De ce lasă câinii păr?
Năpârlirea este un proces natural prin care câinii își înlocuiesc părul mort cu unul nou. Unele rase de câini năpârlesc sezonier, o dată sau de două ori pe an, altele năpârlesc pe toată perioada anului. În general, părul cade primăvara pentru a lăsa câinelui o blană mai ușoară, potrivită pe perioada călduroasă și toamna, pentru a face loc unui strat mai gros de blană, potrivit pentru vremea rece.
Teoretic, toți câinii năpârlesc, dar există unele rase de câini cărora nu le cade părul sau și-l păstrează în blană, formând cocoloașe pe care le poți lua atunci când îi perii. Iată mai jos 23 de rase de câini care nu lasă păr, dar care trebuie îngrijiți și periați în mod regulat.
Rase de câini care nu lasă păr deloc sau foarte puțin
Cele mai cunoscute de rase de câini care nu lasă păr sunt pudel, terrier și bichon, însă mai sunt și altele, pe care le vei descoperi mai jos.
1. Pudel (Pitic, Standard sau Toy)
Cunoscuți și sub denumirea de caniche, câinii din rasa pudel sunt printre cele mai populare animale de companie. Inteligenți și foarte activi, pudelii sunt ușor de dresat și sunt foarte devotați stăpânilor lor. Sunt foarte apreciați mai ales pentru faptul că nu lasă păr, însă blana lor necesită foarte multă îngrijire. Ei trebuie periați și spălați săptămânal.
2. Schnauzer (Pitic sau Standard)
Schnauzerii sunt foarte inteligenți, au o energie foarte mare și sunt ideali ca și câini de pază. Sunt foarte loiali, iar această caracteristică importantă a condus la popularitatea lor ca animale de companie. Scnauzerii sunt o rasă de câini care nu lasă păr foarte mult și sunt hipoalergenici.
3. Shih Tzu
Shih Tzu este un câine de talie mică, puternic, inteligent, vesel și blând. Este activ și alert, încăpățânat și independent, dar se împrietenește ușor cu toată lumea. Este afectuos și devotat stăpânului, sociabil cu copiii, dar prevăzător cu străinii. Blana lui trebuie periată zilnic, altfel se încâlcește. La această rasă ochii sunt foarte sensibili și trebuie menținuți tot timpul curați.
4. Câine chinezesc cu creastă
Câinele chinezesc cu creastă poate să fie cu păr sau fără. Cel fără păr nu năpârlește deloc, iar cel cu păr va lăsa prin casă foarte puțin, spre deloc. Acești câini au nivel de activitate moderat și sunt perfecți pentru a fi crescuți în apartament. Cei fără păr sunt foarte sensibili la temperatură scăzută, au nevoie de haine, iar la temperatură ridicată au nevoie de creme cu protecție solară.
5. Bichon maltez
Acești câini sunt foarte inteligenți, vioi și afectuoși. Le place foarte mult să stea în brațele stăpânului, ca să fie mângâiați și răsfățați. Deși sunt câini hipoalergenici și nu lasă păr, blana lor mătăsoasă necesită foarte multă atenție și îngrijire. Se poartă bine cu copiii, însă el nu trebuie lăsat să se simtă ”șefi” deoarece pot deveni agresivi, posesivi și vor lătra în mod obsesiv.
6. Bichon frise
Bichon frise este o rasă de câini cu origini vechi. Sunt de talie mica, au un aspect pufos și este foarte afectuos și devotat stăpânului. Este social, ușor de dresat, se adaptează repede la stilul și condițiile de viață ale stăpânului și se înțelege bine cu copiii. Deși nu năpârlește, blana trebuie periată zilnic, tunsă și spălată regulat. Este nevoie să se taie părul crescut în exces dintre pernuțele de la picioare și din urechi. .
7. Brichon havanez
Foarte veseli și jucăuși, acești câini se împrietenesc ușor și se înțeleg foarte bine cu copiii. Sunt sociabili, au un nivel de activitate moderată și le place să-și mulțumească stăpânii. Nu lasă păr și sunt potriviți pentru a fi crescuți în apartament.
8. Grifon de Bruxelles
Aceasta este o altă rasă iubită de câini care nu lasă păr. Acești câini de talie mică sunt calmi, dornici să învețe, sunt veseli și jucăuși, ceea ce îi face să fie companioni perfecți pentru copii. Sunt afectuoși și devotați stăpânului. Blana lor este puțin aspră și trebuie trimată manual la intervale regulate. Mustața, barba și restul părului de pe față trebuie lăsate să crească singure, dar trebuie curățate de resturi alimentare și periate ca să nu se încâlcească. Sunt buni pentru apartament pentru că au un nivel de activitate moderat. Totuși, au nevoie de plimbări ocazionale mai lungi și de socializare.
9. Terrierul Yorkshire
Deși au o talie mică, acești câini sunt foarte curajoși și hotărâți. Sunt veseli, vigilenți și latră neobosit pentru a anunța că este un străin la ușă sau este vreun pericol. Se pot înțelege bine cu copiii și se adaptează repede stilului de viață al stăpânului. Nu năpârlesc, dar blana lor trebuie periată zilnic. Dacă sunt tunși, iarna trebuie protejați cu o haină groasă deoarece suferă de frig. Sunt excelenți pentru apartament și au nevoie de multă dragoste și afecțiune.
10. Wheaten Terrier cu blană moale
Acești câini sunt veseli și energici, inteligenți și agili. Sunt foarte prietenoși și îi apără pe stăpânii lor. Sunt cunoscuți ca fiind câini de fermă și foarte buni vânători de șobolani. Blana lor este mătăsoasă, ușor ondulată și trebuie îngrijită de mai multe ori pe săptămână pentru a se menține curată, lucioasă și fără câlți, dar avantajul este că nu le cade părul.
11. Kerry Blue Terrier
Acești câini sunt foarte sportivi, atletici și iubitori de distracție. Au nevoie de multă activitate și trebuie zilnic antrenați și scoși afară. Foarte veseli, comportamentul lor stârnesc zâmbete de multe ori. Sunt încăpățânați, motiv pentru care au nevoie de un stăpân cu o mână fermă. Dacă nu este socializat din timp, poate deveni agresiv față de alți câini. De obicei este tăcut și nu latră fără motiv.
12. Terrier american fără păr
Terrierii americani fără păr sunt agili, activi şi au o musculatură foarte dezvoltată. Sunt sociabili şi prietenoși, dar pot fi și foarte teritoriali. Sunt câini buni de pază deoarece latră pentru a alerta familia de vizitatori şi de sunetele neobişnuite. Pielea trebuie protejată de căldură şi frig, și anume dată cu cremă cu protecţie solară în timpul verii și îmbrăcată cu un pulover iarna.
13. Terrier tibetan
Acești căței sunt blânzi, vioi și sociabili. Pot fi excelenți pentru familie deoarece sunt foarte loiali și afectuoși. Le place distracția, pot fi destul de agitați și le place să facă mișcare. Chiar dacă este o rasă care nu năpârlește, trebuie să-i perii și să-i piepteni cel puțin o dată la două zile, pentru ca blana lor lungă și deasă să nu se încâlcească.
14. Cairn Terrier
Această rasă de câini care nu lasă păr sunt de talie mică sau medie. Sunt renumiți pentru că nu necesită foarte multă îngrijire, sunt afectuoși și foarte potriviți pentru o familie. Se poartă foarte bine cu copiii, sunt foarte independenți și necesită un dresaj blând, dar ferm.
15. Terrier scoțian
Aceștia sunt probabil cea mai veche rasă din Scoția și fundația tuturor raselor de terrieri de astăzi. Sunt câini de vânătoare, neînfricați, loiali și uneori niște adevărați clowni. Trebuie bine dresați deoarece tind să preia comanda. Blana lor necesită foarte multă îngrijire, trebuie periați și tunși regulat dacă vrei să le menții blana curată și frumoasă.
16. West Highland White Terrier
Rezultați după o încrucișare între cairn și terrier scoțian, aceste exemplare sunt ușor de recunoscut datorită blăniței lor albe. Se înțeleg bine cu oamenii și copiii mai mari, dar sunt foarte gălăgioși. Latră la fiecare zgomot, sunt curioși și prietenoși. Blana lor necesită spălare și periere săptămânală, iar tunsoarea este recomandată o dată la 3 luni.
17. Border Terrier
Câinii din rasa Border Terrier sunt în general iubitori foarte veseli. Sunt curajoși, adaptabili și se înțeleg bine cu oamenii, în special cu copiii. Au o fire independentă, sunt activi și le place să ia singuri decizii, de aceea au nevoie de dresaj încă de mici. Le place să vâneze iepurii și veverițele, dar poate trăi bine cu alte animale de casă, dacă sunt introduse cu grijă în familie. Blana lor este scurtă și deasă, nu năpărlesc, dar trebuie periați în mod regulat.
18. Terrier Australian
Aceștia sunt foarte sociabili și le face plăcere contactul cu oamenii. Nu este agresiv, dar dacă este provocat de alt câine își va apăra cu mult curaj teritoriul. Nu latră foarte des, doar dacă el crede că este neapărat nevoie. Au o blană rezistentă la frig, dar trebuie să fie periați și pieptănați cel puțin o dată pe săptămână. De asemenea, urechile trebuie verificate pentru a te asigura că părul nu le blochează canalele auditive.
19. Affenpischer
Cunoscuți și sub denumirea de ”câini-maimuță”, aceștia sunt amuzanți, dar pot fi și răutăcioși. Sunt inteligenți, dar au o atitudine mândră și pot fi foarte încăpățânați. Copii trebuie învățați cum să se poarte cu acest câine pentru a nu apărea probleme între ei. Sunt foarte activi, iar blana lor tare, aspră se încurcă pe alocuri și are în mod natural un aspect mai degrabă neîngrijit. Un periaj săptămânal este suficient în cazul acestor câini.
20. Shar-Pei Chinezesc
Acești câini se recunosc foarte ușor după pielea plină de riduri profunde și limba albastră. Sunt câini independenți și au o voință puternică, de aceea trebuie să-i arăți mereu cine este șeful în casă. Nu are nevoie de multă activitate fizică, dar se dresează foarte greu deoarece nu le place să li se spună ce să facă. Sunt foarte curați și nu necesită foarte multă îngrijire. Trebuie periat foarte bine o dată pe săptămână și nu are nevoie de spălare foarte des pentru că i s-ar putea irita pielea între riduri, atunci când nu este uscat bine.
21. Câine portughez de apă
Aceștia sunt câini foarte echilibrați și ascultători. Sunt buni de pază deoarece sunt foarte loiali, atenți și îndrăzneți. Se dresează ușor deoarece învață foarte repede și, chiar dacă sunt uneori foarte încăpățânați. Sunt foarte activi și au nevoie de cel puțin o oră de activitate pe zi. Blana lor necesită îngrijire regulată.
22. Labradoodle
Labradoodle este o încrucișare între două dintre cele mai iubite rase de câini, un Labrador Retriever și un Poodle standard sau în miniatură. Deocamdată Labradoodle nu este o rasă de câini omologată, însă ar putea deveni în viitor deoarece popularitatea acestui cățeluș este în creștere. Câinii Labradoodle sunt prietenoși, activi și sunt foarte buni ca și animale de companie. Pot fi hipoalergenici, care nu lasă mult păr, însă pot exista o mulțime de variații între ei, deoarece sunt o rasă nouă. Dacă vrei să cumperi un Labradoodle, trebuie să te asiguri că iei de la un crescător de încredere. De asemenea, este important să alegi un câine care este un mix de a doua generație (mama și tatăl său sunt ambii Labradoodles) și să întrebi dacă părinții lui lasă sau nu mult păr. Chiar și așa, ține cont că pot exista și excepții de la regulă, mai ales că este o încrucișare nouă de câini.
23. Basenji
Basenji este un câine de vânătoare originar din Africa Centrală. Este de talie medie, suplu, sprinten și destul de puternic. Inteligent, vioi și alert, Basenji sunt destul de independenți și ușor încăpățânați. Nu latră, doar scot niște sunete asemănătoare cu un strigăt sau urlet. Nu lasă foarte mult păr, sunt devotați și foarte atașați de stăpân, dar sunt foarte rezervați față de străini, de aceea au nevoie de socializare încă de când sunt foarte mici. Basenji se dresează destul de greu și nu sunt câinii ideali dacă ai copii. Dacă vrei să-i iei un cățel copilului tăi, vezi care sunt Top 10 rase de căţeluşi mici şi drăgălaşi, perfecte pentru o familie
Cât costă un Basenji?
Basenji devine o rasă din ce în ce mai populară deoarece este un câine foarte curat, nu năpârlește aproape deloc și nu are un miros specific de câine. Blana lui este scurtă, foarte fină și ușor de întreținut. Basenji nu suportă să fie murdar și se curăță singur, exact ca o pisică. Un astfel de exemplar poate ajunge să coste în jur de 1.000-1.500 de euro, în funcție de pedigree. Atenție, însă, înainte de a cumpăra acest câine deoarece are nevoie de foarte multă atenție și poate fi agresiv dacă nu o primește. Tinde să vâneze alte animale mai mici, dar se înțelege de obicei cu alți câini.
Beagle lasă păr?
Acești câini cu expresie blândă sunt printre cele mai iubite animale de companie. Ei au de obicei un temperament liniștit și se înțeleg foarte bine cu copiii. Latră la orice zgomot și lucru neobișnuit, dar nu au un comportament agresiv. Sunt foarte activi și au nevoie de foarte multă mișcare pentru a fi fericiți. Din păcate câinii beagle lasă o mulțime de păr, mai ales la trecerea de la un anotimp la altul. Au nevoie de o atenție și o îngrijire specială. Trebuie spălați o dată pe săptămână, însă, cum simt nevoia să se tăvălească numai prin noroi și lucruri urât mirositoare, s-ar putea să fie nevoie de o baie de fiecare dată când se întâmplă astfel. Folosește pentru spălare doar un șampon bland, cu pH neutru sau gel de duș. Apa trebuie să fie călduță și atenție mare pentru a nu intra apă în ureche.
Golden retriever lasă păr?
Câinii din rasa Golden Retriever sunt niște companioni perfecți pentru familiile lor. Liniștiți, supuși, jucăuși și inteligenți, se înțeleg de minune cu copiii și cu străinii. Iubesc foarte mult oamenii și nu sunt deloc agresivi. Au nevoie de exerciții zilnice, de plimbări și își doresc foarte mult să ia parte la activitățile stăpânilor lor. Au un temperament echilibrat și sunt foarte sociabili. Acești câini își schimbă blana moderat vara și iarna, și mult mai puternic în sezonul primăvară și toamnă. Lasă foarte mult păr în urma lui, așadar va fi plin pe canapeaua sau pe hainele tale. Blana lor deasă are nevoie de multă îngrijire, astfel că trebuie periați în fiecare zi pentru a preveni încâlcirea. Trebuie să fie spălați cel puțin odată pe lună, uneori chiar mai frecvent, pentru a-i menține un aspect curat și un miros plăcut.
Teckel lasă păr?
O altă rasă a cărei popularitate a cresut în ultimul timp este teckelul cu păr scurt. Ei au părul scurt și sunt mici de statură, ceea ce îi face potriviți pentru un câine de apartament. Acești câini sunt independenți și au nevoie de dresaj blând, constant și răbdător. Trebuie să facă mișcare cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi. Chiar dacă au părul scurt, ei lasă păr, iar blana lor trebuie menținută curată și sănătoasă periindu-i din când în când cu o mănușă de cauciuc.
Atunci când alegi un câine pentru tine și familia ta este important să te gândești nu doar la cantitatea de păr pe care aceștia o lasă, ci și la alte aspecte precum: caracteristicile rasei, cât de activi sunt, cât de prietenoși sunt cu copiii și altele. Se recomandă o precauție extrem de mare în special dacă ai un copil în casă. În acest caz, ai nevoie de stabilirea unor reguli clare pentru copil și câine, astfel încât să nu existe accidente nedorite.
Citește și: Studiu: Posesorii de câini sunt mai sănatoși, mai sociabili și câștigă mai mulți bani
Surse foto: Unsplash, Pixabay