De asemenea, la 10 kilometri de Balvanyos este lacul Sfanta Ana unde trebuie sa incerci saniusul pe drumul ce duce pana la lac. Distractia este garantata la Sfanta Ana, iar bucatele de la Balvanyos sunt de neuitat, facand din statiune o destinatie de luat in considerare pentru Craciun.
5. Sambata de Sus
Sambata de Sus este un sat de poveste, din Tara Fagarasului, aflat chiar la poalele Muntilor Fagaras. Prima atestare documentara a satului a avut loc in 1437 si a fost una dintre mosiile familiei Brancoveanu.
Daca ajungi in Sambata de Sus in preajma sarbatorilor de Craciun, vei avea impresia ca timpul a stat in loc. Traditiile si obiceiurile din stramosi inca se pastreaza cu sfintenie. Veti fi martori la ceata de feciori, care in seara de Craciun umbla cu colindul in tot satul. In prima zi de Craciun, ceata merge la slujba de la biserica unde colinda, apoi tot alaiul impreuna cu satenii merg la balul de la Caminul Cultural. Acesta este cel mai bine pastrat obicei din Tara Fagarasului si a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din decembrie 2013.
Daca obiceiul nu te-a convins sa mergi de Craciun la Sambata de Sus, poate castelul Brancoveanu sau manastirea Sambata de Sus te vor face sa te mai gandesti. Iar daca tot ajungi in zona poti sa vezi si herghelia de Lipizzani de la Sambata de Jos.
6. Valea Draganului
Valea Draganului este situata la poalele muntilor Vladeasa si Meses, langa depresiunea Huedin, la 65 de kilometri distanta de Cluj. Drumul catre Valea Draganului este accesibil, iar cu cat inaintezi catre Apuseni cu atat peisajele de-o frumusete extraordinara iti vor taia respiratia.
Daca iti doresti un Craciun linistit alaturi de familie, Valea Draganului este un locul potrivit. Locatia dispune de numeroase pensiuni unde iti poti incarca bateriile inainte de petrecerea de Revelion. De asemenea, merita sa vezi moara de apa de la Bologa care inca functioneaza, iar ruinele cetatii Bologa sunt inca de neclintit. In apropiere se afla localitatea Ciucea care gazduieste Castelul Goga, locul unde binecunoscutul poet si-a petrecut ultimii ani din viata.
7. Miclosoara
Satul Miclosoara din judetul Covasna adaposteste pensiunea Contelui Kalnoky, cu casute vechi taranesti, ce au fost restaurate si mobilate in stilul traditional secuiesc. La aproximativ 5 minute de mers pe jos de la pensiune, se afla si castelul Contelui, care si-a pastrat autenticitatea prin mobilier, tablouri si gravurile peretilor.
Familia Kalnoky este una dintre familiile istorice ale Transilvaniei, originile ei datand inca din Evul Mediu. Se crede ca prin secolul al 13-lea, unul din membrii familiei ar fi salvat viata regelui Ungariei in timpul unei partide de vanatoare, omorand cu o sageata ursul care se napustise asupra suveranului. In semn de recunostinta, monarhul i-a oferit mosia de la Miclosoara si l-a innobilat, iar blazonul familiei poarta si acum emblema ursului strapuns de sageata.
Daca v-am convins sa va petreceti Craciunul la Miclosoara, trebuie sa stiti ca aveti toate sansele sa-l intalniti pe Printul Charles, in drumul lui spre proprietatea sa din Valea Zaganului, ce se afla destul de aproape de domeniul Contelui Kalnoky.
8. Conacul Archia
Situat la 5 kilometri distanta de orasul Deva, Conacul Archia este singura pensiune boutique din judetul Hunedoara. Locatia este foarte interesanta, camerele fiind amenajate in stilul anilor '20 si au tematici diferite cum ar fi camera Levantica, camera Cuib de Pasarele, camera Frunze, camera Floarea Soarelui. Restul tematicilor il puteti descoperi voi in cazul in care v-am trezit curiozitatea.
In perioada Craciunului, pe langa cina de Ajun si pregatirile speciale, pensiunea are musafiri de la un centru de plasament. Copiii au parte de cadouri, iar fiecare familie are in custodie un copil, pe parcursul cinei.
9. Valea Verde
Valea Verde se afla in satul Cund din judetul Mures si este un loc de poveste unde poti petrece sarbatorile de iarna si te poti relaxa alaturi de prieteni sau de cei dragi.
Restaurantul cu specific traditional (preparate din ingrediente organice produse in regiune si in gradina pensiunii) si camerele amenajate in stil rustic or sa va cucereasca din primul moment, cu siguranta. Pensiunea se afla foarte aproape de Cetatea Sighisoarei ce merita vazuta, daca nu ati bifat deja aceasta destinatie.
10. Domeniul Dracula Danes
Domeniul Dracula Danes se afla la cativa kilometri de cetatea Sighisoarei, in apropierea localitatii Danes. Pe langa peisajul transilvanean deosebit, te poti bucura de mancarea traditionala, dar si internationala. Un plus pentru acest domeniu il adauga faptul ca poti face echitatie la Centrul Ecvestru.
De asemenea, domeniul este grozav si pentru copii pentru ca exista o mini gradina zoologica unde pot vedea gaini, porumbei, struti, pauni si ponei. Grajdurile sunt cochete, iar activitatea de ingrijire a cailor poate fi un aspect interesant de vazut.
Surse:
http://locurifaine.ro, https://ro.wikipedia.org, http://www.infagaras.ro, http://printransilvania.ro, https://hotelguru.ro, http://calatorim.ro, http://www.cesavezi.ro
Surse poze:
http://thebitch.ro, http://www.camitravel.com, http://jurnalmm.ro, http://img.f64.ro, https://welcome2romania.files.wordpress.com, https://upload.wikimedia.org/wikipedia, http://adelaparvu.com, http://calatoriicucopii.blogspot.com, http://www.discovertarnavamare.org, http://travelbadgers.com, www.hoteloffice.ro, www.travelgirls.ro