Inainte de a ajunge la aceste suplimente insa, fa tot posibilul ca atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere sa mananci tu multe fructe, legume, si in general mancare sanatoasa. Apoi, cand incepi sa introduci hrana solida bebelusului, fa un obicei ca la fiecare masa sa existe alimente sanatoasa, piure din fructe sau legume, ou fiert, si alte deserturi pe baza de branza, oua sau lapte. Fa-i cunostinta cu ceea ce ii este folositor si „prezinta-le" intr-un mod cat mai atractiv!
Nu incepe sa ii dai suplimente alimentare „dupa ureche"! Pediatrul e cel mai in masura sa decida ce fel de suplimente alimentare sunt necesare copilului tau. Acesta poate sa prescrie si ce cantitati sa ia, in functie de nevoile nutritionale ale micutului.
Iata cateva dintre suplimentele alimentare pe care le poti da copilului, numai cu sfatul pediatrului:
Multivitamine. Acestea sunt luate in general fara reteta sau control la medic, ele asigurand un plus de vitamine organismului copilului tau. Puteti lua orice fel de multivitamine care se mesteca sau sub forma de siropuri, daca copilul tau nu are nevoi nutritionale speciale (de exemplu lipsa de calciu, fier etc.). Totusi o vizita la pediatru este recomandata pentru a sti cantitatea si frecventa cu care sa i le administrezi.
Calciu. Pentru copiii cu lipsa de calciu, care deci refuza constant alimentele pe baza de lapte (aceasta lipsa se poate observa mai tarziu si prin dungile albicioase de pe unghii dar si prin asa-numitele crize de calciu, cu tremuraturi ale mainilor si clantanit de dinti). Calciul este esential pentru intarirea si sanatatea oaselor.
Suplimente cu probiotice. Unele alimente, cum ar fi iaurtul, contin probiotice, care sunt niste bacterii care se gasesc in sistemul nostru digestiv. Sunt foarte folositoare mai ales pentru copiii dar si adultii care au probleme cu digestia sau au diaree.
Vitamina C. Pentru copiii carora nu prea le plac legumele si fructele, si mai ales portocalele.
Vitamina D. E recomandata pentru copiii care au sau sunt predispusi la rahitism. De asemenea, se poate gasi integrata si in alte suplimente alimentare. Vitamina D ajuta organismul si in absorbtia mineralelor, cum ar fi calciul.
Fier. Doza de fier pe care o au deja cand se nasc, se epuizeaza cam pana pe la 6 luni.
E foarte important mai ales pentru bebelusii care au fost intarcati mai repede, si nu si-au luat portia de fier necesara dezvoltarii fizice normale din laptele de la san. Suplimentele pe baza de fier sunt necesare si copiilor care au anemie, si sunt foarte bune si pentru dezvoltarea creierului.
E mai bine sa hranesti bebele cu lapte praf (exista mai multe variante in functie de nevoile fiecarui bebelus) pentru ca acesta contine mai mult fier decat laptele de vaca.
Ai grija, orice suplimente alimentare ai alege, sa nu le lasi la indemana copiilor, pentru ca ei le pot lua cu usurinta crezand ca sunt bomboane sau alte dulciuri. Pune-le bine si mai ales citeste cu atentie prospectul, pentru a vedea contraindicatiile, efectele secundare etc. De asemenea ai grija sa respecti cu strictete reteta si sfaturile medicului!