Cel mai adesea, locuim în aceeași încăpere cu mucegaiul, care se dezvoltă în camere umede, neventilate și se înmulțește prin spori. Umiditatea este cauza principală a apariției acestui dușman periculos al plămânilor noștri și cea mai mare greșeală este să uscăm rufele în interiorul casei.
Sporii de mucegai sunt peste tot în jurul nostru și de cele mai multe ori îi întâlnim și în casele noastre. Ai spune că nu ai această problemă pentru că nu se văd acele pete negre specifice, însă trebuie să știi că mucegaiul nu este întotdeauna vizibil. Ai intrat în casă uneori și ți se părea că aerul are un miros specific de umezeală? Ei bine, asta nu înseamnă decât că prin anumite colțuri din locuința ta s-au "cazat" câțiva spori de mucegai.
“Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme la plămâni. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respiraţie”, avertizează Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, din Bucureşti.
De ce apare mucegaiul?
Este o întrebare pe cât de des întâlnită, pe atât de mult dezbătută. Mucegaiul este peste tot în jurul nostru, însă atunci când intră în case, se dezvoltă nestingherit, locuințele fiind cel mai bun mediu pentru acesta. Motivul: umiditatea. Aceasta este principala cauza ce provoacă apariția mucegaiului. Fie că este vorba despre aburii de la mâncare, sau din baie, ori colecția de plante pe care o ai depozitată în casă, nu trebuie să te mire faptul că pereți tăi vor fi brăzdați cu pete negre.
O altă "sursă" a mucegaiului o constituie ferestrele termoizolante. Cine ar fi crezut că un lucru menit să ne ofere mai mult confort, ne poate fi dăunător? Feresterele termoizolante, sau termopanele, așa cum le cunoaștem cu toții, nu fac condensul să dispară, ci dimpotrivă. Aparent, faptul că acestea blochează în totalitate aerul de afară, nu mai face posibil acel schimb natural de aer din interiorul casei, lucru ce conduce inevitabil spre apariția mucegaiului.
De ce bucătăria și baia sunt principalele locuri afectate de mucegai? Pentru că pereții din aceste încăperi sunt cei mai predispuși petelor de grăsime și urmelor de detergent. Aparent, și acestea reprezintă factori importanți în dezvoltarea microorganismelor.
Cum putem preveni apariția mucegaiului?
- Nu usca rufele în casă
- Dacă nu ai cum să usuci rufele în altă parte, alege să investești într-un uscător de rufe
- Folosește mereu hota de la bucătărie când gătești
- Evită aglomerarea de flori în casă
Semne ale mucegaiului
Mucegaiul se vede și nu se vede. Însă un lucru este clar, el există deși nu este vizibil. Tocmai de aceea, este foarte important să acorzi mai multă importanță anumitor semne care ți-ar putea arăta faptul că ești expusă sporilor de mucegai în propria ta casă.
- Mirosul umed. Acesta este primul semn și cel mai important. Este de preferat să iei măsuri imediat cum simți că aerul din casa ta a încetat de ceva timp să mai fie proaspăt.
- Accentuarea alergiilor. Dacă ai un istoric de alegii în spate, trebuie să știi că prezența mucegaiului nu va face altceva decât să-ți accentueze alergiile. Acest lucru este valabil și pentru cei care suferă de astm, care vor avea crize mai dese din cauza aerului greu de respirat.
- Ochi iritați. Organismul tău este cel mai bun "detector" al sporilor de mucegai, iar ochii sunt cei mai sensibili în ceea ce privește factorii nocivi din mediul încojurător. Astfel, dacă observi o iritație în jurul ochilor, ar trebui să te gândești că are de-a face cu aerul din casă.
- Nas înfundat, tuse seacă, sforăit. Nu, acestea nu înseamnă neapărat faptul că te paște o răceală, ci că aerul din casă este imposibil de respirat, fiind foarte încărcat cu microorganisme.
Sfaturi pentru îndepărtarea mucegaiului
Mucegaiul s-a instalat în casa ta. Este o veste tristă, dar nu trebuie să disperi. Avem și o veste bună pentru tine, și anume faptul că poți scăpa de el. Trebuie doar să urmezi câteva trucuri simple și vei putea respira din nou în voie.
- Aerisește cât mai des. Pereții tăi au nevoie să respire aer curat și proaspăt. Cu cât deschizi mai larg ferestrele și la intervale cât mai scurte de timp, pe atât de repede vei scăpa de petele de mucegai.
- Folosește dezumidificatoare. Cel mai de preț ajutor atunci când ai de-a face cu sporii de mucegai, este un dezumidificator. Acesta va absorbi toată umezeala din aer și îți va permite să te bucuri de un aer curat.
- Curăță mucegaiul. Mucegaiul nu mușcă! Atunci când apare sub formă de pete negre, trebuie să-l cureți cu o cârpă umedă. De asemenea, poți încerca să folosești una dintre soluțiile speciale pentru îndepărtarea mucegaiul.
Surse: abcnews.go.com, nytimes.com, blacktoxicmolds.com, blackmold.awardspace.com, moldblogger.com, romedic.ro.