Ca urmare a aspectului său similar afinelor, mătrăguna ajunge să infecteze anual un număr semnificativ de copii, care o gustă din curiozitate. De asemenea, gustul ușor dulceag păcălește papilele gustative, devenind extrem de facilă ingerarea unei cantități semnificative de fructe de mătrăgună.
Cazuri de copii otrăviți
În Bacău, un băiețel în vârstă de 7 ani și-a găsit sfârșitul după ce a consumat fructe de mătrăgună, spun medicii. În timp ce părinţii săi erau cu treaba la câmp, micuțul a ieşit afarep, împreună cu o sora mai mare cu 3 ani şi un prieten. Au stat mai mult de o oră, iar când s-au întors acasă băiatul a spus că nu se simte bine, pierzându-și cunoștința. Cel mic a fost transportat de urgență la spital, unde medicii au făcut tot posibilu pentru a-i salva viața, însă după 2 ore a fost declarat decesul. Medicii spun că otravă intrase deja în sângele copilului.
Băiatul gustase din fructele similare afinelor: „Are nişte fructe care sunt asemănătoare cu afinele. Gustul lor este iniţial dulce apoi amar iar copiii au tendința de a mânca aceste fructe”, explică medicul Aurel Ţagă.
„Este foarte important în aceste situaţii timpul scurs din momentul ingestiei până la prezentarea în serviciul de ajutor. Se putea provoca vărsătură astfel încât contactul toxicului cu mucoasa să fie tot mai scurt”, mai adaugă el.
Un alt caz înfățișează o poveste similară, însă cu un sfârșit ceva mai pozitiv. O copilă din Bacău, a ajuns de urgență la spital după ce s-a intoxicat cu fructe de mătrăgună! Micuța era agitată, avea ochii ieşiţi din orbite şi prezenta halucinaţii vizuale şi auditive.
„Fetiţa nu ştia ce este cu ea şi spunea că a mâncat struguri. Nici părinţii nu îşi explicau de la ce provine starea copilei. La spălătura gastrică s-au găsit resturi alimentare, bobiţe negre, şi având în vedere simptomele pacientei am dedus că este vorba de mătrăgună, mâncată probabil de undeva de pe marginea drumului”, a arătat dr. Solange Tamara Roşu, medic-şef UPU la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Fetița a putut fi tratată, viața ei fiind salvată în cele din urmă.
Cum recunoști mătrăguna
„Mătrăguna este o plantă erbacee perenă, viguroasă, înaltă de 0,5-1,5 m. Are fructe sferice de mărimea unei cireșe. Pe măsură ce se coc, trec de la culoarea verde la un negru lucios. Crește spontan și este foarte întâlnită în zonele de pădure. Crește adesea în zmeurișuri. Pentru că fructele sunt foarte toxice, dar atractive la vedere, s-au semnalat accidente mortale, în special la copii care au ingerat patru-cinci fructe de mătrăguna”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Simptomele otrăvirii cu mătrăgună
Persoana intoxicată devine veselă, vorbeşte şi râde mult, apoi aceste simptome se transformă în:
- -frenezie,
- -halucinaţii vizuale,
- -coşmaruri,
- -lipsa capacităţii de a mai recunoaşte mediul din jur,
- -pupile dilatate.
„Asupra creierului, această plantă are efect de excitare, relaxare şi apoi de slăbiciune. Creierul este afectat, reflexele sunt slăbite şi apoi paralizate. Toate părţile plantei sunt toxice, de aceea trebuie folosită numai la recomandarea medicului”, avertizează fitoterapeutul Cristina Ilie, în acest articol.
Sfaturi vitale pentru otrăvirea cu mătrăgună
Dacă încă observați resturi în cavitatea bucală a celui mic, îndepărtați-le imediat.
Sunați la 112 de urgență!
Nu oferiți copilului nimic de mâncare. În special laptele este periculos (î ciuda opiniei populare că laptele ar fi benefic în cazurile de intoxicație, acesta ajută la asimilarea mai rapidă a substanței toxice în sânge).
Nu provocați vărsăturile.
Monitorizați respirația și circulația.
Surse: observatornews.ro, antena3.ro, libertateapentrufemei.ro, adevarul.ro, alphega-farmacie.ro
Surse foto: istockphoto.com