Crește stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc mai devreme la muncă

Crește stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc mai devreme la muncă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În luna martie, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunța lansarea în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care vizează creșterea stimulentului de reinserție pentru părintele ce revine la serviciu înainte de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului său. Pe 17 mai acest proiect a intrat în vigoare iar părinții care se întorc mai devreme de 6 luni de la nașterea copilului la serviciu vor primi 1500 de lei stimulent de reinserție.

Stimulentul de reinserție

Este reglementat de Ordonanța de Urgență nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Conform acestui document normativ, stimulentul de reinserție se poate acorda părintelui care dorește să revină mai devreme la serviciu din concediul de creștere a copilului, până la 17 mai 2021 având valoarea de 650 lei.

Noul proiect de ordonanță de urgență privind stimulentul de reinserție

Raluca Turcan, a făcut următorul anunț: „Creştem stimulul de reinserţie pentru că părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului. Stimulentul de reinserţie va ajunge la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât era acum.”

Ministrul Muncii a explicat care au fost argumentele pentru care s-a dorit mărirea stimulentului de reinserție: „Este o măsură care creşte veniturile părinţilor, care scade riscurile deprofesionalizării părintelui, asigură de asemenea o forţă de muncă necesară angajatorilor care erau în situaţia de a fi privaţi de sprijinul unui angajat care opta să stea doi ani de zile – sau trei ani de zile pentru copilul cu dizabilităţi – în concediul de creştere a copilului şi de asemenea este o măsură care aduce şi un plus financiar substanţial la bugetul statului...Până acum, foarte foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură, cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă.”

Aceasta a mai precizat că mamele ”care se întorc până în 6 luni zile nu mai au nevoie să anunțe la finalul perioadei că se reîntorc la muncă. Mama se întoarce la muncă, după care, într-un termen de 30 de zile trebuie să depună solicitarea de stimulent de reinserție.”

mama-ce-isi-tine-bebelusul-in-marsupiu-in-timp-ce-se-afla-la-birou-si-se-uita-pe-documente

Noul proiect de OUG prevede, așa cum se poate observa și din art.7, următoarea modificare:

„ Art.7-1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :

a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități

b) în cuantum de 650 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități”

În urma unei modificări survenite anul trecut, părintele care dorește să revină la muncă înainte de împlinirea, de către copil, a vârstei de 6 luni, are obligația să-și anunțe angajatorul cu cel puțin 1 lună înainte. La rândul său, în baza Ordonanței de Urgență nr.111/2010, angajatorul nu poate să-și concedieze angajații, ce se întorc la serviciu mai devreme, în perioada în care aceștia încă primesc stimulentul de reinserție. Cel care nu respectă o asemenea prevedere riscă sancțiuni de până la 10.000 lei.

Ce trebuie să mai știi:

  • Stimulentul pentru părinţii care se întorc la job când copilul are între 6 luni şi 2 ani rămâne neschimbat: 650 de lei pe lună, pe care îl vor primi până ce copilul împlineşte doi ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu dizabilități.
  • Mama trebuie să se întoarcă la job atunci când cel mic are 1 an şi 11 luni. Cea de-a 12-a lună este pentru celălalt părinte. ”Această lună de concediu pentru tată este pe o directivă europeană și este obligatoriu să fie luat de celălalt părinte, de cele mai multe ori tatăl. Dacă tatăl nu își ia o lună de concediu, se penalizează beneficiarul titularului de indemnizație. Nu mai ia mama o lună de zile.”, precizeaza Raluca Turcan.
  • Părinţii care primesc stimulent de inserţie şi vor rămâne fără loc de muncă nu vor mai pierde banii, aşa cum se întâmpla înainte. Stimulentul va fi suspendat până când unul dintre părinţi va realiza din nou venituri impozabile.
  • Stimulentul va putea fi luat de către părinții care la data de 17 mai 2021 se află în plata stimulentului de inserție, iar copilul încă n-a împlinit șase luni (respectiv un an) sau de către părinții care cer de-acum plata stimulentului de inserție, dacă încă n-a împlinit copilul șase luni (respectiv un an).

Citește și: De când se vor mări alocațiile pentru copii în 2021

Acte necesare pentru acordarea stimulentului de reinserție

Părinții trebuie să aibă în vedere următorul aspect: stimulentul de reinserție poate fi obținut doar la cerere. Vor fi necesare următoarele acte:

  • Cererea tip
  • Actele de identitate ale părinților (original și copie)
  • Certificatul de naștere al copilului (original și copie)
  • Adeverința eliberată de angajator (din care să reiasă atât perioada de concediu pentru creșterea copilului, cât și data de la care a fost reluată activitatea de la locul de muncă)
  • Dovada reluării activității (primită de la angajator. Aceasta poate fi: act adițional, decizie, ordin)
  • Un act care să dovedească faptul că, în ultimii 2 ani înainte de naștere, solicitantul stimulentului a obținut venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni
  • Certificat de căsătorie (dacă este cazul; este nevoie de original și de o copie)
  • Dacă este vorba despre un copil adoptat sau luat în plasament- Sunt necesare acte care să dovedească relația solicitantului cu copilul și calitatea solicitantului
  • Declarația celuilalt părinte

Odată ce vei primi stimulentul de reinserție, nu vei mai putea primi și indemnizația de creștere a copilului. În cazul în care ai mai mulți copii, ai dreptul să beneficiezi, pentru fiecare dintre ei, de concediu de creștere a copilului, de indemnizație lunară și de stimulentul de reinserție. Aceste drepturi sunt valabile și dacă ai copii adoptați sau în plasament.

Surse: cdn.g4media.ro, colorful.hr, dgaspc3.ro, economica.net, g4media.ro, legislație.just.ro, mediafax.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Vă mai amintiți de Joey din „Friends”? A renunțat la carieră pentru a-și crește fiica

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții
    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții

    Cara Natterson, medic pediatru și Vanessa Kroll Bennett, mamă de 4 adolescenți, cu o experiență vastă în dezvoltarea copilului, povestesc despre cartea pe care au scris-o...

    „Sunt mamă, nu mă mai judecați că plec mai devreme de la birou sau par distrasă de la ce fac"
    „Sunt mamă, nu mă mai judecați că plec mai devreme de la birou sau par distrasă de la ce fac"

    O mamă cu job full time și doi copii mici ține să mulțumească tuturor colegilor de birou și șefilor ei pentru empatia de care dau dovadă și înțelegerea pe care o afișează...

    Valentina Pelinel a fost aspru judecată în online că și-a dus fetițele de 5 ani la manichiură. „Lac pe unghii prea devreme...mult prea devreme"
    Valentina Pelinel a fost aspru judecată în online că și-a dus fetițele de 5 ani la manichiură. „Lac pe unghii prea devreme...mult prea devreme"

    Gemenele Valentinei Pelinel și ale lui Cristi Borcea au crescut și s-au transformat în adevărate domnișoare! Mama lor le duce la salon de unde se intorc cu unghiile colorate și...

    Ce locuri de muncă pot avea elevii care nu au luat BAC-ul? Peste 6000 de joburi care nu necesită diplomă de absolvire a studiilor
    Ce locuri de muncă pot avea elevii care nu au luat BAC-ul? Peste 6000 de joburi care nu necesită diplomă de absolvire a studiilor

    Peste 30000 de tineri au picat examenul maturității în sesiunea din vară. Pentru ei sunt disponibile mii de locuri de muncă în țară și peste hotare!

    Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună
    Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună

    Ar putea exista o veste bună pentru părinții care își doresc să stea mai mult acasă, cu ai lor copii! Un proiect de lege care este deja depus în Senat susține că...

    Elevii nu mai au biblioteci acasă. Numărul copiilor care au mai puțin de 10 cărți acasă crește alarmant
    Elevii nu mai au biblioteci acasă. Numărul copiilor care au mai puțin de 10 cărți acasă crește alarmant

    Tot mai puțini elevi îndrăgesc ideea de a avea o bibliotecă ale cărei rafturi sunt pline cu cărți interesante și dicționare. Tot mai mulți elevi optează pentru cărțile...

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă
    Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă

    În ciuda bucuriei enorme, a entuziasmului și a sentimentului de satisfacție și împlinire, sarcina reprezintă o perioadă marcată de provocări în plan fizic și...

    © 2025 Qbebe