Prima menstruatie la fete. Sistemul reproductiv feminin
Fetitele se nasc cu ovare, trompe uterine si uter. Ovarele contin mii de ovule. Muschii uterini sunt foarte puternici si sunt capabili sa se intinda pentru a putea sustine dezvoltarea unui fetus si sa-l impinga afara in timpul travaliului.
Cand incepe pubertatea, glanda pituitara elibereaza hormoni care stimuleaza ovarele sa produca estrogen si progesteron. Acesti hormoni aduc alte modificari in corpul fetei, inclusiv maturizarea fizica si emotionala. Ovulatia incepe sa se produca, iar inainte de eliberarea ovulului, estrogenul stimuleaza uterul sa se pregateasca pentru o eventuala sarcina. Asa apare captuseala uterina suplimentara, compusa din straturi de tesut si sange in plus. In cazul in care ovulul este fecundat, el calatoreste prin trompa uterina spre uter, unde se prinde de captuseala uterina si se dezvolta.
Daca ovulul nu este fecundat, toata acea captuseala suplimentara trebuie eliminata prin vagin. Aceasta este menstruatia.
Acest ciclu se intampla lunar, pana cand femeia ajunge la menopauza si nu se mai elibereaza ovule. Desigur, excepitia este perioada in care femeia este insarcinata.
Prima menstruatie la fete. Cat de des apare menstruatia la fete?
Fiecare fata se dezvolta in ritmul ei si daca la unele fete prima menstruatie poate aparea la 10 ani sau mai devreme, la altele pot aparea la 15 ani sau dupa. Timpul scurs intre menstruatii se numeste ciclu menstrual (acesta se masoara incepand de la startul primei menstruatii si pana la startul celei de-a doua menstruatii).
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO