Busuiocul
Este cunoscut nu numai pentru gustul deosebit pe care îl poate conferi multor preparate, dar și pentru virtuțile sale de a alunga insectele nedorite. Cu ajutorul său poți pregăti un fel de spray, ideal pentru a scăpa de muște și țânțari. Vei proceda în felul următor:• 120 ml apă fierbinte vor fi puși într-un vas în care se află 120 g frunze proaspete de busuioc
• Lasă la infuzat pentru mai multe ore, îndepărtând apoi frunzele din apă
• Adaugă apoi și 120 ml vodcă
• Pune amestecul în frigider penru câteva ore și apoi pune-l într-un recipient pentru a-l folosi ca spray.
Atenție! Nu folosi spray-ul în preajma ochilor, nasului și gurii. Ține-l departe de cei mici!
Lavanda
O cunoști deja pentru virtuțile sale calmante și relaxante, dar trebuie să știi că este la fel de bună și când vine vorba să te protejeze de insecte. Astfel, din cele mai vechi timpuri ea a fost utilizată în case pentru a conferi un parfum plăcut și pentru a alunga moliile, muștele și țânțarii.
Lavanda le poate goni fie când este utilizată proaspătă, fie când apelezi la ea sub formă de ulei. De exemplu, poți să te dai cu ulei de lavandă când ieși în aer liber și știi că în locul respectiv sunt mulți țânțari.
De asemenea, lavanda este numai bună pentru a fi plantată în grădină, întrucât va ține la distanță insectele.
Citește și: 16 plante care aduc multă energie pozitivă în casă
Lemongrass
În special uleiul de lemongrass este ideal pentru a te scăpa de țânțari. De pildă, vara poți să folosești lumânările făcute din acest ulei.
Mai mult, poți planta lemongrass în grădină sau pe balconul casei tale, cu condiția să o ții într-un loc uscat și însorit. Vei constata cât de bine te va proteja de insecte!
Lămâița
Această plantă decorativă, cu miros plăcut de lămâie, este foarte utilă întrucât poate să țină țânțarii la distanță. De aceea, o poți planta în grădină într-un loc însorit, cu sol pietros.
Pentru ca ea să elibereze substanțele chimice menite să alunge țânțarii, este necesar să zdrobești frunzele proaspete. Ai însă grijă, întrucât poți fi sensibilă la asemenea substanțe. Așa că înainte să freci frunzele între degete, testează-le pe o suprafață mică a brațelor.
Menta
Aroma sa deosebită nu provine numai din frunze, ci și din tulpină și flori.
Poți să plantezi mentă pentru a te proteja atât pe tine, cât și grădina/alt spațiu exterior din preajma casei tale de insectele nedorite.
Cel mai mult planta va acționa pentru a alunga țânțarii. Acesta este motivul pentru care specialiștii ne recomandă, pentru a ne proteja de aceste insecte, să preparăm singure un fel de spray din frunze de mentă proaspete, oțet de mere și vodcă.
Rozmarinul
Este bine să-l ai în preajmă dacă vrei să te protejezi și pe tine, dar și plantele sau grădina de insecte.
Cel mai bine este să faci un fel de spray, procedând conform indicațiilor de mai jos:
• Pune 4 ceșți de rozmarin uscat la un l de apă fiartă.
• Lasă la infuzat pentru 20-30 minute și apoi pune amestecul într-o sticlă, pe sfert umplută cu apă rece.
• Lichidul obținut va fi pus la frigider și apoi se va folosi în exteriorul casei.
Salvia
Nu numai că te poate ajuta să scapi de tot felul de probleme de sănătate (precum dureri în gât , probleme digestive etc.), dar este foarte potrivită de folosit și pentru a scăpa de insecte.
Tot ce vei avea de făcut este să arzi niște frunze de salvie , iar substanțele chimice degajate vor ține la distanță insectele, inclusiv pe cele din grădină.
Crizantema
Această floare poate să țină departe tot felul de insecte și paraziți, printre care: gândacii, furnicile, păduchii de plante, moliile, păianjenii, nuștele etc. Substanța care îi conferă această proprietate este cunoscută sub numele de pyrethrum.
De aceea, nu de puține ori se fabrică insecticide ce au în componență și crizantemă.
Gheara- mâței
Această plantă este și ea potrivită pentru a scăpa de insecte.
Similară mentei, ea conține nepelactonă, o substanță chimică menită să alunge în special țânțarii.
Usturoiul
Este considerat una dintre cele mai bune plante care pot alunga insectele. Ideal este să tai bucăți de usturoi și să le împrăștii în afara locuinței tale.
În același timp, dacă suporți mirosul, poți să-ți prepari singură un fel de „spray ". Pur și simplu vei amesteca usturoi, pisat, cu uleiuri esențiale (de orice fel). Acesta va alunga mai ales țânțarii.
Petunia
Nu numai că petuniile ne atrag prin coloritul lor, dar au și calitatea de a alunga insecte precum gândaci, bondari sau afidele (păduchii de plante).
Petuniile nu pot fi cultivate doar în grădină, ci se pot adapta foarte bine și în niște ghivece mari, pe balcon. Condiția este să beneficieze de multă lumină și căldură.
Gălbenelele
Sunt ideale pentru a fi cultivate în locuri însorite și ne pot ajuta să scăpăm de o gamă variată de insecte și de paraziți. Specialiștii ne spun că ele acționează cel mai bine când vine vorba de alungarea țânțariilor și păduchilor de plante.
Citește și: 6 pasi pentru a-ti proteja copilul de muscaturi de insecte
Voi ați mai auzit și de plante , ce pot ține insectele la distanță?
Surse:
www.countryliving.com; www.mnn.com; www.naturallivingideas.com