Avantajele copilului singur la parinti: dragoste neconditionata
Fie ca se manifesta prin
jucarii in plus sau grija suplimentara, dragostea parintilor este mai usor de gestionat in cazul unui singur copil. Daca nu are frati, el este singurul care primeste atentia parintilor, ceea ce poate ajuta in mod pozitiv la dezvoltarea lui. Copiii singuri la parinti sunt si cei care merg adesea la activitati extra-scolare, practica sporturi, iau cursuri de teatru sau dans etc. Contrar asteptarilor, dragostea neconditionata pe care o resimte copilul singur la parinti
nu il transforma neaparat intr-un adult insensibil si egoist. Cel putin asta arata cele mai recente studii, care au analizat trasaturile de caracter ale copiilor singuri la parinti.
Avantajele copilului singur la parinti: lipsa de complicatii
Daca esti singur la parinti, vei fi ferit si de complicatiile care apar atunci cand ai frati care mai mult te incurca decat te ajuta. Vei sta departe si de
competitia acerba care se duce intre frati pentru a acapara atentia parintilor, competitie prelungita uneori in adolescenta tarzie, pana la maturitate. Copilaria poate fi mai dificila alaturi de astfel de frati, mai ales cu parinti care nu stiu sa gestioneze aceasta rivalitate. Singur la parinti, nu vei auzi nici replica
"tu esti mai mare, este vina ta" - vorbe stereotipe aruncate de parinti catre fratii mai mari, gasiti de multe ori tapi ispasitori pentru nazbatiile celor mici. Rivalitatea dintre frati si situatiile de conflict pot afecta dezvoltarea copiilor si in viata adulta.
Avantajele copilului singur la parinti: independenta
Copiii singuri la parinti au avantajul ca pot deveni mai independenti. Pentru ca
parintii investesc mai multe resurse in educatia lor, inclusiv materiale, copiii crescuti fara frati sau surori sunt adesea crescuti intr-un spirit mai liber. De altfel, sunt si studii care arata ca un copil singur la parinti are mai multe sanse sa devina independent fata de un copil care creste intr-o casa plina de frati si surori. In plus, copiii singuri sunt responsabilizati de faptul ca petrec mult timp in compania adultilor.
Dezavantajele copilului singur la parinti: Micul Imparat
|
Sindromul Micului Imparat se refera la situatia din China, in care statul obliga familiile sa aiba un singur copil. "Sindromul" este situatia in care parintii il coplesesc pe cel mic cu toata dragostea si atentia lor, ceea ce il transforma intr-un mic tiran. Grija excesiva a parintilor poate avea repercusiuni pe termen lung, micii "imparati" ajungand sa se poarte la fel si in relatiile lor personale si profesionale. |
Obisnuiti sa primeasca totul de-a gata, astfel de copii
nu au asa multa incredere in sine cand se confrunta cu probleme reale si trebuie sa se descurce pe cont propriu. Bineinteles, toate aceste dezavantaje pot fi depasite printr-un stil eficient de parenting, prin care mama si tatal evita sa il trateze pe copil ca pe un mic print, viitor despot.
Dezavantajele copilului singur la parinti: singuratatea
Singuratatea poate fi apasatoare cand cresti fara frati sau surori. De multe ori, copiii realizeaza chiar combinatii ghiduse intre cele doua cuvinte si cer "o fratioara" inca de cand au doi-trei anisori. Cei singuri nu au cu cine sa se joace decat in parcuri, si nici de la cine invata lucruri noi, in afara de parinti. Cand cresc,
copiii unici sufera si mai mult de singuratate, pentru ca prietenii nu tin mereu loc de frati sau surori. Odata cu inaintarea in varsta a parintilor, copiii unici sunt singurii responsabili de ingrijirea si ajutorul acordat mamei si tatalui, ceea ce poate fi impovarator.
Dezavantajele copilului singur la parinti: lipsa de confruntare
Fratii si surorile au un
rol determinant in dezvoltarea noastra, ajutandu-ne sa gasim mai usor raspunsuri la situatii conflictuale. Pentru ca participam alaturi de ei la jocuri de rol si ne confruntam cu situatii noi, vom deveni mai spontani si mai creativi. Uneori, absenta fratilor ne poate provoca mai tarziu dificultati in gestionarea problemelor si a relatiilor sociale ca adulti.
Dezavantajele copilului singur la parinti: presiunea
Daca esti singur la parinti, vei resimti adesea presiunea pe care ai tai o pun asupra ta, de la rezultate bune la invatatura pana la a duce "numele familiei" mai departe. De multe ori, parintii isi supravegheaza singurul copil cu ochi de vultur, ceea ce poate fi sufocant si stresant. De obicei, parintii cresc mai multi copii intr-un stil mai relaxat si mai liber. Aceste experiente sunt, totusi, extrem de subiective si depind de modul in care mama si tatal decid sa ii creasca pe copii.
Unii copii isi exprima inca de mici dorinta de a avea un frate sau o sora, dar nu trebuie sa uitam ca acest lucru nu depinde de ei, ci de ceea ce isi doresc si pot parintii. In prezent, varsta la care tinerii decid sa aiba un copil este tot mai avansata, iar decizia de a avea mai multi copii depinde si de acest factor.
In concluzie, exista atat avantaje, cat si dezavantaje in a fi singur la parinti. Totusi, felul in care se transforma fiecare copil pana ajunge adult depinde mai ales de modul in care a fost crescut, indiferent de numarul de frati si surori cu care a crescut in casa.
Poate si tu, daca ai fost copil singur la parinti, ti-ai fi dorit un frate sau o sora. Sau, desi iti este greu sa recunosti, pentru ca iti iubesti fratii si surorile, ai fi vrut sa vezi cum este sa cresti singur si sa te bucuri de toate avantajele copilului unic la parinti. Tie ti-ar fi placut sa fii singur(-a) la parinti sau sa ai frati?