Și-a făcut un test de sarcină și a aflat că are cancer
Un test de sarcina pozitiv poate fi un motiv de reală bucurie pentru o femeie, dar nu și pentru un bărbat. A simțit-o pe pielea lui un internaut, care folosind în glumă un test de sarcină uitat de o fostă prietenă, a observat că acesta a ieșit pozitiv.
Foarte amuzat și nebănuind ce se poate ascunde în spatele acestui rezultat, el a povestit toată întâmplarea pe Reddit. Abia când alți utilizatori l-au avertizat că testul de sarcina pozitiv ar putea fi semn de cancer, bărbatul s-a îngrijorat, a mers la un control și a aflat că are un nodul pe testicul.
Testul de sarcină poate depista cancerul testicular la bărbați
Știm foarte bine că testul de sarcina are la baza identificarea hormonului hCG în urina femeii însărcinate. Însă hCG nu este produs doar de gravide, ci și de tumorile testiculare! Prin urmare, un test de sarcina ar putea depista cancerul testicular la bărbați, alături de AFP (alfa-fetoproteina) și LDH care sunt markeri serici (din sânge).
Citește și: Când știi că este el de vină: despre infertilitatea masculină, cu medicul specialist
Cu toate acestea, medicii nu recomandă testele de sarcina că principala metodă de indentificare a cancerului testicular, întrucât în diagnosticarea acestei boli nu se folosesc doar markeri urinări. În plus, există anumite gene a căror modificare predispune pacientul la apariția cancerului testicular. Mai mult decât atât, testele false sunt destul de comune, așa că un test de sarcina ar putea mai mult să inducă în eroare, decât să indice prezența bolii.
Care sunt simptomele cancerului testicular
Cancerul testicular este, de cele mai multe ori, depistat chiar de către pacient, prin auto-palpare. Pe lângă noduli și alte formațiuni pe testicul, principalele simptome ale acestei boli sunt:
- dureri în zona abdominală inferioară sau în scrot;
- umflarea scrotului, asociată uneori cu acumularea de lichid;
- senzație de disconfort și de greutate la nivelul scrotului;
- mărire sau sensibilitate a sânilor.
Însă cancerul testicular este una dintre cele mai ușor de tratat forme de cancer. Potrivit webmd.com, peste 90% dintre cazurile de cancer testicular sunt vindecabile. Cu cât maladia este detectată mai devreme, cu atât cresc șansele de vindecare, așa că sfătuiește-ți partenerul să meargă la un control periodic la medic. Cancerul testicular poate fi prevenit și printr-o consultație anuală!
Citește și: Totul despre hipogonadism hipogonadotrofic
- Surse: webmd.com, reddit.com, sanador.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com