Știai cât de complex este, de fapt, actul sexual? Cercetătorii au descoperit de-a lungul timpului faptul că sexul modifică în mod semnificativ structura creierului nostru și iată doar 4 exemple de acest fel:
Îl simțim precum o recompensă
Sexul ne face să ne simțim bine. De aceea, ne dorim frecvent să îl practicăm sau ne găsim în ipostaze de „vânătoare”, căutând diverși parteneri. Plăcerea pe care o obținem datorită sexului se datorează în mare parte eliberării de dopamină, un neurotransmițător care activează centrul de recompensare a creierului. Dopamina este, de asemenea, una dintre substanțele chimice responsabile pentru adicția persoanelor care consumă anumite medicamente și principalul neurotransmițător afectat de consumul de droguri: „Consumul de cocaină și relațiile sexuale nu se simt exact la fel, dar implică aceleași regiuni ale creierului, precum și diferite regiuni ale creierului”, spune Timothy Fong, MD, profesor asociat de psihiatrie la Școala David Geffen din UCLA.
Poate fi un antidepresiv
Un studiu din 2002 al Universității de la Albany a analizat 300 de femei și a constatat că cele care au făcut sex neprotejat s-au simțit mai euforice decât femeile care au folosit prezervativ. Cercetătorii au emis ipoteza că diverși compuși din spermă, inclusiv estrogenul și prostaglandina, au proprietăți antidepresive, care sunt apoi absorbite în corp după sex.
Ne poate scăpa de dureri
Nu refuzați o partidă de sex când aveți dureri de cap. Cercetările arată că acesta ne poate fi extrem de util. Într-un studiu german din 2013, 60% dintre participanții care au avut migrene și 30% dintre persoanele care sufereau de dureri de cap moderate au raportat o îmbunătățire parțială sau totală a stării de rău. Alte studii au descoperit că femeile cărora li s-a stimulat punctul G au avut o creștere semnificativă a pragului de durere per total: „A fost nevoie de un stimul al durerii mai mare pentru ele să mai simtă durerea respectivă”, spune Beverly Whipple, doctor și profesor la Universitatea Rutgers, care a efectuat unele cercetări pe această temă.
Poate ajuta la ameliorarea amneziei temporare
În fiecare an, un procent de 7% din 100.000 de persoane se confruntă cu „amnezia tranzitorie globală”, bruscă, dar temporară, care nu poate fi atribuită niciunei afecțiuni neurologice. Starea poate fi provocată de stres emoțional, durere, leziuni minore la nivelul capului, proceduri medicale și sărituri în apă caldă sau rece. Poate dura câteva minute sau câteva ore, dar se pare că cercetătorii au descoperit un „leac” care ar mai putea atenua această afecțiune: sexul!
Surse foto: istockphoto.com