Totul despre aparatul de aerosoli

Totul despre aparatul de aerosoli

Irina Olteanu - Redactor Senior

Aparatul de aerosoli sau nebulizatorul este utilizat tot mai des de catre parinti deoarece dispune nu neaparat de o eficicacitate sporita in comparatie cu tratamentul conventional, ci mai degraba de un efect mai rapid observabil. Iata cum functioneaza acest tip de aparat, cum este indicat sa-l utilizati si alte informatii utile.

Ce este aparatul de aerosoli?

In medicina, nebulizatorul sau aparatul de aerosoli reprezinta un dispozitiv de furnizare a medicamentelor folosit pentru a le administra pe acestea sub forma unor vapori inhalati in plamani. Aparatul functioneaza prin utilizarea de oxigen, aer comprimat sau unde ultrasonice pentru a descompune solutiile si suspensiile in mici picaturi aerosoli care pot fi inhalate direct prin intermediul unui piese bucale atasate. Definitia unui aerosol consta intr-un amestec de particule gazoase si lichide, cel mai bun exemplu observabil in natura fiind ceata-formata din particule mici de apa evaporate amestecate cu aerul ambiental fierbinte care sunt racite si se condenseaza intr-un nor fin de particule din apa aeropurtate. Caracteristicile depunerii pulmonare si eficacitatea unui asemenea aparat depind in general de marimea particulei/picaturii create: cu cat este mai mica, cu atat cresc sansele de penetrare periferica si retentie. In orice caz, pentru particulele foarte fine, sub 0.5 µm in diametru, exista o sansa de a evita intru totul depunerea si de a fi expirate.

Este des utilizat in afectiuni cronice ale aparatului respirator (datorita efectului rapid) cum este fibroza chistica, aerosoliastm (in special la bebelusii si la copiii de varsta mica care nu pot utiliza un dispozitiv inhalator), boala obstructiva pulmonara, dar si in infectii respiratorii de forma acuta (IACRS) cum sunt rinofaringita, laringita, bronsita, traheobronsita, pneumonia etc. Trebuie subliniat faptul ca aparatul de aerosoli este complet diferit de Babyhaler sau de inhalator, desi functioneaza pe principii similare. Acestea din urma impun folosirea unor tuburi vidate de medicament si implica o modalitate diferita de realizare a terapiei.

Principalele tipuri disponibile in comert de aparate cu aerosoli sunt: cele cu piston (aerul comprimat este livrat de un compressor si amestecat cu substanta medicamentoasa) si cele cu ultrasunete (folosesc un cristal piezoelectric care oscileaza la o frecventa ridicata-oscilatorul electronic genereaza un val ultrasonic care cauzeaza vibratia acestui cristal). Exceptand diferenta de pret care nu este semnificativa, primele (cele cu piston) sunt mai galagioase, au o greutate mai mare, iar durata unei sedinte este mai lunga. Este disponibila de curand si o categorie de aparate cu tehnologie mesh (cu ajutorul unui laser printr-o membrana de gauri deasupra unui rezervor), insa sunt extrem de costisitoare (cost dublu sau triplu in comparatie cu celelalte).

Aspectele pe care trebuie sa le urmareasca un parinte la momentul achizitiei constau (exceptand pretul si producatorul) in nivelul de decibeli produs (zgomot), marimea particulelor, marimea/greutatea aparatului (mai ales daca intentioneaza sa-l utilizeze in deplasari), dimensiunea particulei nebulizate, rata de nebulizare (viteza cu care se nebulizeaza substanta intr-un minut) si nu in ultimul rand volumul rezidual de medicament (cata substanta ramane in urma nebulizarii in aparat si nu mai poate fi nebulizata). De asemenea, este important ca aparatul sa dispuna de piesa bucala pentru copii; in unele situatii un aspect atractiv (sunt si aparate/masti ale aparatelor sub forma de jucarii/animale) poate fi de ajutor in alegere. Majoritatea aparatelor trebuie introduse in priza insa exista si unele portabile (cu baterii incluse).

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro precizeaza:

"Nebulizatoarele sunt aparate care transforma medicamentele lichide in particule foarte fine, usor de inhalat, care actioneaza medicdirect la nivelul arborelui respirator superior sau inferior (in functie de marimea moleculei). Astfel tratamentul se poate da tintit. Frecvent nici nu mai este nevoie de medicamente care se iau pe cale orala si practic se castiga timpul necesar absorbtiei digestive si producerii efectului.
Picaturile de nas sau /si siropurile se pot folosi in tratamentul unui pacient care face si aerosoli. Nu se exclud neaparat reciproc.
Siropurile care contin aceleasi substante active care se dau in aerosoli pot avea efecte adverse nedorite, sa actioneze si in alte parti, nu doar asupra arborelui respirator cum actioneaza aerosolii.
Daca vorbim despre aerosolii cu ser fiziologic in comparatie cu picaturile cu ser fiziologic care tranziteaza repede nasul si ajung in faringe, prin nebulizare, serul fiziologic se transforma in particule mici care se depun pe mucoasa nasului si ajuta la fluidizarea mai eficienta a secretiilor."

Citeste si:

Nas infundat la bebelusi: sfaturi de la medici si mamici 

Terapia cu aerosoli creste eficienta tratamentelor medicamentoase

Mod de utilizare

Aparatul cu aerosoli accepta medicamentele in forma lichida, care trebuie incarcate in dispozitiv inainte de utilizare. Cele mai frecvente substante recomandate de medici in acest sens sunt corticosteroizii si bronhodilatatoarele cum sunt adrenalina, ventolin, flixotide, dexametazona, fluimucil sau ACC combinate cu ser fiziologic. In unele cazuri se poate folosi insa si antibiotic cum este gentamicina sau picaturi nazale, dar si ser fiziologic simplu in functie de afectiune. Motivul pentru care acestea sunt inhalate si nu ingerate este ca se urmareste maximizarea efectului lor asupra aparatului respirator; de altfel sunt si mai reduse efectele adverse in aerosolicomparatie cu modalitati alternative de adminstrare (pe cale orala). Aveti grija in ce conditii de temperatura pastrati medicamentele specifice, mai ales dupa deschiderea lor, deoarece se pot altera/nu mai sunt eficace. Mastile bucale sunt preferabile si nu cele faciale deoarece acestea din urma conduc la o furnizare redusa a medicatiei la nivel pulmonar (se pierd aerosoli in nas).

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro precizeaza:

"Conform unei definitii larg acceptate tusea reprezinta un act reflex (involuntar), dar si voluntar, fiind o reactie de aparare a organismului, prin care se indeparteaza secretiile patologice si produsele straine din caile respiratorii. Uneori poate apare ca un efect advers al anumitor medicamente (cum sunt inhibitorii enzimei de conversie folositi in tratamentul hipertensiunii). In astm apare si datorita obstructiei bronsice.
In acelasi timp, la acelasi pacient, tusea poate fi declansata la nivele respiratorii diferite de mecanisme diferite (secretii farigiene si obstructie bronsica prezente concomitent, cum se poate intalni in infectia cu virus sincitial respirator, de exemplu).
Tusea este bine sa fie tratata de fiecare data de catre un medic care a medicconsultat pacientul si care urmareste evolutia si raspunsul la tratament.
Medicamentele care se administreaza in aerosoli sunt diferit conditionate, adica sunt ambalate in diferite moduri. De exemplu cand folosim medicamente din nebule de plastic, daca nu folosim tot continutul, restul nu se poate pastra si ce nu utilizam intr-o sedinta ar trebui aruncat.
Exista substante pentru nebulizat in recipiente mici de sticla de 10 ml cum e ventolin (salbutamol) si acesta trebuie aruncat la 30 de zile de la deschiderea ambalajului.
In general modul de pastrare si termenul de valabilitate este indicat pe ambalajul medicamentului. Pentru ca un medicament sa isi pastreze eficienta, aceste indicatii trebuie respectate.
Contraindicatiile sunt specificate de obicei pe prospectul medicamentului si sunt explicate de catre medicul care consulta pacientul."

Trebuie subliniat faptul ca in cazul aparatelor cu ultrasunete exista un recipient de plastic in care se introduc (cu ajutorul unei seringi gradate) nivelele necesare de medicament, insa sub acesta trebuie folosita o anumita cantitate de apa distilata (se poate achizitiona de la farmacii/supermarket), in caz contrar piesa metalica se va deteriora/rugini, fie prin contact direct cu medicatia, fie cu orice alt lichid, chiar si apa (deoarece apa distilata nu contine sare). In urma utilizarii, dar si in prealabil (daca nu a fost folosit un timp) este indicata curatarea aparatului si mai ales a piesei bucale cu apa calda si sapun/detergent usor intr-un loc lipsit de praf sau fum si apoi uscat (trebuie desigur deconectat in prealabil); unii producatori pot recomanda dezinfectarea aparatului cu apa si otet sau solutie speciala la un anumite interval de folosire-cititi cu atentie instructiunile.

Durata unei sedinte de aerosoli variaza in functie de aparat, putand ajunge la 10-15 minute in cazul celor cu piston. Medicatia ajunge in plamanii copilului in timp ce acesta respira. Retineti ca trebuie sa aveti mainile curate (spalate in prealabil cu apa si sapun si uscate). Dupa ce umpleti recipientul cu medicatia aferenta, atasati restul componentelor (capacul, furtunul, piesa bucala) si plasati piesa bucala peste gura copilului. Cand functioneaza veti vedea o usoara ceata dinspre gura copilului. Este important ca aceasta sa stea cat mai etansa (de obicei sunt prevazute cu un elastic) pentru ca medicatia sa ajunga in cantitate cat mai mare in plamani; in acest sens il puteti tine pe cel mic in brate sau sa-i distrageti cumva atentia in cazul in care aceasta terapie nu se numara printre preferatele sale (trebuie subliniat faptul ca nu va fi la fel de eficace tratamentul daca cel mic plange). Daca poate respira exclusiv pe gura (pentru copiii mai mari) in timpul nebulizarii si mentine fiecare inspiratie timp de 2-3 secunde este si mai bine (permiteti medicatiei sa se depuna in caile respiratorii). In cazul in care medicatia se aerosolicondenseaza pe peretii aparatului, poate fi necesar sa opriti aparatul si sa scuturati picaturile. Este util la copiii mai mari sa tuseasca dupa sedinta de aerosoli pentru a favoriza eliminarea secretiilor. Dupa folosirea unui corticosterioid, este posibila aparitia unei candidoze (infectii bucala fungica) sau raguseala (disfonie), iar pentru a evita aceasta problema se poate recomanda clatirea gurii. Majoritatea cadrelor medicale indica utilizarea unui spray de tip dezinfectant in urma sedintei de aerosoli. In cazul in care pe durata terapiei apare ameteala/tahicardie (adrenalina si ventolin) opriti o perioada tratamentul si reluati ulterior; informati medicul daca situatia persista.

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro subliniaza:

"Efectele adverse ale medicamentelor inclusiv ale corticosteroizilor sunt expuse pe larg in prospectul pe care pacientul il primeste odata cu medicamentul.
Aceste medicamente este bine sa se administreze doar daca exista o indicatie stricta si cand beneficiile depasesc riscul aparitiei efectelor secundare.
In general, daca sunt folositi judicios, pe termen scurt 1-2 saptamani, sigurul efect advers important al corticosteroizilor ar fi o candidoza la nivelul cavitatii bucale care poate fi prevenita prin clatirea gurii imediat dupa tratament.
Pe termen lung efecte sistemice (cu rasunet general asupra organismului) ale corticoizilor in aerosoli sunt nesemnificative raportate la cele care apar cand se utilizeaza oral.
Trebuie nebulizata cea mai mica doza care produce efecte benefice si sa se limiteze cat mai mult cu putinta folosirea corticosteroizilor luati oral."

Alte variante de aparate

Desi pana de curand erau disponibile doar aparate de aerosoli pentru terapie alopata, iata ca au aparut si alternative naturiste, respectiv care folosesc propolis si sare. In cazul aparatului cu propolis, poarta denumirea de propolizator si reprezinta mai degraba un purificator al aerului (nu se foloseste individual decat daca amplasati un prosop deasupra capului pentru inhalatii directe - improvizati o incinta), pastrand nealterate substantele active volatile din propolis. Conform studiilor realizate in Italia, s-a remarcat scaderea incarcaturii microbiene a aerului, reducerea numarului de imbolnaviri si reducerea absentelor copiilor cu 62%; in anul 2013 s-a utilizat si in Cluj in gradinite, imbunatatindu-se semnificativ starea de sanatate, contagiozitatea si prezenta, dar si reducerea duratei bolii (de la 7 la 3 zile). Aparatul salin insa dispune de o varianta de administrare individuala, de una de tip purificator, dar si de un mini-inhalator (cu particule uscate), cu mentiunea ca respiratia indelungata pe gura (mai mult de 2 minute) poate provoca efecte nedorite (tuse iritativa). In urma unui studiu desfasurat de Gheorghe Vasile Moscaliuc si C.Pascu in anul 2004, s-a concluzionat: clorura de sodiu sub forma de aerosoli prin efect osmotic local a redus edemul inflamator si a sport cantitate de mucus care a devenit mai fluid, fiind usor de eliminat prin expectoratie. Astfel administrarea de clorura de sodiu s-a dovedit utila in tratamentul IACRS. Ambele variante de aparate sunt indicate tratarii dar si prevenirii afectiunilor localizate la nivelul aparatului respirator.

Multumim doamnei doctor Anca Cochino pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

www.webmd.com; http://kidshealth.org; www.nlm.nih.gov; http://en.wikipedia.org; www.formula-as.ro, www.salin.ro

Articolul urmator
Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță cu dizabilități a rămas fără aparatul auditiv după ce un hoț a furat geanta mamei în Eforie
    O fetiță cu dizabilități a rămas fără aparatul auditiv după ce un hoț a furat geanta mamei în Eforie

    O fetiță cu dizabilități nu mai aude nimic, pentru că un hoț a furat rucsacul în care se aparatul său auditiv, de pe plaja în care se afla împreună cu familia ei,...

    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze
    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze

    La unii copii, aparatul dentar este o necesitate. Acest instrument folosit de medicii dentiști să corecteze postura dinților copiilor, poate fi la început destul de deranjant pentru...

    Neglijența gravă într-un spital din Cluj! O asistentă i-a injectat adrenalină unui bebeluș de doar 2 luni, în loc să-i facă aerosoli
    Neglijența gravă într-un spital din Cluj! O asistentă i-a injectat adrenalină unui bebeluș de doar 2 luni, în loc să-i facă aerosoli

    Caz halucinant într-un spital din Turda, județul Cluj! Un bebeluș de doar 2 luni era să își piardă viața după ce o asistentă a înțeles greșit indicațiile...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară
    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară

    Anul 2025 este anul schimbărilor și oportunităților pentru trei dintre semnele zodiacale. Care sunt nativii ai căror viață se poate schimba drastic în 2025?

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    © 2025 Qbebe