Zilele in care se sarbatoreste Craciunul sunt dominate de veselie si bunatate, de lumini si mancaruri delicioase, de obiceiuri menite sa bucure, dar si sa aminteasca de simbolul acestei sarbatori. Indiferent in ce colt al lumii te-ai afla in aceasta perioada, trebuie sa sarbatoresti Craciunul cu tot sufletul.
Craciunul in lume
Indiferent in ce parte a lumii ai vrea sa sarbatoresti Craciunul, este imposibil sa nu observi ca exista cateva elemente comune care te vor face sa simti ca aceasta sarbatoare este, intr-adevar, universala si ca de Craciun este acasa, oriunde ai fi: felicitarile tematice, oferirea de cadouri celor dragi, brazii de Craciun decorati cu luminite, coronitele atarnate de usi sau porti, ciorapeii de Craciun atarnati prin case, bastoanele in dungi alb-rosii din zahar si scena Nasterii Mantuitorului reprezentata in toate felurile posibile, postul si participarea la slujbe religioase. De asemenea, peste tot pe unde se sarbatoreste Craciunul poti asculta colinde si povesti de Craciun in care personajele principale sunt Pruncul Isus, Sfantul Nicolae, Mos Craciun si Mos Gerila.
Craciunul in Italia
Italienii sarbatoresc Craciunul intr-un mod similar cu majoritatea tarilor occidentale, desi accentul este pus mai mult pe invatatura crestina si pe Biserica Romano-Catolica si mai putin pe latura comerciala a acestei sarbatori. In fiecare an pe 8 decembrie, fiecare familie impodobeste bradul de Craciun si aranjeaza "Presepe" (scena Nasterii Domnului), aceasta zi fiind sarbatoare nationala in Italia. Toate orasele sunt impodobite cu decoratiuni si luminite de Craciun, iar in Roma, Napoli si intreg sudul Italiei, cimpoieri si cantareti la flaut, imbracati in costume traditionale colorate, cu veste din piele de oaie, ciorapi albi si pelerine negre distreaza trecatorii in fata bisericilor si in pietele oraselor.
Roma este plina in preajma Craciunului cu turisti si localnici care umplu pietele pentru a viziona piese de teatru cu tema Nasterii Mantuitorului si brazii impodobiti. Piata Novona din Roma se transforma in fiecare decembrie intr-o piata gigant de Craciun cu standuri de unde trecatorii pot cumpara dulciuri traditionale de Craciun, jucarii, statuete cu Nasterea Domnului, cadouri si decoratiuni de sezon. O scena gigantica a Nasterii lui Isus este situata in centrul orasului aproape de sfarsitul lunii, iar Babbo Natale (Mos Craciun) care aduce cadouri pentru copii este prezent. Mii de oameni se aduna in Ajunul Craciunului in Piata Sf. Petru pentru a asculta slujba de Craciun si cuvantarea Papei.
Deoarece italienii postesc inaintea Craciunului, majoritatea sarbatoresc in seara de Ajun si iau masa in familie. In Italia, de Craciun se servesc mese imbelsugate, cu feluri de mancare cu fructe de mare si dulciuri traditionale (panettone, panforte, pandoro, torrone, struffoli). In nordul Italiei, masa de Craciun traditionala se serveste pe 25 decembrie, nu in Ajun si consta in feluri de mancare pe baza de carne, branza si dulciuri.
Schimbul de cadouri de Craciun difera de la o regiune la alta, de la data la care se ofera cadourile pana la persoana care ofera cadoul. Cei mai multi italieni primesc cadourile de la Mos Craciun care le lasa sub brad in Ajun sau chiar in ziua de Craciun; altii cred ca darurile sunt oferite de Pruncul Isus; in unele zone, cadourile sunt oferite de Sfanta Lucia pe data de 13 decembrie, iar in altele copiii trebuie sa astepte pana pe 5 sau 6 ianuarie pentru a primi cadourile de la "Befana" care aduce dulciuri si cadouri pentru copii buni si carbuni sau cenusa pentru cei rai. Decoratiunile de Craciun sunt demontate pe data de 6 ianuarie si, uneori, marionete de sex feminin sunt arse pentru a simboliza sfarsitul Craciunului si a anului care a trecut.
Craciunul in Nigeria
Ziua de Craciun este sarbatoare publica in Nigeria si este intotdeauna marcata de golirea marilor orase, din cauza migrarii nigerienilor catre satele lor natale pentru a fi cu familia si pentru a-i binecuvanta pe cei mai putin norocosi. Ajunul Craciunului nu este foarte important pentru nigerieni, ei obisnuind sa gateasca mancarea pentru Craciun in aceasta zi.
In ziua de Craciun majoritatea nigerienilor merg la biserica. Traditia nigeriana cere ca bisericile si casele sa fie bogat impodobite in ziua de Craciun cu frunze de palmier (atat tesute, cat si netesute), luminite si brazi de Craciun. In ziua de Craciun strazile sunt pline cu localnici, se aprind focuri de artificii, se canta si se danseaza, iar mascati pe picioroange amuza multimile. Nigerienii ofera si ei cadouri de Craciun, insa nu numai celor dragi, obiceiul local fiind oferirea de cadouri celor mai putin norocosi, cadourile de Craciun fiind, in general, sume de bani.
In ajunul Craciunului, nigerienii prepara cantitati uriase de mancaruri traditionale care sunt gatite in conformitate cu obiceiurile fiecarei regiuni. Dulciurile nu sunt foarte populare pentru nigerieni de Craciun, mai populare fiind diferitele tipuri de carne pregatite in cantitati mari. In sudul Nigeriei se prepara de Craciun un fel de mancare numit orez Jollof, care este servit cu fripturi de diferite tipuri de carne, cu fasole fierta si banane prajite, iar in nord se servesc de Craciun preparate din orez si tocana de carne precum Tuwon Shinkafa (o budinca de orez servita cu diverse tocanite din carne). De Craciun nigerienii beau si bauturi alcoolice traditionale, cum ar fi vinul de palmier sau bere si vinuri locale, iar copiii si femeile se delecteaza cu bauturi nealcoolice.
Craciunul in Rusia
Rusia asteapta oficial Craciunul pe data de 7 ianuarie, desi in ultima vreme sunt tot mai multe familii care sarbatoresc pe stil nou. In Rusia, ziua de 6 decembrie marcheaza sarbatoarea Sf. Nicolae din Myra, un episcop turc care a devenit patronul spiritual al Moscovei si simbolul lui Mos Craciun. Avand in vedere suprimarea religiei in timpul regimului sovietic, Sf. Nicolae a fost inlocuit de Mos Gerila, duhul rus al iernii care aduce cadouri de Anul Nou, insotit de nepoata Snyegurochka (Zapezica) care ajuta la distribuirea de cadouri.
O alta traditie de Craciun pretuita inainte de perioada sovietica a fost personajul cunoscut sub numele de Babouschka. Potrivit folclorului, Babouschka nu a oferit hrana si adapost pentru Magilor in cautarea Pruncului Isus, de aceea a rataceste inca in cautarea lui prin tara si viziteaza casele in care locuiesc copii, lasandu-le cadouri. Babouschka, un personaj similar cu Befana din Italia, a revenit ca parte importanta a traditiilor rusesti de Craciun. Pomul de Craciun (Yolka) este o traditie interzisa in timpul regimului sovietic; in schimbul pomului de Craciun, familiile ruse decorau de Anul Nou pomi si pentru ca ornamentele erau fie foarte costisitoare sau nu erau disponibile, oamenii decorau Yolka cu decoratiuni facute de mana lor sau cu fructe.
O veche traditie rusa, ale carei radacini sunt in credinta ortodoxa este postul si masa din Ajunul Craciunului. Postul dureaza, de obicei, pana la slujba religioasa de seara sau pana apare prima stea. Cina care urmeaza este una festiva, desi carnea nu este permisa. Kutya, un tip de terci din cereale, este felul principal de mancare al acestei cine, simbolul sau fiind continut de ingrediente: cereale pentru speranta, si miere cu seminte de mac pentru fericire si pace. Inainte de cina, rusii obisnuiesc sa binecuvanteze casa: preotul stropeste cu apa sfintita fiecare camera a casei, rugandu-se pentru un an fericit, sanatos pentru casa si locuitorii acesteia. Dupa binecuvantarea rostita de preot, Kutya este partajata dintr-un vas comun pentru a simboliza unitatea.
Craciunul in Liban
Singura tara din Orientul Mijlociu lunii care celebreaza Craciunul ca sarbatoare oficiala este Liban. Cu aproximativ paisprezece zile inainte de Craciun, libanezii obisnuiesc sa planteze seminte de plante libaneze, cum ar fi boabe de grau, naut, linte si fasole in vata de bumbac. Semintele sunt udate zilnic pana in ziua de Craciun. Atunci cand se confectioneaza scenele care reprezinta Nasterea lui Isus, libanezii folosesc hartie maro pentru a face oameni, iar plantele crescute in vata sunt plasate in jurul ieslei.
Familiile libaneze participa la slujba religioasa de la miezul noptii in Ajunul Craciunului. Papa Noel (Mos Craciun) face vizite personal la domiciliu sau la biserica pentru a oferi cadouri celor mici (haine sau bomboane). O cina traditionala de Craciun in Liban include curcan, salata libaneza cu friptura de rata (Tabouleh) si produse de patiserie cum ar fi un tort de miere (Baklava) sau Buche de Noel. In noaptea de Ajun, cand incep sa bata clopotele bisericii la miezul noptii, aceasta este o indicatie pentru toata lumea sa se imbrace in hainele lor cele mai bune si sa se indrepte pe jos spre cea mai apropiata biserica.
In dimineata de Craciun prietenii se viziteaza reciproc si se serveste cafea, lichioruri si migdale zaharisite. Masa de pranz de Craciun este cea mai importanta masa a sarbatorii si se serveste, de obicei, in casa bunicilor sau acasa la cel mai in varsta membru al familiei. De la masa de Craciun nu lipsesc orezul si carnea de pui, graul fiert zdrobit (bulghur) in amestec cu carne, sare si piper (Kubbeh). O traditie libaneza impune ca de fiecare data cand un copil vine pe lume la acest moment al anului, mai ales atunci cand acesta este un baiat sa se pregateasca un fel unic de budinca. Acest tip de budinca este numit Mughly si se prepara din faina de orez, chimen, zahar si alte mirodenii, si se serveste in vase mici, acoperit cu nuca de cocos, stafide, migdale, alune zdrobite si nuci. Aceasta budinca este oferita tuturor celor care intra in casa, membri ai familiei si prieteni.
La sate, se fac focuri mari pe ulite si in piete, ca o modalitate de a repara toate neintelegerile avute cu prietenii de-a lungul anului. Libanezii canta si se danseaza in jurul focului. In ceea ce priveste distractia in Liban, trebuie sa stii ca in perioada Craciunului se danseaza niste dansuri speciale numite Dabkeh: femei si barbati tineri se tin de maini in semicercuri si danseaza pe o muzica specifica. Dansatorii poarta haine in culori vibrante si isi acopera capetele.
Craciunul in Finlanda
Traditiile de Craciun din Finlanda sunt centrate pe casa si familie, la fel ca peste tot in lume. Sentimentul de caldura din fiecare camin si veselia sezonului sunt accentuate de iarna feerica, dar grea din Finlanda. Probabil toti stim ca Finlanda este tara de origine a lui Mos Craciun, iar fiecare copil finlandez stie ca Mos Craciun locuieste pe muntele Korvatunturi din orasul Savukoski, in Laponia, in partea de nord a Finlandei. In dimineata Ajunului Craciunului copiii sunt bucurosi si emotionati pentru ca stiu ca Finlanda este prima oprire a lui Mos Craciun si ca in Ajun fiecare isi va primi cadourile. Familiile finlandeze sarbatoresc si Ziua Sfintei Lucia, la fel ca cele mai multe dintre tarile scandinave. Craciunul se sarbatoreste intre 24 si 26 decembrie, insa inainte cu cateva saptamani, in perioada de Advent, casele sunt pregatite, se coc fursecuri si se decoreaza orasele, casele si se impodobesc brazii. In dimineata de Ajun se mananca budinca de orez groasa si cremoasa, servita calda, cu scortisoara, zahar si alte mirodenii. Dupa micul dejun, tata si copiii merg sa cumpere sau sa taie un brad, iar mama merge la piata sa faca ultimele cumparaturi. Traditiile de Craciun din Finlanda au devenit foarte cunoscute in lume, datorita unei dintre ele: "Declaratia de pace de Craciun", un eveniment traditional finlandez care a avut loc in fiecare an (cu exceptia unuia) de la mijlocul anilor 1300. In orasul, Turku, in sudul Finlandei, oamenii se aduna inainte de pranz; dupa ce clopotele catedralei anunta ora 12 este citita "Declaratia de pace de Craciun". In cazul in care te ia cu frig atunci cand te gandesti la un Craciun de-a dreptul inghetat in Finlanda, trebuie sa stii ca finlandezii merg la sauna dupa ce iau o masa de pranz usoara in Ajun. Cina reprezinta cu adevarat o masa festiva de Craciun in Finlanda: se servesc mai multe tipuri de peste (mai ales hering si cod), produse de patiserie din cereale integrale, tarte cu prune si budinca de fructe, friptura de porc si sunca si legume cu morcovi si orez. Bautura traditionala de Craciun este glögg, care este un vin fiert. In jurul orei 5 sau 6 seara, familiile merg la cimitire sa lase lumanari aprinse pe mormintele celor dragi care nu le mai sunt alaturi pentru a sarbatori impreuna Craciunul; un cimitir luminat de mii de flacari, reflectand pe zapada umbrele copacilor, este o imagine emotionanta. Seara vine in vizita Joulupukki (Mos Craciun) care intreaba daca sunt copii buni in casa si pentru ca in fiecare casa sunt, le imparte cadouri in timp ce ei ii canta colinde precum Joulupukki Laula sau Peteir Punakuono (Rudolph), apoi Mosul trebuie sa plece pentru a vizita restul lumii.
Tu ce traditii de Craciun ai observat prin lume si ti-au placut?