Trucuri auto nebanuite pentru mamici grabite ... si nu numai

Trucuri auto nebanuite pentru mamici grabite ... si nu numai

Gabriela Paladi - Redactor

Automobilul este indispensabil in epoca aceasta a tehnologiei si a vitezei. Insa, tot el, ne da de multe ori mari batai de cap, mai ales cand tinem de mana un copil sau mai multi. Asa ca, in urma experientei mele de aproape 10 ani de sofat, si de 4 ani de sofat cu un copil pe bancheta din spate, am decis ca este timpul sa impart cu voi cateva trucuri care mie mi-au fost si imi sunt de mare folos, cand ma lupt cu timpul, cu intemperiile naturii sau cu "dezorganizarea" pe care un copil o aduce vrand, nevrand.

Cum tii minte pe ce parte a masinii este busonul de la rezervorul de combustibil?

Nu mai stiu de cate ori am intrat in benzinarie si am ramas cateva secunde la intrarea ei, incercand sa imi amintesc pe ce parte a masinii este busonul de la rezervorul de benzina. Nu mai stiu de cate ori nu am dat in spate pentru ca altcineva din fata mea a uitat pe ce parte e obraznicul buson. Am vazut si vazut multe persoane care gresesc, se duc pe alta parte si traaaag de furtun. Eu, din fericire, am o memorie vizuala destul de buna, si reusesc sa imi amintesc destul de repede. Se poate intampla sa ai masina unui prieten, sau, sa fii mult prea grabit sa iti amintesti. Asa ca priveste cu atentie pe bordul masinii, la ceasul care indica nivelul de combustibil. Acolo, in vazul lumii, se afla o iconita cu o pompa de benzina, care are desenat un furtun de benzina.Langa acest semn trebuie sa fie o sageata care indica directia busonului de benzina. Destul de simplu, nu-i asa?  Din pacate, unele masini care dispun de un indicator electronic pentru nivelul combustibilului au renuntat la acest mic „ajutor”. Sfatul meu este sa faceti voi un mic semn cu un marker sau sa lipiti un abtibild mic in directia in care se afla busonul de la rezervor.

Cum sa iti amintesti unde ai parcat?

Pentru asta trebuie sa iti amintesti ceva mai simplu: in momentul in care ai parcat, sa faci o poza locului unde ai parcat, indiferent unde parchezi si mai ales daca este o parcare mare si aglomerata. Cele 10 secunde care iti sunt necesare pentru a face acest instantaneu sunt pretioase, mai ales cand exista sanse sa pierzi minute intregi cand iti cauti masina prin parcare, cu un copil smiorcaindu-se de mana, obosit si nerabdator. 

Tine in masina un recipient spray umplut cu apa cu spirt

Acest recipient, care contine o treime apa si 2/3 spirt m-a salvat de foarte multe ori. Spirtul nu este numai un bun dezinfectant, este si un bun degresant, curata bine si ... dezgheata si mai bine. Si nu ingheata. Problema mea de baza este cea a pasarilor care isi fac nevoile pe masina mea acolo unde parchez. Asa ca folosesc acest amestec sa curat geamurile, mai ales ca lichidul de parbriz nu face fata, si nu il pot folosi si pe geamurile laterale. L-am folosit de multe ori si pe petele lasate de degetele murdare de grasime ale copilului, cu el imi curat si bordul. Si, iarna, s-a dovedit a fi de mare ajutor, pentru ca, pe langa faptul ca nu ingheata, daca il folosesti pe parbrizul inghetat, vei avea bucuria sa vezi ca se va dezgheta mai usor, si nu mai pierzi timp pretios razuind cu racleta stratul gros de gheata. 

Truc fabulos 1: Daca te trezesti totusi ca ai parbrizul inghetat, ca nu ai un astfel de lichid, ca nu ai racleta si nici timp sa astepti sa se incalzeasca masina, foloseste o carte de credit sau un card de prin portofel. 

Truc fabulos 2: Daca nu poti descuia masina pentru ca broasca este inghetata poti pulveriza pe broasca acelasi amestec de apa cu spirt, sau, cum sigur ai in geanta, un spray dezinfectant pentru maini.

  

Atentie! Nu arunca niciodata apa fierbinte pe parbriz pentru a-l dezgheta. Exista pericolul, destul de probabil, ca parbrizul sa se crape din cauza diferentelor de temperatura. 

 Tine in masina o cutie de servetele

Eu am, de cele mai multe ori, o rola de servete de hartie. Insa, fiind mare nu o pot tine la indemana, si o am in portbagaj. Asa ca apelez ori la cutii de servetele mai mici, de obicei doua: una langa mine si una langa copil in spate. Iar mai nou, am descoperit un truc mai inventiv: servetele puse intr-un recipient de cafea, care sta perfect in suportul de pahare al masinii. Astfel, le am mereu la indemana. Oricum ar fi, servetele nu trebuie sa lipseasca din masina ta, mai ales daca ai copil. Mamicile stiu de ce.

Adauga oglinda retrovizoare pentru copil

Pe interiorul parasolarului am lipit cu scotch dublu-adeziv o oglinda micuta care sa ma ajute sa pot privi la copil de fiecare data cand nu pot intoarce capul catre el. Pentru ca, din pacate, oglinda parasolarului nu este indreptata fix catre copil.  Desigur ca trebuie sa tii cont de locul unde sta copilul. Aceasta oglinda o poti fixa oriunde, daca nu iti atrage atentia de la condus. Pe mine m-a ajutat de multe ori, insa prefer sa o las in interiorul parasolarului, si sa o folosesc numai cand nu am incotro. Am vazut ca exista oglinda retrovizoare pentru bebe cu ventuza in comert, la preturi intre 20 si 50 de lei. Va fi urmatoarea mea achizitie.  Sunt foarte practice cand este numai un adult in masina.


Suport pentru telefon din elastice de bani

Suntem din ce in ce mai dependenti de telefoanele noastre inteligente, asa ca, daca inca nu ai investit intr-un suport profesional pentru telefon, atunci poti fauri unul chiar tu acasa. Stim doar cata nevoie avem de asta, mai ales cand ne grabim sa ajungem intr-un loc nou si GPS-ul este vital. Asa ca, poti folosi un simplu elastic de bani pe care sa il strecori printre gratiile ventilatiei.

Sau, poti sa iti exersezi indemanarea cu un clips de hartie, ale caror capete sa le indoi pentru a incadra telefonul,apoi sa ii infasori bratele in elastic de bani de mai multe ori, pentru a fi mai strans. Il fixezi de gratiile ventilatiei si apoi strecori intre bratele lui telefonul mobil. Ingenios, nu-i asa?

Cutia de urgenta pentru copil

Daca esti singur in masina, copilul trebuie sa invete sa se serveasca singur cu cele de trebuinta: apa, gustari, carti si creioane, tableta si orice mai doreste el sa faca. Mai ales cand drumul este lung, traficul este intens si tu trebuie sa fii foarte atenta la condus. Asa ca plaseaza strategic langa el un cos sau o cutie in care sa asezi tot ceea ce ar putea sa aiba el nevoie pe parcursul drumului. Astfel, eviti sa iti ceara si sa fie nevoie sa ii dai cate ceva din 3 in 3 minute, si, eviti, desigur, si dezordinea cauzata de astfel de lucruri imprastiate prin toata masina. Exista astfel de cutii organizatoare speciale, insa, nu vad rostul unei cheltuieli, cand o cutie de pantofi invelita in hartie colorata poate sa isi faca treaba la fel de bine. Aceasta poate fi cutia de urgenta pentru copil, cum ii spun eu, in care sa existe permanent servetele umede, servetele uscate, dezinfectant de maini, carti de colorat, paie de baut si cateva jucarii. Eu mai tin si o caserola mica in care pun fulgi de porumb, ca sa aiba copilul ce rontai. 

Truc fabulos: Cand ai uitat sticla speciala a copilului acasa, si stii ca continutul unei sticle normale va ajunge jumatate pe el in timpul drumului cu masina, fa o gaura in capacul sticlei si adauga un pai, din cele pe care le ai in cutia de urgente.

Cutia de urgenta pentru mama

Si, pentru ca sunt foarte organizata, cel putin asa imi spun toate prietenele, am in masina o borseta speciala care este trusa mea de urgenta. Aici am tot ceea ce cred eu ca mi-ar putea fi de folos in situatii de urgenta cand sunt plecata de acasa, mai ales la drum lung. Nu i-am facut o poza, pentru ca nu am avut timpul necesar sa aliniez continutul ei pentru asta, insa am gasit o mama si mai obsedata de organizare ca mine, care a avut timp pentru asta. Ceea ce a pozat ea in trusa ei de urgenta exista si la mine. Mai putin carioca, nasturii, ata dentara si pasta de dinti. In schimb am un pix, o forfecuta, tampoane, incarcator de masina si cablu de date, balsam de buze, penseta, o spork sigiliata in folie (adica o furculita-lingurita), elastice de bani si o carpa de sters ochelarii.

Alte trucuri auto pe care este bine sa le stii

  • Depoziteaza monedele de rezerva din masina intr-un recipient de pastile sau de guma de mestecat.
  • Poti preveni ca portierele masinii sa nu inghete si sa ajungi in situatia de a nu fi capabila sa le deschizi, daca freci inainte de lasarea noptii, cu o carpa inmuiata in ulei, chederele acesteia, si apoi stergi usor cu un servetel uscat. Acelasi lucru il poti face si la chederele geamurilor. Practic, usile si sistemul de glisare al geamului ingheata pentru ca intra apa pe langa ele. Uleiul nu mai permite apei sa patrunda in aceste zone.
  •  Foloseste o lumanare parfumata, in loc de odorizant de masina. Nu trebuie sa o aprinzi, aroma ei va fi indeajuns. Ai grija insa sa o asezi intr-un pahar sau undeva unde sa nu pateze masina, in zilele calduroase de vara, cand se poate topi.
  • Poti "trata" o crapatura in parbriz cu lac de unghii. Aplici lac de unghii la un capat si la celalalt al crapaturii, si astepti sa se usuce. Aceasta solutie nu rezolva problema, insa reduce riscul spargerii acestuia pana ce ajungi cu masina in service.
  • Racoreste masina pe timp de vara printr-un truc simplu, chiar daca pare amuzant: deschide geamul soferului, apoi inchide si deschide portiera pasagerului de 5-10 ori. Astfel, aerul cald iese si intra aerul de afara. Un truc care garanteaza ca temperatura in masina va scadea cu 10 grade.
  •  Protejeaza suportul de pahare al masinii de pete si firimituri cu forme de briose din silicon.
  • Mareste raza de actiune a cheii auto cu telecomanda apasand-o sub barbie. NY Times spune ca iti transforma capul intr-o antena uriasa, dar nu provoaca nicio durere.
  • Tine in portbagaj un cearceaf sau o patura veche, daca ai un caine si nu numai. Astfel, de fiecare data cand vei calatori cu cainele, iti vei feri masina de labutele murdare si de noroiul de pe ele. Acelasi cearceaf il poti folosi invelind scaunul din fata, atunci cand picioarele copilului tau incaltate cu ghetute pline de noroi se apropie periculos. 
  •  Foloseste un suport de papuci ca organizator in masina pentru diversele obiecte ale copilului.
  • Tine in masina clesti de rufe din lemn. Ii poti folosi pentru a-i agata la parasolar, cu biletele care sa iti aminteasca ce ai de facut in ziua sau saptamana respectiva. Sau poti sa pui cateva picaturi de esenta parfumata pe celste si sa il prinzi la ventilatie, pentru a-l folosi in loc de odorizant de masina.

Cum incarci bateria masinii si cum faci o pana la masina?

Iata doua dintre cele mai mari temeri ale mele: sa raman fara baterie la masina si sa ma trezesc cu un cauciuc explodat. Insa, cum stiu ca la un moment dat, se va intampla si asta, si, poate nu voi avea un erou salvator, precum sotul meu, sa rezolve situatia, m-am documentat si tin in torpedoul masinii doua hartii imprimate cu informatii importante. Prima este cu pasii de parcurs cand ramai fara baterie la masina iar cea de-a doua cu pasii de parcurs cand ai un cauciuc spart sau desumflat si trebuie sa schimbi roata masinii cu roata de rezerva. Mai jos va ofer si voua aceste infografice. Printeaza-le si tineti-le in masina sau macar salveaza-le in telefon. Nu se stie cand vor fi de folos:

cum incarci bateria masinii

cum faci o pana de cauciuc

 

Acum chiar ca esti pregatita sa pleci la drum, nu-i asa?

Articolul urmator
Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

    Reciclarea hainelor este o metodă prin care poți să economisești, prin care protejezi mediul și nu în ultimul rând, prin care poți să fii creativă. Uite cum poți...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Derya a fost adoptată la numai 7 zile de o familie din Turcia. Au trecut 30 de ani și este dornică să-și cunoască mama biologică
    Derya a fost adoptată la numai 7 zile de o familie din Turcia. Au trecut 30 de ani și este dornică să-și cunoască mama biologică

    O poveste plină de emoții, curaj, perseverență și mai ales IUBIRE trăiește o tânără care își caută mama biologică. A trăit 30 de ani în Turcia, unde a avut...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    La numai 4 ani a plecat cu mașina mamei sale la drum. Cum l-au găsit polițiștii pe micuțul șofer
    La numai 4 ani a plecat cu mașina mamei sale la drum. Cum l-au găsit polițiștii pe micuțul șofer

    Un băiețel de patru ani ar putea avea un viitor în Formula 1, după ce a luat mașina mamei sale la o plimbare în Olanda. Cel mic a reușit să ia cheile fără ca părinții...

    O fetiță de numai un an a fost diagnosticată cu demență
    O fetiță de numai un an a fost diagnosticată cu demență

    După ce părinții au dus-o la spital fiindcă șchiopăta, Bella, în vârstă de numai 1 an, a primit un diagnostic cumplit și surprinzător pentru o vârstă atât...

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    © 2024 Qbebe