Care sunt mamele care vor beneficia de 2000 de lei din partea statului
Conform informațiilor oferite de „avocat.net”, în urma unui proiect de OUG (ordonanță de urgență) venit din partea Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene și repus în dezbatere publică, anumite categorii de mame din România vor primi un sprijin financiar din partea statului pentru nou-născuți. Inițial, proiectul a fost făcut cunoscut în vara anului trecut. Întrucât proiectul menționat a fost repus în dezbatere publică, s-a realizat trecerea de la un proiect de hotărâre a Guvernului la un proiect de ordonanță de urgență. În aceste condiții, va fi posibilă implementarea cât mai rapidă a acestui program de sprijin.
După cum se precizează în proiectul de OUG, printre mamele ce vor primi 2000 de lei de la stat pentru nou-născuți se numără:
- Cele ce se află în situație de risc (de pildă, persoanele cu dizabilități)
- Mamele minore
- Cele care se regăsesc temporar în situații de viață critice (spre exemplu, cele ce sunt victime ale violenței domestice, persoanele dependente, cele ce sunt victime ale calamităților) și/sau care se regăsesc în situații de vulnerabilitate (de pildă, mamele care au fost alungate dintr-o locuință, cele ce nu au locuință etc.)
- Cele ce nu au acte de identitate
- Cele ce provin din familii care sunt beneficiare de alocația pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei)
- Cele cărora li s-a stabilit, în urma dispoziției scrise a primarului, dreptul la venitul minim garantat (Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat)
Suma de 2000 de lei pe care o vor primi mamele va fi sub forma unui tichet social în format electronic. Cuantumul acestui tichet va fi actualizat în fiecare an de Guvern, dar condiția este ca acest demers să se realizeze cu minim 1 lună înainte de încheierea anului.
Care sunt condițiile pentru a se primi cei 2000 de lei din partea statului
Mamele care vor primi câte 2000 de lei de la stat pentru a-și crește nou-născuții vor fi cele ce au născut începând cu acest an. Acest ajutor trebuie solicitat în cel mult 3 luni de la nașterea copiilor și va putea fi utilizat timp de 6 luni de la emiterea tichetului social în format electronic.
Cum vor putea fi folosiți cei 2000 de lei
S-a stabilit ca tichetele sociale în format electronic să nu permită transformarea în numerar sau retragerea de numerar. De asemenea, tichetele trebuie să fie folosite numai în magazinele în care sunt comercializate produse speciale pentru nou-născuți.
Printre produsele ce vor putea fi achiziționate datorită acestui tichet social se numără:
- scutece
- produse alimentare destinate bebelușilor aflați în primele luni de viață
- produse pentru toaletă
- articole medicale și sanitare pentru copil și pentru mamă
Ideea acordării unui sprijin de la stat pentru trusoul unui nou-născut nu este o noutate
Inițiativa de a se acorda un sprijin pentru mame pentru a-și crește nou-născuții, precum este și aceasta prin care se acordă câte 2000 de lei unor anumite categorii de mame, nu este nouă. Spre exemplu, în urmă cu 2 ani s-a propus acordarea unui pachet-trusou tot pentru mamele vulnerabile (cele fără venituri, cele fără acte de identitate, mamele minore, victimele violenței domestice, ale calamităților naturale etc). Propunerea nu era să se ofere bani în acest scop, ci produse speciale pentru îngrijirea nou-născuților (scutece, produse de igienă, articole vestimentare etc.). Potrivit „avocat.net”, propunerea făcută atunci de Ministerul Fondurilor Europene era ca trusoul să conțină:
- Scutece de unică folosință pentru greutatea 2-5 kg (30 bucăți)
- Scutece 80-75 din bumbac (5 bucăți)
- Unguent/cremă pe bază de oxid de zinc (un tub)
- Forfecuță unghii (o bucată)
- Pieptene (o bucată)
- Șampon copil (o bucată)
- Bavetă (o bucată)
- Termometru electronic cu vârf flexibil (o bucată)
- Plasturi (5 bucăți)
- Vată medicinală (un pachet de 200 g)
- Comprese sterile (20 bucăți)
- Prosop de baie (1 bucată)
- Sac de dormit (cu arici) pentru 0-6 luni (o bucată)
- Cearșaf de bumbac, cu elastic (cu dimensiunea 120/60 cm, 2 bucăți)
- Pătură (din bumbac dublu strat, dimensiunea 80/80 cm, o bucată)
- Body cu capse (50-74 cm, 4 bucăți)
- Costum din bumbac pentru bebeluși (1-3 luni, 4 bucăți)
- Costum din bumbac bebeluși 3-6 luni (4 bucăți)
- Costum din bumbac bebeluși 6-12 luni (4 bucăți)
- Șosete pentru copiii mai mici de 1 an (2 perechi)
- Șapcă/bonetă (o bucată)
- Botoșei pentru 0-3 luni (o pereche)
- Botoșei pentru 3-6 luni (o pereche)
- Un pliant de educație sanitară
- Prezervative (30 bucăți)
Și în anul 2018 a fost lansat un proiect care propunea acordarea de trusouri pentru nou-născuți. În trusou ar fi trebuit să se regăsească lenjerie de primă necesitate și materiale destinate îngrijirii bebelușilor. Printre obiectele care ar fi putut să se afle în trusou erau:
- Scutece
- Biberoane
- Lapte praf
- Termometru
- Aspirator nazal
- Ulei/cremă de corp bebeluși
- Costum cu capișon
- 2 body-uri cu mânecă scurtă și 2 cu mânecă lungă
- Saltea pentru înfășat
- Sac de dormit pentru bebeluș
- Păturică
- Prosop din bumbac
- Forfecuță pentru unghii
Valoarea trusoului ar fi urmat să se stabilească în funcție de indicatorul social de referință (ISR-unitatea ce este exprimată în lei, la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale acordate din bugetul de stat), mai exact nu ar fi trebuit să depășească 1,5 ISR.
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că măsura acordării unui trusou pentru nou-născuți se aplicase și în perioada 2007-2010. Trusoul era acordat tuturor mamelor, nu doar celor aflate în situații vulnerabile. Potrivit Legii nr. 482/2006, valoarea trusoului era atunci de 150 lei.
Surse: avocat.net, legislatie.just.ro, mfe.gov.ro, playtech.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com