Poate vă lipsește într-adevăr mai multă răbdare. Dar dacă nici ție și nici lui/ei nu vă place să spălați vase, vă mai lipsește ceva: mașina de spălat vase! Merită să investești în așa ceva? Află din cele ce urmează ce avantaje și dezavantaje prezintă.
Nu speli vasele de mână
Îl trecem clar la avantaje, da? Trebuie doar să încarci masina cu vase pentru spalat, să selectezi un program și să-ți vezi de orice altă activitate. Mașina te anunță când s-a terminat programul de spălare și tu mai trebuie doar să le scoți. De uscat se vor usca tot în mașină, deci scapi și de această grijă. Practic, poți direct să le scoți și să le folosești!
Eficientizezi costurile
Dacă spălai vasele manual consumai multă mai multă apă. Cel mai probabil și energie. Din acest punct de vedere, ai de câștigat de pe urma unei mașini de spălat vase. Conform cercetătorilor, folosirea unui astfel de aparat asigură economisirea a până la 500 RON când vine vorba de factura la utilități. În plus, în fiecare an economisești aproximativ 26.000 litri de apă.
Procesul de igienizare este mai eficient
Tot legat de eficiență merită să menționăm și faptul că ustensilele de bucătărie și vasele vor fi igienizate mai bine, grație temperaturilor ridicate de spălare. Practic, în acest mod te asiguri că germenii și murdăria dispar cu totul. Sigur, și tu frecai la ele cum trebuie, dar nu la aceleași temperaturi.
Vei avea o piele mai fină
Ai observat că după ce speli vasele pielea mâinilor tale devine mai uscată? Ei bine, asta se datorează faptului că apa este dură și detergenții de vase nu sunt neapărat prietenoși cu pielea ta.
Sigur, ai putea să folosești mai multă cremă de mâini sau eventual să-ți pui mănuși, dar o mașină de spălat te poate scăpa definitiv de astfel de griji.
Procesul de spălare durează mai mult
Nu putea totul să fie roz, nu? Dacă ești genul care se grăbește și care trebuie mereu să aibă o farfurie sau o furculiță de rezervă, atunci poate că mașina de spălat vase nu este pentru tine. Asta deoarece un ciclu complet de spălare durează mult mai mult decât o spălare manuală. Vorbim de procese care durează până la două ore.
Da, ai putea să folosești un ciclu mai scurt, dar de obicei acestea sunt întrebuințate mai degrabă pentru clătirea și împrospătarea vaselor, nu pentru o spălare ca la carte. Așadar, dacă alegi să cumperi o mașină de spălat vase, nu încărca toate vasele simultan în ea.
Te costă
Spuneam mai sus că vei eficientiza costurile. Perfect adevărat, dar asta se întâmplă în timp. Pentru anumite persoane, mașinile de spălat pot fi totuși o investiție cam mare. În primul rând vorbim despre costul de achiziție. În al doilea rând, detergentul pentru un astfel de dispozitiv nu este nici el foarte ieftin. Și da, factura la apă scade, dar este posibil să crească cea la curent, în funcție de cât de des folosești mașina.
Dacă mai luăm în calcul și posibilitatea ca mașina să se strice și să necesite reparații, este posibil să nu-ți mai vină să spargi pușculița.
Ai nevoie de spațiu de instalare
În general, singurul spațiu necesar pentru spălarea vaselor este cel din fața chiuvetei. Majoritatea mașinilor de spălat vase sunt destul de măricele, așadar asta înseamnă că trebuie să faci loc în bucătărie. Dacă n-ai gândit inițial bucătăria în așa fel încât să încapă și acest dispozitiv, vor fi necesare diverse reamenajări.
E posibil să ajungi la concluzia că trebuie să renunți la diverse spații de depozitare, sertare sau chiar o piesă de mobilier întreagă pentru a face loc noului spălător automat de vase. Evident, trebuie să aibă acces la o sursă de curent și una de apă, deci vei avea nevoie de diverse reglaje în acest sens.
Ce spui, merită sau nu investiția?