Am simțit că am făcut o greșeală
Victoria Elder, din SUA (are o fiică de 18 ani), a dezvăluit că și-a dorit nepărat să devină mamă și de aceea s-a căsătorit cu primul bărbat care a acceptat să aibă copii. În anul 2008, soțul ei le-a părăsit, iar ea a fost nevoită să preia întreaga responsabilitate asupra creșterii fiicei sale. Deși a reușit să facă față cu succes, a menționat că s-a simțit adesea mult prea copleșită.
Victoria a povestit că primul moment în care a simțit că a făcut o greșeală când a decis să aibă copii a fost când și-a ținut prima dată fiica în brațe: „Am simțit de atunci, și încă mai simt, că am făcut o greșeală”.
Mărturisirile ei, postate pe un site pentru întrebări și răspunsuri, au provocat reacții foarte diverse. Dacă unele persoane au blamat-o și i-au spus că este egoistă, narcisistă și psihopată și că fiica ei va avea de suferit de pe urma comentariilor sale, alții i-au apreciat curajul de a recunoaște că are și regrete pentru că este mamă.
Mama care a făcut această confesiune nu uită să transmită și următorul mesaj: „Îmi iubesc fiica și mă gândesc la ea ca la o operă perfectă a vieții mele...Dacă i s-ar întâmpla ceva, nu m-aș putea consola. Niciodată.”
De la carieră la cratiță
Sarah Fischer este scriitoare și fotograf profesionist, cu numeroase premii. Prin intermediul cărții ei, „The Happy Mother Lie: And Why I Would Have Preferred To Be A Father” („Minciuna mamei fericite: Și de ce aș fi preferat să fiu Tată”), a explicat de ce să fie mamă nu a fost cea mai mare dorință a vieții sale.
Începe prin a spune că a devenit mama unei fetițe după vârsta de 30 de ani și că a stabilit, cu soțul ei, să-și împartă clar sarcinile care țineau de creșterea copilului. Întrucât lucrurile nu s-au întâmplat așa cum plănuise ea, a ajuns să spună că aventurile pe care le înfruntase până când să aibă copil nu se compară cu ceea ce trăiește odată cu venirea pe lume a fiicei sale: „Ceea ce s-a întâmplat în următorii ani a fost precum în cele mai groaznice coșmaruri ale mele. M-am simțit ca și cum eram protagonistă într-o carte cu crime, ajungând să fiu pur și simplu sufocată de statutul de mamă”.
Sarah Fischer a recunoscut că detestă întâlnirile cu alte mame și discuțiile despre copii și că, în timp ce bărbații își pot menține statutul profesional după ce devin tați, femeile încep să renunțe la acesta după ce devin mame: „Te-ai îndrăgostit de statutul de femeie independentă, de carieră și te transformi într-o mamă la cratiță”.
Ea a menționat inclusiv în cartea sa că „Realitatea de a fi mamă nu este altceva decât: incontinență, plictiseală, kilograme în plus, depresie, dispariția romantismului, lipsă de somn, prăbușirea carierei, pierderea interesului pentru activitățile sexuale, sărăcie, epuizare și lipsa sentimentului de împlinire”.
Cartea ei a stârnit multe controverse, Sarah Fischer afirmând că, după publicarea ei, a fost exclusă din multe grupuri, a fost detestată și a vrut chiar să se mute în altă țară pentru a scăpa de atitudinea ostilă a celor din jur. La un moment dat, a primit un mesaj prin care o mamă i-a apreciat curajul de a-și exprima opinia cu privire la a fi sau a nu fi împlinită datorită statutului de mamă.
După acest punct de vedere, Sarah Fischer a venit cu următorul mesaj: „Mesajul meu către mame este acesta: aveți voie să spuneți că regretați că sunteți mame și să vă iubiți în același timp copiii”.
Parentingul te face să devii singuratic
Jessika Rose (Germania) este mama a doi copii și nu se ferește să recunoască faptul că nu pentru ea, ci pentru soțul ei copiii sunt întotdeauna pe primul plan: „ A alunecat el în rolul de mamă. Pentru el, prioritatea sunt copiii”.
Jessika a precizat că a avut dificultăți în a deveni mamă, fiind nevoită să urmeze un tratament de fertilizare in-vitro. În acele momente, era obsedată să aibă copii.
Ulterior, pe măsură ce copiii au început să crească, și-a dat seama că statutul de mamă nu este tocmai ceea ce își dorea, având senzația că îi afectează independența, fiind nevoită să țină cont în tot ceea ce face și de aceștia: „Sunt o persoană extrem de independentă, iar parenting-ul te face să devii singuratic. Găsesc acest lucru foarte obositor. Sunt foarte nerăbdătoare. Vreau să trăiesc așa cum îmi place”.
Nu am mai avut o ieșire în doi de 8 ani
Unele femei ajung să afirme că mai bine nu ar fi fost mame întrucât au copii cu probleme de sănătate grave și, în plus, nu se pot baza nici pe sprijinul partenerului lor, care, la rândul său, se află într-o situație nu tocmai ușoară.
În această situație se află și o mamă ce a mărturisit că are doi copii cu tulburări din spectrul autist, un soț cu depresie și că din acest motiv are momente în care pur și simplu regretă că este părinte. Având în vedere problemele copiilor ei, aceasta relatează cum arată viața lor: „Nu mergem la cinema... Nu am mai avut o ieșire în doi de peste 8 ani”.
Fiecare zi din viața ei se desfășoară după acest program: „Petrec ore în șir la telefon cu cadrele didactice pentru a discuta despre problemele de comportament ale copiilor. Petrec timp la cabinete medicale și la unitățile de primiri urgențe...”. Mama spune că din aceste cauze nu poate să nu recunoască faptul că i-ar fi fost mai bine fără copii:„Am pierdut atâtea oporunități având copii”. Ulterior se simte însă vinovată pentru acest sentiment și afirmă: „Trebuie doar să-i îmbrățisezi. Ai nevoie de mai multă răbdare. O să ai și tu vacanțe când se vor face mari”.
Mesajul acestei mame, către toate mamele, este că au dreptul să regrete că au copii și că a avea copii „Nu este temelia vieții unei femei... Trebuie să lăsăm femeile să creadă că pot fi fericite și fără să fie mame. Carierele, hobby-urile, prietenii, partenerul de viață, animalele de companie...toate aceste lucruri pot umple viața și ne pot face să ne simțim împlinite”.
Mama își încheie dezvăluirile spunând: „Îmi iubesc copiii. Îi iubesc pentru că sunt mamă și pentru că îi am. Dar dacă ar fi să o iau de la capăt, aș fi preferat să nu îi am”.
Surse: theguardian.com, thesun.co.uk, scarymommy.com
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com