Importanța echilibrului în relațiile de familie și cum impactează el membrii acesteia. Interviu cu Andrada Faina

Importanța echilibrului în relațiile de familie și cum impactează el membrii acesteia. Interviu cu Andrada Faina

Andreea Constantin

Mediul în care creștem este foarte important, atât pentru noi, cât și pentru copiii pe care îi formăm când devenim, la rândul nostru, părinți. Se întâmplă adesea ca traumele din trecut să își pună amprenta asupra modului în care ne creștem copiii și avem nevoie să ne vindecăm pe noi pentru a putea forma, mai târziu, alți oameni echilibrați din punct de vedere emoțional. Află și tu cum poți dezvolta un stil de parenting sănătos, din interviul de mai jos!

Ce impact au experiențele din copilărie și relația cu părinții asupra stilului tău de parenting?

Foarte mare. Tiparele comportamentale, valorile și credințele pe care le-am moștenit sau dobândit în copilărie ne influențează absolut direct modul în care interacționăm cu propriii copii. De exemplu, dacă am crescut într-un mediu plin de susținere și afecțiune, este posibil să adoptăm un stil de parenting similar, axat pe susținere, empatie și înțelegere. În acest context, oferim, la rândul nostru, copiilor noștri un mediu sigur și iubitor, care îi ajută să se dezvolte armonios.

În schimb, experiențele negative sau traumele din copilărie pot duce la comportamente reactive sau autoritare. Dacă am fost crescuți într-un mediu stresant, critic sau abuziv, este posibil să repetăm aceste tipare, chiar dacă nu ne dorim asta. Reacționăm din automatismele trecutului, aplicând involuntar aceleași metode pe care le-am experimentat noi înșine, deoarece și unele și altele sunt scrise pe harta noastră mentală. 

Care este primul pas? Să conștientizăm aceste influențe pentru a putea dezvolta un stil de parenting sănătos și echilibrat. Odată ce vedem cum ne-au modelat propriile experiențe din copilărie, putem începe să ne recalibrăm abordarea. Putem folosi instrumente precum terapia, coaching-ul și tehnicile de reprogramare mentală pentru a depăși traumele și pentru a adopta strategii de parenting mai eficiente și mai iubitoare.

Atunci când noi ne vindecăm, creăm spațiul pentru un mediu familial armonios care îi sprijină în dezvoltarea lor emoțională și psihologică. Ce pot spune este ca acesta e un proces continuu de creștere, atât pentru noi, ca părinți, cât și pentru copiii noștri.

Cum ne putem desprinde de acele obiceiuri și a ne dezvolta propriul stil de parenting cât mai sănătos?

Acest proces implică mai mulți pași. 

Primul este conștientizarea tiparelor și comportamentelor moștenite. Nu este un proces doar de gândire, ci de scriere, de asemenea. Notăm care sunt acele comportamente nesănătoase pe care le avem și le manifestăm față de copii și momentele concrete în care ne amintim că le-am experimentat. Odată identificate, putem folosi câteva metode de recalibrare cognitivă și de echilibrare emoțională. În sesiunile private sau de grup folosesc metode de recalibrare cognitivă, metoda Demartini, NLP, neuroștiință și mindfulness. 

Un al doilea pas este să dezvoltăm obiceiul de a fi prezenți și conștienți de acțiunile noastre, în viața de zi cu zi, nu doar în momente izolate, permițându-ne astfel să acționăm în mod intenționat și ordonat, nu prin reacții automate. 

Și, bineînțeles, să parcurgem informație de calitate legat de parenting & dezvoltare personală, din surse sănătoase, și să luăm de acolo ceea ce este pentru noi. Și să ne amintim mereu că ne iubim copiii și cu siguranță le dorim tot binele din lume.

Cât de importantă este armonia în familie pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

E fundamentală pentru dezvoltarea emoțională sănătoasă a copiilor. Un mediu familial armonios le oferă stabilitate, siguranță și suport emoțional, care sunt esențiale pentru creșterea încrederii în sine și a unui sistem emoțional sănătos. 

Copiii care cresc într-un mediu armonios învață să își gestioneze emoțiile, să comunice eficient și să dezvolte relații sănătoase cu ceilalți. Această armonie ajută la o bază solidă pentru dezvoltarea lor viitoare, atât pe plan personal, cât și profesional, deoarece dă startul unei vieți împlinitoare și de succes. 

Cum putem acționa fără să ne raportăm la experiențele din trecut?

Pentru a acționa fără să ne raportăm la experiențele din trecut, este esențial să ne vindecăm și să echilibrăm percepțiile legate de evenimentele trecute, încă din copilăria mică, dezvoltându-ne totodată și auto-conștientizarea. Fără aceste procese, subconștientul, care dictează peste 90% din acțiunile noastre, ne va influența constant.

Primul pas este recunoașterea și acceptarea influențelor din trecut, proces care necesită auto-reflecție și acceptarea emoțiilor. Terapiile și coaching-ul sunt instrumente valoroase pentru a explora și procesa aceste emoții. Identificarea tiparelor limitative și utilizarea unor tehnici precise pentru a le dizolva ne ajută să recalibrăm percepțiile și să ne reprogramăm subconștientul.

Și, bineînțeles, mai sunt practicile de mindfulness și meditație, care ne mențin în momentul prezent, journaling, exerciții fizice, care contribuie la menținerea echilibrului emoțional și mental. Să nu subestimăm puterea acestor minunate practici, oricât de simple ar părea ele. 

Ce impact poate avea relația cu partenerul asupra dezvoltării copilului?

Relația cu partenerul are un impact major asupra dezvoltării copilului. Nici nu mai putem vorbi despre parenting, de sine stătător, ci despre relații de familie, deoarece în relația părinte copil, sunt incluse și relațiile părintelui cu celălalt părinte/partener de cuplu și cu propriii părinți (bunicii copilului). 

În Equilibria, programele de grup și individuale pe care le-am dezvoltat pe această temă, parenting, sunt, de fapt, despre relațiile de familie, deoarece practica mi-a arătat și îmi arată clar că nu putem vorbi despre parenting eficient fără să includem toate elementele ecuației. 

Apoi, o relație armonioasă și echilibrată între parteneri oferă un model de urmat pentru copii, îi învață despre comunicare, respect și cooperare. În schimb, conflictele frecvente și tensiunile creează un mediu stresant și nesigur pentru copii și le afectează dezvoltarea emoțională și socială. Copiii învață prin observare și imitare, astfel încât modul în care părinții interacționează îi influențează în mod direct și pe termen lung.

Cum un mediu dezechilibrat îi poate afecta dezvoltarea copilului?

În primul rând, stresul constant, conflictele și lipsa de stabilitate emoțională pot conduce, pentru cei mici, la probleme de comportament, dificultăți de învățare, dificultăți în gestionarea emoțiilor, stimă de sine scăzută și lipsa unei direcții în viață. Copiii care cresc în astfel de medii pot dezvolta anxietate, depresie și incapacitatea de a se adapta la medii noi. Aceștia pot avea dificultăți în a forma și menține relații sănătoase și pot întâmpina obstacole în dezvoltarea personală și profesională pe termen lung.

Este atât de important ca părinții să lucreze zi de zi la crearea unui mediu stabil, susținător și echilibrat, în care copiii să se poată dezvolta armonios. Cum? Prin suport emoțional constant, gestionarea eficientă a conflictelor, comunicare eficientă între toți membrii familiei, fie ei adulți sau copii, și menținerea unei atmosfere de iubire și respect reciproc în casă. 

Și să ne amintim, în fiecare zi, că noi creștem viitori adulți, cu o viață întreagă înainte, petrecută în mintea și în corpul lor.

Articolul urmator
Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu
Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură
    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură

    În 2024 astrologii prevăd pentru fiecare zodie în parte, în care nativii formează o familie, atât evenimente foarte benefice, cât și puncte de cotitură și...

    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie
    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie

    Atunci când vine vorba de copiii lor, mamele se transformă în supereroine, dispuse să lupte până în pânzele albe pentru copiii lor. Așa se face că această...

    Cum își distrug zodiile relațiile amoroase chiar înainte să le înceapă
    Cum își distrug zodiile relațiile amoroase chiar înainte să le înceapă

    Oricine visează să se bucure de o relație solidă și frumoasă și, în momentul în care întâlnești persoana alături de crezi că o poți construi, tot ce...

    Ce familie frumoasă are Aylin Cadîr! Cum se descurcă în rolul de mamă de doi copilași
    Ce familie frumoasă are Aylin Cadîr! Cum se descurcă în rolul de mamă de doi copilași

    Aylin Cadîr a intrat în atenția publicului acum mai bine de 20 de ani, când făcea parte din formația „Pops”. De-a lungul anilor, s-a remarcat în...

    Făina de proumb: beneficii și idei de consum
    Făina de proumb: beneficii și idei de consum

    Făina de porumb este un produs alimentar obținut prin măcinarea boabelor de porumb uscate. Este un ingredient de bază în multe bucătării din întreaga lume, fiind utilizată...

    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?
    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?

    Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, este o afecțiune psihică complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală ce...

    Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile
    Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile

    Termenul gaslighting devine din ce în ce mai popular și, dacă nu îți este încă familiar sau dacă ai auzit în treacăt numele, dar nu știi ce înseamnă, ai...

    Câte calorii are o felie de pâine, în funcție de tipul de făină
    Câte calorii are o felie de pâine, în funcție de tipul de făină

    Într-o lume în care alimentația sănătoasă devine tot mai importantă, să cunoști numărul de calorii din alimentele tale preferate, sau din cele pe care le consumi cel mai...

    © 2024 Qbebe