Ghid pe vârste: preparate tradiționale de Sărbători interzise pentru copii

Ghid pe vârste: preparate tradiționale de Sărbători interzise pentru copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Perioada sărbătorilor de iarnă este caracterizată de mese bogate, pline cu preparate delicioase. Și totuși, nu toate preparatele sunt potrivite pentru orice vârstă. Îți explicăm aici care sunt cele potrivite pe categorii de vârstă, precum și sfaturi pentru a pune bazele unor principii alimentare sănătoase încă de mic.

Preparate tradiționale de sărbători interzise pentru copii

Până la vârsta de 8 luni - specialiștii recomandă să nu îi oferi copilului preparate din pâine și gluten, ci doar cereale, eventual pe bază de orez. Prin urmare, cozonacul sau prăjiturile de sezon nu vor face parte din meniul său. Dacă ai parte de un mic pofticios îi poți servi umplutura de la sarmale de post (cu morcov și orez). 

Până la vârsta de 8 luni - oul este recomandat începând de la această vârstă, sub formă fiartă și începând cu gălbenușul. Dacă micuțul sau micuța ta s-au obișnuit cu gustul, îi poți pregăti ouă umplute la masa de sărbători (cu gălbenuș).

preparate traditionale de sarbatori interzise pentru copiiPână la vârsta de 12 luni - copiii nu trebuie să primească zahăr sau alimente îndulcite și nici sare sau alimente sărate. Aceste ingrediente nu sunt necesare, iar dacă copiii le primesc de la vârste fragede se vor obișnui cu gustul lor. În plus, sarea nu poate fi corespunzător procesată de rinichi, iar zahărul poate cauza probleme dentare. Drept urmare, cozonacul și pasca nu sunt indicate pentru această vârstă, decât sub formă nesărată, respectiv neîndulcită.

Până la vârsta de 2 ani - dacă oul fiert tare este permis de la o vârstă fragedă, nu la fel stau lucrurile cu maioneza, care este preparată din ou crud. Din acest motiv salata de boeuf cu maioneză pe bază de ou se regăsește pe lista de alimente interzise. Poți face o salată de boeuf în care să înlocuiești maioneza cu ou crud cu maioneză făcută cu două gălbenușuri fierte și o lingură de smântână, iar carnea de porc să o înlocuiești cu carnea de curcan.

Până la vârsta de 3 ani - nu sunt recomandate mezelurile precum crenvurști, salam, parizer și nici carnea tocată din sarmale, chiftele sau cârnați deoarece sunt alimente mult prea greu de digerat de sistemul digestiv aflat încă în dezvoltare. Majoritatea dintre acestea conțin în plus sare în exces, dar și aditivi nocivi precum nitrați și nitriți. Caută mezeluri sănătoase, naturale, fără aditivi. O alternativă sănătoasă este pastrama de curcan copt-afumată de la Buno - Carne Pur Gust. Acest produs a fost afumat cu grijă la fum natural de fag, conține numai condimente naturale, iar carnea provine de la curcani crescuți la sol și hrăniți cât mai natural.

Reține că până la vârsta de 3 ani trebuie să acorzi mare atenție și dimensiunii pe care o au bucățile de mâncare deoarece există un risc crescut de sufocare. Nu îi oferi copilului boabe de fructe și legume de mici dimensiuni sau alimente cu textură lipicioasă.

Interzicerea alimentelor nu reprezintă soluția optimă în cazul copiilor

Prea multe restricții alimentare au tendința de a cauza repercusiuni, iar copilul va rămâne poftind la alimentul interzis. Nu este indicată nici varianta opusă, respectiv lipsită de restricții, deoarece copilul nu își va dezvolta auto-controlul. Doctor Brandi Rollins din cadrul Universității Penn State și colegii au examinat 25 de ani de studii cu privire la nutriția pediatrică, iar concluziile lor au fost publicate în revista Obezitate Pediatrică. În acest sens, s-a constatat că în locul unei abordări pline de restricții, trebuie luate în considerare atât perspectivele copiilor, cât și ale părinților. "Dacă copiilor li se oferă un acces moderat la gustări caree le fac plăcere, în mod structurat, copiii vor fi învățați să le consume cu moderație." În acest sens, Kristi King, nutriționist dietetician și purtător de cuvânt pentru Academia de Nutriție și Dietetică, oferă câteva recomandări:

- Fii modelul pentru tiparele alimentare pe care îți dorești ca cei mici să le urmeze
- Decide ce dorești să le oferi de mâncare și permite-le să mănânce cât de mult doresc
- Stabilește o rutină pentru a accesa mâncarea - ce alimente au voie și când au voie să le mănânce

- Permite consumul oricărui aliment cu moderație (dacă nu există motive medicale) și discută în permanență cu privire la gustările acceptabile 

Produsele din carne de la Buno - Carne Pur Gust sunt fabricate cu grijă pentru întreaga familie, de la mic la mare. Produsele lor sunt naturale, procesate cu grijă de echipa proprie de producție, condusă de un tehnolog cu 30 de ani de experiență. Pentru că stilul de viață sănătos și alimentația echilibrată reprezintă preocupări de bază ale tuturor părinților, află că animalele din ferme sunt crescute în aer curat, cu hrană de calitate optimă și cu un spațiu suficient, motiv pentru care carnea lor are un gust excelent. În plus, poți regăsi alături de carne de pui, și carne de oaie, rață, prepeliță, curcan, capră, dar și gustoasa carne de struț care provine de la struți crescuți în semi-libertate în ferma proprie a echipei BUNO din comuna Moșteni, județul Teleorman.

preparate traditionale de sarbatori interzise pentru copii

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă de sărbători

Sărbătorile pot îngreuna sarcina pe care o are un părinte de a menține obiceiurile alimentare sănătoase pe care a reușit să le implementeze în familia sa în restul anului. În medie, toate persoanele acumulează între 0.5-1.5 kg în decursul lunii decembrie; acest surplus ponderal poate să crească în timp și să conducă la probleme de sănătate precum: hipertensiune arterială, nivel mărit de colesterol, nivel crescut de trigliceride, glicemie crescută, nivel mărit al insulinei, diabet.

În cazul în care copilul tău adoptă obiceiuri alimentare nesănătoase pe durata sărbătorilor, poate fi dificil să revină la o alimentație corectă ulterior. Din acest motiv este important să încerci să continui comportamentele alimentare sănătoase și în acest timp. Iată și câteva sfaturi de care este bine să ții cont:

- Păstrează rutina normală de alimentație. Dacă pe perioada grădiniței/a școlii copilul consumă trei mese pe zi și câteva gustări încearcă să păstrezi acest program și în vacanța de iarnă. Nu-i oferi mai puțină mâncare dimineața pentru a se bucura de festinul de la masa de prânz sau de la cină. Și nici nu îl hrăni excesiv

- Concentrează-te asupra porțiilor. Menține porțiile de mărime mică, iar mesele să decurgă lent. Pentru cele mai multe persoane sărbătorile de iarnă reprezintă un motiv de indulgență alimentară, însă de obicei aceasta conduce la supraalimentare. Atunci când copilul este plin și îți transmite mesajele de sațietate, nu îi mai oferi porții în plus.

- Nu uita de legume și de fructe. Chiar dacă este perioada sărbătorilor, optând pentru alimente bogate în fibre și legume din belșug, numărul de calorii consumate va fi mai redus decât dacă îți satisfaci toate poftele culinare.

- Acordă atenție procesului de preparare al alimentelor. Momentul sărbătorilor este perfect pentru a-i implica pe cei mici la gătit, în funcție de vârstă. Se vor simți mai responsabili și, în plus, sunt șanse mai mari să mănânce preparatele la care au muncit cu mâinile lor.

- Include și puțină mișcare între mese. Pentru ca procesul de digestie să aibă loc mai rapid, iar somnul să vină mai ușor ajută să îi angrenezi pe cei mici în diverse jocuri fie în casă, fie afară, prin zăpadă. Puteți să construiți oameni de zăpadă, să schiați și să patinați sau să vă dați pe derdeluș cu sania.

logo buno carne

 

Surs: www.healthline.com; https://foodrevolution.org; www.childrens.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Operațiunea „Droguri pentru copii”: Bomboane și prăjituri cu substanțe interzise au fost găsite într-o fabrică din Iași
    Operațiunea „Droguri pentru copii”: Bomboane și prăjituri cu substanțe interzise au fost găsite într-o fabrică din Iași

    Într-o fabrică din Iași au fost descoperite dulciuri și dispozitive de vapat ce conțineau substanțe psihoactive. Acestea erau vândute adolescenților în mediul online...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Rețete cu mei: preparate delicioase pentru toată familia
    Rețete cu mei: preparate delicioase pentru toată familia

    Cerealele ocupă un loc de frunte în alimentația noastră de mii de ani, putând fi valorificate în numeroase moduri. Dintre cerealele foarte căutate fac parte în...

    Irina Columbeanu nu a uitat de tatăl ei și l-a ajutat cu bani de sărbători. Ce reacție a avut fostul milionar
    Irina Columbeanu nu a uitat de tatăl ei și l-a ajutat cu bani de sărbători. Ce reacție a avut fostul milionar

    Deși locuiește la mii de kilometri depărtare, Irina Columbeanu nu și-a uitat tatăl de sărbători. După ce i-a făcut o mare surpriză în vara anului 2024 și a petrecut...

    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

    Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

    CRBL nu va petrece Crăciunul cu fiica lui. Ce planuri are de sărbători
    CRBL nu va petrece Crăciunul cu fiica lui. Ce planuri are de sărbători

    În primăvara acestui an, CRBL și Elena Viscu și-au surprins fanii anunțând că, după mai bine de 15 ani de căsnicie, divorțează. În momentul de față, artistul...

    © 2025 Qbebe