Rareori ne interesam care sunt modalitatile de a trai sanatos, de a ne alimenta corect. In general, ne gandim la alimentatia sanatoasa numai in ceea ce priveste copiii sau atunci cand luam cateva kilograme in plus. O alimentatie sanatoasa insa, este un scop pe care ar trebui sa il avem in permanenta. Respectarea catorva reguli simple in ceea ce priveste alimentatia ajuta intreaga familie sa fie sanatoasa si fereste toti membrii acesteia de riscul aparitiei multor boli si de acumularea nedoritelor kilograme in plus. Iata cateva reguli pe care este bine ca intreaga familie sa le respecte.
1. Respectati micul dejun
Stim toti ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, dar cati dintre noi nu "sarim" peste micul dejun? Un mic dejun sanatos trebuie sa cuprinda 2 felii de paine integrala, oua, o frunza de salata sau alta leguma cruda si o felie de branza sau un bol de cereale cu lapte sau iaurt, alaturi de o cana de ceai sau cafea. Daca sunteti amatori de mezeluri, alegeti mezelurile in care materia prima este parte anatomica (sunca, muschi, pastrama), nu mezeluri din amestecuri tocate (salamuri, parizer, cremwursti). Exista nenumarate variante pentru un mic dejun sanatos. Depinde numai de preferintele si necesitatile fiecaruia si de asemenea, se pot adapta nevoilor intregii familii.
2. Mese mici si dese
Daca mancam la intervale scurte de timp in cantitati mici, "pacalim" organismul. O cantitate crescuta de alimente la o masa are ca rezultate cresterea in greutate prin cantitatea mare de substante asimilate. De asemenea, in cazul in care mancam mult odata, determinam distensia stomacului, crescand astfel capacitatea lui de stocare si intretinem un cerc vicios, ajungand astfel sa mancam din ce in ce mai mult la fiecare masa.
3. Hidratati-va corect
Apa este foarte importanta pentru organismul nostru, fiind implicata in toate reactiile organismului. Pentru a ne mentine sanatosi si a avea un metabolism optim trebuie sa consumam multa apa. Ideal este sa consumam 2 litri de apa plata pe zi. Sucurile carbogazoase sunt interzise, la fel si sucurile cu adaos mare de zahar. Nu uitati ca, in calculul celor 2 litri de apa nu trebuie sa includeti nimic altceva (ciorbe, supe, sucuri sau cafea).
4. Respectati orarul meselor
Cel mai bine este sa avem 5 mese/zi, distribuite astfel: trei mese principale si doua gustari, iar intervalul dintre mese sa nu depaseasca mai mult de 3 ore. Astfel, putem lua micul dejun la ora 7-8 am, gustarea la ora 10-11 am, pranzul in jurul orei 13-14 , gustarea a doua la ora 16-17 si cina la ora 19-20. Este recomandat ca gustarile sa fie formate dintr-un fruct cu continut scazut de calorii. Nu mancati produse de patiserie sau mancare tip fast-food. Sunt adevarate bombe calorice care, pe de-o parte ingrasa, iar pe de alta parte contin grasimi in cantitati extrem de mari care fac sa creasca nivelul cu implicatii grave asupra inimii si vaselor de sange.
5. Mancati fructe crude
Specialistii recomanda sa mancam fructele intre mesele principale, la gustare si nu ca desert. Fructele aduc o cantitate crescuta de energie si sunt esentiale pentru aportul crescut de vitamine si minerale. Este de preferat sa le mancam in forma originala, cel mult sub forma de sucuri, nepreparate termic, pentru ca astfel isi pierd proprietatile.
6. Desertul nu trebuie consumat seara
Deserturile sau dulciurile aduc o cantitate mare de energie pe care organismul nu o poate folosi la orele serii, deoarece hormonii care intervin in folosirea lor sunt scazuti in a doua parte a zilei. Astfel, nefiind folosit de organism, "dulcele" se transforma in grasimi care se depun. Este indicat sa mancam dulciuri in prima parte a zilei, inaintea unui efort fizic sau intelectual crescut, glucoza fiind combustibilul creierului si al muschilor.
7. Legumele sunt vitale pentru organism
Legumele au un aport energetic scazut dar ofera organismului o cantitate crescuta de vitamine, minerale si antioxidanti. Este bine sa fie consumate crude sau preparate la abur. Alaturi de fructe aduc un aport crescut de fibre necesar pentru functionarea normala a colonului. Studiile de specialitate arata ca persoanele care mananca multe legume si au un tranzit intestinal normal sunt protejate impotriva cancerului de colon.
8. Modul de preparare al alimentelor
Intr-o dieta sanatoasa, alimentele trebuie sa fie cat mai putin preparate. Nutritionistii recomanda sa consumam hrana fiarta, fripta sau preparata la cuptor. Astfel, adaosul de substante oxidante - substante nocive pentru organism, este minim si alimentele nu sunt nici foarte concentrate caloric. Este indicat adaosul de condimente care, in afara faptului ca imbogatesc gustul, aduc si un aport de substante ce ajuta la digestie. In ceea ce priveste alimentele cumparate prelucrate, trebuie sa invatam sa citim etichetele fiecarui produs in parte. Majoritatea produselor contin grasimi saturate sau hidrogenate care pot duce la cresterea colesterolului, altele pot contine o cantitate mare de sodiu, care poate duce la cresterea tensiunii arteriale, iar majoritatea contin o serie de conservanti care, consumati regulat pot duce la imbolnaviri. Informati-va si fiti precauti atunci cand cumparati produse conservate sau semipreparate.
9. Nu mancati pe fuga!
Una dintre cele mai importante reguli pentru o alimentatie corecta, este de fapt, o interdictie: nu infulecati! Masa trebuie sa fie linistita, fara discutii, fara graba. Pentru o masa completa, fara graba, cu inghitituri mici, mestecate suficient, sunt necesare aproximativ 20 de minute. Nu mancati in picioare, nu mancati in fata televizorului, computerului, citind, sau rezolvand o problema la serviciu. Atentie la copii! Daca ii lasati sa manance in fata televizorului sau a calculatorului pentru "a manca bine", asa vor manca toata viata si vor deveni obezi.
10. Evitati stresul in timpul meselor
Stresul este unul dintre cei mai puternici inamici ai sanatatii, dar este si cel mai important factor care determina supraalimentatia. La persoanele stresate, scaderea glicemiei este frecventa, ducand la senzatia de foame, si mai ales la pofta de dulciuri, ceea ce duce in timp la diabet si obezitate. In mod normal, glucidele in exces sunt depozitate sub forma de glicogen in ficat si muschi, iar in conditii de stres hormonii (adrenalina, noradrenalina, cortizol, hormoni de crestere) determina eliberarea de glucoza, dar si scaderea utilizarii glucozei de catre tesuturi, rezultatul fiind valori crescute ale glicemiei sangvine.