Plumeria
Este o floare tropicală, originară din America Centrală (Mexic și zona Insulelor Caraibe) și de Sud (se regăsește în special în Brazilia), ce numără nu mai puțin de 300 de specii.
Cu florile sale cu 5 petale (o petală are cam 5-7 cm), ce cresc fie în arbori sau tufișuri, prin culorile variate (de la alb, roz, roșu, galben ) și prin mirosul special, dulce și delicat, „Plumeria" este văzută adesea ca una dintre cele mai frumoase flori din lume.
Această floare se adaptează cel mai bine într-un climat cald și umed, dar poate fi aclimatizată și în grădina ta. Condiția este să-i păstrezi butașii și să o plantezi într-un sol foarte umed.
Macul Oriental
Originar din Turcia (zona Munților Caucaz), uimește prin rezistența și frumusețea sa. Astfel, în timpul verilor secetoase floarea este complet strânsă și învelită în frunze. Iar când simte că este momentul să înflorească (în lunile mai-iunie) macul oriental fascinează prin culori precum alb-argintiu, roz, nuanța de piersică, roz-somon, roșu aprins, vișiniu sau o combinație de mai multe din aceste culori.
Petalele sale au între 10 și 18 cm și pot da personalitate oricărui decor. Și el poate fi aclimatizat în țara noastră, cu condiția să primească mult soare și să fie plantat în pământ închis la culoare, bine fertilizat.
Florile de cireș din Japonia
Având în vedere modul în care impresionează an de an, florile cireșilor din Japonia sunt și ele considerate ca fiind unele dintre cele mai frumoase flori din lume.
Încă de la sfârșitul lunii februarie (pentru sudul extrem al Japoniei), pe parcursul lunii martie și lunii aprilie, parcurile, văile, munții, dealurile și grădinile de pe întreg teritoriul Japoniei sunt „invadate" de florile albe și în tot felul de nuanțe de roz ale cireșilor înfloriți.
Japonezii obișnuiesc să se minuneze în fața frumuseții florilor de cirești încă din cele mai vechi timpuri, această tradiție a lor purtând numele de „Sakura Hanami" (privitul florilor de cireși).
Treptat, aceasta a devenit un adevărat fenomen, trecând granițele Japoniei și ajungând vestită în toată lumea. An de an, numeroși turiști aleg să călătorească în Japonia de la sud la nord pentru a se putea bucura de fascinantele flori de cireș și pentru a cunoaște și alte obiceiuri legate de „Sakura" (sărbătoarea florilor de cireș), precum reprezentațiile de teatru în aer liber, degustarea unor mâncăruri specifice sau simpla participare la mesele organizate de familiile japoneze în parcurile și grădinile publice.
Orhideele
Fac parte dintre unele dintre cele mai vechi plante de pe pământ (se estimează că ar exista de aprox.100 de milioane de ani) și numără cam 100.000 de varietăți.
Arealul lor este foarte vast, din regiunile tropicale până în apropiere de Cercul Polar. De aceea, au coloritul și aspectul foarte divers. De exemplu, dacă orhideele care trăiesc într-un climat foarte cald și umed au frunzele și tulpinile fragede și alungite, cele care trăiesc în regiuni mai uscate au frunze mai groase, cerate.
Chiar dacă florile unora dintre specii supraviețuiesc doar câteva ore, ele sunt văzute ca unele dintre cele mai frumoase flori din lume.
Există însă și specii ale căror flori supraviețuiesc aproape 6 luni.
Orhideele pot însufleți orice fel de decor și se pot îngriji foarte bine chiar și într-un apartament. Esențial este să aibă căldură și umiditate din belșug.
Dalia
Probabil că nu știați faptul că dalia este floarea națională a Mexicului, dar se spune despre ea și că este una dintre cele mai frumoase flori.
Dalia are o floare mare (circumferința corolei poate ajunge până la 30 de cm) și are culori diferite, în funcție de continentul și clima în care se află. De cele mai multe ori, culorile sale predominante sunt bronzul, roșul, albul, movul.
Daliile pot înflori între lunile iunie și octombrie și nu sunt greu de îngrijit. Important este să fie plantate într-un sol moale, umed și să aibă mult soare.
Laleaua
Când vorbim de cele mai frumoase flori din lume, nu putem să nu menționăm și laleaua.
Deși suntem tentate să credem că originile sale sunt în Olanda, experții ne spun că, în realitate, ea provine din Ungaria și, în urma cuceririlor făcute de către sultanii otomani, ajunge și în Turcia și ulterior în Persia.
Abia în secolul al XVI-lea ajunge în Olanda și de atunci s-a aclimatizat foarte bine în această țară, astfel că, în prezent, această țară este cel mai mare exportator de lalele din lume. În plus, cele mai frumoase lalele olandeze pot fi admirate în fiecare an în cadrul expoziției din Keukenhof.
Laleaua este o floare ce nu se adaptează într-un climat prea cald întrucât are nevoie de nopți reci și de ierni reci pentru a putea înflori la timpul potrivit, din aprilie până în mai.
Așa cum știți deja, laleaua nu se îngrijește greu și poat fi regăsită din plin, primăvara, în parcurile și grădinile din țara noastră.
Citește și: Cele mai frumoase gradini botanice din lume
Amaryllis
Această floare cu nume exotic este originară din America de Sud și evoluează cel mai bine într-un climat cald și umed.
Datorită culorilor deosebite (ce variază de la nuanțe de roșu, roz, până la alb, roz-somon și portocaliu) și a modelelor de pe petale (unele specii au dungi pe petale), Amaryllis a devenit populară în lumea întreagă.
Poate fi plantată și îngrijită de către oricine. Condițiile sunt ca rădăcinile și bulbii să fie ținuți în apă călduță până să fie plantate într-un sol moale și bine fertilizat, iar florile pot apărea cam în 7-10 zile de la plantare (cam între lunile aprilie și octombrie).
„Pasărea-Paradisului”
Este una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase flori. Pe de o parte, încântă datorită forme florii, care seamănă cu conturul unei păsări-paradis. Pe de altă parte, culorile sale sunt speciale: fiecare floare este formată din trei petale portocalii și trei albastru închis (sau violet).
Floarea este originară din Africa de Sud și înflorește între lunile septembrie și mai.
Solul în care va evolua cel mai bine această floare trebuie menținut forte umed pe parcursul primăverii și verii, dar trebuie lăsat mai uscat în lunile de toamnă și de iarnă.
„Inima-sângerândă”
Într-adevăr, mai ales când o vezi pentru prima dată, nu poți să nu spui că nu merită inclusă în rândul celor mai frumoase flori ale lumii.
Floarea este originară din Siberia, nordul Chinei, Coreea și Japonia.
Primăvara, când înflorește, are niște flori în formă de inimă, din care pare că se scurge „sânge", mai ales dacă sunt roșii sau roz aprins. În unele cazuri, florile pot fi și albe sau galbene.
„Inima-sângerândă" se dezvoltă cel mai bine în locuri umede și răcoroase, cum ar fi grădinile sau chiar marginile pădurilor. Uneori se poate întâmpla să înflorească și pe parcursul verii.
Această floare are nevoie în primul rând de un sol bine umezit pentru a crește și a înflori cum se cuvine.
Floarea de nufăr
Deși extrem de variate, florile de nufăr sunt și ele incluse în topul celor mai frumoase flori din lume.
Nuferii sunt originari din Asia (mai ales din India și China), dar s-au adaptat, de-a lungul timpului și unei clime mai reci. Cu toate acestea, nuferii nu înfloresc niciodată iarna, ci vara, când au totuși căldură.
În general, florile de nufăr sunt albe și în nuanțe de roz, dar pot fi regăsite și culori mai neobișnuite precum albastru, mov, galben etc..
De asemenea, trebuie să știți că floarea de nufăr face parte dintre simbolurile religiei budiste. Astfel, floarea de nufăr cu opt petale utilizată în mandale reprezintă armonia cosmosului și iluminarea spirituală.
Citește și: 12 Jocuri de gradinarit pentru tine si copilul tau
Voi mai știți și alte flori ce merită incluse într-un top al celor mai frumoase din lume?
Surse:
www.amaryllis.com; www.buzzle.com; www.doityourself.com; www.flowers.org.uk;www.garden.org; www.listsurge.com;www.savoryjapan.com;www.softschools.com;www.stylecraze.com; www.theflowerexpert.com; www.tulip-info.com; www.wonderslist.com
Surse poze:
www.pexels.com;www.pixabay.com