Top 10 reguli pentru mese sanatoase in familie

Top 10 reguli pentru mese sanatoase in familie

Louise Tanase - Contributor

Stilul de viata modern nu ne permite majoritatii dintre noi sa mai tinem cont de anumite reguli de alimentatie sau conduita sanatoase. Mancam mereu pe fuga, rontaim tot felul de snacks-uri si uitam, de cele mai multe ori, ca alimentatia joaca cel mai important rol in pastrarea sanatatii, nu numai a siluetei.

Rareori ne interesam care sunt modalitatile de a trai sanatos, de a ne alimenta corect. In general, ne gandim la alimentatia sanatoasa numai in ceea ce priveste copiii sau atunci cand luam cateva kilograme in plus. O alimentatie sanatoasa insa, este un scop pe care ar trebui sa il avem in permanenta. Respectarea catorva reguli simple in ceea ce priveste alimentatia ajuta intreaga familie sa fie sanatoasa si fereste toti membrii acesteia de riscul aparitiei multor boli si de acumularea nedoritelor kilograme in plus. Iata cateva reguli pe care este bine ca intreaga familie sa le respecte.

1. Respectati micul dejun

Familie la micul dejun
 

Stim toti ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, dar cati dintre noi nu "sarim" peste micul dejun? Un mic dejun sanatos trebuie sa cuprinda 2 felii de paine integrala, oua, o frunza de salata sau alta leguma cruda si o felie de branza sau un bol de cereale cu lapte sau iaurt, alaturi de o cana de ceai sau cafea. Daca sunteti amatori de mezeluri, alegeti mezelurile in care materia prima este parte anatomica (sunca, muschi, pastrama), nu mezeluri din amestecuri tocate (salamuri, parizer, cremwursti). Exista nenumarate variante pentru un mic dejun sanatos. Depinde numai de preferintele si necesitatile fiecaruia si de asemenea, se pot adapta nevoilor intregii familii.

2. Mese mici si dese

Daca mancam la intervale scurte de timp in cantitati mici, "pacalim" organismul. O cantitate crescuta de alimente la o masa are ca rezultate cresterea in greutate prin cantitatea mare de substante asimilate. De asemenea, in cazul in care mancam mult odata, determinam distensia stomacului, crescand astfel capacitatea lui de stocare si intretinem un cerc vicios, ajungand astfel sa mancam din ce in ce mai mult la fiecare masa.

3. Hidratati-va corect

Tanara femeie bea apa
 

Apa este foarte importanta pentru organismul nostru, fiind implicata in toate reactiile organismului. Pentru a ne mentine sanatosi si a avea un metabolism optim trebuie sa consumam multa apa. Ideal este sa consumam 2 litri de apa plata pe zi. Sucurile carbogazoase sunt interzise, la fel si sucurile cu adaos mare de zahar. Nu uitati ca, in calculul celor 2 litri de apa nu trebuie sa includeti nimic altceva (ciorbe, supe, sucuri sau cafea).

4. Respectati orarul meselor

Cel mai bine este sa avem 5 mese/zi, distribuite astfel: trei mese principale si doua gustari, iar intervalul dintre mese sa nu depaseasca mai mult de 3 ore. Astfel, putem lua micul dejun la ora 7-8 am, gustarea la ora 10-11 am, pranzul in jurul orei 13-14 , gustarea a doua la ora 16-17 si cina la ora 19-20. Este recomandat ca gustarile sa fie formate dintr-un fruct cu continut scazut de calorii. Nu mancati produse de patiserie sau mancare tip fast-food. Sunt adevarate bombe calorice care, pe de-o parte ingrasa, iar pe de alta parte contin grasimi in cantitati extrem de mari care fac sa creasca nivelul cu implicatii grave asupra inimii si vaselor de sange.

5. Mancati fructe crude

Parinti tineri si fetita inconjurati de mere
 

Specialistii recomanda sa mancam fructele intre mesele principale, la gustare si nu ca desert. Fructele aduc o cantitate crescuta de energie si sunt esentiale pentru aportul crescut de vitamine si minerale. Este de preferat sa le mancam in forma originala, cel mult sub forma de sucuri, nepreparate termic, pentru ca astfel isi pierd proprietatile.

6. Desertul nu trebuie consumat seara

Deserturile sau dulciurile aduc o cantitate mare de energie pe care organismul nu o poate folosi la orele serii, deoarece hormonii care intervin in folosirea lor sunt scazuti in a doua parte a zilei. Astfel, nefiind folosit de organism, "dulcele" se transforma in grasimi care se depun. Este indicat sa mancam dulciuri in prima parte a zilei, inaintea unui efort fizic sau intelectual crescut, glucoza fiind combustibilul creierului si al muschilor.

7. Legumele sunt vitale pentru organism

Familie pregatind salata de legume
 

Legumele au un aport energetic scazut dar ofera organismului o cantitate crescuta de vitamine, minerale si antioxidanti. Este bine sa fie consumate crude sau preparate la abur. Alaturi de fructe aduc un aport crescut de fibre necesar pentru functionarea normala a colonului. Studiile de specialitate arata ca persoanele care mananca multe legume si au un tranzit intestinal normal sunt protejate impotriva cancerului de colon.

8. Modul de preparare al alimentelor

Intr-o dieta sanatoasa, alimentele trebuie sa fie cat mai putin preparate. Nutritionistii recomanda sa consumam hrana fiarta, fripta sau preparata la cuptor. Astfel, adaosul de substante oxidante - substante nocive pentru organism, este minim si alimentele nu sunt nici foarte concentrate caloric. Este indicat adaosul de condimente care, in afara faptului ca imbogatesc gustul, aduc si un aport de substante ce ajuta la digestie. In ceea ce priveste alimentele cumparate prelucrate, trebuie sa invatam sa citim etichetele fiecarui produs in parte. Majoritatea produselor contin grasimi saturate sau hidrogenate care pot duce la cresterea colesterolului, altele pot contine o cantitate mare de sodiu, care poate duce la cresterea tensiunii arteriale, iar majoritatea contin o serie de conservanti care, consumati regulat pot duce la imbolnaviri. Informati-va si fiti precauti atunci cand cumparati produse conservate sau semipreparate.

9. Nu mancati pe fuga!

Familie alergand
 

Una dintre cele mai importante reguli pentru o alimentatie corecta, este de fapt, o interdictie: nu infulecati! Masa trebuie sa fie linistita, fara discutii, fara graba. Pentru o masa completa, fara graba, cu inghitituri mici, mestecate suficient, sunt necesare aproximativ 20 de minute. Nu mancati in picioare, nu mancati in fata televizorului, computerului, citind, sau rezolvand o problema la serviciu. Atentie la copii! Daca ii lasati sa manance in fata televizorului sau a calculatorului pentru "a manca bine", asa vor manca toata viata si vor deveni obezi.

10. Evitati stresul in timpul meselor

Stresul este unul dintre cei mai puternici inamici ai sanatatii, dar este si cel mai important factor care determina supraalimentatia. La persoanele stresate, scaderea glicemiei este frecventa, ducand la senzatia de foame, si mai ales la pofta de dulciuri, ceea ce duce in timp la diabet si obezitate. In mod normal, glucidele in exces sunt depozitate sub forma de glicogen in ficat si muschi, iar in conditii de stres hormonii (adrenalina, noradrenalina, cortizol, hormoni de crestere) determina eliberarea de glucoza, dar si scaderea utilizarii glucozei de catre tesuturi, rezultatul fiind valori crescute ale glicemiei sangvine.

Noi va oferim cele 10 reguli pentru o alimentatie sanatoasa. Voi le urmati? Ce alte reguli de alimentatie credeti ca sunt important de respectat?

Articolul urmator
Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze
Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    De la 1 iunie românii vor primi vouchere pentru alimente și mese calde. Despre ce sume este vorba și cine va beneficia de ele
    De la 1 iunie românii vor primi vouchere pentru alimente și mese calde. Despre ce sume este vorba și cine va beneficia de ele

    Persoanele cu venituri reduse și elevii vor primi vouchere pentru alimente și mese calde din partea Guvernului României.

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

    În mod tradițional, fursecurile sunt sinonime cu zahărul, untul și făina de toate tipurile. Cu toate acestea, trusa de instrumente a brutarului contemporan cuprinde acum o gamă...

    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci
    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci

    Chiar dacă fac parte dintre cele mai îndrăgite variante de mic dejun, de gustare sau desert, brioșele nu au întotdeauna o „reputație” bună, întrucât...

    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon
    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

    Chiar dacă știi că este momentul potrivit să-i permiți copilului tău să utilizeze un telefon, tot îți faci griji în legătură cu siguranța și cu sănătatea sa...

    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

    Primele săptămâni după nașterea unui copil nu sunt deloc ușoare pentru tinerii părinți. Nopțile nedormite, stabilirea unei rutine, responsabilitatea apăsătoare a unui copil,...

    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci
    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci

    Atunci când vine vorba despre parenting, pare că mereu apar lucruri noi de știut. Dacă ești copleșită de valul de informații pe acest subiect, îți arătăm 5 reguli de...

    © 2024 Qbebe