Stim cu totii ca "nu este Craciun fara sarmale si cozonac" si "nu exista Revelion fara cateva pahare de bautura". Rostim aceste vorbe si le urmam, uneori fara sa ne gandim la sanatatea noastra si la forma noastra fizica. Atunci cand vine momentul sa strangem ornamentele din casa si sa ne imbracam sa plecam la serviciu, ne reamintim ca magia sarbatorilor este limitata la cateva zile si ca hainele care luna trecuta ne veneau bine, acum au ramas cam mici.
Meniul dupa sarbatori
Probabil ca si tu si familia ta simtiti nevoia sa schimbati putin regimul alimentar dupa ce au trecut sarbatorile de iarna si frigiderul s-a golit. Meniul de Craciun, suprasaturat de grasimi, proteine si zahar, a ingreunat digestia si a obosit intreg organismul. Acum este momentul ca, o data cu Anul Nou, sa introduci in dieta familiei, macar pentru o perioada, un regim alimentar nou.
• Renunta la mancarurile grase, cu sosuri grele sau care contin carne de porc.
• Evita prajelile, fainoasele si dulciurile.
• Reaminteste-ti de supele de legume si mai ales, de ciorba de varza a bunicii - constituie remedii excelente pentru organism.
• Inlocuieste carnea de porc cu peste slab, gatit la aburi sau pe gratar.
• Bea multa apa plata, eventual cu un strop de zeama de lamaie.
• Imprieteneste-te din nou cu fructele, in special cu citricele (portocale, grepfruit), kiwi, mere. Te vor ajuta sa refaci stocul de vitamine.
• Daca ai luat cateva kilograme in plus, nu incerca pastilele minune de la farmacie, ci mai degraba, incearca sa bei in fiecare zi una sau doua cani de ceai din plante diuretice sau laxative. Ceaiul de soc, matase de porumb, flori de albastrele, macese, frunze de tarhon, ciubotica-cucului sau busuioc au efect diuretic. Ceaiurile de musetel, crusin, volbura, seminte de in, frunze de frasin sau frunze de anghinare au efect laxativ.
• Un rol important in curatarea organismului dupa sarbatori il are detoxifierea ficatului si stimularea secretiei bilei. O metoda eficienta, naturala si la indemana oricui o constituie consumul ceaiurilor de sunatoare, papadie, anghinare sau galbenele.
Relaxarea dupa sarbatori
Fiecare dintre noi a profitat la maxim de vacanta de iarna. Fie ca am ales sa ne distram sau sa ne odihnim, organismul va avea nevoie de relaxare fizica si dupa vacanta. In acest scop specialistii recomanda sa ne relaxam "eficient", adica sa nu ne tolanim pe canapea in fata televizorului, ci sa mergem la masaj de relaxare, la sauna, sau sa profitam de zilele nu prea friguroase si sa ne plimbam prin parcuri.
Sport dupa sarbatori
Trebuie sa recunoastem ca in perioada magicelor sarbatori de iarna am facut de toate, mai putin sport. Cu exceptia impatimitilor de schi, sportul a iesit din rutina noastra zilnica in timpul celor cateva zile de vacanta. Acum, avand in vedere ca organismul este usor ingreunat dupa mesele bogate, iar musculatura si articulatiile "intepenite" din cauza statului pe scaun, fotoliu sau canapea, revenirea in forma fizica va fi lenta. Nu reincepeti activitatea fizica brusc si nu va asteptati sa aveti aceleasi performante pe care le aveati inainte de pauza. Cel mai bine este sa faceti plimbari lungi in ritm din ce in ce mai alert, jogging usor, inot.
Sfaturi pentru mamici
• Detoxifierea dupa sarbatorile de iarna este utila intregii familii, nu doar adultilor. Schimba putin regimul alimentar al copiilor care, mai mult ca sigur, au mancat multe dulciuri in aceasta perioada. Inlocuieste dulciurile cu fructe de sezon, cu compoturi fara zahar (facute in casa) si sucurile dulci si acidulate cu sucuri din fructe proaspete, facute in casa.
• Chiar daca iarna nu s-a terminat, incurajeaza activitatile in aer liber. Fie ca este vorba de joaca in parc, plimbari zilnice sau patinaj, copiii tai vor beneficia de aer curat.
• Nu incerca sa le administrezi copiilor ceaiuri din plante pe care le bei tu sau adultii din familie. Intreaba medicul inainte de a face acest lucru, deoarece, chiar daca sunt naturale, unele pot dauna copiilor mici.