Priviți viitorul cu neliniște? Vă simțiți mamă deja și deja vă gândiți la toate grijile pe care vi le aduce cu sine educația unui copil. Ați citit atât de mult despre greșelile de educație, știți că multe tulburări nervoase sunt urmări mai mult sau mai puțin grave ale intervențiilor greșite în educație. Educarea unui copil începe încă din momentul opțiunii pentru căsătorie. Căci un principiu care mi s-a confirmat adesea este acela că în căsniciile nefericite apar copii nervoși. Știu, v-ați căsători din dragoste. În alegerea soțului nu v-ați lăsat condusă de motive meschine, materiale. Nu ați vrut să vă aranjați din teama de a rămâne nemeritată și de a ajunge fată bătrână, batjocura lumii dintotdeauna atât de răutăcioasă. V-ați lăsat călăuzită de licărul sigur al iubirii. Vă armonizați cu soțul dumneavoastră sufletește și trupește. Nu suferiți de acele chinuitoare tulburări ale vieții sexuale care ne dovedesc nouă, medicilor sufletului, că ceva în căsnicie nu merge. Nu sunteți o femeie frigidă. Sunteți sănătoasă trup și suflet. Sunteți un om fericit.
Dar vai, ce rari sunt oamenii fericiți în zilele noastre! Fiecare pare nemulțumit, se agită după bani și succes, invidiază averea și prestigiul celuilalt și se consumă tânjind după irealizabil. Dvs. și soțul dvs. sunteți excepții. Știți să uniți obligația cu fericirea, să vă bucurați de viață, însă fără să faceți din plăcere o datorie și din datorie o suferință.
Vreți să faceți din copilul vostru un om fericit care de asemenea să iubească viața, să se bucure de existență și pe care să nu îl chinuie întrebarea: Ce rost are să trăiești?
Acest fapt este deja un câștig cert pentru copil! Aveți nevoie de un copil nu pentru a umple golul existenței, ci pentru ca el să împărtășească plinul vieții dumneavoastră.
Să vă prezint fața întunecată a lucrurilor?Oamenii nefericiți nu au dreptul de a avea copii.
Dar ce vedem peste tot? Femei nefericite care au nevoie de un copil pentru a avea un scop în viață. Ele vor să se amăgească în legătură cu golul vieții lor. Ele caută un obiect al iubirii sau un obiect de distracție, ceea ce și într-un caz și în celălalt, este fatal și dăunător pentru copil.
Copilul nu trebuie să fie un înlocuitor pentru oameni fără rost și nefericiți care știu că nu mai este nimic de făcut cu viața lor.
Oamenii deziluzionați fac din copii sediul speranțelorlor sfărâmate (ceea ce nu am reușit eu trebuie să reușească copilul). Ei transferă asupra copilului planurile lor ambițioase sfărâmate, ei vor să stoarcă de la copil cel mai ridicat randament și uită că nu există decât o linie directoare a educației, acela de a-l ajuta să depășească în mod fericit pericolele primei copilării și ale pubertății și de a-l face independent, adică în stare să ducă lupta pentru existență.
Poate este deja locul să vă fac atentă la pericolele tandreței exagerate. Cine nu cunoaște tipul copiilor răsfățați care devin, toți, oameni nefolositori, avizi de tandrețe, de nepotolit în aceste cerințe, deziluzionați și morocănoși, întotdeauna în căutare, întotdeauna cu privirea îndreptată înapoi, spre tărâmul de neuitat al copilăriei. Toate aceste femei și toți acești bărbați deziluzionați în iubire caută în copil un înlocuitor pentru căsnicia lor nefericită. Parteneri nefericiți, găsesc în sfârșit ceva comun, care le aparține numai lor și le stă la dispoziție lipsit de putere.
Greșeala principală mi se pare a fi aceasta: așteptăm de la copii să ne facă fericiți, în timp ce datoria noastră este de a-i face pe ei fericiți.
Deci nu vă așteptați prea mult de la copil! Nu vă puneți speranțele în el! Nu visați la un geniu, la un copil minune, la ceva special. Copilul va fi un om cu toate calitățile și slăbiciunile unui om. De dumneavoastră depinde care se vor exprima mai târziu mai puternic: calitățile sau slăbiciunile.
Deja puteți contribui la a transmite copilului impresii plăcute. Încă nu știm căile prin care se transmit asupra copilului impresiile sufletești. Cert este că într-un corp sănătos și care se bucură de viață se dezvoltă o ființă pe măsură. Unele femei însărcinate suferă de tot felul de reprezentări pline de teamă, necugetate. Se văd murind la naștere, inima lor tremurândă se umpel de presimțiri negre. Adesea aceste temeri sunt consecințe ale vechilor dorințe răuvoitoare pe care femeile respective le avea când erau copii și mama le anunța sosirea în curând a unui nou rival. Gelozia nu cunoaște nici măsură, nici limite. Și toți copiii sunt geloși. Toți vor să fie unici și de neînlocuit. Frații sunt apreciați mai întâi ca rivali și nu sunt primiți în mod prietenos. Rămânem copii toată viața. De ce ni s-a vorbit atât de mult despre pedeapsa divină și atât de puțin despre capacitatea lui Dumnezeu de a înțelege totul și de a ierta? Credeți într-un Dumnezeul al iubirii, și nu într-unul al răzbunării.
Cunosc, din păcate, bărbați, pe care femeia însărcinată îi dezgustă. Ce suferă aceste sărmane femei! Nu numai din cauza lipsei de plăcere și iubire, ci și din cauza sentimentului de inferioritate, din cauza sentimentului care produce impresia de respingător și urât. Acești bărbați parapatici ar trebui să consulte un medic. Toate femeile care concep cu iubire devin mai frumoase decât înainte. Sunt ca un mugure care devine apoi floare. În ochii lor apare o lumină care le transfigurează, iar pe buze le înflorește un surâs minunat.
Dragă prietenă, înțelegeți la ce mă refer: educarea copilului începe din prima zi a sarcinii. Sângele dumneavoastră hrănește copilul, forțele sufletului dvs. se răsfrâng asupra sa, gândurile și emoțiile dvs. i se transmit.
Salutări prietenești,
Al dvs.,
Dr. W. Steckel
Preluare din Prima scrisoare din Recomandări psihanalitice pentru mame, scrisă de Wilhelm Steckel în 1927, medic și psihanalist austriac, unul din cei mai importanți colaboratori ai lui Freud.
Cartea lui Stekel ne eliberează de prejudecăţile tradiţionale şi, inspirată din rezultatele psihanalizei, ne aşază pe terenul realităţii psihice: la naştere, copilul este un mare egoist (şi hedonist), pe care doar treptat educaţia îl poate transforma într-o fiinţă altruistă.Nr. de pagini: 208
ISBN: 978-973-707-397-6
Ediţia a treia
Limba originală: germană
Traducere: Georgeta Mitrea
Anul apariţiei: 2012